петък, 10 май 2013 г.

Браунис с шоколад и ментов аромат


Ароматът на ментата се оприличава на еталон за свежест и прохлада. Харесвана и предпочитана от мнозина, сега и в унисон с пролетната зеленина, предполага използването й в много вкусови и ароматни съчетания. Става въпрос за любимата комбинация на ментов аромат и шоколад. Само преди няколко дни, Дани предложи един чудесен сладкиш с дъх на мента. Моята идея също е за пролетен и свеж, лесен и бърз десерт, с възможности  за преобразяване, в стил Анна Уолсън. Ако бях максимално точна, наименованието трябваше да бъде – браунис с ментов шоколадово маслен крем. Замисълът е за браунис, с топинг и шоколадова глазура, гарниран с крем в лек ментов нюанс. Ние харесваме, правя често браунис и вече имам цяла колекция, а тази рецепта Best Brownies от списъка на Аllrecipes.com ме спечели с написаните над 5034 коментара, а допълнението от ментов аромат е неговият нов акцент.


Едно от най-древните лечебни растения, е известна още от времето на египетските фараони,  високо ценено в древна Гърция и Рим. Беше ми интересно да прочета, че ботаниците определят съществуването на над 40 вида мента, като сред тях най-известна е лютивата мента.Тя съдържа витамин С, каротин, дъбилни вещества, етерично масло. Може да се използва като чай от мента, ментово масло и  ментова тинктура - тонизира, повдига настроението и стимулира работата на мозъка. Моята мента в саксия вече е израстнала, свежа и ароматна:)  

В последните дни на Светлата седмица, /макар приготвен преди празниците,/ причислявам този десерт и към тематичните великденски предложения, защото може да се приготви с или без декорация във великденски пъстър вариант - бях харесала аналогична декорация върху основа от бисквита, но се спрях на сладкиша, към който могат да се добавят малко шоколадови стърготини и захарни или други сладки яйца. При цялата натовареност в приготовленията, тази идея ми се стори удачна: сладкишът е лесен и може да се приготви дни предварително, а самото декориране, преди сервиране или няколко часа по-рано.


Браунис с шоколад и ментов аромат

Продукти за 9 порции
За блата: тава с размер 20х20см.
½  ч. чаша масло /`115 гр./
1 ч.чаша бяла захар
2 яйца
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия*
1/3 ч. чаша неподсладено какао на прах
½  ч. чаша брашно
¼  ч. л. сол
¼  ч. л. бакпулвер

* избрах кафеен аромат

За топинг глазура /по оригиналната рецепта/**
3 с. л. масло
3 с. л. какао
1 с. л. мед
1 ч.чаша пудра захар
ванилия, идеята е да се замени с ментов аромат

** замених с 250 гр. шоколадов крем, /от типа на Нутела/
още:
 2 с.л. по- течен конфитюр,
/по желание - горски плодове, касис и череши си пасват чудесно с ментовия аромат/

Шоколадова финиш глазура
100 гр. шоколад
1 с.л. растителна мазнина.

Ментов шоколадово - маслен крем *
/по рецепта от  White chocolate buttercream icing/

*количеството може да се намали
½ ч.чаша масло (стайна температура)
2 ч.чаши пудра захар /250 гр./
150 гр. бял шоколад
1 с. л. мляко (евентуално)
ментов аромат** и боя за безвреден сладкарски цвят
** ментовият аромат може да се получи от есенция, масло, тинктура, която не е препоръчителна за консумация от деца и е необходимо да се отчете процеса на изпарение при нагряване / или претрити пресни ментови листа.
 

За гнездата, великденски вариант
100 гр. шоколад, оформен или рендосан.


За блата браунис:
Фурната се загрява до 175 градуса С.
Тава в размери 20х20 см. се намазнява и поръсва с брашно или покрива с хартия за печене алуминиево фолио.
В по-голяма купа, подходяща за термична обработка или друг съд се стопява маслото.
Сваля се от огъня и се разбърква със захарта, яйцата и ароматите /ванилия или друг. Разбъркват се 1/3 ч.чаша какао, 1/2 ч. чаша брашно, сол и бакпулвер. Смесват се сухите и мокри съставки, разбъркват се само до обединяване и изсипват в тавата за печене.    
Пече се в предварително загрята фурна за 25 до 30 минути. Важно е да не се препича, аз пекох 20 минути. Изважда се от фурната и горещ, с помощта на сладкарска четка, повърхността се намазва с 2 с.л. конфитюр.

За глазурата: Разбъркват се 3 с. л. масло, 3 с. л. какао, 1 с. л. мед, ванилия/или ментов аромат и 1 ч.чаша пудра захар. С тази смес се покрива тестото, докато е още топло. Аз избрах  да покрия с около 250гр. готов течен шоколадов крем от типа на Нутела.
След пълното охлаждане може да се залее с шоколадова финиш глазура от разтопен 100гр. шоколад и 1с.л. растителна мазнина.
Изчаква се да стегне глазурата и може да се порционира.

За ментово шоколадовия - маслен крем: Разбива се маслото и половината пудра захар заедно, докато сместа стане гладка /най-добре с миксер/. Продължава се с добавянето на пудрата захар и разбъркването, до поемане и изглаждане във вид на паста.
Разтопява се белия шоколад / на водна баня или в МВ/ и се добавя към сместа с разбъркване до хомогенизиране. Ароматизира се. В зависимост от вида на белия шоколад, може да се добави малко прясно мляко или още пудра захар.
За хубава гладкост, се разбива отново преди всяка употреба.


Сглобяването "гнездови" вариант е ясно - с помощта на готварски ринг се отрязват дискове от блата. Отгоре се шприцова крем, рендосва се шоколад /с помощта на белачка за картофи/ и поставят захарните яйца, или други готови и домашно приготвени. 


Готовите пастички могат да се поставят в книжни капсули или директно да се сервират в чиния.

 

Опитайте...

16 коментара:

Гергана Лазарова каза...

Поредното браунис изкушение при теб, Дианка! Много ми харесва идеята, със сигурност е много вкусно и ароматно.
Поздрави!

Federica Simoni каза...

mamma mia che delizia!! ciaooooooooo

Dani каза...

Дианка, невероятна си!
Така поднесена любимата ми комбинация е фантастична!
Впечатляващо :)
А как ухае!
Много се радвам на ментата ти в саксийка.
Миналото лято не успях да я захвана :(
Прегръдка с морски аромат и хубав уикенд!

Candy каза...

Дианка, ако знаеш как ми се иска сега пред мен да има поне една такава пастичка, ако може от тези Великденските! Толкова оригинални и красиви! Браунито е със супер структура, влажно и вкусно, а този ментов аромат предава такава свежест. Невероятна си, Дианка, за кой ли път ми напълни душичката!:) Поздрави и ти пожелавам прекрасен уикенд!

pep-4o каза...

Просто чудесен на вид, за вкус не се и съмнявам! Щом е толкова влажен и шоколадов :)
Поздрави, Диди и хубави събота и неделя!

Elti каза...

Дианче, много красота и вкус на едно място! Пленяващи снимки и рецепта, която няма как да не запиша! Поздрави и хубави почивни дни!

traiana каза...

Това е моят сладкиш! Разкошен е!

Mарияна каза...

Дани, много ароматно и шоколадово е при теб, рецептата ме спечели!
Поздрави!

Люси каза...

Отново прекрасно предложение! Обичам комбинацията на мента и шоколад!!! Поздравления за прекрасния сладкиш.

Анонимен каза...

Amazing pics! Just yummy:)

Win a pair of sunglasses:
http://theprintedsea.blogspot.de/2013/05/firmoo-giveaway.html

Зорница М. каза...

Дианче, супер десерт! Черен шоколад сам по себе си не близвам, обаче в комбинация с тази подправка вкусът става шеметно различен, игрив и наистина свеж! Ще си направя този десерт веднага след като си набавя мента!
Прегръдки!

Irma каза...

Както писах и при Дани, комбинацията от мента и шоколад е неустоима за мен. Сладкишът ти е страхотен, Дианка, фин, нежен и много атрактивно поднесен! Поздравления, мила!
Слънчева и усмихната, нова седмица ти желая!
Прегръдка от мен!

di_ani каза...

Да..., щом става въпрос за любимата комбинация на ментов аромат и шоколад, интересът и одобренията са предполагаеми, но все пак, много, много се радвам на вашите мнения и коментари.
Гери,
Federica,
Дани,
Кате,
Пепи,
Снежи,
Траяна,
Марияна,
Люси,
Анонимен,
Зори,
Ирма,
Благодаря ви от сърце,
драго ми е, че ви допада не само идеята за аромата :)
Поздрави,
хубава, свежа и усмихната майска седмица ви желая, Диана

gogolina каза...

Уау .... какво изкушение :) и какви снимки !
Първата е страхотна Дианка :) да пресегна и да си дръпна през монитора чинийката направо :)
Обожавам ментовите изкушения :)

Bety каза...

Много любимо съчетание-шоколад и мента! При теб поднесено, аранжирано и приготвено по неповторим начин!

di_ani каза...

Много сте мили,момичета:
Ивана, Бети,
зарадвахте ме с положителните оценки и коментари. Драго ми е,че ви допада тази идея.
Благодаря ви, от сърце ви желая хубав, усмихнат и слънчев ден, Диана