неделя, 14 ноември 2010 г.

Царевични бухтички

Настъпват вече коледните пости и днес /14.11/ е последен ден - коледни заговезни, в който се консумират храни с животински белтъчини и мазнини. Няма да предлагам изобилие от меса и сладкиши. Избрах варианти на царевични бухтички, които вместо в маслена баня, изпържих в тефлонов тиган. Едните са натурални, които предложих с пастет от цвекло и сирена, а другите - със зеленчуков пълнеж и добавка от млечен сос.

Царевични бухтички

Натурални


Зеленчукови


Продукти за обикновените
/за около 2 дузини,или повече според големината/
1 ч. чаша царевично брашно
½ ч. чаша пшенично брашно
1 с. л. захар
1 с.л. бакпулвер
1 ч. л. сол
1 голямо яйце
3/4 ч. чаша прясно мляко + още 2 -3 .л.
1 с.л. растително масло
/по желание червен пипер и сухи подправки/

В оригиналната рецепта се пържат в маслена баня и съотношението на продуктите е по-различно.

Разбиват се яйцето с ¾ ч.чаша млякото и олиото.
Разбъркват се брашната, бакпулвера, захарта и солта.
Обединява се сместа и поставя в хладилник за около час.
Изважда се и разрежда с оставените 2-3 с.л. прясно мляко до получаване гъстота на боза.
С лъжица за сладолед или друго се дозира количеството за пържене.
Пържат се в тефлонов тиган, леко омаслен с масло на средна към ниска степен сила на котлона.



Сервират се горещи, или затоплени в МВ. На мен ми се сториха с малко по-сух вкус, затова ги сервирах с млечен пастет от сирена и цвекло, харесаха ни и с по-мазно синьо сирене, биха били чудесни и към други млечни смеси - млечен пастет с репички и "фета", както и крем домашна "филаделфия". За следващите, може би ще опитам да увелича количеството на млякото.


Пастет от цвекло и сирена


Продукти за 2 порции:
1 ч.чаша печено или мариновано червено цвекло
1 ч.чаша извара или фета
½ ч.чаша синьо сирене
1 ск. чесън, пресована
2 с.л. пресен магданоз/копър
орехи

Продуктите се смесват и оформя по желание.
Оставя се да се обединят вкусовете поне час.


Интересна идея за оформяне и рецепта.
По препоръка на Food&wine подходящо вино е Совиньон блан.


По- рехави се получиха тези със зеленчуковото допълнение.


За тях:
Продукти - съотношение за 1 чаша:
1 ч.чаша от обикновената смес
2 с.л. замразена царевица
1 с.л. микс зелени и червени чушки
1 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус

Технологията на изпържване е същата.
Могат да се сервират с млечен или друг сос.


Опитайте...

16 коментара:

  1. Много цветно предложение, Диди, харесах си зеленчуковите :) най-вече варианта със сирената.
    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, прекрасни идеи!
    А толкова цветни и красиви- грабнаха ми очите!
    Сърдечни поздрави и цветна, слънчева и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,
    каква вкуснотия и красота!!!
    Царевичните питки са чудни!
    Диетични и полезни!
    Пастетът от цвекло и сирена е много оригинален!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, разкошни снимки! Може би още днес ще опитам пастета, само трябва да си набавя синьо сирене :)
    Усмихната и слънчева неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, много цветно, красиво и вкусно!
    Тези оладьи или бухтички са много апетитни, освен че са с чудесна форма, но пастетчето ми обра точките - хем красиво, хем оригинално поднесено.
    И отново чудесни снимки!

    Прегръдки и много усмивки, кулинарна вълшебнице :)

    ОтговорИзтриване
  6. Диани, пак си натворила чудеса!
    бутичките и в двата им варианта са изкусителни , а пастета е просто уникално колоритен и идеен!
    Приятна неделна вечер!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  7. Ах, тези бухтички ще се разположат така хубавичко в мечтите ми, че няма да имам мира, докато не ги направя! Обожавам вкуса на царевичните тестени изделия!
    Поздрави, Диана, с пожелание за успешна седмица и ведро настроение :)

    ОтговорИзтриване
  8. Не знам кое ми се видя по- възхитително, прекрасните бухти или пастета към тях. С удоволствие бих опитала от всичко. Това ми се вижда просто царска гощавка! Нямам нужда от месо за да си устроя пир :-)
    Стил и финес както винаги, Диани!

    Спорна и усмихната седмица от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,
    Дани,
    Роси,
    Зори,
    Ина,
    Мария,
    Ива,
    Павлети,
    Милена,
    Благодаря ви от сърце за милите думи и коментари.
    Ще се радвам, да ви допаднат, когато ги направите. Вариантите са много.
    За всички ви: Прегръдка,
    успешна и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Ако ме накара някой мен /отявлен канибал/ да ям постно от време на време - това ще си ти...

    ОтговорИзтриване
  11. Trovo sempre degli ottimi spunti quando vengo a farti visita sul tuo blog. Ciao Daniela.

    ОтговорИзтриване
  12. Diana, this is wonderful, photos are wonderful and I'm sure this is very tasty. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Е, Веси,
    постното ястие е чудесна гарнитура към месото, казват в къщи.
    Благодаря, поздрав и усмивки, Диана

    Daniela,
    Andrea,
    thank you very much!
    Greetings and hugs, Diana

    ОтговорИзтриване
  14. Дианка, много ми харесаха тези бухтички, както и аранжировката на купчинката със сирене! Опасна си! Приятна почивка и леки пости! Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря много, Мира!
    Радвам се, че ти харесват -
    едно по-различно тестено допълнение.
    Поздрав и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване