петък, 15 юли 2011 г.

Горещници и студено суфле

Лятото е в разгара си. В средата на месец юли по народния ни календар се отбелязват трите дни с най-високи температури, т.нар. "Горещници" - 15, 16 и 17-ти. Те имат езически произход и са свързани с култа към огъня, като вярвали, че ако през Горещниците не се спазват определените забрани: да не се работи в полето, в градината или дома, от небето ще падне огън и ще изгори нивите и къщата. С особен почит се празнува последният ден, на Св.Марина Огнена - считана като лечителка и покровителка на брака, водите, закрилница на нашето Южно Черноморие.
На 17 юли имен ден празнуват Марина, Марин, Маринела.
За баланс на горещите дни, суфлето е студено и логично продължение на темата време за сладолед. Това е закачливо оформление, тип бухнало суфле от плодов шоколадов мус в чашки ramekins, който се сервира студен. И ако при повечето печени суфлета избягвам характерните съдчета, то в този случай ми се стори почти "задължително":). Идеята е: кремът да бъде във височина над ръба на чашката, така както изглежда едно току що изпечено суфле. Консистенцията е стабилизирана с желатин и замразена, а обемният десерт е лесен не само за приготвяне, но и при сервиране не спада катастрофално:). Планувала съм да изпека суфле с малини, но сега неговият студен вариант с малини и боровинки:


Студено плодово суфле

Продукти за 3-4 чаши, според големината
150 гр. бял шоколад, нарязан
1¾ чаши /425 мл./ течна сметана с висока масленост, използвах 30%
1 ч. чаша /240 мл./ летни плодове*
1-2 с.л. захар
1 ч.л. желатин

* избрах малини и боровинки, пресни или замразени, но размразени

Подготвят се чашките за суфле /ramekins/, като се облицоват от вътрешната страна на ръбчето с пекарска хартия. Височината на "суфлето" ще се определи от отрязаните ленти хартия - напр.30х7 см., които се залепят със скоч (тиксо)или друг начин.
Плодовете, малини и боровинки се поръсват със захарта и оставят да се опуснат.
Желатинът се накисва с 1 супена лъжица /15 мл./ вода за около 10-15 минути.
На водна баня или в МВ се стопява нарязаният бял шоколад с ¼ ч.чаша /60 мл./ сметана. Разбърква се до гладка смес. Оставя да изстине до стайна температура, като все още трябва да бъде течна.
Плодовете се поставят на котлона /средно към ниска температура/ и се разбъркват, докато се стопи захарта , махат се и налива накиснатия желатин. От топлината той трябва да се стопи, ако не - се връща за минута на огъня, но без сместа да завира. Оставя се за охлаждане, но не да стегне.
В купа се разбива останалата сметана, докато се уплътни и сгъсти. Поставя се една четвърт в сместа от бял шоколад и разбърква, след което се смесва с останалата сметана и хомогенизира. Внимателно се налива към течното плодово желе,обединяват се.
Плодовете могат да се запазят цели или по желание да се раздробят.
Чашките за суфле /ramekins/ се пълнят само до технологично оформените им ръбчета. Поставят се хартиените ленти, като леко се напъхват в сместа на дълбочина около ½см.
Пълненото продължава до желаната височина - някъде още 2-3см.

Покриват се и поставят във фризер за стягане минимум два часа, а може и повече /до два дни/. Ако са били напълно замразени, те се размразяват за около 10 мин. преди сервиране). Хартията се освобождава с топъл нож и изважда.


Сервира се с пресни плодове, бисквитки /напр. маслени, които покрих с розова захарна глазура/ и още сметана по желание.


Вариант е, чашките да се напълнят до ръбчето и при поднасяне да се извадят.


Опитайте...

26 коментара:

  1. Еее,Дианка,великолепно!Точно в унисон с горещините,а на вид е просто красота!

    Хубави почивни дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Много оригинална рецепта! Суфлето изглежда страшно изкусително в тази жега! И както винаги страхотно поднесено :))

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсир,
    благодаря много.
    За разхлаждане в тазгодишните Горещници заложих на контраста със студен крем. А оформлението е една идея:)
    Поздрави и приятни почивни дни, Диана

    Сърдечна благодарност, Ели.
    Е, много ще се радвам и печеното малиново суфле да изглежда по този начин.Сега опитваме неговия разхлаждащ вариант.
    Желая ти прохладен и хубав уикенд,Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, страшно оригинално поднасяне на суфле, вписващо се в тези горещници. Обичам да посещавам блога ти, защото знам, че ще намеря както интересна рецепта, така и снимки, които са радост за окото.:-))) Блогодаря ти от сърце и поздравление за рецептата и презентацията!
    Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Диана, това е едно суфле -мечта от типа който най-много обичам! ;)
    Чудна рецепта и прекрасни снимки! :)
    Поздравления и един чудесен уикенд! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  6. Ммм, истинско изкушение! Прелестни снимки и отлично попадение за този пек!
    Ах, Дианка върна ме към младите години, когато учехме децата да разпознават малинки от ягоди в гората. И всеки ден имаше сметаново плодов сладолед...а сега са надалеече!
    Дано винаги има млади около теб, които да попиват от таланта и уменията ти!
    Целувки мила, и горещ юлски поздрав!

    ОтговорИзтриване
  7. Questo soufflè freddo è il dessert ideale in questa stagione... Mi piace molto anche la sua presentazione :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Сърдечна благодарност, Мони!
    Симпатията е взаимна, току що се насладих на твоето лятно предложение за плодов сладкиш.
    И от мен поздрави и прохладен уикенд, Диана

    Благодаря, Миро!
    Плодове, шоколад и сметана -обичана комбинация, радвам се, че и ти я харесваш /може би от зодията ни:)/.
    Нека и твоят уикенд бъде чудесен и вдъхновяващ, Диана

    Ех, Ирма,
    толкова е хубаво децата ни да бъдат около нас, но те имат свой живот, развитие и бъдеще. Умни и умеятелни, когато те са щастливи и ние сме, дори и да са по-далеко.
    Благодаря от сърце,прегръщам те, Диана

    Lucia,
    Many thanks,
    This dessert is cool contrast to hot weather. Glad you like it. Greetings and smiling summer, Diana

    ОтговорИзтриване
  9. Диана, изключително оригинална рецепта :) Отначало помислих, че става въпрос за печено суфле :). Изглежда невероятно и много вкусно!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря много, Мира!
    Ще бъда особено горда, ако печенето ми суфле е с такъв висок обем и то студено:)
    Радвам се, че ти допада тази идея,
    поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Дианка,
    прекрасно, плодово-шоколадово изкушение :)
    Поднасянето е зашеметяващо!
    И след като похапнах от моетоо малиново предложение се насладих
    на невероятния ти десерт!
    Специални поздрави от майка ми.
    След като видя снимките и разбра на кого са каза, че няма начин да не си майсторка, след като си от Перник!
    Нали знаеш нейната слабост.
    Прегръдки и прохладни горещници!!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка, аз докато успея да коментирам в публикацията ти, ти ме изпревари :). Благодаря ти за милите думи. Ще ти отговоря при мен. А това свежо, охлаждащо суфле - право в десятката! В това време само сладолед и производните му ни освежават (макар и за кратко:)! Прекрасни снимки, както и предишните рецепти за гъбения пастет и шоколадовия сладолед. Шоколадовия сладолед си го записвам, че тези дни се канех да правя такъв сладолед у дома. След толкова много плодови изкушения е ред на шоколадово :). Хубави почивни дни и леки горещници!

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятна си, Диана! Обичам плодови десерти, а твоят е истинско бижу, поднесено както винаги със стил и много любов! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасна рецепта , уникална декорация и снимки,които изпълниха както вкусовите,така и зрителните ми сетива!Поздрави и пожелания за един прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Красиво, стилно и апетитно!
    Хубави почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасни, прекрасни снимки!!!
    Страхотна идея в горещото време:)

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесно суфле! Направо ме разхлади в тази жега:) А снимките са просто уникални. Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Леле Диана, каква прелест и красота!!! Уникално красиви снимки, възхитена съм! Рецептата е страхотна и мисля да се възползвам от предложението ти :) Още веднъж да си кажа ... много красиво :) Хубав и весел уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  19. Това е точно за горещите дни!! Изглежда божествено, но ти това го знаеш! ^^

    ОтговорИзтриване
  20. Диди,
    разкошно суфле!
    И аз си помислих, че е печено!
    Много оригинално е допълването с хартиена лента, имитация на печено и бухнало суфле!
    Ще очаквам и суфлето с малини!
    Поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  21. Много оригинален и свеж десерт, Дианка.
    И както винаги неотразимо поднесен!
    Поздрави от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Ммм, как ухае само! Сежно и малинено, боровинково-сметаново!

    Поздрави, Диани и една по-прохладна седмица! Тук утрото е приказно като суфле със светлосиви облаци и леко слънце;)

    ОтговорИзтриване
  23. Ние мухлясахме вече от дъжд и в това сиво време твоето суфле, Диани, ми се вижда просто приказно! Толкова свежо и красиво!

    Спорна и усмихната седмица!
    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  24. Понеделнишки привет и сърдечна благодарност - много мили и хубави коментари. Радвам се, че имитацията на малиново суфле ви допада. Идеята ми се стори интересна и подходяща за горещите летни дни, а е лесно, вкусно и свежо десертче.
    Класическото печено суфле ще приготвя веднага, щом се снабдя с нови малини:)
    Отговарям общо, но ще благодаря на всеки един:
    Дани и мама,
    Мира,
    Ева,
    Катерина,
    Марияна,
    Мих,
    Траяна,
    Ева,
    Mistery,
    Роси,
    Зори,
    Марта,
    Миленка,
    Благодаря ви от сърце, зарадвахте ме много:)
    Нека и вашата нова лятна седмица бъде усмихната, свежа и прохладна, Диана

    ОтговорИзтриване
  25. Изумена съм, първо от своето търпение да се заредят снимките, и второ от красивата презентация и прекрасни снимки! Всичко е разкошно и много стилно! поздравления, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  26. Радвам се на твоята визита, Ина!
    Както винаги, мила и позитивна - Благодаря!
    На свой ред,
    желая ти много усмивки и хубаво настроение, Диана

    ОтговорИзтриване