Петъчно предложение с есенни нотки – топла салата от питателна
леща, пикантно меко сирене и ароматни
круши с червено вино. Салатата е семпла, лесна и вкусна, лещата чудесно се
съчетава с други продукти, в случая класиката на синьо сирене и круша. В оригиналната
рецепта /Beluga Lentil Salad with Pear, Blue Cheese and Thyme/ се използва натурална
круша, но нежно поширана във вино с мед и канела е удачен вариант за сезона.
Сиренето е фина компилация две в едно - горгонзола с моцарела /gorgonzola mascarpone italiamo/ - редуване на тънки слоеве по-остра горгонзола със сладко
крем маскарпоне. Като цяло, съчетанието е в посока по-тъмни есенни нюанси, но
няколко свежи листа салата и ароматен босилек балансират и обогатяват вкуса. Може
да се сервира и студена, също на плато или в купа:
Топла салата с черна леща, поширани круши
и горгонзола с моцарела
/по идея от Beluga Lentil Salad with Pear, Blue Cheese and Thyme/
Продукти за 4 порции:
200 гр. горгонзола с моцарела /gorgonzola mascarpone italiamo/
Поширани круши с червено вино
4 круши
1 ч.чаша червено вино
¼
ч.чаша вода
1 с.л. мед
¼ ч. чаша захар
1 пръчка канела
1 ч.л. лимонова кора
1 с.л. лимон
Всички съставки за поширането на крушите се варят
температура около 5 мин. Може да се добавят няколко малини за по-свеж и наситен цвят. Обелват се крушите, целите без да се почистват от семенната
част, а разрязаните - издълбани и поръсват с лимонов сок. Поставят се в течността и се намалява силата на огъня до ниска /леко
кипене/ и така се варят за около 5 мин. /зависи от твърдостта на крушите/
Изключва се котлона, оставят се за още около 20 мин. Обръщат се и още 20 мин.
Изваждат се да се отцедят и охладят.
Салата от черна леща
2 ч.чаши черна леща
1 дафинов лист, малък
босилек или мащерка на вкус
1-2 стрък пресен лук или чесън
сол и черен пипер на вкус
Дресинг/ или с горчица
3 с. л. зехтин
1-2 стрък пресен лук или чесън
сол и черен пипер на вкус
Дресинг/ или с горчица
3 с. л. зехтин
1 с. л. балсамов оцет
½ ч.л. босилек
1 ч.чаша =240 мл.
1 ч.чаша =240 мл.
Приготвяне:
Лещата /някои диетолози препоръчват като всички бобови храни да се накисва предварително/ се сварява с 1 дафинов лист, босилек или мащерка на вкус и отцежда. Пресният лук/чесън се нарязва и смесва с лещата, леко се осолява и попиперява още докато е още топла. Изброените продукти за дресинга се разбиват и прибавят към лещата. Добавя се още сол на вкус. Салатата се разбърква, покрива и се оставя да престои и овкуси.
Лещата /някои диетолози препоръчват като всички бобови храни да се накисва предварително/ се сварява с 1 дафинов лист, босилек или мащерка на вкус и отцежда. Пресният лук/чесън се нарязва и смесва с лещата, леко се осолява и попиперява още докато е още топла. Изброените продукти за дресинга се разбиват и прибавят към лещата. Добавя се още сол на вкус. Салатата се разбърква, покрива и се оставя да престои и овкуси.
Опитайте...