Ароматът на ментата се оприличава на еталон за свежест и прохлада. Харесвана и предпочитана от мнозина, сега и в унисон с пролетната зеленина, предполага използването й в много вкусови и ароматни съчетания. Става въпрос за любимата комбинация на ментов аромат и шоколад. Само преди няколко дни, Дани предложи един чудесен сладкиш с дъх на мента. Моята идея също е за пролетен и свеж, лесен и бърз десерт, с възможности за преобразяване, в стил Анна Уолсън. Ако
бях максимално точна, наименованието трябваше да бъде – браунис с ментов
шоколадово маслен крем. Замисълът е за браунис,
с топинг и шоколадова глазура, гарниран с крем в лек ментов нюанс. Ние
харесваме, правя често браунис и вече имам цяла колекция, а тази рецепта Best Brownies от списъка на Аllrecipes.com ме спечели с написаните над 5034 коментара, а допълнението от ментов аромат е неговият нов акцент.
Едно от най-древните лечебни растения, е известна още от времето на египетските фараони, високо ценено в древна Гърция и Рим. Беше ми интересно да прочета, че ботаниците определят съществуването на над 40 вида мента, като сред тях най-известна е лютивата мента.Тя съдържа витамин С, каротин, дъбилни вещества, етерично масло. Може да се използва като чай от мента, ментово масло и ментова тинктура - тонизира, повдига настроението и стимулира работата на мозъка. Моята мента в саксия вече е израстнала, свежа и ароматна:)
Едно от най-древните лечебни растения, е известна още от времето на египетските фараони, високо ценено в древна Гърция и Рим. Беше ми интересно да прочета, че ботаниците определят съществуването на над 40 вида мента, като сред тях най-известна е лютивата мента.Тя съдържа витамин С, каротин, дъбилни вещества, етерично масло. Може да се използва като чай от мента, ментово масло и ментова тинктура - тонизира, повдига настроението и стимулира работата на мозъка. Моята мента в саксия вече е израстнала, свежа и ароматна:)
В последните дни на Светлата седмица, /макар приготвен преди празниците,/ причислявам този десерт и към тематичните
великденски предложения, защото може да се приготви с или без декорация във великденски пъстър вариант
- бях харесала аналогична декорация върху основа от бисквита, но се спрях на сладкиша, към който могат да се добавят малко шоколадови стърготини и захарни или други сладки
яйца. При цялата натовареност в приготовленията, тази идея ми се стори удачна:
сладкишът е лесен и може да се приготви дни предварително, а самото декориране,
преди сервиране или няколко часа по-рано.
Браунис с шоколад и ментов аромат
Продукти за 9 порции
За блата: тава с размер 20х20см.
½ ч. чаша масло /`115
гр./
1 ч.чаша бяла захар
2 яйца
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия*
1/3 ч. чаша неподсладено какао на прах
½ ч. чаша брашно
¼ ч. л. сол
1 ч.чаша бяла захар
2 яйца
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия*
1/3 ч. чаша неподсладено какао на прах
½ ч. чаша брашно
¼ ч. л. сол
¼ ч. л. бакпулвер
* избрах кафеен аромат
За топинг глазура /по оригиналната рецепта/**
3 с. л. масло
3 с. л. какао
1 с. л. мед
1 ч.чаша пудра
захар
ванилия, идеята е да се замени с ментов аромат
** замених с 250 гр. шоколадов крем, /от
типа на Нутела/
още:
2 с.л. по- течен конфитюр,
/по желание - горски плодове, касис и череши си пасват
чудесно с ментовия аромат/
Шоколадова финиш глазура
100 гр. шоколад
1 с.л. растителна мазнина.
Ментов шоколадово - маслен крем *
/по рецепта от White chocolate buttercream icing/
*количеството може да
се намали
½ ч.чаша масло (стайна
температура)
2 ч.чаши пудра захар /250 гр./
150 гр. бял шоколад
1 с. л. мляко (евентуално)
2 ч.чаши пудра захар /250 гр./
150 гр. бял шоколад
1 с. л. мляко (евентуално)
ментов аромат** и боя за безвреден сладкарски
цвят
** ментовият аромат може да се получи от есенция,
масло, тинктура, която не е препоръчителна за консумация от деца и е необходимо да се
отчете процеса на изпарение при нагряване / или претрити пресни ментови листа.
100 гр. шоколад, оформен или рендосан.
За блата браунис:
Фурната се загрява до 175 градуса С.
Тава в размери 20х20
см. се намазнява и поръсва с брашно или покрива с хартия за печене алуминиево
фолио.
В по-голяма купа, подходяща за термична обработка или друг
съд се стопява маслото.
Сваля се от огъня и се разбърква със захарта, яйцата и ароматите /ванилия или друг. Разбъркват се 1/3 ч.чаша какао, 1/2 ч. чаша брашно, сол и бакпулвер. Смесват се сухите и мокри съставки, разбъркват се само до обединяване и изсипват в тавата за печене.
Сваля се от огъня и се разбърква със захарта, яйцата и ароматите /ванилия или друг. Разбъркват се 1/3 ч.чаша какао, 1/2 ч. чаша брашно, сол и бакпулвер. Смесват се сухите и мокри съставки, разбъркват се само до обединяване и изсипват в тавата за печене.
Пече се в предварително
загрята фурна за 25 до 30 минути.
Важно е да не се препича, аз пекох 20 минути. Изважда се от
фурната и горещ, с помощта на сладкарска четка, повърхността се намазва с 2 с.л. конфитюр.
За глазурата: Разбъркват се 3 с. л. масло, 3 с. л. какао, 1 с. л. мед, ванилия/или ментов аромат и 1 ч.чаша пудра захар. С тази смес се покрива тестото, докато е още топло. Аз избрах да покрия с около 250гр. готов течен шоколадов крем от типа на Нутела.
След пълното охлаждане може да се залее с
шоколадова финиш глазура от разтопен 100гр. шоколад и 1с.л. растителна
мазнина.
Изчаква се да стегне глазурата и може да се порционира.
За ментово шоколадовия - маслен крем: Разбива се маслото и
половината пудра захар заедно, докато сместа стане гладка /най-добре
с миксер/. Продължава се с добавянето на пудрата захар и
разбъркването, до поемане и изглаждане във вид на паста.
Разтопява се белия шоколад / на водна баня или в МВ/ и се добавя към сместа с разбъркване до хомогенизиране. Ароматизира се. В зависимост от вида на белия шоколад, може да се добави малко прясно мляко или още пудра захар.
Разтопява се белия шоколад / на водна баня или в МВ/ и се добавя към сместа с разбъркване до хомогенизиране. Ароматизира се. В зависимост от вида на белия шоколад, може да се добави малко прясно мляко или още пудра захар.
За хубава гладкост, се разбива отново преди
всяка употреба.
Сглобяването "гнездови" вариант е ясно - с помощта на готварски ринг се отрязват дискове от блата. Отгоре се шприцова крем, рендосва се шоколад /с помощта на белачка за картофи/ и поставят захарните яйца, или други готови и домашно приготвени.
Готовите пастички могат да се поставят в книжни
капсули или директно да се сервират в чиния.
Опитайте...
16 коментара:
Поредното браунис изкушение при теб, Дианка! Много ми харесва идеята, със сигурност е много вкусно и ароматно.
Поздрави!
mamma mia che delizia!! ciaooooooooo
Дианка, невероятна си!
Така поднесена любимата ми комбинация е фантастична!
Впечатляващо :)
А как ухае!
Много се радвам на ментата ти в саксийка.
Миналото лято не успях да я захвана :(
Прегръдка с морски аромат и хубав уикенд!
Дианка, ако знаеш как ми се иска сега пред мен да има поне една такава пастичка, ако може от тези Великденските! Толкова оригинални и красиви! Браунито е със супер структура, влажно и вкусно, а този ментов аромат предава такава свежест. Невероятна си, Дианка, за кой ли път ми напълни душичката!:) Поздрави и ти пожелавам прекрасен уикенд!
Просто чудесен на вид, за вкус не се и съмнявам! Щом е толкова влажен и шоколадов :)
Поздрави, Диди и хубави събота и неделя!
Дианче, много красота и вкус на едно място! Пленяващи снимки и рецепта, която няма как да не запиша! Поздрави и хубави почивни дни!
Това е моят сладкиш! Разкошен е!
Дани, много ароматно и шоколадово е при теб, рецептата ме спечели!
Поздрави!
Отново прекрасно предложение! Обичам комбинацията на мента и шоколад!!! Поздравления за прекрасния сладкиш.
Amazing pics! Just yummy:)
Win a pair of sunglasses:
http://theprintedsea.blogspot.de/2013/05/firmoo-giveaway.html
Дианче, супер десерт! Черен шоколад сам по себе си не близвам, обаче в комбинация с тази подправка вкусът става шеметно различен, игрив и наистина свеж! Ще си направя този десерт веднага след като си набавя мента!
Прегръдки!
Както писах и при Дани, комбинацията от мента и шоколад е неустоима за мен. Сладкишът ти е страхотен, Дианка, фин, нежен и много атрактивно поднесен! Поздравления, мила!
Слънчева и усмихната, нова седмица ти желая!
Прегръдка от мен!
Да..., щом става въпрос за любимата комбинация на ментов аромат и шоколад, интересът и одобренията са предполагаеми, но все пак, много, много се радвам на вашите мнения и коментари.
Гери,
Federica,
Дани,
Кате,
Пепи,
Снежи,
Траяна,
Марияна,
Люси,
Анонимен,
Зори,
Ирма,
Благодаря ви от сърце,
драго ми е, че ви допада не само идеята за аромата :)
Поздрави,
хубава, свежа и усмихната майска седмица ви желая, Диана
Уау .... какво изкушение :) и какви снимки !
Първата е страхотна Дианка :) да пресегна и да си дръпна през монитора чинийката направо :)
Обожавам ментовите изкушения :)
Много любимо съчетание-шоколад и мента! При теб поднесено, аранжирано и приготвено по неповторим начин!
Много сте мили,момичета:
Ивана, Бети,
зарадвахте ме с положителните оценки и коментари. Драго ми е,че ви допада тази идея.
Благодаря ви, от сърце ви желая хубав, усмихнат и слънчев ден, Диана
Публикуване на коментар