Терините /terrine/ са символ на френската кухня. Четох, че първоначално е бил предназначен за храна на френските
работници, но по-късно се превръща в луксозно блюдо, кулминация на пищни вечери, доказателство за майсторството на готвача, за
неговите страст и уважение към храната. Оригинално терините се приготвят в
керамични съдове със същото име, които са продълговати или овални и се затварят
плътно с капак. Тези съдове са обединяващата характеристика на приготвените в тях ястия. Начинът им на
приготвяне и отчасти наборът на продуктите е това, което ги различава. Ястията,
които стриктно погледнато би трябвало да се наричат терини, /макар да е много популярно да се
приготвят от черен дроб/, по-честите варианти използват нарязано месо, залято
със силен бульон от желиращи продукти; зеленчуци и подправки със силен аромат. Обикновено
сместа се готви дълго време в слаба фурна, а след това се охлажда, за да се желира. Някои рецепти пропускат фурната и директно изпращат
ястието в хладилника. Все пак терините изискват доста време за приготвяне, но и
затова и вкусът им е по-комплексен.
В днешно време кулинарните граници отдавна
са размити и сега могат да се опитат различни по националности, продукти и
съставки, технология на приготвяне и оформление терини. В такъв, по-разширен
смисъл е и днешният терин -
Ирландски
терин с козе сирене и диви гъби на Chef Kevin Dundon и неговата модерна ирландска кухня.
Ирландски терин с козе сирене и диви гъби
/по идея от Irish goat’s cheese and wild mushroom terrine/
Продукти /ориентировъчни и могат да варират в пропорциите/
1 с.л. зехтин
1 глава кромид лук, нарязан на ситно*
1 ск. чесън, намачкана
175гр. горски гъби, нарязани на ситно**
225 гр. меко козе сирене, или микс от сирена***
1 с.л. зехтин
1 глава кромид лук, нарязан на ситно*
1 ск. чесън, намачкана
175гр. горски гъби, нарязани на ситно**
225 гр. меко козе сирене, или микс от сирена***
1 с. л. пълнозърнеста
горчица
1 с. л. пресен магданоз, нарязан
1 задушена /поширана/ круша,
сол и прясно смлян черен пипер
* не сложих кромид лук в моя вариант
1 с. л. пресен магданоз, нарязан
1 задушена /поширана/ круша,
сол и прясно смлян черен пипер
* не сложих кромид лук в моя вариант
** използвах мариновани екзотични гъби, добавих и малко задушени печурки
*** заложих на микс от меки сирена – козе, синьо, крем сирене
*** заложих на микс от меки сирена – козе, синьо, крем сирене
Загрява се зехтинът, добавя лук
и чесън и запържва леко за около 2 минути, само докато омекне. Добавят се гъбите
и сотират в
продължение на 3-4 минути, докато омекнат и излишната течност
се е изпарила от тигана. Отстранява се от котлона и добавя сместа от меките сирена,
горчицата, магданоза и прясно смлян черен пипер. Разбърква се леко за една-две
минути, докато сирената
започнат да се топят, а ако е
необходимо се загрява отново, но да не се претопли!
Готовата смес се прехвърля се във форма за терин, която
може да се облицова с фолио.
Оставя се да изстине напълно, след което се покрива със стреч фолио и поставя в хладилник в продължение на най-малко 2 часа или за една нощ, за да се стегне. По желание може да се залее отгоре с ароматно масло.
Оставя се да изстине напълно, след което се покрива със стреч фолио и поставя в хладилник в продължение на най-малко 2 часа или за една нощ, за да се стегне. По желание може да се залее отгоре с ароматно масло.
При сервиране може да се поднесе с формата или да се обърне и
нареже на парчета.
По съвет на готвача Kevin Dundon:
поширана круша, малко бадемови ядки, още сирене и препечен хляб – една добра комбинация.
поширана круша, малко бадемови ядки, още сирене и препечен хляб – една добра комбинация.
Няколко гъби за декорация, още свежа салата и пошираната круша - при мен по тази рецепта:
Опитайте...
Никога не съм харесвала желирано месо, но твоят терин е просто превъзходен, Дианка, и много по-предпочитан от класическия. ;)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко вкъщи и хубав ден!
О, това е истински кулинарен шедьовър и със сигурност ще го направя! Благодаря, че го сподели по уникален начин, Диана! :)
ОтговорИзтриванеНевероятен финес, Дани, е този терин! Предложение за всеки празник, поздравления!
ОтговорИзтриванеЕто това е моята храна! Със сигурност ще се хареса и в къщи, и на бойната група приятели. Да взема да го спретна за Сирни заговезни? Май така ще стане. Благодаря, Диди.
ОтговорИзтриванеСтрахотно презентиран терин, Дианка!Страхотно!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Много вкусно :) комбинация на любими вкусове, не мога да устоя!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Дианка и хубава нова седмица!
Изглежда просто съвършен този терин! А допълненията от гъби, круша и бадеми са точно за мен:)
ОтговорИзтриванеОтново много изискано ястие, поднесено със стил и изящество!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дианка!
Какъв клас, комплименти, Дианка! Толкова красиво, елегантно и неустоимо си го приготвила и снимала! Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриваненикога не съм приготвяла в къщи някаква рецепта със синьо сирене.Интересна комбинация между сирена и гъби, чудесно представена.
Поздрави !
Изтънчено поднесен и гарниран терин,Дианка,отново великолепна рецепта и представяне!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеДианка, много ми харесва тази рецепта! Едва ли ще е нещо ново, което ще кажа, тъй като харесвам всичко, което предлагаш, но щом има нещо със сирене, определено ще се опита и то скоро! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеТова наистина е кулинарен шедьовър. И представен в твоя елегантен стил.
ОтговорИзтриванеТъй като тази комбинация от продукти е любима на моето семейство, обезателно ще го приготвя.
Благодаря за рецептата.
Пожелавам на теб и семейството ти хубава седмица.
Снимките ти и финалното "опитайте" имат магическо действие върху мен :) Неустоим терин, Дианче! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗакъснявам с моделирането на коментарите и се надявам за вашето разбиране и извинение..
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че харесахте тази рецепта за терин със сирена и гъби в компанията на поширана круша. Аз се първоначално се впечатлих от идеята, а след това и от вкуса- естествено, възможностите за импровизации са многобройни.
Благодаря ви и най-сърдечни поздрави за вас, Диана