Беше ми малко затруднено да определя точното наименование на предложението "патладжан бюрек"
– патладжанът е ясен, но заимстваната турска дума за бюрек /баница/ е леко объркваща, но популярна, а в допълнение се явява и гръцкият
произход на конкретната идея за оформление. Rum böreği malzemeleri. Турската
кухня, като микс от арабска, средиземноморска
и типична балканска кухня, е една от най-разнообразните и патладжаните са на
особена почит. Впечатляващо многообразие от комбинации със зеленчуци, месо,
тесто в рецепти за предястия, салати, ястия и с печива. А патладжанът освен благодатен и универсален,
успява да запази своите хранителни вещества при всякаква форма на кулинарна
обработка. В колекцията ми кулинарни идеи с "патладжан" успешно се
включи и тази: патладжан бюрек по гръцки /Rum böreği malzemeleri/ - паниран
патладжан с „калпаче” от извара, яйца и копър. Вкусен топъл и студен, а гарнирането с млечен сос и свежа салата се подразбират
Патладжан бюрек
Продукти: за един патладжан, дозата може да се удвои
Патладжан, средна големина
150 г извара, може и микс със сирене
1 яйце
1 с. л. нишесте, натурално
1 с. л. нарязан копър
сол и бял пипер
олио за пържене
Обелват се едни или няколко патладжана на ивици, след което
нарязва на шайби около 1 см дебели. Поставят се в подсолена вода за около 20
мин, ,отцеждат се и подсушават напълно. Разбъркват се до хомогенизиране изварата,
яйцето, с нишесте, копър, сол и бял пипер. От получената смес се оформят
„калпачета” върху патладжанените резени. В по- дълбок тиган се затопля мазнина и бюречетата изпържват първо от
страната на патладжана, а след това и от сместа с извара и яйца. Изваждат се и
отцеждат върху кухненска абсорбираща хартия.
Сервират се топли с млечен сос, копър и още свежи подправки, но са вкусни и студени.
В повечето от ястията на турската кухня, включително и в
десертите, се прибавя и кисело мляко - това се прави, за да станат те по-леки
за храносмилането. Така, че гарнирането с млечен сос и свежа салата се подразбират.
Опитайте...