петък, 7 февруари 2014 г.

Запечени яйца върху картофена полента, сотиран спанак и козе сирене



Понякога ми е трудно да формулирам най-точно наименованието на дадена рецепта. Едно семпло, но вкусно и ароматно предястие с различни варианти за овкусяване, но по-сложно за обяснение, което харесах още щом видях снимките. Описателното изреждане не винаги е най- удачно, но пък определено е нагледно… Става въпрос за запечени яйца със сметана върху картофено-царевична подложка, в гнездо от спанак и саламурено козе или друго сирене. По–кратко, може би по-провокативно и подобаващо за кулинарен блог, би звучало например така Oeufs cocotte à l'italienne. Яйцата са основа – бързи и лесни за приготвяне, (актуални и "реабилитирани" напоследък), към които може да се добави почти всичко: зеленчуци, месни и/или млечни продукти. Има сходство с гювече, но и не съвсем. Идеята и френската технология е като за oeufs en cocotte /или Shirring/- индивидуално печени яйца, най-често на водна  баня, позволяващи по-деликатно запичане, така че белтъкът е стегнат, но жълтъкът остава кремообразен. Италианската част е обогатената с картофи и полента, и задушен спанак, по асоциация с яйцата по флорентински. Имам много любими рецепти за полента, настоящата се отличава и гарантира на вкус от италианска идилия с Лидия за традиционни ястия по домашни рецепти. Този вид запеканка приготвих в новия ми помощник Philips Multicooker, но успешно може  за се запече и на фурна, а за да се забелязват и разграничават отделните слоеве, използвах термоустойчиви прозрачни съдинки. Завършващият елемент към предястието, или лека вечеря, (не е в стила ми за закуска), е препечена филийка хляб - класически тандем към всяко сготвено яйце, а салатата е въпрос на избор.


Запечени яйца върху картофена полента, сотиран спанак и козе сирене 
                                                   /адаптирано по Baked Eggs with Creamy Polenta, Spinach & Garlic/


За 3 порции
1/3 ч.чаша инстатнен грис за качамак /полента
1 ч.чаша мляко
1/3  ч.чаша настъргано твърдо сирене, пармезан или кашкавал
1/3 ч.чаша вода от варените картофи
2-3 с.л. масло
1-2  картофа, средни по големина
½ ч.чаша натрошено козе сирене /може и микс от сирена /
1 ч.чаша крехък спанак
1 с.л. зехтин
3 с.л. течна сметана
1 с.л. свежи подправки
3 яйца
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус, като се отчете и солеността на използваните сирена

Картофите се сваряват обелени във вряща подсолена вода, отцеждат се и пасират на пюре с 1/3ч.чаша мляко. Отделно завира 2/3ч.чаша мляко с 1/3ч.чаша вода от картофите и към тях се добавя полентата. С енергично разбъркване се сварява до сгъстяване, като може да се промени и количеството точност, за време указано от производителя. Маха се от котлона, смесва се с пасираните картофи, добавят се маслото, настърганият пармезан или кашкавал /малка част се оставя за поръсване/ и овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус, като се отчете и солеността на пармезана или кашкавала. Получената смес трябва да има консистенция на гъсто пюре. Според вида картофи и полента може да се промени количеството течност.
Сотирането /бързо пържене в малко количество мазнина/ на спанака е за кратко, в горещ тиган с 1 с.л. зехтин - само до леко омекване и промяна на цвета на листата. Може да се овкуси с малко чесън, а сол, черен пипер, индийско орехче са на вкус.


Следва подреждането: в намаслени, индивидуални и термоустойчиви съдчета се поставя от пюрето полента и картофи, върху него слой сотиран спанак, следва натрошено сирене и отгоре по едно яйце. Поръсва се със свежи подправки,  1 с.л. сметана. Подставя да се пече на водна баня 200С за около 15-20 мин, като последните 10 минути може да се покрие с фолио, за да се задуши белтъка. Аз използвах многофункционалния Philips Multicooker, програма BAKE и пекох за 30-35 мин. на 150С, според желаната степен на изпичане на жълтъка.


Сервира се горещо, поръсено с малко пармезан или кашкавал, препечена филийка и 
някаква салата, моята е с китайски гъби тип "хрущялка".


Опитайте...

15 коментара:

Dani каза...

Дианка, прекрасна комбинация!
И толкова апетитно поднесена, че сядам пред едната чашка :)
Прегръдка и хубав уикенд!

Иглика каза...

Дианка, изглежда перфектно на вид, а към това можем да добавим и мечтан вкус....и към запеканката тази екзотична салатка от гъбки.... Хубав уикенд!

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Чудно! Много, много ми хареса рецептата! Благодаря за нея, Дианче!Изключително елегантно поднесено ястие!
Поздрави! Хубави събота и неделя!

Gergana Lazarova каза...

Дианка, каква чудна комбинация, ама направо минавам на него като основно, никакво предястие. :) Наистина ми хареса! Само бих запекла повече, защото хич не бичам рохки яйца...
Слънчев и усмихнат ден! :)

Светлана каза...

Много много апетитно изглежда, Дианка! И цветно, и вкусно! :)
Поздрави!

traiana каза...

Толкова апетитни, особено с тези препечени филийки! Разкош! Хубав уикенд, Дианка!

di_ani каза...

Благодаря мили дами,
драго ми, че харесахте и оценихте това предложение със смесица от различни, но пасващи и допълващи се вкусове.
Дани,
Иглика,
Ваня,
Гери,
Светле,
Траяна,
Сърдечни поздрави,
хубав и усмихнат почти пролетен уикенд, Диана

pep-4o каза...

Диди, чудесно е това предястие! Или ястие, бих се наяла и с него само с тези препечени филии.
Поздравления за вкусната идея!
Поздрави и хубави почивни дни!

Тики каза...

Ау, адски по мой вкус,Диани! Много ми харесва и представянето в прозрачни чаши, така се виждат всички нива! Браво, страхотно е! Активира ми въображението да направя мой вариант с наличните продукти :)
Благодаря ти и хубава съботна вечер с усмивка от мен :)

Роси каза...

Даже не можеш да си представиш колко много ми харесва предложението и снимките ти,Дианка,и то по всички параграфи-цветно,контрастно,поднесено по твоя неповторим начин,много вкусно и сочно!Идеята за прозрачни съдинки е супер находчива и страшно съблазнява!
Много по мой вкус ястие,комплименти!
Хубава събота!

Eva Toneva каза...

Вкусно, цветно, красиво и много атрактивно поднесено в това ти кулинарно предложение, Диана! Прекрасна неделя ти желая! :)

Мъх каза...

Както и да го наречеш, аз виждам, че е фантастично. Страхотна идея!

Екатерина каза...

Много интересен начин на приготвяне. А резултата е толкова красив и вкусен! Страхотна рецепта, Дианка! Прекрасна неделя!

daniela64 каза...

Una bella ricetta e una splendida presentazione . Un abbraccio, buona settimana Daniela.

di_ani каза...

Благодаря ви, от сърце за коментарите и мили думи,
Пепи, Тики, Роси, Ева, Мъхче, Кате,
Daniela,
Много се радвам, че открихте ваши идеи за осъществяване на такъв вид запеканка.
Сърдечни поздрави, усмихната и успешна нова седмица!