И тази година не мога да пропусна красивия оранжев разкош на
есента, доказано вкусен и полезен дар – любимата кралица тиква. Поредната серия на "тиквени истории" са маслени
бисквитки и бонбони тип "трюфели". В основата на двете предложения стои тиквен пълнеж
с дъх на канела и ром. Тиквата чудесно умее да хармонира с други продукти, а в случая и с двата аромата –
канела и ром, но няма да пиша за нея, нито за колата с изобилие :), на което имах възможността да се насладя...
Идеята се оформи, за да мога да експериментирам предоставените ми добавки за печене – канелена захар и ромова захар – нови продукти за българския пазар. Сърдечно благодаря! Утвърдена, марката Dr.Oetker върху даден продукт цели да бъде символ на първокласно качество, гаранция за превъзходен вкус и лесно приготвяне, и не случайно е избран водещ девиз за „Качеството е най-добрата рецепта”. Една неизменна част от ежедневието през годините, а ми е убягнала самата история на фирмата: Всичко започва през 1891 година в Бийлефелд в малка стаичка на аптеката, в която младият аптекар Д-р Аугуст Йоткер дни и нощи със своята аптекарска везна и хаванче експериментирал с различни продукти и съставки. Усърдната изследователска работа се отплаща и откритието на бакпулвера Бакин предизвика истинска революция в домашното печене и сладкарство! Той представлявал точното количество бакпулвер, необходимо за половин килограм брашно - заради правилното съотношение на сместа и качеството на използваните продукти Д-р Йоткер можел да гарантира, че печивото със сигурност ще бухне.Познатият дотогава бакпулвер, създаден от Юстус фон Либих, не можел да се съхранява и е имал специфичен вкус и именно затова бакпулверът на Д-р Йоткер бил така успешен. Той се превърнал в сензационно откритие, което бързо довело до увеличаване на печенето на домашни сладкиши. Д-р Йоткер бил новатор и по отношение на комуникацията като публикувал реклама във вестниците и отпечатвал рецепти на пакетчето с бакпулвер.
Малко по-късно, през 1894г, на пазара вече е
пуснат и продуктът ванилена захар, който също е задължителна съставка на всеки
домашен сладкиш, следват и други нови продукти, така и до днес… с
новите канелена захар и ромова захар Д-р Йоткер. Те са подобни на ванилената захар, указанията за употреба са аналогични: една опаковка
е достатъчна за сладкиш или печиво от 500гр. или десерт/напитка от 500мл. И
двата продукта са подходящи за ароматизиране на сладкиши, кремове, сладки или
за поръсване на печива. Първото ми възприятие бе за уханието - наситен и
интензивен аромат, но бях приятно впечатлена от запазеното усещане и в готовите
сладкиши. Вече споменах, че в основата на двете предложения за бисквити и
бонбони стои тиквен пълнеж с дъх на канела и ром - започвам с него:
Тиквен пълнеж с дъх на канела и ром
Продукти:
150 гр. бял шоколад
75 мл. течна сметана
30 гр. масло
¼ ч.чаша захар**
75 мл. гъсто пюре тиква /печена и
претрита/
1 ч.л. канелена захар на Д-р
Йоткер
1 ч.л. ромова захар на Д-р
Йоткер *
* количеството на ромовата захар може да се регулира, според желанието
за интензивен ромов аромат – 1 ч.л. осигурява наситен вкус и аромат.
** количеството на захарта зависи от сладостта на тиквата и течната сметана.
По желание: още канела, джинджифил и индийско орехче в
съотношение: 4 части канела, 2 части джинджифил, 1 част бахар, 1 част индийско
орехче - използвах за база 1 щипка индийско орехче и съответните пропорционални
количества джинджифил и канела
Сметаната, заедно с маслото и захарта
се стопява и към нея се добавят начупените парчета бял шоколад. На тих огън, с
разбъркване сместа се довежда до леко
кипене и отстранява от котлона. В нея се поставя тиквеното пюре, ароматизира и
хомогенизира, след което се поставя в хладилник за около час-два, да стегне. Следва
използването като пълнеж за сладки или трюфели.
Бисквити с тиквен пълнеж и аромат на канела и ром
За бисквити: ½ количество смес е достатъчно за около 12 бр.
За основа на тестото използвах половин доза Турски курабии, където водещ аромат е бурбонска ванилова захар на Dr. Oetker
- смес от фино смлени шушулки от Бурбонска ванилия и захар. Може да се използва също маслено, захарно или друго тесто, позволяващо разточване/.
От охладеното тесто се разточва кора с дебелина около 3 мм. и първо се изрязва горната пръстеновидна част. Нейната основа леко се намазва с белтък и поставя върху разточената кора, след което с форма или чаша заедно се отрязва цялата кръгла долна част. Могат да се поръсят отгоре с канелена захар на Д-р
Йоткер.
Слепени се пекат на 175-200С се върху хартия за печене, за около 12-15 мин., като по средата на времето могат да се завъртят и да останат бледи. Изваждат се от фурната и след леко охлаждане в тавата се прехвърлят върху решетка за пълното им изстиване.
Напълват се с приготвения шоколадов тиквен пълнеж /ако се е стегнал много, леко се затопля/, могат да се поръсят отгоре с канелена захар на Д-р Йоткер и оставят да окончателното стягане на крема.
Слепени се пекат на 175-200С се върху хартия за печене, за около 12-15 мин., като по средата на времето могат да се завъртят и да останат бледи. Изваждат се от фурната и след леко охлаждане в тавата се прехвърлят върху решетка за пълното им изстиване.
Напълват се с приготвения шоколадов тиквен пълнеж /ако се е стегнал много, леко се затопля/, могат да се поръсят отгоре с канелена захар на Д-р Йоткер и оставят да окончателното стягане на крема.
Продължавам тиквените истории с:
Трюфели с тиквен пълнеж и дъх на канела и ром
За бонбони: /около 20 бр./
½ количество смес Тиквен пълнеж с дъх на канела и ром /рецептата по-горе/
и още:
¾ -1 ч.чаша стрити бисквити,
най-добре с канелен аромат*
½
ч.чаша смлени орехи
100 гр. черен шоколад за тункване
* Използвах тесто аналогично на Ябълковия галет и поръсено с канелена захар - маслено ронливо и не много сладко.
В готовия, но все още не стегнал тиквен пълнеж се добавят стритите бисквити и смлените орехи. Сместа се хомогенизира и оставя да се охлади за около час или повече, ако е необходимо. Оформят се топчета с големина на орех, които след ново охлаждане и стягане се тункват в разтопения с 1с.л. растителна мазнина на водна баня или в МВ шоколад. Могат да се поръсят отгоре с канелена захар на Д-р Йоткер. Оставят се да стегне глазурата, подреждат се и съхраняват в хладилник.
Всичко изглежда идеално!
ОтговорИзтриванеТолкова финно, толкова нежно, че чак да не ти минава през ум да си хапнеш и развалиш този ред!
Прекрасна нова седмица!
Сътворяваш чудеса в кухнята,Дианка.Почитатели сме на тиквата у дома и непременно ще приготвя твоите бисквитки.Чудя се как сътворяваш тези чудесни публикации и снимки.Имаш дар слово и рисуваш с фотоапарата.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека седмица!
Прекрасна презентация,Дианка,с удоволствие бих се почерпила и от бонбоните,и от сладките,още повече,че много обичам тиква!Отново майсторство от голяма величина!
ОтговорИзтриванеОмайващи снимки и превъзходни предложения, отразяващи цялата прелест на пъстрата и ароматна есен! Финес и богат вкус в едно! Така да ми се иска да се пресегна и да опитам и сладките, и бонбонките! :) Страхотни са! Моите комплименти, Дианка!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Оле, Дианка, очарована съм от всичко в тази публикация! Но бонбоните, бонбоните, скъпа ми взеха акъла:))) Неустоими предложения, страхотни цветове и снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеФантастични грейнали снимки и вкусни рецепти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дианка за доставеното удоволствие!
Прегръдка и усмихната седмица!
Съвършена форма! Как я придаваш винаги, направо немея!? Страхотни са, особено трюфелите ми легнаха на сърце. Правила съм подобни, но другия път ще повтарям теб. Поздрави, Дианка!
ОтговорИзтриванеДианка, много ми допаднаха и двете ти вкусни предложения. Бонбонките обаче повече!
ОтговорИзтриванеИдвам :) страхотни са :)
ОтговорИзтриванеПърво се застоявам и наслаждавам на снимките ти, след това чета рецептата!
ОтговорИзтриванеДиана, сътворяваш невероятни неща и ги представяш по невероятно красив начин!
Поздравления!
Такава прецизност има в теб, просто не мога да ти се начудя, а те познавам от толкова години ... Как ги правиш такива едни ювелирни, подредени, изпипани, като от машинка излезли, а не от ръцете ти. Аз не мога така. Страхотна си, Диди!
ОтговорИзтриванеОтново истинско очарование струи от твоята публикация, Дианка, истинска прелест! Всяко нещо е на мястото си, всеки десерт е изработен, като най-скъпоценното бижу със старание и любов! Комплименти!
ОтговорИзтриванеЧудесни са и двата вида сладки, пардон бонбонки, Диди! Но с шоколада веднага ми стават фаворити, нали знаеш :)
ОтговорИзтриванеРомовата захар много ми хареса, смятам да я включа в редовна употреба у нас :) Че все забравям да купя алкохол за сладкиши.
Прегръдка и хубав вторник!
Фантастични са, Диани. Такъв финес на тиквата да придадеш...Като най-гладки кестени са твоите бонбони, а бисквитките ти греят!
ОтговорИзтриванеГолеми красоти, Дианка! Идва ти да лапнеш монитора:)
ОтговорИзтриванеИскам да ти благодаря за виртуалното приятелство, за милите думи , които намираш, за да ме похвалиш. Това е много ценно за мен. С годините много хора си повярваха, правят все по-засукани манджи, все по-изпипани снимки и не коментират онези обикновени, не толкова красиви и изпипани ястия:)За мен дори направата на сандвич от мама за училище е творчество, защото е пълно с любов. И всеки човек е творец по своему. Във всеки от нас има по едно слънце и е нужно само да му позволиш да изгрее:)
Мисля, че ще ме разбереш какво имам предвид.
Коментарите ти всеки път стоплят душата и ме карат да вярвам в добротата на хората. Благодаря ти!
Толкова гладко шоколадови и перфектният оранжев цвят за пълнеж...красота! Как успявате да запазите шоколада неразмекнат върху бонбоните...тайната на темпериране?
ОтговорИзтриванеТова е просто прекрасно! Радостна и впечатлена съм от достъпността на продуктите и лесното приготвяне. Обожавам такива рецепти и много благодаря, че споделяш такива с нас. Чудесна презентация - стилна, топла, уютна. Искрени комплименти, Диана!
ОтговорИзтриванеДианка, ако позволиш, бих си опитала и от двете тиквени вълшебства... Толкова слънчево и вкусно е тук при теб. Ухае, ухае вълшебно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
О, Дианка, чудни са предложенията ти!
ОтговорИзтриванеДианка, от няколко дена отварям поста и само се чудя како да ти кажа за тази прекрасна тиквена фантазия, която си създала. И все ми изниква нещо друго :( Сега успях да седна и да ти напиша - златни ръце имаш! Твоите рецепти са едни от най-любимите ми в блог-пространството и днешните ти предложения само засилват това ми мнение! Прекрасни са! Поздравления! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеУханно, вкусно и красиво! Комплименти, Диана!
ОтговорИзтриванеНе зная какво да кажа:)
ОтговорИзтриванеблагодаря, ви, много много ви благодаря,мили дами - трогвате ме с вашите похвали и коментари. Ще се радвам да ги опитате и да ви се хареса и вкуса...
Отново ще препоръчвам ромовата захар и канелата - чудесни, са...
Габи,
Елена,
Роси,
Ирма,
Кате,
Дани,
Мъхче,
Бети,
Зори,
Тили,
Йоли,
Таня,
Пепи,
Марта,
Траяна :)
Алби,
Гуинет,
Гери,
Веси,
Люси,
Ева
Най-сърдечни поздрави и пожелания за топли, спокойни и уютни есенни дни, Диана