понеделник, 17 ноември 2014 г.

Пикантен хумус с тиква и червена леща



С продължение на тазгодишните тиквени истории е и първото ми солено, тематично и постно предложение:  Хумус с тиква и червена леща. В кулинарното Интернет пространство могат да се намерят много идеи, със сходни рецепти /butternut squash tahini spread/ в различни пропорции и съставки, но моето е с адрес Бързо, лесно, вкусно и е на Ути Бъчваров. 
Като впечатляващ кулинар и шоумен Ути Бъчваров е гарант за качество на представяните рецепти, но новината за него е свързана с още едно скоро полученото признание и приз. За четвърта поредна година Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите връчи престижните награди „Пазител натрадициите” в общо 7 категории – „Занаяти”, „Фолклор”, „Художествено изкуство”, „Кулинария”, „Личност”, „Организация” и „Селище-пазител на традициите” . Целта на инициативата е да обедини и да съхрани всички пазители на старите бългаски традиции с мотива, че лице на всеки народ са именно запазените във времето занаяти, самобитен фолклор и кулинарни особености. Призът в категория "Кулинария" - пазител на традициите отиде при кулинарния спец и водещ на предаването "Бързо, лесно, вкусно" по БНТ Ути Бъчваров. Приятно ми е да допълня, че Перник спечели приза в категорията „Селище-пазител на традициите 2014”, с номинацията си за като „Европейската столица на маскарадните игри” с обичая “Сурва” и международният фестивал на маскарадните игри “Сурва”...
И така, рецептата не е регионална, но чудесно съчетание на богати есенни вкусове и аромати - печена тиква, сварени нахут и червена леща, сусамов тахан в компанията на горчица, още пикантни добавки и подправки в количество и интензивност - на вкус. Свежа есенна салата и хубав хляб са чудесно допълнение.


Пикантен хумус с тиква и червена леща
  /по идея и рецепта на Бързо, лесно, вкусно/


 Продукти:
1 ч.чаша нахут, сварен и отцеден
½ ч. чаша пюре печена тиква
½ ч.чаша червена леща, сварена и отцедена
1-2 с.л. тахан*
1-2 с. л. вода**
1 ч.л. горчица
1 ч.л. лимонов сок
1-2 скилидки чесън
½ ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер, може и лют***
1 ч. л. чили сос
джинджифил,  кимион и сол на вкус
1 стрък пресен лук

* може да се замени и с фъстъчено масло
** в оригинал е майонеза,  може и кисело мляко за не веган вариант
*** количеството на пикантните подправки зависи от желаната интензивност и наситен вкус

Още:
1 ч.л. сусамово семе
1 ч.л. балсамова редукция
1 с.л. зехтин
В блендер се смилат нахута, червена леща, тахан, печената тиква, чесън, горчица, чили и лимонов сос и вода, ако е необходимо. Добавят се подправките сол, зехтин, червен пипер, джинджифил,  кимион и сол на вкус. Нарязва се на ситно пресен лук и смесва с хумуса. При сервиране се полива с малко балсамова редукция, зехтин и поръсва със сусамови семена.


Сервира се с хляб, питки или друго /при мен пълнозърнести кифлички/, свежа и сезонна салата:


Есенна зеленчукова салата - познатите сезонни зеленчуци, сурови: малка глава цвекло, морков, краставица, зеле тънко нарязано, ябълка, глава целина по желание, овкусени с лимоново-зехтинов дресинг и свежи подправки. 


Едно впечатляващо изобилие от сезонни, диетични и много полезни салати /и не само!/ могат да подберат при Елена в нейния специализиран КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО.

Опитайте...

18 коментара:

  1. Вкусно :)
    Хубава нова седмица от мен, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, много есенно, цветно и вкусно!
    Прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, всеки път се възхищавам на усета ти към красивата и вкусна храна... Да знаеш, че си голям вдъхновител! Прекрасно предложение и с любимата салатка. :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно предложение, а снимките са още по- вкусни.
    Хумус не съм хапвала, но предвид вкуса на нахута, сигурно е много вкусен.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно предложение за Коледните пости,Дианка.Възхищавам се на усета ти за красота,финес и грация при поднасянето на рецептите.Интересна комбинация между тиква и бобови растения.
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Така поднесен, няма кой да му устои, Дианка! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Диянка, как успяваш да направиш толкова изумителни снимки! рецептата е чудесна и само от вида и бих искала да я опитам още сега :) Изпращам ти топли поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  8. В момента съм на вълна хляб, почти през ден приготвям, като ми се иска да опитам много и все различни рецепти. Този изключителен хумус ще бъде най-доброто другарче на следващия ми опит :)
    Поднесен по този начин е много очарователен и съм сигурна, че е много вкусен!
    Поздрави, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусно и красиво, както всичко останало тук :)Усмихнат ден !!!

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка,ще ми допадне този хумус-сигурна съм.И съм сигурна ,че ще си го приготвя.
    ХУБАВ ДЕН ОТ МЕН!

    ОтговорИзтриване
  11. Разкош! Както си падам по всякакви дипчета, този няма как да не ми хареса :) Може би с намалена лютивина, но в твоята комбинация от съставки. С препечена филийка хляб... :)
    Усмивка от мен, Ди!

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, Дианка, ама такава красота е на твоята трапеза, всичко така красиво аранжирано, така вкусно приготвено. Харесвам хумус-а и определено във всякакви варианти бих го пробвала. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Как бих си гребнала с лъжичката! :)
    Диана, отново предлагаш примамлива комбинация!
    Всичко е много вкусно - хумуса, салатата, кифличките!
    Да не отмина и прекрасните снимки!
    Поздрави и приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Да обаче Ути така красиво не може да го поднесе никога, страхотно е Диани! И аз правя хумус с тиква, и то често, и много го обичаме, сега ще пробвам и твоят вариант.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка,много апетитно и вкусно е при теб дори и по време на пости,неизчерпаем извор на идеи си и винаги поднесени с финес,поздравления!Хубав ден да ти е!

    ОтговорИзтриване
  16. Изобщо няма да се колебая. С теб винаги е лесно да се пости, макар че не го правя, но се храня постно цялата работна седмица, а уикендите хапвам всичко. И така от година. Хубава вечер, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  17. Зори,
    Дани,
    Гери,
    Габи,
    Елена,
    Траяна,
    Люси,
    Таня,
    Виолета,
    Живка,
    Тики,
    Кате,
    Тилия,
    Мария,
    Дария,
    Роси,
    Мъхче,
    Много ви благодаря -
    драго ми е, че ви допада тази идея, ще се радвам да се хареса и вкусът й.
    Сърдечни поздрави за вас, хубави и вдъхновени есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване