събота, 5 ноември 2011 г.

Отново за червеното цвекло



Преди десетина дни гледах едно  изследване, за поредното попълнение в групата на  супер храните  и това е Червеното цвекло.
Знае се, че консумирането на червено цвекло има изключително благоприятно въздействие върху организма, а в преходния сезонен период подпомага поддържането на добро здраве и положително настроение. Този сладък, но нискокалоричен зеленчук е богат източник на мощни антиоксиданти и хранителни вещества, заряд от витамини и полезните му свойства са били познати още на древните народи.
Било е култивирано в древна Гърция и толкова високо ценено, че има специално място в гръцката митология: гръцката богиня на любовта Афродита консумирала цвекло, за запазвана на красота си , както и поднасянето му на Аполон, в замяната за сребро в храма в Делфи.
Интересна особеност за цвеклото: макар и зеленчук, които има най-високо съдържание на захар - съдържанието на калории на чаша сок цвекло е само около 50, като именно се акцентира върху суровия начин на консумиране. Също така е забележителен носител на холин, фолиева киселина, йод, манган, органичен натрий, калий, фибри и въглехидрати под формата на природен смилаеми захари, витамини А, В1, В2, В6 и С.
Обичаме вкуса на червеното цвекло, в салати, със заливки и още...  А с реверанс към гръцката кухня, днес ще започна от традиционното дзадзики  /τζατζίκι /, с домашна пита и ледено "узо", но вариант -червено цвекло.  


Съобразено с по-горе написаното и по наш вкус, цвеклото е сурово, настъргано, 
но може да се използва и варено


Подправките са известни - 
ароматен зехтин, чесън и мента/копър,  няколко маслини, малко орехи.


Основната ми рецепта е за тарта с печено цвекло и сирене - хармонично съчетание между сладостта на червеното цвекло и малко ябълка, остротата на синьото сирене и извара, и пръхкавостта  на маслената тестена основа. Това е вариант, подобие на харесваната у дома Доматена тарта,  но по-различна и адаптирана от Cheese & Roasted Beet Tart.

Тарта с печено цвекло и сирене
 
Продукти:
500 гр. многолистно тесто, по избор*
3-4 глави  червено цвекло, печено
1 ябълка
200 гр. козе сирене**
¼ ч.чаша орехи
сол и черен пипер
1 с.л. мед
1 с.л. зехтин
мащерка
розмарин
* може да се използва многолистно, както избрах, или маслено, или готово бутертесто. 
** използвах извара Pic Frisch Cottage Cheese,  подсилена със синьо сирене и гауда за поръсване

Първо се подготвя цвеклото, като се пече във фурна, или МВ, до омекване. Обелва се горещо и нарязва, аз избрах на кубчета. Оставя се да изстине.

Подготвя се тестената подложка:
Фурната се загрява на 180С.
Избраният вид тесто се разточва в правоъгълник/ един, или на порции - правоъгълник или кръг, ако се предпочита. За по-голяма дълбочина, може да се оформи лек борд, чрез обкантване с тънка ивица тесто. Поставя се върху лист за печене и пробожда на места с вилица. Пече се в зарятата фурна за 15-20 минути, почти до готовност. Изважда се и оставя да изстине напълно.
Фурната се загрява  до 200 º C.

Плънка:
Смесват се охладеното цвекло, сирената и нарязаната на кубчета ябълка. Овкусява се със сол, черен пипер и мащерка. Добавят се едро нарязаните орехи, разбърква и разпределя върху тестената подложка.
Поръсва се с още кашкавал, по желание и запича отново до разтопяване  на сирената.
Изважда се от фурната, леко се намазва с разтопен мед и поръсва с малко зехтин. 

Сервира се топла, със салата, още сирене или друго, 
а стрък розмарин и мащерка засилват аромата.


От изрезките оформих и малка кръгла тарта. 


Хареса ни и студена.


Опитайте...




23 коментара:

  1. Само ако можеше и мъжете у дома да го харесват това цвекло...ех,мечти...ех, как не обичам да готвя само засебе си :( но пък си надничам тук, при теб, Ди, с такова удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианче,знаеш за любовта ми към твоите снимки,затова се насладих на тях,връщайки се няколко пъти да ги разглеждам!Няма да лицемернича,като превъзнасям рецептата,защото не обичам цвекло под никаква форма.
    Пробвала съм много варианти и така и не успях да го харесам!
    Прегръдки и пожелания за хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно изглежда тартата, и да си призная, цвекло само в борш съм яла и не съм опитвала други рецепти с него:)

    ОтговорИзтриване
  4. Много съблазняващо и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. О,това горе прилича на ягодов крем със сметана.Толкова е примамливо Диди.Супер!

    ОтговорИзтриване
  6. Динака,много тематичен пост и както винаги перфектно презентиран!
    Цвеклото определено го предпочитам сварено и на салати.
    При теб е получило разкошни превъплащения и толкова красиво поднесени,просто е празник за окото тук!

    Хубава нова седмица ти пожелавам!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, много е хубава тартата и снимките ти са разкошни. Но на мен ми изтекоха очите по питката :)Разкошна :)
    Прегръдка от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка,
    невероятен колорит и вкус с любимото ми цвекло :)
    А тази комбинация е божествена!
    Харесва ми и заливката с мед!
    С две думи : любима отвсякъде!
    Топла прегръдка, уютна вечер и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Ди, изумителна си!!! Предложенията ти са не само вкусни, но страшно много красиви! Близките ти определено са късметлии - всяка поция сервираш с много любов.
    Прекрасни снимки на още по-прекрасни вкусотии :)

    Хубава нова седмица :)

    П.П. Питката е майсторски направена - какви конци само си постигнала..., но тартата определено ми обра точките, щом като ми се прииска да я опитам.

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятна красота в цвят и вкус! Браво, Диани, зарадва ми окото!
    Спорна седмица!
    мария

    ОтговорИзтриване
  11. Много обичам цвекло, макар че у нас аз съм си му единственият консуматор. Много интересна рецепта. Ще се пробвам да я пласирам сред домочадието:)

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятно красиво и вкусно, какви цветове само !! Дианче, освен, че са радост за окото, тези две предложения звучат и страхотно вкусни :) Много обичам червено цвекло, мисля да пробвам!
    Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, невероятна си!
    Отново ни предлагаш толкова примамливи предложения, така красиво аранжирани и заснети.
    Наистина много обичам да надничам при теб, винаги има нещо ново, интересно и красиво.
    Прегръдка и пожелание за чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,
    Много обичам вкуса на цвеклото макар да не го долюбвах преди няколко години. Правя сезонна салата от прясно зеле, морков и и цвекло - става убиец, ммммм....Тартата звучи супер!

    ОтговорИзтриване
  15. Колко здравословно и вкусно е тук! Снимките също са прекрасни!
    Успешна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  16. Диани, невероятна кулинарна чародейка си! Всичко изглежда изумително стилно, вкусно и толкова красиво!
    С този твой пост представата ми за червеното цвекло се промени :-)

    Спорна и усмихната нова седмица!
    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Диди, отново предлагаш много апетитни и интересни ястия! И всичко е много красиво!
    Мисля да пробвам салатката.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ви, Момичета!
    Зная, че цвеклото не е сред любимите зеленчуци, но с неговите изключително полезни качества си заслужава по-честа употреба. Ние го обичаме, но все има някой вариант,с който да се хареса. Сезонната салатка на Дани Д. е страхотна и също горещо препоръчвам.
    Много ми е мило от вашата любезност, внимание и одобрителни коментари. Усмихнахте ме:
    Ива,
    Катя,
    Дарина,
    Нели,
    Йоли,
    Еликир,
    Зори,
    Дани,
    Ина,
    Мария,
    Руми,
    Ева,
    Лети,
    Дани Д.,
    Зорница,
    Милена,
    Ели,
    Желая на всяка една от вас,
    усмихната и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Диани, знам, че цвеклото е много здравословен продукт, но не го обичам никак, нещо не успяхме да се спогодим с вкуса му. Това не означава, че предложенията ти не са интересни и апетитни. Снимките са толкова красиви, че човек не може да им се насити.:-))
    Сърдечни поздрави и пожелания за спокойни и позитивни дни!

    ОтговорИзтриване
  20. Stefania,
    Мони,
    много ви благодаря, радвам се че ви харесват тези идеи за така полезното червено цвекло. И дано Мони, се спогодите с вкуса му:)
    Сърдечни поздрави и много усмихнати есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Диана, тази тарта, както и всичко по сайта ти страхотно :) Направих една питка за едно кръщене и всички бяха впечатлени :)

    Исках да те питам за рецептата за този дип, пише че използваш зехтин, маслини и сурово цвекло, но как точно го правиш? Аз много го обичам варено с козе сирене, но и този дип изглежда супер апетитен!

    ОтговорИзтриване
  22. Много ме зарадва с избора и доверието си, Даниела, а още повече с одобрението и чудесния резултат. Благодаря ти от сърце!
    Предполагам за страхотна комбинация на цвекло и козе сирене, но този дип е много по-семпъл - Beetroot tzatziki.
    Пропорциите може да бъдат различни, аз използвам - 1 ч.чаша цедено кисело мляко, 1 глава настъргано червено цвекло, скилидка чесън, 2 с.л. зехтин, 1с.л. смлени орехи за поръсване и пресен аромат на вкус.
    Сърдечни поздрави и хубави зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване