събота, 14 януари 2012 г.

Палачинки за закуска, палачинки за обяд

Палачинки за закуска - класика, палачинки за лек обяд - чудесна идея...
От векове палачинките имат впечатляваща и непреходна магия. Дори самата дума палачинка, като че предизвиква усмивка. Е ли, палачинката храна за щастие или щастието е в жеста, да ти направят или да направиш палачинки? Дали основната "причина" е  високият гликемичен индекс, свързан с бързо усвояване на въглехидратите и съответстващото приятно усещане? Наскоро попаднах на интересни размисли за паралел между палачинките, щастието и семейния уют. Заинтригува ме още началото: ”Трудно може да определим щастието, когато го имаме, но със сигурност палачинки в събота сутрин е една вкусна материализация на това така сложно и противоречиво абстрактно понятие.” Очарователна ми се стори и идеята, да се оприличат палачинките в събота сутрин като символ на семейната обич и топлина:
„ палачинките винаги умиляват, пораждат чувството за нежна обич, топлина и уют. Понякога и мъничко носталгия. Носталгия по истинските неща. Щастливи са децата, които се събуждат и къщата ухае на палачинки. Смехът тогава е по-звънък и боровинковото сладко, по-сладко. 
Палачинките са най-важното ястие, което всеки човек трябва да умее да приготвя. С палачинки може да се живее безкрайно дълго в любов и разбирателство, защото могат да се комбинират с всякакви други продукти. Палачинки за закуска, палачинки за обяд, сладки и солени палачинки.”
Хареса ми и рецептата за палачинки - Кой иска ?


Ние обичаме палачинки: приготвени в сладки и солени варианти, с история или специални, съобразени с химични и математически зависимости, а вече и с отредена символика, която ми допада. Нашият списък с  любими палачинки се допълни с нови рецепти:

Започвам с предложение за закуска или десерт – унгарска  палачинка - Палачинка "Гундел"
Палачинка Gundel /Gundel palacsinta/ е може би най-известният унгарски десерт. Гундел Карой, /Karoly Gundel/, наречен вечно живата легенда на Унгария, създава това палачинково вълшебство за престижен ресторант в Будапеща в периода между двете световни войни, шикозен и днес. Гундел, приготвял този вид палачинка, напълнена с орехи, стафиди, лимонова кора и ром, фламбирал я на масата и сервирал с топъл шоколадов сос. 
Най-честите  препоръки за опитване на тези палачинки са насочени към  "Gerbeaud",  една от най-старите и най-големи сладкарници в Будапеща и Европа. Сладкарницата, също със завидна история и една от най-красивите, които съм посещавала, е създадена през 1858 г. от Хенрик Куглер, а към края на XIX в. следващият й собственик - Емил Гербуд, я прави световноизвестна. А там обикновено изкушенията са много повече, а атмосферата и удоволствието запомнящи се /отказах се от снимки, но може би отново ще пиша за нея/.


Палачинка "Гундел"
/адаптирана от Gundel palacsinta и Gundel pancake /

6 готови палачинки
/по любима рецепта или приготвени от 3  разбити яйца,1 чаша мляко, 1 чаша брашно и 50г. масло/

Плънка:*
100 г. смлени орехи
100 г. орехи едро нарязани
2 00 мл. сметана
50 ж стафиди
100 г. захар
½  ч.л. канела
1 ч. л. портокалова кора, настъргана
3 с. л. ром

*плънката може да се приготви и суха, без сметана

Шоколадов сос:
2 жълтъка
50 г. горчив шоколад
1 препълнена супена лъжица какао на прах
120 г. захар
20 г. студено  масло
2 00 мл. мляко
ванилия пръчка или аромат
3 с. л. ром

Стафидите се измиват и накисват  в хладка вода, аз избрах ром.
Леко се затопля сметаната .Смесват счуканите и смлени орехи ядки в малка купа, прибавят се захарта, канелата и настърганата портокалова кора и стафидите. Обединяват се двете смеси  се нагряват до кремообразно сгъстяване. Оставя се да изстине. Ароматизира се с рома, и ако е много плътна сместа се добавя и още малко сметана.

Шоколадовия сос:
Ароматизира се млякото с  ванилия или екстракт.
Разбиват се жълтъците и захарта заедно, след което добавя млякото и разбърква.
На ниска температура се загрява се сместа до леко упътняване, но не завиране /напр. 70-80 по Целзий/. Маха се от котлона и поръсва с какаото, натрошения шоколад и разбърква до хомогенизиране. В края се добавя студеното масло и разбърква отново, докато маслото се разтопи. Оставя се да изстине и ароматизира с ром.
Сосът трябва е плътен, но не стегнат.

При сервиране:
Загрява се шоколадовия сос.
Най-често палачинките , след като се напълнят с пълнежа се загъват на триъгълник, но аз харесах  оформлението, подобие на рула от сладкарница  Ако ще се използват охладени вече палачинки, се загряват в микровълнова фурна за 30 секунди или във фурната за 3-5 минути  и се поръсват с разтопено масло.


Поръсват се палачинките с пудра захар и се излива върху тях шоколадов сос.


Поднесох ги с и дюлево сладко, което свежо да партнира на подчертано  шоколадовия вкус.


И от унгарската сладка палачинка се прехвърлям на още известна, но солена - палачинка по Флорентински /Crêpe à la florentine/. И без да правя аналогия с прекрасния град на Тоскана и френското звучене, презумпцията е за наличие на спанак. И да, това са палачинки със спаначен пълнеж от сирена и сос, за предястие или лек обяд или вечеря.
Знае се, че спанакът е бил предпочитан зеленчук от Катерина Медичи. Когато напуска родната Флоренция, за да се омъжи за краля на Франция, тя отвежда със себе си и готвачи, които го приготвят по най-различни начини. Оттогава  блюда с названието à la Florentine се поднасят върху канапе от спанак и сос. 
Аз ги оформих като " купа" /Florentine-Crepe-Cups/, но ми се иска да приготвя и вариант с напластяване, тип торта  предястие.


Палачинки по флорентински 
/адаптирано от Crêpe à la florentine/

Продукти за 4 порции:

Сос тип "Бешамел":
1 ч.чаша  мляко
¼ ч.чаша  масло
2 с.л. брашно
индийско орехче
сол / пипер

Плънка:
200 г спанак (замразен)*
1 ч.чаша сирене рикота**
½ ч.чаша пармезан или друго сухо сирене,/кашкавал
1-2 яйца, по желание
6 супени лъжици доматен сос*** 
*аз използвах по 1 кубче замразен спанак за палачинка
**направих смес от различни сирена / камамабер, синьо, гауда, /
*** не сложих, но гарнирах с пресни домати

Приготвят се  4 палачинки, по желана рецепта, ние харесваме и тази.
Фурната се загрява на 175С.
Подготвя се сос бешамел.
Смесват се съставките за пълнежа – наситнен спанак, сирената, разбитите яйца, половината от пармезана и щипка индийско орехче, сол и черен пипер, и прибавят към бешамела. Малка част от соса може да се остави за ганиране.
Индивидуални съдчета за печене или други подходящи чашки се намазват с масло и в тях се поставят изпържените и охладени палачинки, като се оформят купички. Напълват се със сместа, поръсват с останалото сирене или кашкавал и поставят в нагрятата фурна. Пекат се около 20мин. до зачервяване. 


 Сервират се топли, с или без съда за печене. 


Аз избрах свежа салата, домати и  рохки яйца.


Палачинки за закуска, палачинки за обяд или вечеря..., дори и не в специалния ден на палачинката.
Опитайте...


27 коментара:

Diana Stoyanova каза...

Дианка страхотно изглеждат. Искам ми се да се пресегна и да грабна една солена, че и сладка :) Прекрасни са!
Хубави почивни дни!

Unknown каза...

Дианче, с огромно удоволствие, със сутрешното кафе се насладих на вкусния и красив пост!
Прегръюам те и ти пожелавам един прекрасен ден*)

Maria Pepeldjiyska каза...

Ах, да имах поне едничка палачинка от твоите ...рано сутринта ми подействаха слюнкоотделящо! Соленият вариант е страхотен, много оригинално поднесен и красиво изглеждащ! Вкусен и усмихнат уикенд!
Мария

Mарияна каза...

Дианче, и двете предложения много ми допадат, но спаначения вариант ме заплени с формата си и съчетанието на продукти! Поздрави и хубави почивни дни!

Екатерина каза...

Невероятни снимки! Толкова красиво поднесени, толкова апетитно! И двете рецепти ми допадат много! Знаеш ли, в тефтера си имам рецепта за палачинка гундел, не е с толкова екстри, като тази, но изобщо не знаех, че има история, записала съм я така преди много години, сигурно от Ути:) и досега изобщо не съм я правила. Благодаря ти, за чудесния пост. Такива приятни емоции предизвикват:).
Ще опитаме и двата ти варианта, задължително! Хубави събота и неделя от мен!

DSdiva каза...

Раят за палачинколюбителите, тотален разкош! За мен - соленият вариант е предпочитан, а и както си падам по спанака, дали няма да се окажа с потайни флорентински ...гени :))))
Хубави почивни дни, Ди!

Lety каза...

Диди, фантастични предложения!
И ние сме от горещите почитатели на палачинките в солени (за едни членове от семейството) и в сладки варианти (за други членове от семейството) :)
Снимките и рецептите са направо неустоими!
Прегръдка и хубави почивни дни!

Черпак с мерак каза...

ЕЕЕЕЕЕЕ Дианче, ГОЛЯМА КРАСОТА си сътворила..
Прекрасни са и двата вида палачинки ,не мога да ги отделя ...
Страхотно аранжирани и великолепни снимки.
Силни прегръдки!

ellyganova каза...

Диди, много завладяващ пост!
И интригуващи рецепти! Много изискано си ги представила.
Поздрави и пожелания за прекрасен уикенд!
Ние, май, ще имаме палачинки за вечеря ;)

Dani каза...

Дианка,
невероятни снимки си направила на солените палачинки!
Човек може да се нахрани само от гледане!
Страхотно аранжиране и чудесно съчетаване и цветово!
Благодаря ти за удоволствието, което изпитах и от разказа, и от приготвеното и заснето от теб, с любов!
Сърдечни прегръдки и усмихнат уикенд!

Ева Тонева каза...

И солените, и сладките изглеждат зашеметяващо, Диана! Обичам ги много и твоите предложения ме подсетиха, че се канех да приготвя едни специални. Благодаря ти за виртуалната наслада! Сърдечни поздрави с пожелания за хубави почивни дни! :)

traiana каза...

Диани, прекрасни са палачинките - и сладките, и соленките! Много красиво са поднесени и са страхотни въобще! Хубав уикенд!

Vili Konova каза...

Много интересна, цветна, впечатляваща публикация!
Дианка, благодаря за усилията, които полагаш, за да сме информирани, изненадани и вдъхновени!
Хубава вечер и прекрасна неделя!

Мариета каза...

Диани, невероятно изкусителни снимки!
Особено тези с шоколада, ммм...обожавам палачинки, бих ги яла дори и нощем...
Хубава съботна вечер!

di_ani каза...

Мили момичета, много се радвам, че мога да споделям с вас не само кулинарни рецепти. Обичам да търся повече за храната, която приготвям - същност, история или интересни факти. Предполагам, че много от нещата, за които пиша са известни, но на мен този тип връзки са ми интересни и забавни.
Сърдечно ви благодаря за милите думи и коментари, драго ми е, че ви допадат:
Диана,
Катя,
Мария,
Марияна,
Candy,
Ива,
Лети,
Зиче,
Ели,
Дани,
Ева,
Траяна,
Вили,
Мариета,
Явно всички обичаме палачинки в различни варианти. Освен тях, обединява ни още позитивността и приятелското отношение.
Голяма прегръдка за вас, усмивки и хубава съботна вечер, Диана

Еoc каза...

Аз искам :) от всичките :)
Снимките са прелестни!
Прегръдка от мен, Дианка и хубава неделя!

Unknown каза...

Дианче фантазия, много обичам палачинки и със сигурност ще провбам варианта по флорентински изглежда божествено! Снимките ти са красота!!!
Хубава неделя :)

Живка каза...

Дианче,тези палачинки изглеждат прекрасно.И с този шоколад-бих си хапнала за закуска...
Приятна неделя ти желая!

pep-4o каза...

Диди, съвсем според часа - много ще ми върви сега една палачинка по Флорентински :)
Нищо общо с предпочитанията ми за солената храна :)
Страхотни са! И Още по-страхотна презентация им правиш!


Поздрави и хубава, нова седмица ти пожелавам!

Мария каза...

Разкошни са, Дианка! И аз съм голям фен на палаинките, обичам много да експериментирам в тази област! И сладкият, и соленият вариант са чудесни и със сигурност ще се възползвам от предложенията ти още в следващите дни! Много ми допадат, много!
Приятна неделна вечер пожелавам и хубава нова седмица! Сърдечни поздрави от мен! :)

Мъх каза...

Обожавам палачинки с шоколад, но не за закуска, а солените ти мога да хапвам целодневно;-) След тях вече за десерт мога да продължа с мнооого от сладките;-)
Прекрасни снимки, Дианка!

Елена Димиева каза...

Диани, останах без дъх! Вкусна храна, поднесена по толкова елегантен начин би оставила без дъх всеки. Страхотна си, толкова често си ме оставяла без думи и не съм можела да напиша нищо. Винаги ни представяш интересни истории за храната, красота при сервиране и съваршенство при приготвянето.
Хубава седмица ти пожелавам!

Fazemos de Conta каза...

Hi Diana, how are you?
I really loved the post. Wow! These are amazing recipes, and look so delicious, huuummm :)
Hugs
Lúcia

Роси каза...

Даинка,харесвам ги и сладки,и солени,и по всяко време.Даже повече за вечеря,понякога и за обяд.
Страхотно кулинарно шоу ни представи с тези палачинки!
Невероятно красиво,изумително вкусно и неустоимо поднесени са!
Наистина ми се прииска да можех да се протегна,особено към тези,които така лежерно се излежават в шоколадовия сос!

Сърдечни поздрави и прегръдки!

Kokona каза...

Страхотни палачинки, Диана! Бих си хапнала с удоволствие и сладка и солена:) За закуска, обяд и вечеря по една:)

di_ani каза...

Благодаря ви момичета, много се радвам, че ви допадат тези идеи за разнообразяване на класическите палачинки.
Зори,
Ева,
Живка,
Пепи,
Мария,
Мъхче,
Елена,
Роси,
Lúcia
Дари,
Голяма прегръдка за вас,
сърдечни поздрави, топли и усмихнати зимни дни, Диана

микрослушалки каза...

Палачинки за закуска, палачинки за обяд изглеждат добре, но не много здравословно