неделя, 7 декември 2014 г.

Постни медени курабии



Повечето кулинарни блогове вече стартираха с празнични предложения и красиви коледни изкушения. Не е новост при мен, че и тази година идеите са много повече от възможностите за изпълнение. Списъкът е голям, но се надявам на още време, да пресея и да избера може би най-лесните, бързи, но и хубави рецепти. А до очакваното Рождество има още пред празници, които да се почетат с нещо сладичко, макар и постно. По стара българска традиция пчелният мед присъства на всяка празнична трапеза,  заедно с канелата участват в повечето коледни рецепти и са част от общото празнично усещане. Аз имам една стара рецепта за постни меденки, но по-различни, а и отдавна бях харесала варианти за постни курабии - спрях се на тези  Medenjaci bez jaja (posno). Постни медени курабии: с растителна мазнина и вода, мекички, ароматни от комбинацията на мед и канела, с пълнеж за някои от локум и орехи. Тестото е удобно за работа и моделиране - така от едно тесто оформих няколко вида бисквити.


Количеството е задоволително и ...ухае вече на Коледа...:)


Постни медени курабии
Продукти: около 4 дузини, според големината
2 с. л. мед
1/3 ч.чаша захар
100 мл. олио
100 мл. вода
2 ¾  - 3 ч. чаши брашно
1 ч.л. канела или 1 опаковка канелена захар Д-р Йоткер
1 ч.л. какао Д-р Йоткер
½  ч. л.бакпулвер Д-р Йоткер
½ ч.л.сода бикарбонат

1 ч.чаша =240 мл.
В тенджера се наливат водата, олиото, захарта и меда, след което се затопля до стопяване, без да завират!.
Маха се от котлона и в още топлата смес се добавят смесеното с бакпулвера и содата брашно - 2 ¾ ч.чаши, какао и канела. Разбърква се добре и замесва тесто, ако е много меко се добавя на части още малко. Оставя се на хладно за допълнително стягане за около час или повече.
Фурната се загрява на 175-180С и тава за печене се застила с пекарска хартия. 
Тестото, с малко брашно се разточва на лист с дебелина по желание – по-тънички, или по-дебели курабии, като от това ще зависи и продължителността им на печене.

Едните изрязах на пръчици, другите по аналогия с пълнените сърца сглобих с локум и едро смлени орехови ядки, а част оформих и на топчета, също с пълнеж. Повърхностите им навлажних и поръсих с кристална захар, орехи. 
Подреждат се в тава, на разстояние и пекат в предварително загрята фурна за 10-12 минути, според дебелината - до златисто. Изваждат се от фурната, леко охлаждат и могат да се консумират веднага или да се изчака до пълното им изстиване – запазват мекотата и аромата си.


При сервирането някои полях със струйка с мед, допълних и към чаша кафе.


Други потопих в разтопен веган шоколад и поръсих с едро смлени орехови ядки.


Споменах, че количеството  задоволително много -  едни похапнахме веднага, още топли, 
 а част от изрязаните гевречета намазах с разтопен локум и поръсих с едро счукани орехи.


И от вътре...


И с пълнежа: 


Опитайте...

17 коментара:

  1. Чудесно Коледно ухание, Дианка!
    Гевречетата много ми харесаха!
    Прегръдки и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Гевречетата са ми любими, но и с пълнежа ме привличат, такава са красота! Прекрасна рецепта и доста лесна даже, а снимките са пленяващи! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. До като гледах снимките,които си направила с много вкус,Ди,сякаш чувах песента на коледни звънчета.....
    Много са хубави и трите варианта,но най-много се влюбих в гевречетата:))))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, при тези вкусни сладки няма как да не ухае на Коледа... Прекрасни са! И знаеш ли, много обичам постните ти предложения. :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, че сладурски, особено с мед и орехи:)Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова изкушаващи постни курабийки си направила, че ми се ще и от трите вида да си взема... и то не само по едничка.
    Подобна рецепта си спомням, че съм чела в една малка поредица от десет картончета с рецепти за дребни сладки, която имам сигурно от 10 години, но никога не съм приготвяла нищо от там.
    Снимките ти са не просто прекрасни, те са великолепни.
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Интересна рецепта с парено, постно тесто ни предлагаш Дианка.Аз като почитател на постните лесни рецепти приветствам идеята ти за празниците.Винаги предпочитам по - семплите и с по - малко продукти рецепти, които са чудесни, макар и за празнични дни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Вълшебни са, Диана! Сладки, ароматни, красиви и много вкусни. Прекрасна седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  9. От всички бих си опитала,толкова са изкусителни,Дианка,и както винаги поднесени с финес!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, каква прелест, Дианка. Крехка и медена...изкусителна!

    ОтговорИзтриване
  11. Диани, прекрасни са, така ми се иска да потопя една курабийка в чаша прясно мляко.....
    Ако набера кураж, може и да ги приготвя за пристигането на децата, макар че малката каза че е накупила огромни количества изненади от немските Коледни базари„„„и ще трябва да скрия някъде дълбоко кантара.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  12. Кулинарните блогове направо се престараха с хубавите идеи;) Твоят не прави изключение и аз вече съм в чуденка кои точно рецепти да опитам тази година. Поздрави, Дианка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. изкушават :) Много изкушават :)

    ОтговорИзтриване
  14. Много ви благодаря, дами -
    драго ми е, че ви допада тази идея за постни медени бисквити, ще се радвам да се хареса и вкусът й.
    Сърдечни поздрави за вас, хубави и вдъхновени декемврийски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. добавете маргарин , иначе стават сухи

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, Анонимен,
    зная за качествата на маргарина,
    но го избягвам съзнателно като продукт.
    Сърдечни поздрави за вас, Диана

    ОтговорИзтриване