В третия ден на Великден от Светлата седмица и при впечатляващото разнообразие, изобилие и пищност в кулинарните блогове, избрах да покажа още една идея и рецепта за козунак. От различните варианти на сплитане мой фаворит е четворният - в права плитка и в кръгла форма. Като неизменна част от празничната трапеза,
Великденският козунак не e просто сладкиш – той е особен обреден хляб.В него се замесват и много надежди –
на пролетта, на възраждащия се нов живот, на промяна и любов.
Казват, че такъв светъл хляб се замесва с чисти ръце и душа, с прекръстване и усмивка.
Хлябът не се режел, а се разчупва, защото се смята, че той има душа.
Чела съм, че може да се помолиш и пожелаеш нещо,
като част от чудото на Възкресението!
Чела съм, че може да се помолиш и пожелаеш нещо,
като част от чудото на Възкресението!
В народната ни традиция на Велики четвъртък се подготвя маята, в късните часове на Велики петък или преди изгрев слънце на Страстната събота, се месят великденските обредни хлябове и козунаци. Те се приготвяли с мазнина и се мажели с жълтък. С Великденските хлябове хората изразявали почитта си към Спасителя. В миналото великденските хлябове се освещавали в църква, три дни не се вдигали от масата, а трохите не се изхвърляли. Има различни по форма и предназначение Великденски хлябове - кръгли, продълговати, краваи, за кумове, кръстници, семейството, украсяват се с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. В България по традиция се замесват в четвъртъка преди Великден, в Гърция - в петък и др. Една от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак. За първи път козунак се приготвя през 17век във Франция.
Преди години правех козунаци и пак козунаци с едно лесно за приготвяне тесто, близко до т. нар. “универсално хладилно”, което позволява да се използва в рамките на няколко дни (като се съхранява в хладилник). Наричах го “мързелив козунак”, защото се замесва с лесно, с миксер, прави се на два пъти – замесва се вечерта и се пече на другия ден, наличието на прясна мая, кисело мляко и сода, гарантират втасване и правят козунака след изпичане по-мек и сочен, дори и на следващи дни. Сега предлагам едно друго изпълнение на великденски козунак.
Великденски козунак
Всички продукти са със стайна температура
Продукти:
за 2бр. малки или 1 по- голям /тортена форма/
½ ч.чаша пр. мляко
20 гр. прясна мая
3 -3 ¼ ч.чаши брашно
½ ч.чаша захар
1 ч.л. мед
¼ ч.л. сол
½ ч.чаша мазнина /смес от масло и олио 50:50/
2 яйца, или 1 яйце и 1 белтък
1 с.л.сметана /гъсто кисело мляко
½ к.л.сода за хляб
1 ч.л. коняк
аромати за тестото: ванилия, ром, лимон и портокал-на сок и кори,
Аромати и добавки при оформяне - локум, напоени в ром стафиди и червени боровинки, смлени ядки, кандирани корички от цитруси, шоколадови капки, кристална захар, ядки, ванилия.1 ч.чаша = 240 мл.
Приготвяне:
Маята втасва до бухване и образуване на "шапчица" с малко вода или прясното мляко, 1ч.л. захар и 1 с.л. брашно - консистенция на кашичка.
Яйцата, заедно със захарта се затоплят на водна баня, до стопяване на захарта и леко загряване на сместа /препоръка от предаване на Иван Звездев/. Затопля се, до стопяване сместа от масло и олио, както и млякото - всички съставки е желателно да бъдат затоплени! След смесване на продуктите се оставят около 15
мин., следва омесване с миксер или на ръка, до оформяне на топка и отделяне от съда. тестото се поставя в съд на топло място, покрива се и оставя да втасва - около 1-1,5 часа, според големината, до увеличаване и характерната влакнеста структура. Пак по негова препоръка - в затворена, студен фурна /аз използвам обема в МВ/. Може да се приложи и така нар. двойно втасване - изкарване въздуха от втасалото тесто с намачкване и отново изкачване за втасване. От втасалото тесто след изваждането и се оформят (късат) фитили за козунаци или се оформят като рула, които се оставят 10-на мин., да отпуснат. Могат да се напълнят с плънки по желание, или да се усукат с в противоположни посоки, след което се сплитат.
Вече споменах, че любими са ми четворните "плетки" в плитка и кръг:
* 4 фитила, в плитка, по схемата: последователно се преплита винаги най-дясно стоящият фитил, върху един, под един, върху един фитил. Краищата се подгъват.
* 4 фитила в кръг - видео и схема
Поставят се в съдове, застлани с хартия за печене и заемащи не –повече от 2/3 от обема. Изчакват се отново да втасат до двойно увеличение на обема - 45-60 мин., може и повече, според големината. Намазва се повърхността им разбит белтък /жълтък с 1 сл. вода, поръсват с едра захар, мак /сусам/ бадеми. Пекат се в предварително нагрята на 180-200°C фурна за около 5 минути и след това на 150-160° около 35 минути или на средна 175С.
* 4 фитила в кръг - видео и схема
но за тях някой друг път, за да не се утежнява допълнително публикацията.
Един лесен и често използван вариант, не само по Великден е оформянето
на кифлички и/или венчета, но и за тях ще пиша отделно.
Един лесен и често използван вариант, не само по Великден е оформянето
на кифлички и/или венчета, но и за тях ще пиша отделно.
Поставят се в съдове, застлани с хартия за печене и заемащи не –повече от 2/3 от обема. Изчакват се отново да втасат до двойно увеличение на обема - 45-60 мин., може и повече, според големината. Намазва се повърхността им разбит белтък /жълтък с 1 сл. вода, поръсват с едра захар, мак /сусам/ бадеми. Пекат се в предварително нагрята на 180-200°C фурна за около 5 минути и след това на 150-160° около 35 минути или на средна 175С.
Ако се зачервят повече, / а ние ги харесваме така:)/, се покриват с хартия за печене. Във фурната се слага и малък съд с вода, да се изпарява по време на печенето и да овлажнява.
Изваждат се, горещи могат да се намажат с още масло и оставят да охладят леко 5-10 минути, след което се вадят от формата за окончателното им изстине върху решетка или скара.
И може би от вричането или пречистената енергия на ръцете,
винаги очаквам да станат чудесни.
Светли и благословени Великденски празници!
Още великденски идеи
21 коментара:
Разкошни са станали, Дани!
Дианка, чудесна публикация!
От вълшебството на ръцете ти наистина
се случват чудеса!
Пожелавам ти ги и в живота :нещо много желано да се осъществи!
Прегръдка с морски аромат!
Диди, чудни са ти козунаците! Ама си им изваяла направо душичките, изглеждат прекрасно.
Лека вечер!
Както винаги чудесни снимки и представяне, но защо чак сега рецептата!! Ще трябва догодина да се пробва?Поздрави! Яна
Светли и благословени Великденски празници, момичета!
Траяна,
Дани,
Гери,
Яна,
Благодаря за вниманието и коментарите,
убедена съм, че домашно приготвените козунаци, дори и не с най-добрия вид, имат своя сила и въздействие.Така и реших да представя и моите...:)
Сърдечни поздрави и усмихнати майски дни, Диана
Дианка, този кръглият ме изуми с 4 фитила! Много е красив! Наистина домашните козунаци са най-вкусни, независимо как ще изглеждат, защото понякога не ми се получават перфектни на форма, но пък на вкус са страхотни. Твоите са прелестни! Комплименти!
Дианче ,невероятни козунаци си направила пък за снимките ти си знаеш мила ,че са перфектни!
Поздрави и прекрасен след обяд!
Невероятни козунаци си приготвила, Диана! Кой от кой по-красив и толкова апетитен, че ми се прииска да си отчупя парче. Аплодисменти за майсторските умения и красиви презентации! :)
Светли празници на цялото ти семейство,Диди.Бог да ви пази,бъдете здрави!Страхотен козунак.
И са ти станали чудесни, Дианка!
Както винаги! Прекрасни козунаци, а кръглия е с много хубаво уплетка.
Поздрави сърдечни и хубави, слънчеви и с много усмивки майски дни!
Разкошни козунаци, Дианка, поздравления, кой от кой по-хубав и фотогеничен!
Диана, разкошни са! Меки, пухкави, както казваме по нашия край - "душичка"! :)
Сърдечни поздрави!
Дианка, майсторица си! Какви красоти само си показала, чак ме засрами :))
Честито рождество! Бъдете здрави!
Наистина си се постарала доста ,и резултата е на лице и си напълно права в силата на магията на домашно приготвените вкусотиики.
Едно голямо браво
Ех, че сте мили, момичета!
При цялото изобилие от рецепти и майсторско изпълнени предложения за козунаци, високо оценявам вашите позитивни коментари и похвали.
Вече споменах, че четворният сплит ми е любим, правя и с шест фитила, но тази оплетка като че ми е слабост.
Радвам, се че споделяте идеята за особената сила и вкус на домашно приготвените празнични печива, макар и да не са перфектно изпълнени...Усещането е различно:)
Кате,
Зиче,
Ева,
Йоли,
Пепи,
Иглика,
Тилия,
Ани,
Ваня,
Благодаря ви от сърце,
Светли и благословени Великденски празници,
слънчеви и с много усмивки майски дни, Диана
Дианче, от миналата година все още не съм ти благодарила за тази рецепта, но макар и със закъснение, днес казвам Благодаря! Много сполучлив се получи козунака, много вкусен и с така мечтаните конци. Сърдечни поздрави! Весел и цветен Великден!
Ех, че празнична изненада, Снежи,
много ти благодаря за доверието, милите думи и най-вече -
за одобрителния резултат - зная, колко важно е за празника!
Благодаря ти, от сърце -
Честото възкресение Христово,
здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни, Диана
Христос Воскресе!
Мило Дианче, благодаря ти за хубавата рецепта! :) От това тесто направих кифлички, с пълнеж от шоколад и шипков мармалад, станаха прекрасни! Ще повторя тия дни, че ги извикаха на "бис" :)
Много ти благодаря и за съветите по козунакотворене!!!
Светъл празник! Прегръщам те!
Много ти благодаря, Марианка,
за доверието, одобрителния резултат и мили думи.
На свой ред искам и тук да ти благодаря за разкошния козунак,
с който подсладихме празника по Твоята рецепта - СТРАХОТЕН!
И за него ще има повторение,
и с твое позволение, бих се радвала да имам тази твоя рецепта в блога.
Светли и благословени Великденски празници, мила ми приятелко,
с пожелания за здраве, любов и благоденствие!Прегръщам те!
О, Дианка, много ще ми е приятно да видя рецептата за козунака в твоя красив блог и в твое изпълнение! :) Радвам се, че ви хареса!
Целувки, скъпа ми приятелко и прекрасна вечер!
Аз ти благодаря, Марианка,
разкошни се получиха - вкус, аромат и конци...,
веднага ти споделих и коментарите за тях у дома!
Сърдечни поздрави, радост и вдъхновени празнични дни!
Публикуване на коментар