Рецептата за
флан от
бели аспержи /
Flan di asparagiе/ е наистина проста, но елегантна и подходяща като предястие или
лека вечеря. Аспержите (
asparagus officinalis) са лек и здравословен зеленчук, чудесна
храна за пролетта, съдържащи много витамини и минерали, диетични фибри, антиоксиданти,
растителни протеини и малко калории. И още… сериозен източник на
триптофан,
/един от малкото в растителното многообразие/, в основа за производство на
серотонин, който влияе на настроението.
Приготвени пресни или печени, варени,
на грил или пара са нежни и вкусни, подходящи за различен вид съчетания, лесно
могат да бъдат придружавани от различни сосове, добавки и салати. Част от
тяхното видово разнообразие са аспержите с
бял цвят и седефен оттенък, с
по-дебел стрък и отглеждани изцяло под земята, търсейки път към светлината,
което им придава много деликатен и фин вкус. Идеята за фин флан от бели аспержи е в съчетание на нотка с по-силен вкус синьо сирене от типа на
gorgonzola dolce
и люспи пармезан, лек пикантен нюанс на хрупкава лешникова гремолата, тънки кростини и свежа
градинска салата
тученица.
Флан от бели аспержи с горгонзола и лешникова гремолата
Продукти за 6 флана:
350-400 гр. бели аспержи, свежи
4 яйца
80 гр. пармезан, настъргн
60 гр. заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
Още:
180-299 гр. натрошено синьо сирене тип „горгонзола”*
1 ч.чаша лешникова гремолата /рецепта по-долу/
градинска салата тученица
пармезан люспи за сервиране
Първо се почистват аспержите, със специална белачка за
аспержи или с такава за картофи се обелват до началото на главичката, а от
основата се отрязва уплътнената част около 1-1,5 см. В по-широк съд /тенджера или
тиган/ се кипва малко вода, колкото да ги покрие, добавят се
по една чаена лъжичка захар, сол и масло. Приготвят се със слабо
варене, по-скоро къкрене около 15-20 минути, според тяхната
зрялост и с внимание да не се преварят /проба - пробождане с нож/. Изваждат се
от бульона, който множе да се изпзолва за супа, отцежда се добре, нарязват и
поставя в кухненски блендер или пасатор. Към апержите се прибавят яйцата, настъргания
пармезан, сметана, сол и черен пипер на вкус и цялата смес се блендира до
гладкост.
Фурната се загрява на 175С, а формичките за флан /алуминиеви
или порцеланови/ се омазняват. Разбитата смес се разпределя във формичките, които
се поставят в съд за печене на водна
баня, налива се гореща вода до средата на височината им и се пекат около 20
минути. Проба за суха клечка, изваждат се от фурната и оставят да се охладят
напълно. Сервират се хладки, харесахме ги и студени, освободени от купичките в
компанията на млечен сос, по-силен със синьо сирене или друг по желание. Още
свежа салата, тънки кростини и хрупкава гремолата са чудесно допълнение към цялата композиция.
Лешникова гремолата
Традиционно
гремолата е смес от нарязан магданоз, лимонова
кора, чесън, понякога с ядки, маслини и други нюанси, която придава текстура,
яркост, хрупкавост и нотка пикантност /от чесъна/, като може да бъде чудесно допълнение
към вегетарианско ястие, в случая към флан от аспержи.
Лешникова gremolata
/Hazelnut gremolata/
Продукти:
1 ч.чаша магданоз
1 скилидка чесън
20 запечени лешници или повече
кора от един лимон
2 с.л. зехтин
1 ч.л/с.л.лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
В купата на кухненски робот се поставят магданоз, чесън, лешници и лимонова
кора. Пулсира се, докато се размесят до желаната гладкост, след което към тях
се добавят останалите съставки: зехтин и лимонов сок, сол и черен пипер на
вкус.
За сервиране:
180-299 гр. натрошено синьо сирене тип „горгонзола”*
* използвах gorgonzola dolce
1 ч.чаша лешникова гремолата
градинска салата с лимон
пармезан люспи за гарниране
тънки кростини
лешниково олио за поръсване
Вече споменах, че се сервират освободени от купичките в
компанията на млечен сос, по-силен със синьо сирене или друг по желание, свежа
салата тученица, тънки кростини и хрупкава гремолата са чудесно допълнение към цялата
композиция.
Опитайте...