На пазара вече целогодишно се предлагат всякакви плодове и
зеленчуци, но всеки сезон има своя типична реколта. И макар сезонното хранене
да не е особено на почит, от ранните зеленчуци тиквичките попадат сред най-предпочитаните. Бедни на хранителни съставки, но богати на витамини и минерални соли,
са препоръчвани за диети, здравословно хранене и лечение. В същото време имат отличителен мек вкус и
разнообразни възможности за приготвяне - е, не всички диетични. Обичаме ги и
ние, така че не пропускам да опитам и приготвя нещо ново с тях – в този случай
топъл печен дип с тиквички и сирена. Комбинацията между тях е сполучлива в различни съотношения, технологии за приготвяне. Идеята на това предложение във вид на дип е еднакво удачна и като леко предястие от типа на запеканка, особено ако консистенцията се сгъсти и уплътни. Подходящо допълнение към него са препечени филийки, солени бисквити или някакви крекери. Избрах по-семпли крекери, за да не доминират над вкуса на дипа със сирена и тиквички, а маковите семена допълват хармонично не само тях, но и тиквичките. Първо дипа:
Печен дип от тиквички със сирена
1 ч.чаша настъргани тиквички, изцедени*
½ ч.чаша моцарела
¼ ч.чаша козе** или друго сирене
¼ чаша настърган пармезан, или твърдо сирене
1 яйце
2 с. л. мляко /сметана
1 стрък пресен лук, бялата част
1 скилидка чесън
1 ч.л. нишесте
1 с.л. пресни подправки /копър, мента или други по желание/
сол и черен пипер на вкус
още пармезан за поръсване
* 1 ч.чаша настъргани тиквички се получава приблизително от
1 средно голяма тиквичка
** в основната рецепта се използва само козе сирене, но
избрах комбинация с моцарела
1 ч.чаша = 240 мл.
Фурната се загрява на 175С.
В купа се смесват настърганите или натрошени на ситно сирена
с яйцето и млякото/сметана с нишестето. Към тях се добавят лука и чесъна нарязани
на ситно, отцедените от водата тиквички, подправките. Всичко се обединява добре
и изсипва в съд за печене. Пече се в продължение на 20-на минути, след което
изважда и поръсва с настъргано твърдо сирене, може и кашкавал. Запича се отново
за около 3-5 мин., до леко покафеняване.
За солени бисквити, крекери и чипс, имам и други рецепти, а макар да предпочитаме лека пикантна нотка, в случая избрах по-обикновени, защото в дипа преобладава вкуса на различни сирена. Доверих се популярна рецептата за солени крекери с ленени семена - Солёные крекеры с семенами льна, но замених лена с макови семена, които много подхождат на тиквички, както и половината брашно с царевично.
Царевични крекери с мак
Продукти за около 20-ина крекера, според дебелината
½ ч.чаша пшеничено брашно*
½ ч.чаша фино царевично брашно
2 с.л. зехтин
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. захар
1 ч.л.сол
1 ч.л. сухо мляко**
60 мл. вода
1 с.л. макови семена***
още 1с.л. сусам за поръска, по желание
* в оригиналната рецепта се използва само пшеничено брашно, но четох за варианти с различни типове - пълнозърнесто, ръжено и така избрах комбинация с царевично.
** в основаната рецепта се препоръчва мляко, но може да се направят и в постен вариант, само с вода, но използвах сухо мляко и вода.
*** могат да се заменят с 2 с.л. лен, 2 с.л. сусам, или друго.
Смесват се брашното с бакпулвера, солта, захарта и сухото мляко.
Постепенно се добавя водата и зехтина, като се замесва тесто, а ако е
необходимо се добавя още малко вода. Към оформеното тесто се поръсват маковите
семена и размесва до поемането им. Загъва
се във фолио и поставя в хладилник за 15 - 20 минути. Охладеното тесто се разделя
на две и всяка се разточва до 2-4 мм дебелина, според желаната хрупкавост. Нарязват се
или изрязват бисквити, а някои завих към дървено шишче на спирала. Поставят се
в тава, която е покрита с хартия за печене и се пекат в продължение на 15–на минути,
до златисто на 200 °С. Изваждат се от фурната и охлаждат напълно върху решетка.
Чудесни са самостоятелно похапване или към нещо друго...
Много апетитно предложение, Дианка, особено за гладни, още необядвали :)
ОтговорИзтриванеИмам и две тиквички...
Аз пак съм гладна, Диди... След предложенията ти май ще трябва да обядвам втори път. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно си сготвила, чудесно пролетно ястие!
Пожелавам ти и денят ти да е преркасен, усмивки от мен!
След изключително приятната екскурзия и сега тази толкова вкусна и атрактивна почерпка, какво да кажа, освен едно огромно "Благодаря" за споделеното!
ОтговорИзтриванеЖелая ти прекрасен уикенд, Диани!
Дианка, фантастично предложение!
ОтговорИзтриванеЛюбители сме на дип, а с тези крекери ще е чудесна комбинация.
И това перфектно поднасяне....
Прегръдка от морето с много усмивки!
Както винаги оригинално и адски вкусно:)
ОтговорИзтриванеОбожавам тиквички и събирам всякакви интересни идеи с тях. Уникално и страшно апетитно е предложението ти, Дианка! В комбинация и с тези крекери, истинска фантазия!
ОтговорИзтриванеПо-слънчеви почивни дни! :)
Ех, Дианка, от къде тези идеи, как създаваш тези красоти! Публикациите ти винаги ме зареждат много положително, вдъхновяват и са пълни с красота и вкус. Прекрасен неделен ден, мила!
ОтговорИзтриванеДианка, винаги се възхищавам на вниманието ти към детайла! Крекерите са върховни и с този дип сигурно са една малка фантазия!
ОтговорИзтриванеЖелая ти прекрасна неделя и много усмивки!
И дипът и крекерите като допълнение са невероятно вкусни! И отново си поднесла всичко с толкова вкус!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Диана!
Отново прекрасно ястие, Дианче! Снимките и предложената от теб вкусова комбинация са страхотни и се облизвам лакомо, докато чета поста ти. Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеУникални крекери, Ди! Не мога да си откача очите от снимките... Нали съм гризач, ме влюби в предложението си :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и усмихната седмица ти желая!
Невероятни рецепти и снимки, Диана! Запечените тиквички със сирена със сигурност ще се харесат много вкъщи и скоро ще изпробвам рецептата. Благодаря за споделеното! Спорна нова седмица ти пожелавам! :)
ОтговорИзтриванеМного приятно поднесено, както винаги! Предполагам и много вкусно, като се има предвид любимите за мен продукти в дипа! А кракерите са като недокоснати от човешка ръка, толкова прецизни :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица ти желая, Диана!
Подобни гратени у дома обожаваме,даже и в момента има,обаче виж за тези спиралки бях забравила,че им се канех,иначе щях да ги направя в събота,когато също избора ми беше подобни царевични соленки(у нас-кифлички).Дано следващия път се подсетя отрано,много са симпатични и предполагам хрупкавки,пък и забавни.
ОтговорИзтриванеХубава седмица,Диани!
Благодаря ви, мили дами,
ОтговорИзтриванемного се радвам,
че този дип ви допада,
сега е и активният сезон на крехки тиквички. А крекерите и соленките вървят целогодишно:)
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана