Преди десетина дни гледах едно изследване, за поредното попълнение в групата на супер храните и това е Червеното цвекло.
Знае се, че консумирането на червено цвекло има изключително благоприятно въздействие върху организма, а в преходния сезонен период подпомага поддържането на добро здраве и положително
настроение. Този сладък, но нискокалоричен зеленчук е богат източник на мощни антиоксиданти и хранителни вещества, заряд от витамини и полезните му свойства са
били познати още на древните народи.
Било е култивирано в древна Гърция и толкова високо
ценено, че има специално място в гръцката митология: гръцката богиня на любовта
Афродита консумирала цвекло, за запазвана на красота си , както и поднасянето му на Аполон, в замяната за сребро в храма в Делфи.
Интересна особеност за цвеклото: макар и
зеленчук, които има най-високо съдържание на захар - съдържанието на калории на чаша сок цвекло е само около 50, като именно се акцентира върху суровия начин на консумиране. Също така е забележителен носител
на холин, фолиева киселина, йод, манган, органичен натрий, калий, фибри и
въглехидрати под формата на природен смилаеми захари, витамини А, В1, В2, В6 и С.
Обичаме вкуса на червеното цвекло, в салати, със заливки и още... А с реверанс към гръцката кухня, днес ще започна от традиционното дзадзики /τζατζίκι /, с домашна пита и ледено "узо", но вариант -червено цвекло.
Обичаме вкуса на червеното цвекло, в салати, със заливки и още... А с реверанс към гръцката кухня, днес ще започна от традиционното дзадзики /τζατζίκι /, с домашна пита и ледено "узо", но вариант -червено цвекло.
Съобразено с по-горе написаното и по наш вкус, цвеклото е сурово, настъргано,
но може да се използва и варено.
но може да се използва и варено.
Подправките са известни -
ароматен зехтин, чесън и мента/копър, няколко маслини, малко орехи.
ароматен зехтин, чесън и мента/копър, няколко маслини, малко орехи.
Основната ми рецепта е за тарта с печено цвекло и сирене - хармонично съчетание между сладостта на червеното цвекло и малко ябълка, остротата на синьото сирене и извара, и пръхкавостта на маслената тестена основа. Това е вариант, подобие на харесваната у дома Доматена тарта, но по-различна и адаптирана от Cheese & Roasted Beet Tart.
Тарта с печено цвекло и сирене
Продукти:
500 гр. многолистно тесто, по избор*
3-4 глави червено цвекло, печено
1 ябълка
200 гр. козе сирене**
¼ ч.чаша орехи
сол и черен пипер
1 с.л. мед
1 с.л. зехтин
мащерка
розмарин
* може да се използва многолистно, както избрах, или маслено, или готово бутертесто.
** използвах извара Pic Frisch Cottage Cheese, подсилена със синьо сирене и гауда за поръсване
** използвах извара Pic Frisch Cottage Cheese, подсилена със синьо сирене и гауда за поръсване
Първо се подготвя цвеклото, като се пече във фурна, или МВ, до
омекване. Обелва се горещо и нарязва, аз избрах на кубчета. Оставя се да изстине.
Подготвя се тестената подложка:
Фурната се загрява на 180С.
Избраният вид тесто се разточва в правоъгълник/
един, или на порции - правоъгълник или кръг, ако се предпочита. За по-голяма
дълбочина, може да се оформи лек борд, чрез обкантване с тънка ивица тесто. Поставя
се върху лист за печене
и пробожда на места с вилица. Пече се в зарятата фурна за 15-20 минути, почти до готовност. Изважда се и
оставя да изстине напълно.
Фурната се загрява до 200 º C.
Плънка:
Смесват се охладеното цвекло, сирената и
нарязаната на кубчета ябълка. Овкусява се със сол, черен пипер и мащерка. Добавят
се едро нарязаните орехи, разбърква и разпределя върху тестената подложка.
Поръсва се с още кашкавал, по желание и
запича отново до разтопяване на
сирената.
Сервира се топла, със салата, още сирене или друго,
а стрък розмарин и мащерка засилват аромата.
От изрезките оформих и малка кръгла тарта.
Хареса ни и студена.
Опитайте...
Само ако можеше и мъжете у дома да го харесват това цвекло...ех,мечти...ех, как не обичам да готвя само засебе си :( но пък си надничам тук, при теб, Ди, с такова удоволствие!
ОтговорИзтриванеДианче,знаеш за любовта ми към твоите снимки,затова се насладих на тях,връщайки се няколко пъти да ги разглеждам!Няма да лицемернича,като превъзнасям рецептата,защото не обичам цвекло под никаква форма.
ОтговорИзтриванеПробвала съм много варианти и така и не успях да го харесам!
Прегръдки и пожелания за хубав неделен ден!
Страхотно изглежда тартата, и да си призная, цвекло само в борш съм яла и не съм опитвала други рецепти с него:)
ОтговорИзтриванеМного съблазняващо и вкусно!
ОтговорИзтриванеО,това горе прилича на ягодов крем със сметана.Толкова е примамливо Диди.Супер!
ОтговорИзтриванеДинака,много тематичен пост и както винаги перфектно презентиран!
ОтговорИзтриванеЦвеклото определено го предпочитам сварено и на салати.
При теб е получило разкошни превъплащения и толкова красиво поднесени,просто е празник за окото тук!
Хубава нова седмица ти пожелавам!
Роси
Дианка, много е хубава тартата и снимките ти са разкошни. Но на мен ми изтекоха очите по питката :)Разкошна :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и хубава нова седмица!
Дианка,
ОтговорИзтриваненевероятен колорит и вкус с любимото ми цвекло :)
А тази комбинация е божествена!
Харесва ми и заливката с мед!
С две думи : любима отвсякъде!
Топла прегръдка, уютна вечер и успешна нова седмица!
Ди, изумителна си!!! Предложенията ти са не само вкусни, но страшно много красиви! Близките ти определено са късметлии - всяка поция сервираш с много любов.
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки на още по-прекрасни вкусотии :)
Хубава нова седмица :)
П.П. Питката е майсторски направена - какви конци само си постигнала..., но тартата определено ми обра точките, щом като ми се прииска да я опитам.
Невероятна красота в цвят и вкус! Браво, Диани, зарадва ми окото!
ОтговорИзтриванеСпорна седмица!
мария
Много обичам цвекло, макар че у нас аз съм си му единственият консуматор. Много интересна рецепта. Ще се пробвам да я пласирам сред домочадието:)
ОтговорИзтриванеНевероятно красиво и вкусно, какви цветове само !! Дианче, освен, че са радост за окото, тези две предложения звучат и страхотно вкусни :) Много обичам червено цвекло, мисля да пробвам!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна нова седмица!
Диди, невероятна си!
ОтговорИзтриванеОтново ни предлагаш толкова примамливи предложения, така красиво аранжирани и заснети.
Наистина много обичам да надничам при теб, винаги има нещо ново, интересно и красиво.
Прегръдка и пожелание за чудесна нова седмица!
Дани,
ОтговорИзтриванеМного обичам вкуса на цвеклото макар да не го долюбвах преди няколко години. Правя сезонна салата от прясно зеле, морков и и цвекло - става убиец, ммммм....Тартата звучи супер!
Колко здравословно и вкусно е тук! Снимките също са прекрасни!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица :)
Диани, невероятна кулинарна чародейка си! Всичко изглежда изумително стилно, вкусно и толкова красиво!
ОтговорИзтриванеС този твой пост представата ми за червеното цвекло се промени :-)
Спорна и усмихната нова седмица!
Поздрави, Милена :-)
Диди, отново предлагаш много апетитни и интересни ястия! И всичко е много красиво!
ОтговорИзтриванеМисля да пробвам салатката.
Поздрави и хубава нова седмица!
Благодаря ви, Момичета!
ОтговорИзтриванеЗная, че цвеклото не е сред любимите зеленчуци, но с неговите изключително полезни качества си заслужава по-честа употреба. Ние го обичаме, но все има някой вариант,с който да се хареса. Сезонната салатка на Дани Д. е страхотна и също горещо препоръчвам.
Много ми е мило от вашата любезност, внимание и одобрителни коментари. Усмихнахте ме:
Ива,
Катя,
Дарина,
Нели,
Йоли,
Еликир,
Зори,
Дани,
Ина,
Мария,
Руми,
Ева,
Лети,
Дани Д.,
Зорница,
Милена,
Ели,
Желая на всяка една от вас,
усмихната и успешна нова седмица, Диана
Oh...che meraviglia questo post, ciao
ОтговорИзтриванеДиани, знам, че цвеклото е много здравословен продукт, но не го обичам никак, нещо не успяхме да се спогодим с вкуса му. Това не означава, че предложенията ти не са интересни и апетитни. Снимките са толкова красиви, че човек не може да им се насити.:-))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и пожелания за спокойни и позитивни дни!
Stefania,
ОтговорИзтриванеМони,
много ви благодаря, радвам се че ви харесват тези идеи за така полезното червено цвекло. И дано Мони, се спогодите с вкуса му:)
Сърдечни поздрави и много усмихнати есенни дни, Диана
Диана, тази тарта, както и всичко по сайта ти страхотно :) Направих една питка за едно кръщене и всички бяха впечатлени :)
ОтговорИзтриванеИсках да те питам за рецептата за този дип, пише че използваш зехтин, маслини и сурово цвекло, но как точно го правиш? Аз много го обичам варено с козе сирене, но и този дип изглежда супер апетитен!
Много ме зарадва с избора и доверието си, Даниела, а още повече с одобрението и чудесния резултат. Благодаря ти от сърце!
ОтговорИзтриванеПредполагам за страхотна комбинация на цвекло и козе сирене, но този дип е много по-семпъл - Beetroot tzatziki.
Пропорциите може да бъдат различни, аз използвам - 1 ч.чаша цедено кисело мляко, 1 глава настъргано червено цвекло, скилидка чесън, 2 с.л. зехтин, 1с.л. смлени орехи за поръсване и пресен аромат на вкус.
Сърдечни поздрави и хубави зимни дни, Диана