сряда, 4 ноември 2009 г.

Киш с броколи

Броколите са в изобилие. Харесваме ги, а и са много полезни. Допада ни вкусовата комбинация на броколи, сметана, яйца и сирене. Време бе, да ги обединя с тестена подложка в киш с броколи.


Киш с броколи

Продукти:
за подложката:
/маслено тесто по избор/
1 чаша брашно от 250 мл.
1/3 ч.л. сол
115 гр. масло
1 жълтък /или цяло яйце/
1-2 с.л. студена вода

за пълнежа:
1 ч.чаша наситнен праз /може и лук
1 с.л. зехтин
1 ч.чаша ситно накъсани “цветчета “ бланширани броколи
1 ч.чаша заквасена сметана
1/4 ч.чаша прясно мляко /ако изварата е течна, не се предвижда/
1 ч.ч. извара изцедена, кашкавалена
½ ч.чаша микс от сирена
/гауда, ементал, пармезан/ или кашкавал
3 яйца
½ ч.чаша магданоз
индийско орехче, черен пипер
сол

Подготвя се тестото за киша. В процесор се разбива масло със сол и брашно. Добавя се жълтък и 2 с.л. СТУДЕНА вода.Оформя се маслена тестена топка и оставя в хладилник за около 20 мин.
Фурната се загрява на 190С-200.
Масленото тесто се разточва тънко и поставя в съд, покрит с хартия за печене.
Кората се пече 10-12 мин., изважда се и охлажда напълно.
Наситненият праз се задушава леко в зехтина. Отстранява се от котлона и се смесва с бланшираните във вряща подсолена вода /за не повече от 2 мин./ броколи.Охлажда се.
Разбиват се яйцата, сметаната, млякото и подправките. Добавя се изварата и разбърква до хомогенизиране.
Фурната се загрява на 180-190С.
В тестената подложка се подреждат плътно броколите с лука и сирената. Отгоре се залива с яйчената смес и поръсва с настърган кашкавал.
Пече се около 30-40 мин. до зачервяване.


Леко се охлажда и сервира топъл.


И да зачета авторското право - адаптирах тази рецепта по наш вкус.

7 коментара: