сряда, 21 декември 2016 г.

Коледни медени звънчета


Замирисва вече на Коледа... Меденките са изпечени, някои декорирани, други - още не, но има време... С предколедно настроение в първия ден от астрономическата зима едно предложение за сладки медени звънчета в компанията на звънка детска песничка:

...Над смълчаните полета
пеят медени звънчета.
Писана шейна премина
бялата пъртина...

 

Това е една идея за по-различно оформление на коледните меденки: медени звънчета и рецепта, в която има подобие с много други, но все пак е различна и са моите меденки за Коледа, които правя от години, а още коледни идеи в албума Вълшебна Коледа ...
Меденка в шоколад;
Коледни звезди; 


Коледни  медени звънчета
В оригиналната рецепта  /Vánoční zvoneček/ - е използвано друго тесто, но се получиха и с това.


Продукти за по-голяма доза, може и да се намали
1 яйце + 2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смес от олио и масло
3 с.л. мед с връх (леко захаросан)
2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
1 с.л. какао
1 ч.л. готов микс с коледни подправки и аромати напр.Belbake, Lidl
1 щ. сол
1 ванилия /ванилова захар/, портокалови кори
500 гр. брашно /може 3 чаши бяло и 1 чаша пълнозърнесто/
и още малко за разточване

1 ч.чаша = 240 мл.
Мед, захар, канела, какао и подправките, заедно с маслото и олио се стопяват, след като сместа изстине се добавят содата, яйцето и двата жълтъка, и брашното (около 500г). Меси се меко тесто, което се оставя в хладилник за около час-два, може и за нощ. Разделя на парчета, които изчакват в хладилник до момента за работа. 
Различно е само оформлението и него ще поясня и видео рецепта:


От тестото се разточва кора с дебелина около 4-5 мм. изрязват се кръгчета с различен диаметър, като и в средата на всяко се пробива малък отвор /през него ще се промуши панделката при сглобяването/. Повърхността им се намазва с вода или белтък и пекат върху хартия за печене на разстояние една от друга, в предварително нагрята на 175С за около 8-минути, според дебелината и големината им, до леко покафеняване. Изваждат се, охлаждат на решетка и след пълното им изстиване се декорират по желание и сглобяват. Мекички и ароматни, със запазена форма и гладка повърхност, празнични - дори и без специална украса.


Към оформлението добавих ароматна пръчка канела и звездичка анасон, завързах със сатенени панделки в бяло и червено.


Подходящи за подарък и чудесна компания към чаша горещо какао:


Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към 
една благотворителна инициатива Българската Коледa "-    
ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

Опитайте... 



6 коментара:

  1. Голяма красота са тези звънчета!
    Много красиви и различни от всички елхи, звезди и къщички, които се подават от всякъде!
    Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни са станали, Дианка! Дори по-сладурски от тези във видеото! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Скрахотно сладурски са! Много ми харесва идеята, Диди! Благодаря и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Ами не знам,дали някога ще спреш да ме изненадваш...?!А всъщност не искам...:)
    Тези камбанки са просто великолепни!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, Дианка,
    каква красота лъха от твоят блог.Чудесни, различни и много интересни са тези меденки.Задължително правим меденки по Коледа, този път ще изпробвам твоите.Мнооого , мнооого красиви.
    Поздрави и Весели празници !

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви от сърце,
    Габи,
    Траяна,
    Йоли,
    Миленка,
    Елена,
    радвам се,че тази идея ви допада.
    Честито Рождество Христово,
    с пожелания за здраве, мир и любов, много щастие и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване