понеделник, 10 ноември 2014 г.

Тиквени истории с дъх на канела и ром



И тази година не мога да пропусна красивия оранжев разкош на есента, доказано вкусен и полезен дар – любимата кралица тиква. Поредната серия на "тиквени истории" са маслени бисквитки и бонбони тип "трюфели". В основата на двете предложения стои тиквен пълнеж с дъх на канела и ром. Тиквата чудесно умее да хармонира с други продукти, а в случая и с двата аромата – канела и ром, но няма да пиша за нея, нито за колата с изобилие :), на което имах възможността да се насладя...


Идеята се оформи, за да мога да експериментирам предоставените ми добавки за печене – канелена захар и ромова захар – нови продукти за българския пазар. Сърдечно благодаря! Утвърдена, марката Dr.Oetker върху даден продукт цели да бъде символ на първокласно качество, гаранция за превъзходен вкус и лесно приготвяне, и не случайно е избран водещ девиз за „Качеството е най-добрата рецепта”. Една неизменна част от ежедневието през годините, а ми е убягнала самата история на фирмата:  Всичко започва през 1891 година в Бийлефелд в малка стаичка на аптеката, в която младият аптекар Д-р Аугуст Йоткер дни и нощи със своята аптекарска везна и хаванче експериментирал с различни продукти и съставки. Усърдната изследователска работа се отплаща и откритието на бакпулвера Бакин предизвика истинска революция в домашното печене и сладкарство! Той представлявал точното количество бакпулвер, необходимо за половин килограм брашно - заради правилното съотношение на сместа и качеството на използваните продукти Д-р Йоткер можел да гарантира, че печивото със сигурност ще бухне.Познатият дотогава бакпулвер, създаден от Юстус фон Либих, не можел да се съхранява и е имал специфичен вкус и именно затова бакпулверът на Д-р Йоткер бил така успешен. Той се превърнал в сензационно откритие, което бързо довело до увеличаване на печенето на домашни сладкиши. Д-р Йоткер бил новатор и по отношение на комуникацията като публикувал реклама във вестниците и отпечатвал рецепти на пакетчето с бакпулвер. 
Малко по-късно, през 1894г, на пазара вече е пуснат и продуктът ванилена захар, който също е задължителна съставка на всеки домашен сладкиш, следват и други нови продукти, така и до днес… с новите канелена захар и ромова захар Д-р Йоткер. Те са подобни на ванилената захар,  указанията за употреба са аналогични: една опаковка е достатъчна за сладкиш или печиво от 500гр. или десерт/напитка от 500мл. И двата продукта са подходящи за ароматизиране на сладкиши, кремове, сладки или за поръсване на печива. Първото ми възприятие бе за уханието - наситен и интензивен аромат, но бях приятно впечатлена от запазеното усещане и в готовите сладкиши. Вече споменах, че в основата на двете предложения за бисквити и бонбони стои тиквен пълнеж с дъх на канела и ром -  започвам с него:


Тиквен пълнеж с дъх на канела и ром

 


Продукти:
150 гр. бял шоколад
75 мл. течна сметана
30 гр. масло
¼ ч.чаша захар**
75 мл. гъсто пюре тиква /печена и претрита/
1 ч.л. канелена захар на Д-р Йоткер
1 ч.л. ромова захар на Д-р Йоткер *

* количеството на ромовата  захар може да се регулира, според желанието за интензивен ромов аромат – 1 ч.л. осигурява наситен вкус и аромат.
** количеството на захарта зависи от сладостта на тиквата и течната сметана.
По желание:  още канела, джинджифил и индийско орехче в съотношение: 4 части канела, 2 части джинджифил, 1 част бахар, 1 част индийско орехче - използвах за база 1 щипка индийско орехче и съответните пропорционални количества джинджифил и канела

Сметаната, заедно с маслото и захарта се стопява и към нея се добавят начупените парчета бял шоколад. На тих огън, с разбъркване сместа се довежда до леко кипене и отстранява от котлона. В нея се поставя тиквеното пюре, ароматизира и хомогенизира, след което се поставя в хладилник за около час-два, да стегне. Следва използването като пълнеж за сладки или трюфели.


Бисквити с тиквен пълнеж и аромат на канела и ром 

 
За бисквити:  ½ количество смес е достатъчно за около 12 бр.
За основа на тестото използвах половин доза  Турски курабии, където водещ аромат е бурбонска ванилова захар на Dr. Oetker - смес от фино смлени шушулки от Бурбонска ванилия и захар.  Може да се използва също маслено, захарно или друго тесто, позволяващо разточване/.
От охладеното тесто се разточва кора с дебелина около 3 мм. и първо се изрязва горната  пръстеновидна част. Нейната основа леко се намазва с белтък и поставя върху разточената кора, след което с форма или чаша заедно се отрязва цялата кръгла долна част. Могат да се поръсят отгоре с канелена захар на Д-р Йоткер.
Слепени се пекат на 175-200С се върху хартия за печене, за около 12-15 мин., като по средата на времето могат да се завъртят и да останат бледи. Изваждат се от фурната и след леко охлаждане в тавата се прехвърлят върху решетка за пълното им изстиване.
Напълват се с приготвения шоколадов тиквен пълнеж /ако се е стегнал много, леко се затопля/, могат да се поръсят отгоре с канелена захар на Д-р Йоткер и оставят да окончателното стягане на крема.


Продължавам тиквените истории с:


 Трюфели с тиквен пълнеж и дъх на канела и ром 
/по идея от Pumpkin Pie Truffles/



За бонбони: /около 20 бр./ 
 ½ количество смес Тиквен пълнеж с дъх на канела и ром /рецептата по-горе/
и още:
¾ -1 ч.чаша стрити бисквити, най-добре с канелен аромат*
½  ч.чаша смлени орехи
100 гр. черен шоколад за тункване
 
Използвах тесто аналогично на Ябълковия галет и поръсено с канелена захар - маслено ронливо и не много сладко.


В готовия, но все още не стегнал тиквен пълнеж се добавят стритите бисквити и смлените орехи. Сместа се хомогенизира и оставя да се охлади за около час или повече, ако е необходимо. Оформят се топчета с големина на орех, които след ново охлаждане и стягане се тункват в разтопения с 1с.л. растителна мазнина на водна баня или в МВ  шоколад. Могат да се поръсят отгоре с канелена захар на Д-р Йоткер. Оставят се да стегне глазурата, подреждат се и съхраняват в хладилник.


И отвътре:


Остава да поканя -


Опитайте...

22 коментара:

  1. Всичко изглежда идеално!
    Толкова финно, толкова нежно, че чак да не ти минава през ум да си хапнеш и развалиш този ред!
    Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Сътворяваш чудеса в кухнята,Дианка.Почитатели сме на тиквата у дома и непременно ще приготвя твоите бисквитки.Чудя се как сътворяваш тези чудесни публикации и снимки.Имаш дар слово и рисуваш с фотоапарата.
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна презентация,Дианка,с удоволствие бих се почерпила и от бонбоните,и от сладките,още повече,че много обичам тиква!Отново майсторство от голяма величина!

    ОтговорИзтриване
  4. Омайващи снимки и превъзходни предложения, отразяващи цялата прелест на пъстрата и ароматна есен! Финес и богат вкус в едно! Така да ми се иска да се пресегна и да опитам и сладките, и бонбонките! :) Страхотни са! Моите комплименти, Дианка!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Оле, Дианка, очарована съм от всичко в тази публикация! Но бонбоните, бонбоните, скъпа ми взеха акъла:))) Неустоими предложения, страхотни цветове и снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Фантастични грейнали снимки и вкусни рецепти!
    Благодаря, Дианка за доставеното удоволствие!
    Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Съвършена форма! Как я придаваш винаги, направо немея!? Страхотни са, особено трюфелите ми легнаха на сърце. Правила съм подобни, но другия път ще повтарям теб. Поздрави, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, много ми допаднаха и двете ти вкусни предложения. Бонбонките обаче повече!

    ОтговорИзтриване
  9. Първо се застоявам и наслаждавам на снимките ти, след това чета рецептата!
    Диана, сътворяваш невероятни неща и ги представяш по невероятно красив начин!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Такава прецизност има в теб, просто не мога да ти се начудя, а те познавам от толкова години ... Как ги правиш такива едни ювелирни, подредени, изпипани, като от машинка излезли, а не от ръцете ти. Аз не мога така. Страхотна си, Диди!

    ОтговорИзтриване
  11. Отново истинско очарование струи от твоята публикация, Дианка, истинска прелест! Всяко нещо е на мястото си, всеки десерт е изработен, като най-скъпоценното бижу със старание и любов! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесни са и двата вида сладки, пардон бонбонки, Диди! Но с шоколада веднага ми стават фаворити, нали знаеш :)
    Ромовата захар много ми хареса, смятам да я включа в редовна употреба у нас :) Че все забравям да купя алкохол за сладкиши.
    Прегръдка и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  13. Фантастични са, Диани. Такъв финес на тиквата да придадеш...Като най-гладки кестени са твоите бонбони, а бисквитките ти греят!

    ОтговорИзтриване
  14. Големи красоти, Дианка! Идва ти да лапнеш монитора:)
    Искам да ти благодаря за виртуалното приятелство, за милите думи , които намираш, за да ме похвалиш. Това е много ценно за мен. С годините много хора си повярваха, правят все по-засукани манджи, все по-изпипани снимки и не коментират онези обикновени, не толкова красиви и изпипани ястия:)За мен дори направата на сандвич от мама за училище е творчество, защото е пълно с любов. И всеки човек е творец по своему. Във всеки от нас има по едно слънце и е нужно само да му позволиш да изгрее:)
    Мисля, че ще ме разбереш какво имам предвид.
    Коментарите ти всеки път стоплят душата и ме карат да вярвам в добротата на хората. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  15. Толкова гладко шоколадови и перфектният оранжев цвят за пълнеж...красота! Как успявате да запазите шоколада неразмекнат върху бонбоните...тайната на темпериране?

    ОтговорИзтриване
  16. Това е просто прекрасно! Радостна и впечатлена съм от достъпността на продуктите и лесното приготвяне. Обожавам такива рецепти и много благодаря, че споделяш такива с нас. Чудесна презентация - стилна, топла, уютна. Искрени комплименти, Диана!

    ОтговорИзтриване
  17. Дианка, ако позволиш, бих си опитала и от двете тиквени вълшебства... Толкова слънчево и вкусно е тук при теб. Ухае, ухае вълшебно!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. О, Дианка, чудни са предложенията ти!

    ОтговорИзтриване
  19. Дианка, от няколко дена отварям поста и само се чудя како да ти кажа за тази прекрасна тиквена фантазия, която си създала. И все ми изниква нещо друго :( Сега успях да седна и да ти напиша - златни ръце имаш! Твоите рецепти са едни от най-любимите ми в блог-пространството и днешните ти предложения само засилват това ми мнение! Прекрасни са! Поздравления! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  20. Уханно, вкусно и красиво! Комплименти, Диана!

    ОтговорИзтриване
  21. Не зная какво да кажа:)
    благодаря, ви, много много ви благодаря,мили дами - трогвате ме с вашите похвали и коментари. Ще се радвам да ги опитате и да ви се хареса и вкуса...
    Отново ще препоръчвам ромовата захар и канелата - чудесни, са...
    Габи,
    Елена,
    Роси,
    Ирма,
    Кате,
    Дани,
    Мъхче,
    Бети,
    Зори,
    Тили,
    Йоли,
    Таня,
    Пепи,
    Марта,
    Траяна :)
    Алби,
    Гуинет,
    Гери,
    Веси,
    Люси,
    Ева
    Най-сърдечни поздрави и пожелания за топли, спокойни и уютни есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване