Постни кафеени меденки
Продукти: около 36 бисквитки според големината.
2/3 ч. чаша мед
1/3 ч. чаша захар
2 с.л. олио
2 с.л. кафе еспресо /течно/
1 ч.л. кафе смляно /прах/
1 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
1 к.л. сол
1 ½ ч.чаша брашно за тестото
½ ч. чаша брашно за разточване
Разбъркват се мед, захар, олио и кафе до разтваряне на захарта.
Смесват се с брашното кафе /прах/, канела, сода и сол.
Замесва се меко тесто, което се поставя в хладилник за около час.
Фурната се загрява на 200 С.
Върху хартия за печене, поръсена с брашно се разточва кора с дебелина около 4-5 мм.
Изрязват се фигурки по желание.
Пекат се в тава, покрита с хартия за печене за около 8-10 мин.,
без да покафеняват /стават по твърдо хрупкави/.
Изчакват се леко да се охладят и махат от хартията.
След изстиване могат да се гарнират с какаова или ледена глазура.
Съхраняват се в затворен съд, където омекват.
За моя вкус са малко повече сладки.
Оригиналната рецепта е с яйце, което замених с вода/еспресо и олио,
както при други постни сладки /Добрина Венкова/.
6 коментара:
Грабвам си едничка :) изглеждат прекрасно :) Хубав уикенд от мен!
Зорница,
благодаря и да ти е сладко.
Днес
и аз ще пека меденки за Коледа.
Хубав уикенд, Диана
Прекрасни са, Диани !
Спорно Коледно-сладко-правене...не се съмнявам, че ще ни спреш дъха отново с тях !
Пепеляшка
Хм.....мисля,че няма да е само едничка!Прекрасни са!Радвам се на твоето завръщане!Липсваше ми и надничах от време на време.
Хубав уикенд Диани!
P.S.Не знам защо поста ми от предния ден не е излязъл.Дали съм натиснала нещо погрешно?
Във връзка с това искам да кажа...нека всеки от нас прави по една малка добрина.Когато те станат много, може би ще живеем в един по-добър свят.
Чудесни са, Диани! Поздравявам те!
Вкусен, уютен и ароматен уикенд :-)
Мария,
Нанита,
Дими,
благодаря ви и за топлото посрещане.
Хубаво е да се завърнеш сред приятели.
Нанита,
така хубаво си го написала -
Дано!
Приятни и вкусни почивни дни,
сърдечен поздрав, Диана
Публикуване на коментар