На първи юни, една идея за по детски безгрижен, бърз и лесно изпълним
летен десерт - фин, нежен, много ароматен и въздушен. Английска класика. Пресни ягоди,
хрупкави целувки, сметана и шоколад, и всичко това обединено в обща смес – популярният
крем Eton Mess. Прието е произходът на крема да се свързва с престижния британски Итън колеж и считан за
традиционен десерт на ежегодните състезания по крикет в първите дни на юни. Някъде четох и анекдот за куче лабрадор, което сяда върху кошница за пикник – резултатът е "бъркотия" от смачкани ягоди и белтъчен
десерт. Харесвам тази история, но за документирано начало се приема
средата на 19 век, /въпреки, че има и някои по-ранни сведения/, в продажба от 1930г. като Eton Tuck Shop (или Sock Shop,
както го наричат там), направен от ягоди или банани със сладолед или
сметана, а целувките са по-късно допълнение. Защо описвам всичко това - след малко ще стане ясно:)
Типични за десерта и сезона са свежите ягоди, но може да се подходи творчески, като се използват
и други, както и комбинация с тях. Белтъчните целувки могат да се приготвят в домашни условия или да се заложи на готови. За по-олекотен вкус, сметаната може да се
смеси с йогурт/кисело мляко, а шоколадовата заливка е една от многообразните
нововъведения, усложнения и варианти, в това число и сладоледеният, чиито снимки ще прикача
по-късно.
Близък до друга класика "Syllabub",
но без алкохол и целувки, а пък за разлика от сходната
елегантна „Павлова” има по-семпъл и непретенциозен вид. Не може да се подмине и логичния въпрос, дали Eton Mess
всъщност е една успешно моделирана форма на една неуспешна Pavlova,
създадена десетилетие по-рано /1920г./?; но и без да се навлиза в детайли, този вид на комбинацията
ягоди, сметана и целувки в Eton Mess определено лансира триумфа на
съдържанието пред стила.
Бял шоколадов Итън мес /Eton Mess/ десерт
/по идея на White chocolate Eton mess/
Продукти
за 4-6 порции:
150 гр. бял шоколад
400 гр. пресни ягоди*
400 гр. пресни ягоди*
2 с.л. пудра захар,
или на вкус
200 мл. течна сметана, студена
200 гр. йогурт/ кисело мляко
200 мл. течна сметана, студена
200 гр. йогурт/ кисело мляко
ванилия
1 с.л. малинов
конфитюр
50-60 гр. белтъчни целувки
по желание:
бял балсамов оцет, други плодове, малинов сироп,
ароматен
коняк /амарето/, ако няма да се консумира от деца
* десертът може да се приготви и с натурални, термично необработени ягоди.
Първо се подготвят белтъчните целувки, може да се използва рецептата за „Павлова” /1/2 доза/, а може и да се употребят готови. Разтопява се бял шоколад на водна баня или в МВ и с него се заливат натрошените на едро целувки, след което оставят да се стегне.
Първо се подготвят белтъчните целувки, може да се използва рецептата за „Павлова” /1/2 доза/, а може и да се употребят готови. Разтопява се бял шоколад на водна баня или в МВ и с него се заливат натрошените на едро целувки, след което оставят да се стегне.
Ягодите се почистват /няколко се оставят за гарниране/ и
нарязват на четвъртини. Поръсват се с няколко капки бял балсамов оцет и пудрата
захар и оставят за 10-минути, след което се поставят в малък тиган със семената
на ванилия и 1 с.л. малинов конфитюр. Налива се малко вода, ако отделеният сок
не е достатъчен за покрие дъното на съда и задушават слаб огън. Разбъркват се
периодично, до омекване на ягодите, след
което се оставят да изстинат.
Разбива се охладената течна сметана и към нея се добавя
йогурта/киселото мляко.
Следват различни варианти на подреждане, в зависимост от желаната степен на хрупкавост на целувките: смесване на натрошените целувки със сметната и редуване на ягодова смес и крем; или за по-запазен ефект на целувките -подреждане на ягоди, целувки, крем, ягоди и и т.н.
За декориране -
няколко свежи ягоди, сироп от ягоди или малини и листенце прясна мента за финал.
Разкош! Голям разкош! фантазия! Прекрасен месец юни, Дианка!
ОтговорИзтриванеКато добро и послушно дете веднага ще си изям моята чашка :)
ОтговорИзтриванеЧудесно поднесено, Дианка!
Сърдечни прегръдки!
Прекрасен десерт! Взимам всички чашки где що има! Неустоим е!Усмихната вечер!
ОтговорИзтриванеСтрахотен десерт, Дианка! Шоколадов, но и свеж :) Дръпвам си една чашка насам :)
ОтговорИзтриванеСвеж и много ароматен крем, придружен с ,,вкусни'' снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дианка, за историята на крема и за чудесната рецепта!
Поздрави и прекрасен м. юни! :))
Чудно ягодово предложение, Дианка!
ОтговорИзтриванеВзимам си лъжичка :)
Първи юни мина, но и на втори мога да се присъединя за хапка пролетна ягодова свежест. Хубав десерт, Дианка. не го знаех.
ОтговорИзтриванеОбожавам този десерт! Харесва ми тази добавка от бял шоколад! Чудесни снимки, Дианка!
ОтговорИзтриванеНевероятно свеж, лек , ароматен и вкусен десерт, Дианка! И аз го чувам за първи път, но ще го запомня:)
ОтговорИзтриванеИ аз да се оближа малко, че каква е вкусотия!!!
ОтговорИзтриванеЧудесно кремче, Дианка, така разнообразих с него, нещо напоследък само на тесто и сладкиши съм го подкарала...
Поздрави!
Дианка, направо си придърпвам една чашка. Страхотно цветно и изискано! Както винаги всъщност! Прегръдки
ОтговорИзтриванеЕми, чуден е!
ОтговорИзтриванеДианка,по принцип изобщо не обичам целувки и десерти с тях.Но преди близо месец точно снимка на Итън Мес ме плени и реших,че ще дам последен шанс на целувките да ме спечелят чрез този десерт.Не знам дали ще намеря време тази година да го опитам,докато все още има ягоди,затова ще напълня очи и при теб.Както винаги безапелационно представяне,подробно и с много финес!Хубав юни!
ОтговорИзтриванеМного любим десерт! Хапвам го често, заради нескритата ми любов към целувките, но така и не съм се сещала да публикувам, защото е толкова лесен и семпъл! Но ти си способна и най-обикновеният ястия да превръщаш като такива от 5-звезден ресторант! Прегръдка, мила ми Диди!
ОтговорИзтриванеПрекрасни изкушения си приготвила в мое отсъствие, Дианка.Страшно съжалявам, че нямах възможност да си купя вестник " Преса ".Хареса ми най - много омлета с пресни картофи, но и десерта за първи юни не е за изпускане.За теб наистина всяка рецепта е свързана с определена история.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря ви,
ОтговорИзтриванерадвам се, че допада ягодово целувчената комбинация Итън Мес.
Идеята бе, лесен десерт, за детския празник -
нищо сложно, но пък вкусно и ароматно, а и с история:).
Благодаря ви, поздрави за вас и хубави летни дни, Диана
Уау ... разкош ... че и с история :) Харесвам историческите десерти ;) с усмивка :)
ОтговорИзтриванеРазкошен десерт! Направо залепнах за екрана! :)
ОтговорИзтриване