Днешното предложение е с анонс към Световния ден на крем "нутела" /WorldNutella Day/, който традиционно вече за осми път се отбелязва на 5-ти февруари.
Първо малко история: през 2007г. блогърката Sara Rosso основава този неофициален празник, за да сподели страстта си към Нутела. Към нея се включват
още блогърки и създават сайт, на който се споделят рецепти за всякакви сладкиши, сладки, хляб, сладолед и всяко друго вкусно хрумване, с едно единствено условие – да
съдържат Нутела. Денят на Световната Nutella е перфектен ден за възрастните, да опитат и изпитат „второ детство”, и да преоткрият нутела отново като „Nutella е
повече от просто "шоколадово лешников крем", тя е начин на живот.” Споменавала съм вече, но поводът си заслужава да припомня:
Nutella ®, в ранния си вариант, е създадена
в периода 1940-46 от г-н Пиетро Фереро, основател на компанията Фереро.
Поради военния режим на Втората световна война по това време, е имало
много малко шоколад, защото какаото е било в недостиг. За разширяване
доставките на шоколад г-н Фереро използва лешници /сорт Tonda Gentile, с ароматна, едра и добре оформена сферична ядка/,
които са изобилие за региона Пиемонт, северозападна Италия.
Първоначално в масивен блок, "Паста Gianduja" е смес, съдържаща
приблизително 50% бадемово и /или лешник паста и 50% шоколад.
По-късно Пиетро започва да продава и крем версия като "Supercrema".
Неговият състав е променен отново с името "Nutella". Първият буркан
Nutella напуска завода Фереро в Алба на 20 април 1964 година. Чела съм, че точната рецепта е тайна, пазена от Фереро. Според етикета на продукта, основните съставки на Nutella са захар и растителни масла (повечето от които палмово масло), следват лешници, какаово вещество и обезмаслено мляко, които заедно са най-много 29% от съставките.
Харесваме вкуса на нутела, присъства на нашата трапеза под различни форми, но винаги желан и предпочитан: Нутела пана кота с белтъчна глазура; Шоколадово-орехови бисквитки с пълнеж Шоколадови кексчета с лешници и нутела; Nutella бисквитки; Лешниковкрем тип "Nutella"; Домашни бонбони Ferrero Rocher.
Тази година избрах една любима комбинация от нутела
и мляко - горещ шоколад, но с малко по-различен начин на поднасяне. Идеята е забавна, към чаша
горещо мляко да се добави Hot Chocolate Sticks – шоколадово кубче,
със смес овкусяваща млякото, закрепено на клечка, удобна за разбъркване. Моето оформление
включва шоколадова капсула, тип бонбон, напълнена с ароматизиран крем нутела по
избор - канела, кафе, какао, аромат от портокалова кора, карамелен сос, дървена бъркалка и…още крем нутела.
Горещ шоколад "Nutella" на клечка
Nutella Hot
Chocolate Sticks
За 10-12 чаши от 200 мл.
Горещо прясно мляко
100 гр. тъмен шоколад
1 ч.л. растителна мазнина, най-добре какаово масло
100 гр. крем "Нутела", натурална или ароматизирана допълнително:
вкусове по избор за всяка порция:
¼ к.л. аромат от портокалова кора - много фино настъргана и
прецедена
½ к.л. ром;
½ ч.л. инстантно кафе
½ ч.л. карамелен сос
дървени или пластмасови клечки
за поръсване канела, кафе, какао, вaнилова захар
гарниране по желание
Начин на приготвяне:
Шоколадът се разтопява на водна баня или в МВ с ч.л. растителна мазнина, повече
съм пояснила технологията при публикацията за сладко-солените бонбони. В специални форми за
бонбони /мисля си, че може и пластични
формички за лед/ се налива по 1 ч.л. разтопен шоколад. С малка четчица се
намазват стените е един по-плътен или по-добре два слоя шоколад, след което се формата
се поставя в хладилник да стегне.
Шоколадовият крем нутела се ароматизира допълнително, като
се оставя на стайна температура да омекне и разбърква с вкусове и аромати по
желание: вкусове по избор за всяка порция:
¼ к.л. аромат от портокалова кора - много фино настъргана и прецедена; ½ к.л.
ром; ½ ч.л. инстантно кафе. За карамеления вкус, първо се поставя в шоколадовата
капсула част нутела, а отгоре се залива с карамелен сос. Всяка една шоколадова капсула
се запълва с пълнеж, така, че да остане място за затваряне с разтопен шоколад. Отгоре
може да се настърже още шоколад- тъмен и/или бял или да се поръси с кафе, какао,
канела.. Отново се поставя в хладилник да стегне, но не напълно, за да могат да
се набодат клечките за разбъркване.
Преди сервиране, шоколадовите „клечки” могат да се поръсват допълнително с какао
за млякото и ванилова пудра захар за подслаждане.
Гарнирани още: бонбони, портокалови резени, пръчка канела и ...крем 'Nutella':
И отблизо:
Опитайте...
Изглежда уникално, Дианка! :)
ОтговорИзтриванеБлаженство е това, което ни показваш, а и не знаех, че има ден на нутелата! Благодаря, че сподели! :)
Усмихнат ден!
Да е честит празникът на Nutella ... любимо лакомство и за нас :) а виждам че у вас е традиция да се отбелязва този празник ежегодно :)
ОтговорИзтриванеКато начало си грабвам една клечица с интересното ти предложение Диди :) а по-късничко ще изтичам до магазина за едно бурканче като приличен завършек на деня!
Прегръдка и усмихнато шоколадов ден!
Дианче, просто си чудесна! Винаги мога да очаквам от теб интересни и оригинални предложения като това. Аз обожавам Нутела и винаги имам бурканче под ръка :) Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеДа ни е честит Световния ден на шоколада! Разкошно предожение, много ми допада! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеПрекрасно е предложението ти, Диана! Оригинално, вкусно и поднесено, както винаги с финес. Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея,Диди!
ОтговорИзтриванеПоздравления за идеята и изпълнението на това шоколадово вълшебство!
Поздрави и хубав ден!
Дианка, пак предлагаш зашеметяваща идея... И с този шоколад -думи нямам...
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко и хубав ден от мен! :)
Дианче, идеята ти ме грабна веднага! Представям си мекотата на шоколадовото кадифе вътре и хрупкавия шоколад отвън. Истинско вълшебство, което от сега си признавам, че няма да деля с млякото :). Поздрави и прегръдки! Хубав ден и усмихната седмица!
ОтговорИзтриванеЕ, още един ден за любителите на шоколада и Nutella. Много се радвам, че тази идея за горещ шоколад с нутела на клечка ви допада. Оформлението, както и ароматите могат да бъдат различни - важното е вкусът на нутела крем да не се загуби.
ОтговорИзтриванеСветлана,
Дани,
Люси,
Траяна,
Ева,
Пепи,
Гери,
Снежи,
Благодаря много, сърдечни поздрави,
хубави и усмихнати февруарски дни, Диана
Взимам си една клечка, че май не са останали :)
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, Дианка!
А поднасянето, ах това поднасяне...
Не можеш да му откажеш !
Топла прегръдка от мен!
Ех, Дианка, невероятна си!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, атрактивно поднесена и красиво снимана! Браво!
Поздрави и прекрасна сряда!
Kаква сладка идея, Диани!! Познавам един тук у дома, който тотално ще се израдва на подобна клечка :) Като знам колко е доволен сутрин, когато съм си измила шоколадовата тенджера с чаша мляко и съм му я оставила за закуска! Стопля си я и си топи кроасана вътре :) Ще взема следващия път да си изцапам тенджерата с такава смес!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден, Ди!
Оригинално шоколадово предложение! Примамливо поднесено!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много са красиви!
ОтговорИзтриванеНе се и съмнявам в превъзходния им вкус.
Поздрави и хубава вечер.
Мисля,че ако шоколадът си потърси гостоприемен и уютен дом,то непременно ще го открие при теб,Дианка!Отново завладяваща шоколадова прелест!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЕ, време е да купя Нутела. И да си подсладя шоколада за уикенда;) Той идва;)
ОтговорИзтриванеПристигам и аз на празника на Нутела, макар и със закъснение държа да го уважа:))) Прекрасно предложение, Дианка, много шоколадово и оригинално! Прегръдки и приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеЩе му се насладя с най-голямо удоволствие....
ОтговорИзтриванеХубав петък,Дианка!
Страхотна си, Дианка, много ми допада предложението, снимките, всичко! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, за някои всеки ден е ден на шоколада... Драго ми е, че допда тази идея:
ОтговорИзтриванеДани,
Ирма,
Тики,
Тили,
Ели,
Роси,
Мъхче,
Кате,
Живка,
Иглика,
Сърдечни поздрави и много радост и усмивки за вас!