Много популярна, силно ароматна и изключително вкусна композиция
от домати, сирене моцарела, зехтин и босилек - салата (Caprese)
Капрезе… Благодарение и на червено-бяло-зелен цвят, повтаряйки италианското
оцветяване на флага се счита за едно от националните ястия на Италия. Всички споменати съставки на класическата
салата поставени върху подложка от тесто се претворяват в друг символ на италианската
кухня пица „Маргарита“. Вече имам различни вариации на темата - салата, пиле, запеканка, с паста..., а в днешното
предложение комбинацията е с тесто. Първообраз на идеята е хляб
тип "карезе", а това е вариант за солени кексчета, мъфини – съчетание от пресен босилек,
моцарела и сушени домати. За пълен разкош може
да се
допълни с още ароматен босилек, студено пресован зехтин и биволска
моцарела. Е, не са толкова здравословни като своя оригинал салата
капрезе, но имат колоритен своя чар. Ето ги тях, и още 37 идеи за вкусно Caprese.
Солени мъфини „капрезе”
Продукти за 12 бр.
2 ¼ ч.чаши брашно
2 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сода за хляб
1 ¼ ч. л. сол
1 ¼ ч.чаша айран
2 с. л. зехтин
2 яйца
125 гр. прясна моцарела
2 с. л. зехтин
2 яйца
125 гр. прясна моцарела
½ ч.чаша сушени
домати /използвах ¼ сушени, мариновани в зехтин/
2 с. л. пресен босилек, нарязан
2 с. л. пресен босилек, нарязан
¼ каф. л. бял черен
пипер, или на вкус
6 чери доматчета за гарниране
1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175С, и се подготвят формички за
мъфини, като се омазняват/използвах силиконови/.
Моцарелата се нарязва на кубчета /четох, че могат да се замразят и да се намали степента им на стопяване по време на печенето/, сушените домати на
ситно, а пресният босилек се накъсва.
Технологията за приготвяне е класическа за мъфини: Отделно
сухи и мокри съставки. В голяма купа се смесват брашното с бакпулвера, солта и
содата за хляб. В отделна купа се се разбиват айрана със зехтина и яйцата.
Обединяват се сухите и мокри съставки с
дървена лъжица или шпатула. Внимателно се разбъркват в получената смес кубчета
моцарела, сушени домати и пресен босилек.Тестото се разпределя равномерно в приготвените
форми, и отгоре се поставят половинки от чери доматчета. Пекат се около 20-25 минути, докато клечка за зъби поставена в центъра
излиза чиста. Изваждат се от фурната, леко охлаждат за около2-3 мин. и
освобождават от формите, след което изстиват
върху решетка.
Сервират се топли или напълно охладени.
Първите опитахме топли, при разчупване моцарелата се тегли на "конци".
Харесахме ги и студени, а маслините са част от някои рецепти за салата капрезе.
Опитайте...
Изглеждат фантастично!
ОтговорИзтриванеА как са като мекота? Ако са и пухкави, още довечера ще ги направя, че тъкмо мислех нещо за дълго пътуване солено какво да направя.
Прегръдки и усмихнати почивни дни!
Много апетитни мъфинчета, Дианка! Носят лятото в себе си с любимия ми босилек и си ги поднесла много елегантно.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Много свежи солени кексчета, Дианче! Въображението ми долавя аромата и вкуса като неустоими! А снимките само засилват желанието да ги направя. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванененадмината си по отношение на поднасяне и представяне на ястията.Тази комбинация от продукти ми е любима в суров вид.Но тези солени мъфини обезателно ще ги приготвя.Превъзходни са и в къщи много ще се харесат.Много, много апетитни снимки.
Поздрави и леки почивни дни и празници !
Салата "Капрезе" ми е фаворит заедно с нашата шопска сред морето от всички познати салати, а и не бих отказала на нищо с това име. Мъфините ти са истинско бижу, Дианка - цветни, ароматни и божествено вкусни! А и експозицията си я бива - да огладнее човек, докато гледа! С удоволствие бих пропуснала един обяд, за да се насладя цели две-три от тях. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, мила!
Дианка, записвам си ги за проба, така ми харесаха! Ох, дано не се отплесна и да ги направя! Ако не ги видиш скоро при мен, моля те, подсети ме:))). Така ме впечатлиха! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТолкова цветни, свежи и красиви мъфини, Дианка! Направо ухае вкусно:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение, Дианка! Много, много апетитни са тези мъфини и със сигурност ще се харесат и у нас :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни и хубави почивни дни на теб!
Дианче,както винаги- безупречна с предложенията си!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Ти ли пък няма да ги нагласиш така кокетни...в бяло, зелено и червено...красота...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви и много се радвам,
ОтговорИзтриванече тези солени мъфини с характерния италиански привкус "капрезе" ви се харесва.
Габи,
Светле,
Снежи,
Елена,
Ирма,
Кате,
Траяна,
Пепи,
Живка,
Весе,
Мекички и ароматни, лесни и бързи за приготвяне -
една по-различна идея за закуска или предястие.
Сърдечни поздрави за вас и хубава майска седмица, Диана