сряда, 23 април 2014 г.

Пролетни белтъчни гнезда



Гнездото винаги е бил символ на пролетта, възраждането на природата и новия живот, на сбъднати мечти и надежди, на новото начало и домашен уют. Лястовичките вече усилено гнездят, строят ги майсторски под стрехите, като че не се плашат от хората, а сякаш търсят съжителството с нас. От древни времена се вярва, че ако лястовичка свие ново гнездо на къщата, това ще ни донесе много щастие, благополучие и мир в дома. Има много поверия, според които лястовичката е олицетворение на всичко добро на Земята и е посредник между хората и бога. А те, лястовиците винаги се връщат, прелетели хиляди километри, но се връщат у дома...

И преди да се започне с рецептите за оползотворяване на варените великденски яйца, време е за едно предложение тип пролетно гнездо /Egg in Cheese Meringue Nest/: Идеята е развита на основа на популярната рецепта за яйце в облак /Nuvolone/, но не в чашка, а запечено в плоска форма, а и допълнително е обогатен белтъкът с кашкавал. Гарнирането със сотиран спанак, гъби и картофи го правят чудесно предястие към празнична трапеза или леко основно, за вегетарианците. 
Лесно, бързо и вкусно... Ето ги:


Пролетни белтъчни гнезда

Продукти за 2 порции:
2 яйца, разделени белтъци и жълтъци
1/4 ч.чаша настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус
още:
1 с.л. масло 
за гарниране крехък задушен или сотиран спанак, картофи

Моето изпълнение е с 3 разбити белтъка и 1/2 ч.чаша рендосан кашкавал
Рецепта с етапни снимки

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, като се внимава да не се пукне жълтъкът. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.  тача са покрива с хартия за печене, която се намазва с малко масло. Белтъците се разбиват с капка лимон и щипка сал на сняг. Към тях се добавя рендосаният кашкавал и сместа се хомогенизира, с внимателно разбъркване за да не спаднат разбитите белтъци. Допълнително се овкусява с още сол, ако кашкавалът не е много солен и малко черен пипер. От получената смес с лъжица в тавата за печене се оформят „гнезда”, в центъра на които се прави малка вдлъбнатина за жълтъка.  Белтъчните гнезда се поставят в загрята фурна 200С и пекат за около 3 мин. Изваждат се и във вдлъбнатината се поставя жълтъка – следва ново печене за още 3-5 минути, според желаната стегнатост за жълтъка.
Сервират се горещи:
 

Споменах за пролетната компания от сотиран спанак, гъби и картофи.


 Някои предпочитат по-течен жълтък, 


но за мен стегнатият е повече по вкуса ми..

 
Опитайте...

11 коментара:

  1. Чудесно и апетитно предложение,Дианка! Щом изядем сварените яйца, непременно ще пробваме и тези:)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идея и изпълнение при теб, Диди!
    Със сигурност ще опитам :) яйца обичаме всякакви.
    Поздрави и много усмихнат ден да ти е!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересна идея предлагаш, Дианка, чудесно изглеждат гнездата ти!
    Мисля, че и с варени яйца би се получило добре, а и след празника остават винаги от тях, така че ще имаме нещо ново, по-различно и също много вкусно. Благодаря за подсказката! :)
    Поздрави най-сърдечни и прекрасни пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, чудесно изглеждат! Определено ще красят пролетната трапеза и ще създадат празнично настроение. ;)
    Прегръдки с пожелания за прекрасен ден!

    П.П. Аз също не обичам рохки яйца...

    ОтговорИзтриване
  5. Ах, че цветно и вкусно! Много обичам яйца с картофки! Прекрасно предложение, Диани!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, това рохко яйце:)
    Обожавам го и затова не съм любител на твърдо сварените яйца по Великден!
    Чудесно предложение и поднасяне, Дианка!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви и много се радвам, че тази идея ви допада -
    това предложение би могло да бъде част от празнична трапеза, за тези, които не я свързват само с присъствието на месо...
    Траяна,
    Пепи,
    Ирма,
    Гери,
    Зори,
    Дани,
    В Светлата седмица пожелавам здравето, благополучието, позитивните емоции и чувства да бъдат ваш постоянен спътник, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Колко Пролет си събрала тук, Дианка! Интересно е как едно ястие може да бъде поднесено по различен и красив начин, с едни и същи продукти да се приготвят разнообразни и различни ястия. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. С известно закъснение,честит Великден и от мен,Дианка!
    Пожелавам на семейството ти здраве и благополучие!
    Върнах се назад и прегледах всичко пропуснато и думи нямам да изразя колко много съм впечатлена,ама за кой ли път вече,то е винаги,когато съм тук!
    Козунаците ти са прекрасни,равномерно сплетени,изобщо отдалеч личи,че майсторска ръка ги е правила,а по пеперудите ти се прехласнах жестоко!Искрено съм възхитена,супер оригинални,красиви и оформени толкова прецизно!
    Ето и това ястие,лико,цветно и толкова оригинално поднесено,браво!Да не забравя и панделките-невероятна идея!
    Прегръдка с пожелание за отпочиващи и много усмихнати майски празници!

    ОтговорИзтриване
  10. С малко закъснение честит празник, много здраве за цялото семейство! Прекрасна идея, още утре ще ги направя за вечеря! Много ми хареса! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви от сърце за чудесните пожелания, много се радвам, че тази идея за белтъчни гнезда ви допада.
    Кате, Роси:), Поли,
    много сте мили и на свой ред аз адмирирам вашите празнични предложения!
    Светли, благословени и усмихнати Великденски празници, Диана

    ОтговорИзтриване