сряда, 29 април 2015 г.

Солени мъфини „капрезе”



Много популярна, силно ароматна и изключително вкусна композиция от домати, сирене моцарела, зехтин и босилек - салата (Caprese) Капрезе… Благодарение и на червено-бяло-зелен цвят, повтаряйки италианското оцветяване на флага се счита за едно от националните ястия на Италия. Всички споменати съставки на класическата салата поставени върху подложка от тесто се претворяват в друг символ на италианската кухня пица „Маргарита“. Вече имам различни вариации на темата - салата, пиле, запеканка, с паста..., а в днешното предложение комбинацията е с тесто. Първообраз на идеята е хляб тип "карезе", а това е вариант за солени кексчета, мъфини – съчетание от пресен босилек, моцарела и сушени домати. За пълен разкош може да се допълни с още ароматен босилек, студено пресован зехтин и биволска моцарела. Е, не са толкова здравословни като своя оригинал салата капрезе, но имат колоритен своя чар. Ето ги тях, и още 37 идеи за вкусно Caprese.


Солени мъфини „капрезе”
/по идея, с изменения  от Caprese Muffins/
 

Продукти за 12 бр.
2 ¼ ч.чаши брашно
2 ч. л. бакпулвер
½  ч. л. сода за хляб
1 ¼   ч. л. сол
1 ¼  ч.чаша айран
2 с. л. зехтин
2 яйца
125 гр. прясна моцарела
½ ч.чаша сушени домати /използвах ¼ сушени, мариновани в зехтин/
2 с. л. пресен босилек, нарязан
¼  каф. л. бял черен пипер, или на вкус
6 чери доматчета за гарниране
 1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175С, и се подготвят формички за мъфини, като се омазняват/използвах силиконови/.
Моцарелата се нарязва на кубчета /четох, че могат да се замразят и да се намали степента им на стопяване по време на печенето/, сушените домати на ситно, а пресният босилек се накъсва.
Технологията за приготвяне е класическа за мъфини: Отделно сухи и мокри съставки. В голяма купа се смесват брашното с бакпулвера, солта и содата за хляб. В отделна купа се се разбиват айрана със зехтина и яйцата. Обединяват се сухите и мокри съставки с дървена лъжица или шпатула. Внимателно се разбъркват в получената смес кубчета моцарела, сушени домати и пресен босилек.Тестото се разпределя равномерно в приготвените форми, и отгоре се поставят половинки от чери доматчета.  Пекат се около 20-25 минути, докато клечка за зъби поставена в центъра излиза чиста. Изваждат се от фурната, леко охлаждат за около2-3 мин. и освобождават  от формите, след което изстиват върху решетка.


Сервират се топли или напълно охладени.


Първите опитахме топли, при разчупване моцарелата се тегли на "конци".


Харесахме ги и студени, а маслините са част от някои рецепти за салата капрезе.


Опитайте...



11 коментара:

  1. Изглеждат фантастично!
    А как са като мекота? Ако са и пухкави, още довечера ще ги направя, че тъкмо мислех нещо за дълго пътуване солено какво да направя.
    Прегръдки и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни мъфинчета, Дианка! Носят лятото в себе си с любимия ми босилек и си ги поднесла много елегантно.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много свежи солени кексчета, Дианче! Въображението ми долавя аромата и вкуса като неустоими! А снимките само засилват желанието да ги направя. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка,
    ненадмината си по отношение на поднасяне и представяне на ястията.Тази комбинация от продукти ми е любима в суров вид.Но тези солени мъфини обезателно ще ги приготвя.Превъзходни са и в къщи много ще се харесат.Много, много апетитни снимки.
    Поздрави и леки почивни дни и празници !

    ОтговорИзтриване
  5. Салата "Капрезе" ми е фаворит заедно с нашата шопска сред морето от всички познати салати, а и не бих отказала на нищо с това име. Мъфините ти са истинско бижу, Дианка - цветни, ароматни и божествено вкусни! А и експозицията си я бива - да огладнее човек, докато гледа! С удоволствие бих пропуснала един обяд, за да се насладя цели две-три от тях. :)
    Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, записвам си ги за проба, така ми харесаха! Ох, дано не се отплесна и да ги направя! Ако не ги видиш скоро при мен, моля те, подсети ме:))). Така ме впечатлиха! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Толкова цветни, свежи и красиви мъфини, Дианка! Направо ухае вкусно:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно предложение, Дианка! Много, много апетитни са тези мъфини и със сигурност ще се харесат и у нас :)
    Поздрави сърдечни и хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианче,както винаги- безупречна с предложенията си!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Ти ли пък няма да ги нагласиш така кокетни...в бяло, зелено и червено...красота...

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви и много се радвам,
    че тези солени мъфини с характерния италиански привкус "капрезе" ви се харесва.
    Габи,
    Светле,
    Снежи,
    Елена,
    Ирма,
    Кате,
    Траяна,
    Пепи,
    Живка,
    Весе,
    Мекички и ароматни, лесни и бързи за приготвяне -
    една по-различна идея за закуска или предястие.
    Сърдечни поздрави за вас и хубава майска седмица, Диана

    ОтговорИзтриване