В срядата сме на Сиропустната седмица (Сирна седмица), която
е посветена на християнската прошка и примирението - последната седмица преди
Велики пости. В много християнски страни, това време се
празнува весело и шумно, в някои католически страни народните веселби през седмицата преди Поста
се наричат карнавал (от carne vale – "сбогом, месо"), а в Русия –
Масленица и се отбелязва с угощение с различни видове блини (палачинки). Чела
съм за традициите на Масленица, да се се празнува богато и ... вкусно - във
всеки дом да се нареждат богати трапези с вкусни солени или сладки палачинки - обикновените
блини се ядат с хайвер или сьомга, сладките са с мед, конфитюр или друго. Знае се и за езическия произход на Масляниця – като фестивал на слънцето по случай предстоящия края на
зимата /според славянската митология/ и
съчетаването му с християнските обреди преди началото на Великия пост, предшестващ Възкресение Христово (Великден). Много жизнерадостни
народни обичаи на Масленица са се запазили и днес, други са потънали във
времето, останало е обаче вярването, че трябва да прекараш весел и щастлив
времето преди Поста и настъпването на пролетта, за да ти върви през годината.
Харесвам тази традиция, правила съм блини с портокал и извара, миналата година избрах арабски палачинки Катаеф, днес предложението също е тематично - Блинчики «Нежные». Фини и нежни блини, „пияни” от използването на водка, ликьор, коняк /някои са изпробвали с текила/, в тестото. Като резултат - в готовите блини няма остатъчен вкус от алкохола, но те правят тестото по-ронливо
и порьозно. Все пак, във форума за мнения и разисквания по рецептата на много места се споменава за успешен
вариант и без използване на алкохол.
Тук е моментът да подскажа и един класически начин на
прегъване на блините във вид на стегнати рулца,
по технологията на Блинчики-рулончики.
Нежни „пияни” блини
Продукти: за около 12-16 блини, според големината
500 мл. кефир или кисело мляко 1%
1 яйце
1ч.л. сода бикарбонат /без връх/
1-2 с.л. захар
3 с.л. водка (ликьор,коняк, текила)*
100 мл. много гореща вода **
1 ½ ч.чаша брашно
1 яйце
1ч.л. сода бикарбонат /без връх/
1-2 с.л. захар
3 с.л. водка (ликьор,коняк, текила)*
100 мл. много гореща вода **
1 ½ ч.чаша брашно
* във форума за разисквания
на много места се споменава за успешен вариант и без алкохол.
** може да е необходимо още малко
1 ч.чаша =240-250 мл.
Яйцето се разбива със захарта, налива се алкохола, след него и кефир или
киселото мляко. Брашното се пресява и разбърква, до хомогенна смес. Поръсва се
содата и оставя да престои около 10 минути. Подготвя се горещата вода, налива
се в сместа и започва печенето на блините. Технологията е: средна температура, тиган с
незалепващо покритие, или с фин слой
мазнина, тънички или по-плътни, въпрос на желание и вкус, блини и двустранно изпичане.
С шоколад и плодове:
Със сьомга и крем сирене с билки:
Опитайте...
:)Аз съм за солените....:)Но и двата варианта са сервирани прекрасно!Лека вечер и прекрасно утре,Ди!
ОтговорИзтриванеТака примамливо си ги навила и подредила тези блини, Дианка, че трудно се устоява на това изкушение!
ОтговорИзтриванеПоздрави и благодаря за чудесната рецепта!
Дианка, опияни ме с тези красиво поднесени блини :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са!
Сърдечна прегръдка!
Очарователни са! Ще ги направя уикенда за закуска! Бързо и лесно!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден :)
Прекрасно направени и представени блини, Дианка.На мен лично повече ми харесва соления вариант, но и сладкия си заслужава приготвянето.Изкушаващи снимки и представяне, както винаги в твоето прекрасно местенце.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
За мен една със сьомга, моля :)
ОтговорИзтриванеМного обичаме палачинки и още следващите почивни ще пробвам твоите алкохолни, Диди :) интересно ми звучи.
Прекрасни аранжименти си им направила, поздравления!
Дианка, при теб човек се храни с очите само. Симетрията е във всичко! Дори имам чувството че и цветово гледаш да си отиват продуктите...Опасна работа си:))
ОтговорИзтриванеИде ми да грабна всичките чинийки, дори без да съм прочела още рецептата.
Тези рускини правят чудеса в кухнята и то все вкусни! :)
ОтговорИзтриванеДианка, прекрасни блини, май никога не съм опитвала, но твоите изглеждат страшно апетитно! Благодаря за идеята за стегнатите рулца, ще се възползвам задължително. :)
Прегръдки и леки пости!
Ау, какви са златисти! Както винаги поднесени много оригинално и с вкус!
ОтговорИзтриванеИнтересен и красив начин на завиване на блинчиките.
Спокойна вечер, Диана!
Много симпатични,а и практични са руленцата,можеш да скъташ каквото ти душа иска без опасност да изтече.Страхотни блинчики,Дианка!С гореща вода не съм опитвала,трябва да опитам каква е разликата във вкуса,благодаря ти!Отново много изискано поднесено!
ОтговорИзтриванеАх, тези рулца са ми много по вкуса. Точно тази визия на семейство палачинкови винаги ме е изкушавала. Чудесни са! Прекрасни почивни дни, Дианка!
ОтговорИзтриванеАх че апетитни и красиво подредени.....
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Уникално апетитни снимки! Имам усещането, че съм едва ли не в самата чиния... Много красиво аранжирани и поднесени блини, Ди! Перфектно снимани! Непременно ще опитам тази пияна версия, защото много ми допада идеята :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за красотата и отварянето на апетит!
Усмивка от мен :)
Направих ги без водка и станаха мнооого вкуснички. Единствено им добавих повечко водичка, защото ми се сториха много плътни и първия блин ми стана доста дебеличък.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата идея!
Благодаря ви:
ОтговорИзтриванеМиленка,
Хриси,
Дани,
Габи,
Елена,
Пепи,
Весе,
Гери,
Тили,
Роси,
Кате,
Мария,
Тики
и много се радвам, че харесахте това предложение - както споменах идеята ми бе и да покажа варианта за завиване на палачинките като стегнати рулца, а и не само ...
Благодаря за доверието, Лу,
още едно потвърждение, че биха могли да се приготвят и без алкохол.
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана