Настъпват вече коледните пости и днес /14.11/ е последен ден - коледни заговезни, в който се консумират храни с животински белтъчини и мазнини. Няма да предлагам изобилие от меса и сладкиши. Избрах варианти на царевични бухтички, които вместо в маслена баня, изпържих в тефлонов тиган. Едните са натурални, които предложих с пастет от цвекло и сирена, а другите - със зеленчуков пълнеж и добавка от млечен сос.
Царевични бухтички
Натурални
Зеленчукови
Продукти за обикновените
/за около 2 дузини,или повече според големината/
1 ч. чаша царевично брашно
½ ч. чаша пшенично брашно
1 с. л. захар
1 с.л. бакпулвер
1 ч. л. сол
1 голямо яйце
3/4 ч. чаша прясно мляко + още 2 -3 .л.
1 с.л. растително масло
/по желание червен пипер и сухи подправки/
В оригиналната рецепта се пържат в маслена баня и съотношението на продуктите е по-различно.
Разбиват се яйцето с ¾ ч.чаша млякото и олиото.
Разбъркват се брашната, бакпулвера, захарта и солта.
Обединява се сместа и поставя в хладилник за около час.
Изважда се и разрежда с оставените 2-3 с.л. прясно мляко до получаване гъстота на боза.
С лъжица за сладолед или друго се дозира количеството за пържене.
Пържат се в тефлонов тиган, леко омаслен с масло на средна към ниска степен сила на котлона.
Разбъркват се брашната, бакпулвера, захарта и солта.
Обединява се сместа и поставя в хладилник за около час.
Изважда се и разрежда с оставените 2-3 с.л. прясно мляко до получаване гъстота на боза.
С лъжица за сладолед или друго се дозира количеството за пържене.
Пържат се в тефлонов тиган, леко омаслен с масло на средна към ниска степен сила на котлона.
Сервират се горещи, или затоплени в МВ. На мен ми се сториха с малко по-сух вкус, затова ги сервирах с млечен пастет от сирена и цвекло, харесаха ни и с по-мазно синьо сирене, биха били чудесни и към други млечни смеси - млечен пастет с репички и "фета", както и крем домашна "филаделфия". За следващите, може би ще опитам да увелича количеството на млякото.
Пастет от цвекло и сирена
Продукти за 2 порции:
1 ч.чаша печено или мариновано червено цвекло
1 ч.чаша извара или фета
½ ч.чаша синьо сирене
1 ск. чесън, пресована
2 с.л. пресен магданоз/копър
орехи
Продуктите се смесват и оформя по желание.
Оставя се да се обединят вкусовете поне час.
Интересна идея за оформяне и рецепта.
По препоръка на Food&wine подходящо вино е Совиньон блан.
По- рехави се получиха тези със зеленчуковото допълнение.
За тях:
Продукти - съотношение за 1 чаша:
1 ч.чаша от обикновената смес
2 с.л. замразена царевица
1 с.л. микс зелени и червени чушки
1 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус
Технологията на изпържване е същата.
Могат да се сервират с млечен или друг сос.
Опитайте...
Много цветно предложение, Диди, харесах си зеленчуковите :) най-вече варианта със сирената.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ти пожелавам!
Дианка, прекрасни идеи!
ОтговорИзтриванеА толкова цветни и красиви- грабнаха ми очите!
Сърдечни поздрави и цветна, слънчева и спорна нова седмица!
Диди,
ОтговорИзтриванекаква вкуснотия и красота!!!
Царевичните питки са чудни!
Диетични и полезни!
Пастетът от цвекло и сирена е много оригинален!
Поздрави и хубава неделя!
Дианка, разкошни снимки! Може би още днес ще опитам пастета, само трябва да си набавя синьо сирене :)
ОтговорИзтриванеУсмихната и слънчева неделя ти пожелавам!
Ох, много цветно, красиво и вкусно!
ОтговорИзтриванеТези оладьи или бухтички са много апетитни, освен че са с чудесна форма, но пастетчето ми обра точките - хем красиво, хем оригинално поднесено.
И отново чудесни снимки!
Прегръдки и много усмивки, кулинарна вълшебнице :)
Диани, пак си натворила чудеса!
ОтговорИзтриванебутичките и в двата им варианта са изкусителни , а пастета е просто уникално колоритен и идеен!
Приятна неделна вечер!
Мария
Ах, тези бухтички ще се разположат така хубавичко в мечтите ми, че няма да имам мира, докато не ги направя! Обожавам вкуса на царевичните тестени изделия!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Диана, с пожелание за успешна седмица и ведро настроение :)
Много нежни!
ОтговорИзтриванеНе знам кое ми се видя по- възхитително, прекрасните бухти или пастета към тях. С удоволствие бих опитала от всичко. Това ми се вижда просто царска гощавка! Нямам нужда от месо за да си устроя пир :-)
ОтговорИзтриванеСтил и финес както винаги, Диани!
Спорна и усмихната седмица от мен :-)
Пепи,
ОтговорИзтриванеДани,
Роси,
Зори,
Ина,
Мария,
Ива,
Павлети,
Милена,
Благодаря ви от сърце за милите думи и коментари.
Ще се радвам, да ви допаднат, когато ги направите. Вариантите са много.
За всички ви: Прегръдка,
успешна и усмихната нова седмица, Диана
Ако ме накара някой мен /отявлен канибал/ да ям постно от време на време - това ще си ти...
ОтговорИзтриванеTrovo sempre degli ottimi spunti quando vengo a farti visita sul tuo blog. Ciao Daniela.
ОтговорИзтриванеDiana, this is wonderful, photos are wonderful and I'm sure this is very tasty. :)
ОтговорИзтриванеЕ, Веси,
ОтговорИзтриванепостното ястие е чудесна гарнитура към месото, казват в къщи.
Благодаря, поздрав и усмивки, Диана
Daniela,
Andrea,
thank you very much!
Greetings and hugs, Diana
Дианка, много ми харесаха тези бухтички, както и аранжировката на купчинката със сирене! Опасна си! Приятна почивка и леки пости! Благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря много, Мира!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесват -
едно по-различно тестено допълнение.
Поздрав и хубави почивни дни, Диана