Понякога ми е трудно да формулирам
най-точно наименованието на дадена рецепта. Едно семпло, но вкусно и ароматно
предястие с различни варианти за овкусяване, но по-сложно за обяснение, което харесах още щом видях снимките. Описателното изреждане не винаги е най- удачно, но пък
определено е нагледно… Става въпрос за запечени яйца със сметана
върху картофено-царевична подложка, в гнездо от спанак и саламурено козе или друго сирене. По–кратко, може
би по-провокативно и подобаващо за кулинарен блог, би звучало например така Oeufs
cocotte à l'italienne. Яйцата са основа – бързи и лесни за приготвяне, (актуални и "реабилитирани" напоследък), към
които може да се добави почти всичко: зеленчуци, месни и/или млечни продукти. Има сходство с гювече, но и не съвсем. Идеята и френската технология е като за oeufs en cocotte /или Shirring/- индивидуално
печени яйца, най-често на водна баня, позволяващи
по-деликатно запичане, така че белтъкът е стегнат, но жълтъкът остава кремообразен. Италианската част е обогатената с
картофи и полента, и задушен
спанак, по асоциация с яйцата по
флорентински. Имам много любими рецепти за полента, настоящата се отличава и гарантира на вкус от италианска идилия с
Лидия за традиционни ястия по домашни рецепти. Този вид запеканка приготвих в новия ми помощник Philips Multicooker,
но успешно може за се запече и на фурна, а за да се забелязват и
разграничават отделните слоеве, използвах термоустойчиви прозрачни
съдинки. Завършващият елемент към предястието, или лека вечеря, (не е в стила ми за закуска), е препечена
филийка хляб - класически тандем към всяко сготвено яйце, а салатата е въпрос на избор.
Запечени яйца върху картофена полента, сотиран спанак и козе
сирене
/адаптирано по Baked Eggs with Creamy Polenta, Spinach & Garlic/
За 3 порции
1/3 ч.чаша инстатнен грис за качамак /полента
1 ч.чаша мляко
1/3 ч.чаша настъргано
твърдо сирене, пармезан или кашкавал
1/3 ч.чаша вода от варените картофи
2-3 с.л. масло
1-2 картофа, средни
по големина
½ ч.чаша натрошено козе сирене /може и микс от сирена /
1 ч.чаша крехък спанак
1 с.л. зехтин
3 с.л. течна сметана
1 с.л. свежи подправки
3 яйца
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус, като се отчете и
солеността на използваните сирена
Картофите се сваряват обелени във вряща подсолена вода,
отцеждат се и пасират на пюре с 1/3ч.чаша мляко. Отделно завира 2/3ч.чаша мляко с 1/3ч.чаша
вода от картофите и към тях се добавя полентата. С енергично разбъркване се
сварява до сгъстяване, като може да се промени и количеството точност, за време
указано от производителя. Маха се от котлона, смесва се с пасираните картофи,
добавят се маслото, настърганият пармезан или кашкавал /малка част се оставя за
поръсване/ и овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус, като се
отчете и солеността на пармезана или кашкавала. Получената смес трябва да има
консистенция на гъсто пюре. Според вида картофи и полента може да се промени
количеството течност.
Сотирането /бързо пържене в малко количество
мазнина/ на спанака е за кратко, в горещ тиган с 1 с.л. зехтин - само до леко
омекване и промяна на цвета на листата. Може да се овкуси с малко чесън, а сол,
черен пипер, индийско орехче са на вкус.
Следва подреждането: в намаслени, индивидуални и термоустойчиви съдчета се
поставя от пюрето полента и картофи, върху него слой сотиран спанак, следва
натрошено сирене и отгоре по едно яйце. Поръсва се със свежи подправки, 1 с.л. сметана. Подставя да се пече на водна
баня 200С за около 15-20 мин, като последните 10 минути може да се покрие с
фолио, за да се задуши белтъка. Аз използвах многофункционалния Philips Multicooker, програма BAKE и пекох за 30-35 мин. на
150С, според желаната степен на изпичане на жълтъка.
Сервира се горещо, поръсено с малко пармезан или кашкавал,
препечена филийка и
някаква салата, моята е с китайски гъби тип "хрущялка".
Дианка, прекрасна комбинация!
ОтговорИзтриванеИ толкова апетитно поднесена, че сядам пред едната чашка :)
Прегръдка и хубав уикенд!
Дианка, изглежда перфектно на вид, а към това можем да добавим и мечтан вкус....и към запеканката тази екзотична салатка от гъбки.... Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеЧудно! Много, много ми хареса рецептата! Благодаря за нея, Дианче!Изключително елегантно поднесено ястие!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубави събота и неделя!
Дианка, каква чудна комбинация, ама направо минавам на него като основно, никакво предястие. :) Наистина ми хареса! Само бих запекла повече, защото хич не бичам рохки яйца...
ОтговорИзтриванеСлънчев и усмихнат ден! :)
Много много апетитно изглежда, Дианка! И цветно, и вкусно! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Толкова апетитни, особено с тези препечени филийки! Разкош! Хубав уикенд, Дианка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря мили дами,
ОтговорИзтриванедраго ми, че харесахте и оценихте това предложение със смесица от различни, но пасващи и допълващи се вкусове.
Дани,
Иглика,
Ваня,
Гери,
Светле,
Траяна,
Сърдечни поздрави,
хубав и усмихнат почти пролетен уикенд, Диана
Диди, чудесно е това предястие! Или ястие, бих се наяла и с него само с тези препечени филии.
ОтговорИзтриванеПоздравления за вкусната идея!
Поздрави и хубави почивни дни!
Ау, адски по мой вкус,Диани! Много ми харесва и представянето в прозрачни чаши, така се виждат всички нива! Браво, страхотно е! Активира ми въображението да направя мой вариант с наличните продукти :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и хубава съботна вечер с усмивка от мен :)
Даже не можеш да си представиш колко много ми харесва предложението и снимките ти,Дианка,и то по всички параграфи-цветно,контрастно,поднесено по твоя неповторим начин,много вкусно и сочно!Идеята за прозрачни съдинки е супер находчива и страшно съблазнява!
ОтговорИзтриванеМного по мой вкус ястие,комплименти!
Хубава събота!
Вкусно, цветно, красиво и много атрактивно поднесено в това ти кулинарно предложение, Диана! Прекрасна неделя ти желая! :)
ОтговорИзтриванеКакто и да го наречеш, аз виждам, че е фантастично. Страхотна идея!
ОтговорИзтриванеМного интересен начин на приготвяне. А резултата е толкова красив и вкусен! Страхотна рецепта, Дианка! Прекрасна неделя!
ОтговорИзтриванеUna bella ricetta e una splendida presentazione . Un abbraccio, buona settimana Daniela.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, от сърце за коментарите и мили думи,
ОтговорИзтриванеПепи, Тики, Роси, Ева, Мъхче, Кате,
Daniela,
Много се радвам, че открихте ваши идеи за осъществяване на такъв вид запеканка.
Сърдечни поздрави, усмихната и успешна нова седмица!