Пирожки с картошки или може би по точно, "пирожки с картошкой", ако трябва да спазя граматическите правила. Една
идея за пирожки малышки, с по-различен начин за оформяне на класическите руски пирожки с картофи.
Интересна е технологията на приготвяне - тестото е обикновено, постно, но с малко
повече растителна мазнина и може би сходно с "хрущовското" /а още за него, скоро/; оформянето и разделянето им е по-различно, а също
така не се пържат, а пекат във фурна. Може да се варира с количеството и съотношението на кора и плънка.Тези пирожки са малки, апетитни и
пристрастяващи, така че, приготвяйки ги си спомних една руска приказка, свързана картофени
пирожки и с предимството да се смята добре. Потърсих я и успях да намеря:
Разказва се за умната Катя, едно момиченце, чиято майка приготвя
пирожки и я моли да ги занесе в къщата на болната си баба. Да, но Катя освен, че обича баба си, умее и да смята добре: Майката загъва 8 пирожки и съветва момичето да не
ги изяжда по пътя, защото отивайки там, ще получи половината от тях. Тръгва Катя, но
не след дълго започва да разсъждава: "Щом баба така или иначе ще ми даде
половината, то аз бих могла предварително да изям полагащите ми се 4 пирожки". Изяжда ги и
продължава. А пътят дълъг, явно й се усладили, отново започва да смята:
останаха 4 пирожки, а след като
пристигна, баба ще ми даде половината от тях – значи, две… Излапва две и
продължава. Почти пред прага, нова мисъл безпокои Катя – останаха 2 пирожки –
една за мен и една за баба – моята мога да си хапна още сега. Така и става. Най -
накрая подава на баба си последната единствена пирожка. Недоумяваща бабата пита къде са останалите
пирожки, а момичето отговаря – „излапах ги”. Бабата е удивена - „Катя, а ти как можа?” и
следва демонстрация:
- „«Ну, вот так я и
съела!»”
И така Катя с един замах хапва и последната пирожка...
А ето ги и тях:
А ето ги и тях:
Пирожки с картошки
Продукти за около 16 -20 пирожки, според големината
Тесто:
2 ½ ч.чаша брашно*
1 ч.л захар
1 ч.л. сол
¾ ч.чаша вода**
½ ч.чаша олио
7 гр. суха мая Йоткер
* в оригиналната рецепта количеството на брашното и
съответните пропорции са по-големи.
** в оригинал е предвидено мляко, но може да се използва хладка вода от варените картофи
Пълнеж:*
3 средни по големина картофа
/обелени и сварени в подсолена вода, отцедени и намачкани на пюре/
1 ч.л. зехтин/олио
сол и черен пипер на
вкус
щипка индийско орехче
пресен лук, магданоз или задушени гъби по желание…
* пълнежът може да бъде различен, дори и сладък, но не воднист!; може да се варира с количеството и съотношението на кора и плънка.
Пресява се брашното със солта, към него се добавя захарта и
сухата мая. Към тях се добавя олиото и водата, като се замесва меко тесто
/използвах миксер с приспособления за разбиване на тесто. По препоръка, не се
предвижда време за отлежаване и втасване, но при мен се получи, докато приготвя
пълнежа. Тестото се разделя на части, напр. за тази доза - на две. Всяка една се разточва на тънък
правоъгълник с дебелина около 3-4 мм. В единия край надлъжно се разстила
картофената плънка. Навива се руло, като краищата се притискат, а свободният ръб се оставя отдолу /може и да се защипе леко/
Набрашнява се долната част на дланта, която се поставя вертикално /като нож/
над тестяното руло. Следва разрязване с възвратно-постъпателни /като трион/
движения към основата и в резултат пирожката е не само отделена, но и краищата
се получават слепени.
Фурната се загрява на 175С и пирожките се пекат за около 25-30
мин. Ако се препекат се получават хрупкави, а при леко зачервени - биха били по-мекички.
Изваждат се от фурната и могат да се сервират веднага. От навиването и по-масленото тесто имат интересна слоеста структура.
Харесахме ги топли, но и студени не са никак лоши – опитахме няколко с една много свежа пролетна разядка -
Разядка от нахут с репички:
1 ч.чаша нахут, сварен
6-7 бр. репички, дребно нарязани
1 стрък свеж лук
1 скилидка чесън
1 с.л. свежи подправки /босилек, магданоз/
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок/ или на вкус
сол, черен пипер на вкус
В кухненски процесор се блендира /или се намачква/ свареният нахут до желаната едрина. Към него се прибавят дребно нарязаните репички, лук и чесън. Към сместа се долива зехтин и лимонов сок, овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Пропорциите са ориентировъчни и могат да варират по желание.