събота, 29 март 2014 г.

Пирожки с картошки и урок по смятане



Пирожки с картошки или може би по точно, "пирожки с картошкой", ако трябва да спазя граматическите правила. Една идея за пирожки малышки, с по-различен начин за оформяне на класическите руски пирожки с картофи. Интересна е технологията на приготвяне - тестото е обикновено, постно, но с малко повече растителна мазнина и може би сходно с "хрущовското" /а още за него, скоро/; оформянето и разделянето им е по-различно, а също така не се пържат, а пекат във фурна. Може да се варира с количеството и съотношението на кора и плънка.Тези пирожки са малки, апетитни и пристрастяващи, така че, приготвяйки ги си спомних една руска приказка, свързана картофени пирожки и с предимството да се смята добре. Потърсих я и успях да намеря:
Разказва се за умната Катя, едно момиченце, чиято майка приготвя пирожки и я моли да ги занесе в къщата на болната си баба. Да, но Катя освен, че обича баба си, умее и да смята добре: Майката загъва 8 пирожки и съветва момичето да не ги изяжда по пътя, защото отивайки там, ще получи половината от тях. Тръгва Катя, но не след дълго започва да разсъждава: "Щом баба така или иначе ще ми даде половината, то аз бих могла предварително да изям полагащите ми се 4 пирожки". Изяжда ги и продължава. А пътят дълъг, явно й се усладили, отново започва да смята: останаха 4 пирожки, а след като пристигна, баба ще ми даде половината от тях – значи, две… Излапва две и продължава. Почти пред прага, нова мисъл безпокои Катя – останаха 2 пирожки – една за мен и една за баба – моята мога да си хапна още сега. Така и става. Най - накрая подава на баба си последната единствена пирожка. Недоумяваща бабата пита къде са останалите пирожки, а момичето отговаря – „излапах ги”. Бабата е удивена - „Катя, а ти как можа?” и следва демонстрация
- „«Ну, вот так я и съела!»” 
И така Катя с един замах хапва и последната пирожка... 
А ето ги и тях:


 Пирожки с картошки

Продукти за около 16 -20 пирожки, според големината
Тесто:
2 ½ ч.чаша брашно*
1 ч.л захар
1 ч.л. сол
¾ ч.чаша вода**
½ ч.чаша олио
7 гр. суха мая Йоткер

* в оригиналната рецепта количеството на брашното и съответните пропорции са по-големи.
** в оригинал е предвидено мляко, но може да се използва хладка вода от варените картофи

Пълнеж:*
3 средни по големина картофа
/обелени и сварени в подсолена вода, отцедени и намачкани на пюре/
1 ч.л. зехтин/олио
сол и  черен пипер на вкус
щипка индийско орехче
пресен лук, магданоз или задушени гъби по желание…
* пълнежът може да бъде различен, дори и сладък, но не воднист!; може да се варира с количеството и съотношението на кора и плънка.

Пресява се брашното със солта, към него се добавя захарта и сухата мая. Към тях се добавя олиото и водата, като се замесва меко тесто /използвах миксер с приспособления за разбиване на тесто. По препоръка, не се предвижда време за отлежаване и втасване, но при мен се получи, докато приготвя пълнежа. Тестото се разделя на части, напр. за тази доза - на две. Всяка една се разточва на тънък правоъгълник с дебелина около 3-4 мм. В единия край надлъжно се разстила картофената плънка. Навива се руло, като краищата се притискат, а свободният ръб се оставя отдолу /може и да се защипе леко/ Набрашнява се долната част на дланта, която се поставя вертикално /като нож/ над тестяното руло. Следва разрязване с възвратно-постъпателни /като трион/ движения към основата и в резултат пирожката е не само отделена, но и краищата се получават слепени.


Фурната се загрява на 175С и пирожките се пекат за около 25-30 мин. Ако се препекат  се получават хрупкави, а при леко зачервени - биха били по-мекички.


Изваждат се от фурната и могат да се сервират веднага. От навиването и по-масленото тесто имат интересна слоеста структура.
 

Харесахме ги топли, но и студени не са никак лоши – опитахме няколко с една много свежа  пролетна разядка -
Разядка от нахут с репички:
1 ч.чаша нахут, сварен 
6-7 бр. репички, дребно нарязани
1 стрък свеж лук
1 скилидка чесън
1 с.л. свежи подправки /босилек, магданоз/
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок/ или на вкус
сол, черен пипер на вкус
В кухненски процесор се блендира /или се намачква/ свареният нахут до желаната едрина. Към него се прибавят дребно нарязаните репички, лук и чесън. Към сместа се долива зехтин и лимонов сок, овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Пропорциите са ориентировъчни и могат да варират по желание.


Топли, не бе най-удачният момент за разрязване, но пък вкусът …


Опитайте…

"Часът на Земята" (Earth Hour) 2014

"Часът на Земята" (Earth Hour) - 29 март (събота), от 20:30 до 21:30 ч. 

 


Часът на Земята е една от най-мащабните инициативи на Световния фонд за дивата природа (WWF), която се провежда по целия свят всяка последна събота на месец март от 1997 година. Очаква се над един милиард души в света, сред които и ние, българите, да загасят осветлението си за 60 минути от 20.30 в събота, 29 март.

 В световен мащаб инициативата Часът на Земята се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно.

Инициативата Часът на Земята започва през 2007 г. в Сидни, където 2,2 млн. домакинства и обществени сгради изгасват осветлението за един час, за да покажат, че е дошъл моментът да предприемем решителни действия срещу промените в климата. На следващата година държавите, които участват в кампанията, са 35, а днес са над 150. В България Часът на Земята се провежда от 2009 г. Инициативата ще обхване 25 времеви зони, включвайки над 2 700 града като призив към световните политически лидери за борба с глобалното затопляне. Без светлини ще останат и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от петте най-високи сгради в света, сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк. През 2013 г. рекорден брой български градове и общини – 103, взеха участие в инициативата. Над 90 български общини са подкрепили до момента предстоящата екоинициатива "Часът на Земята".


За първи път световната инициатива е подкрепена и от супер герой – Спайдърмен, който призовава хората да използват своята сила в защита на природата. Целият екип на филма "Невероятният Спайдърмен 2" застава зад акцията с личен пример за опазване на природата и с директна подкрепа за зелени проекти в Китай, Индонезия и Непал. Цели 193 000 пластмасови бутилки са били спестени при екологичната продукция на филма „Невероятният Спайдърмен 2“.


Още за идеята в WWF България:
Опитайте...

сряда, 26 март 2014 г.

Постна пита с конфитюр и бадеми

Имах друга идея за днешната публикация, но това е сладката пита, която приготвих за големия християнски празник Благовещение. Желанието ми от празнична пита се трансформира в постен сладкиш, с по - натурални съставки, които в кулинарната терминология често се определят също като "пита". Исках още да бъде свеж и с усещане за пролет. Избрах една от най-старите, най-популярните и в същото време, определяна сред най-сполучливи рецепти за този вид печива. Има подобни в почти всяка готварска книга, бележник, или предаван като семейна традиция. Моето сегашно предложение е по аналогия с руската постная медовая коврижка. Обикновени съставки от конфитюр и мед, ядки и стафиди, вода, сок или чай, /повлиян от руските рецепти/, правят дъхава, ронлива и леко влажна структура на един чудесен сладкиш. Още повече, бърз и лесен, позволяващ импровизации, много варианти и възможности за различни вкусове, аромати и оформления.Такава беше и моята представа - ухание на разцъфнали клонки в комбинация с фин плодов конфитюр и запечени бадеми /в тестото и като поръска/. Изпекох и оформих като пита в Philips Multicooker, често пека в него, но обичайният начин е във фурна. Ето я моята празнична сладка пита с конфитюр и бадеми:


Постна пита с конфитюр и бадеми


Продукти:
1 ч.чаша вода
½ ч.чаша олио
2 с.л. гъст конфитюр/сливов
2 с.л. какао
¾ -1 ч. чаша захар, според сладостта на конфитюра
1 с.л. мед
¼ ч.чаша едро смлени бадеми
¼ ч.чаша стафиди
1 бакпулвер
½ к.л. сол
1½ -2 ч.чаши брашно /2 ч.чаши при мен/
1 к.л. канела

Поръска:*
½ ч.чаша бадеми на люспи запечени
2-3 с.л. конфитюр за намазване /кайсиев/

*При печене във фурна, тестото може да се поръси със сурови бадемови люспи още преди поставянето й за печене, а след изпичането й да се намаже с фин слой леко затоплен конфитюр.
1 ч.чаша =240 мл.

В касерола се смесват водата /или чая/, олиото, захарта, конфитюра и меда и поставят на котлона, до кипване и разтваряне на захарта. Маха се от котлона и охлажда  да бъде топличка, но не гореща.
Форма за пита се намазнява /покрива с хартия за печене, използвах съда на Philips Multicooker и леко омазних. Фурната, ако ще се пече в нея се загрява на 175-10С.
В купа се смесват охладената течност, пресятото брашно с какаото, канелата и солта, бакпулвера и разбъркват добре. Добавят се едро смлените бадеми и стафиди и хомогенизира. Излива се в подготвения съд за печене и поръсва с част от бадемовите люспи.
Пече се във Philips Multicooker, на програма BAKE, при температура 150С за време 45 мин. и се оставя в затворения уред още 10 мин., след приключване на програмата. При печене в загрята фурна времето е около 40-50 мин, с проба за готовност - чиста клечка.
 

След изпичане, леко се охлажда и изважда от формата върху решетка за пълното му изстиване. 


Повърхността е гладка и равномерна, може само да се поръси с пудра захар.


В моя случай се намазва със затоплен конфитюр и поръсва със запечените бадемови люспи.


Уханието и изкушението са силни, но е желателно да се изчака и нареже студен.


За финал, пожелания за хубав и усмихнат пролетен ден:)


Опитайте...

вторник, 25 март 2014 г.

Благовещение на Пресвета Богородица

Днес е големият празник Благовещение -
 Благата вест  за раждането на  Спасителят  на  човечеството. 
“Радвай се благодатна,
Господ е с тебе; благословена си ти между жените...”


Всяка година на 25 март, Християнската църква празнува тържествен ден -
 Свето Благовещение,
  в чест на Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Мария
че ще стане майка на Божия син - Спасителя на света.  Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат.



В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според поверието, в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв. Трапезата е постна, но се разрешава риба. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и нарича за неговия покровител - домашния дух. Някои предложения за празника: постни  цветни сладки или други , "жаваронки". Тази година празнината ни пита е сладка с конфитюр, мед и бадеми с пролетен декор.


Имен ден празнуват Блага, Благовест, Благовеста, Благовестин, БЛАГОВЕЩЕНИЕ, Благодатка, Благой, Благомил, Благомира, Блаже, Блажена, Блажо,и Евелина, Евангелина Гавраил, Габриела, Гавраила..

Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката
като духовен семеен празник и на света Богородица.

 Богоро́дице Де́во, ра́дуйся, 
Благода́тная Мари́е, Госпо́дь 
с Тобо́ю, благослове́нна Ты́ 
в жена́х, и благослове́н пло́д 
чре́ва Твоего́, я́ко Спа́са 
родила́ еси́ ду́ш на́ших.



Честито Благовещение, 

честит празник, майки! 

 с пожелания за вяра, надежда, любов и много благи вести.

петък, 21 март 2014 г.

Пролетни енергийни блокчета



Пролетта е вече факт и слънцето събужда с лъчите си природата за нов живот. Понякога обаче,  вместо да му се радваме, изпитваме умора и апатия - тогава трябва да ободрим и нашия организъм. Как? Съветите са: Като се храним се здравословно, бъдем бодри и се усмихваме на слънцето!
Още Хипократ, смятан за баща на медицината, е отбелязал, че организмът силно се влияе от атмосферните явления. Той е първият медик, описал симптомите на състоянието, което днес наричаме пролетна умора. Наскоро четох някои препоръки за много лесна помощ при пролетна умора: Освен класиката от наситено дневно меню с храни носители на:  витамин С /пресни плодове и зеленчуци, сокове и отвари/; необходими нива на магнезий (ядки, бобови, елда, какао); така и такива, които спомагат за образуване на хормона на удоволствието – серотонин, съдържат витамини от групата В и Е, както и доказани антидепресанти като фолиева киселина, селен, триптофан /спанак, авокадо, банани, всички ядки, рибата, яйцата, киселото мляко,/най-общо/ печени тиквени семки, сусамът и слънчогледови семки и още други, представени по-детайлно. Ароматерапията е един много приятен и ефективен помощен метод - чрез обонятелните сетива достига до мозъка и пряко влияе на настроението. Някои масла или техни комбинации могат да се прилагат успешно в тази насока - сред тях са маслата от анасон, портокал, бергамот, лавандула, лимон, мандарина, особено силно въздействие има и канелата.
Свикнали сме ядките и сушените плодове да ги свързваме повече с есенно – зимния сезон, но те могат да бъдат изключително полезни именно сега: Днешното ми предложение е провокирано от една идея за ударна доза, "бомба" от витамини, чрез смесване на фурми, стафиди сушени кайсии, и сини сливи, лимон  и  мед. А за свеж организъм – сурови ядки и семена: лецитинът, който се съдържа в тях е полезен за активизиране на мисловната дейност; селенът, на който са богати почти всички ядки, подобрява настроението и прогонва потиснатостта. Тази комбинация при мен е обогатена още с тахан, какао и за финал срещу летаргия и сънливост, още нещо сладичко – глазура с шоколад от рожков, но ще бъде удачно и с черен. Безспорно организмът ще се зареди със сили и бодрост, но все пак уточнение е необходимо - с такива храни не е желателно да се прекалява, за да не последват и допълнителни килограми, които не са желани.
И след дългото, разширено и по-обосновано въведение, вече без условности за постна, веган, сезонна или сурова храна, ето моите пролетни енергийни блокчета:


 Пролетни енергийни блокчета


Продукти: /за около 8-10 блокчета/
1 ½  ч.чаша сурови ядки микс*
 ¼  ч.чаша сурови семена микс /слънчогледови и тиквени, може и други/
1-2 с.л. какао
1 с.л. сусамов тахан, с лен
1-2 с.л. мед
1 щ. сол
1 ч.л. инстантно кафе, по желание
¼ ч.л. канела
¼ ч.чаша овесени ядки, фини
1 ч.чаша фурми
1 ч.л. кора от портокал/лимон
1 -2 ч.л. сок от портокал/лимон
още по- желание: ½  ч.чаша микс сушени червени боровинки, сливи, стафиди и кайсии
*Използвах микс сурови ядки със сушени плодове “Gardis” от Lidl и не добавих други сушени плодове. Посочените пропорции и съставки са ориентировъчни, могат да варират и променят на вкус.
Глазура: 50 гр. шоколад от рожкови и 1ч./с.л. олио

1 ч.чаша = 240 мл.
Ако фурмите са много сухи се накисват в топла вода за около15-20 мин. Отцеждат се добре и пасират с кухненски блендер, пасатор или друг подобен уред. Отделено се смилат ядките и овесените, семената и сушените плодове до едрина по желание. Обедняват се всички съставки, аромати аз отново ги пасирах малко, за да се смесят по-добре. Ако сместа е много гъста се добавя малко от портокаловия сок. След окончателното разбъркване, полученото тесто се прехвърля в съд, покрит с фолио /за по-лесно отделяне впоследствие/ и се притиска добре, да се уплътни. Охлажда се за нощ, а на следващия ден се разрязва на форми и големина по желание.
 

Аз използвах готови правоъгълни форми за индивидуални сладкиши, 
а оформих и някои като бонбони.  


Една част от блокчетата залях с шоколадова глазура от рошкови. Разтопих 50 гр. шоколад от рожкови с 1 с.л. олио и въпреки моите опасения, получената глазура е блестяща и тънколивка, с плътен цвят и наситен вкус.


Пресни свежи плодове допълват чудесно вкуса и композицията.


За гарниране избрах звездовиден анасон - сладкият аромат на анасоновата звезда се слива добре с мекотата плодовия пълнеж и остротата на шоколадовия вкус.
Опитайте...

понеделник, 17 март 2014 г.

Бобено желирано пюре


Когато изпекох малките царевични хлебчета "проя", логично се появи и въпросът за дефицита на белтъчини по време на пост. Всъщност редовно включване на боб, леща, нахут, ядки и семена, кафяв ориз и пълнозърнести храни е познат начин за тяхното компенсиране. Разбрах за една интересна особеност, че различните видове са по-пълноценни по двойки: съчетаването в едно ядене на бобови и зърнени позволява белтъчините им да се комбинират до равностойни на животинските протеини -казва главен асистент д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика. Класически пример от нашата национална кухня бил например боб с филия хляб, които биха могли да заместват до 100% белтъчините от месо.
Няма да споменавам специално за полезните качества на бобовите храни, но ми беше интересно и да прочета за една нова тенденция в тази насока: Нова диета от САЩ сваля тегло с хляб и боб. Въглехидратите дълго време бяха заклеймявани като основен виновник за наднорменото тегло. Сега нова книга в САЩ „Диетата на любителите на въглехидрати" твърди, че с хляб, спагети и картофи може да се отслабне успешно. Тайната на стройната фигура според нейните автори била в употребата на устойчиво нишесте, което се съдържа в недозрелите банани, варива като грах и боб, варени охладени картофи и пълнозърнест хляб, по възможност с овесени ядки. Устойчивото нишесте е баластно вещество, което не може да се усвои напълно от организма, то засища и притъпява чувството за глад. Повишава и активността на ензимите, които участват в изгарянето на мазнините, и блокира тези, които работят за отлагането на мазнини.
И така, исках да сервирам моята проя с едно друго много популярно и традиционно сръбско ястие от запечен бял боб на фурна в гювече - tavce gravce. Бях сигурна, че имам снимка в оригинал от сръбски ресторант, но не я открих. От години обаче "отлежава" и чака подходящо време и продукти рецептата за  Pihtije od boba. За уточнение  в превода, "желето" се се приготвя от суха бакла, която се опитах да я заменя с бял боб. Подобно пюре от стрит бял боб /фасул/ у нас се прави за Бъдни вечер, но тук е с малко по-различна технология, а и в последствие вкусът като че е по променен. Консистенцията ми се получи малко по-мека, на вкус е страхотно...
Бобено желирано пюре
/по идея от Pihtije od boba/
300гр.суха и почистена бакла
20мл. олио
3-5 скилидки чесън, ситно нарязани
2-3 с. л.брашно
1 пълна ч.л. сладък червен пипер
сол, черен пипер

За заливка:
100мл олио
1 ч.л. лют или сладък червен пипер


При мен:
2 ½ ч.чаши сварен и отцеден бял боб
2 с.л. олио
1 с.л. брашно
сол, черен пипер, чесън
1 ч.л.червен пипер
Заливка:
¼ ч.чаша олио/зехтин
1 ч.л. червен пипер, може и лют
1-2 скилидки чесън

Бобът се приготвя по класическия начин – с накисване и сваряване, може и в Philips Multicooker- /без гъбите/. Следва отцеждане от водата, пюриране на каша и овкусяване със сол и черен пипер /ако е необходимо се долива малко от водата, в която се е варил боба/, но консистенцията трябва да бъде гъста. В тиган със затоплени 1-2 с.л. олио се запържва до златисто нарязания на ситно чесън. /Аз замених силно чесновия вкус на бобеното пюре за сметка на по-чеснова заливка, която може да дозира на количество/. Прибавя се брашното и след 30-на секунди се маха от котлона, след което веднага се поръсва с 1 ч.л. червен пипер. Към бобовото пюре се изсипва запръжката и разбърква до хомогенност. Връща се отново на котлона и с енергични движения се бърка няколко минути да се получи гъста и плътна паста /както при качамак/. Чесънът може да не се запържва, а да се постави и в този момент. Сместа се разстила в намазан съд и повърхността се изравнява с намокрена лъжица. Оставя се да изстине и стегне – при мен за нощ, покрит с фреш фолио. 

Преди сервиране се залива със затоплено олио и размит в него лют или сладък червен пипер. 

Заливката е хубаво да покрие сместа около 1-2 мм., нарязва се на квадрати, триъгълници, ромбове; мисля си, че биха били чудесни, оформени и в отделни индивидуални порции.

Сервира се на стайна температура или студено.


Опитайте...

събота, 15 март 2014 г.

Слънчева пролет с форзиция и постна слънчогледова проя


Да, зная, че има още няколко дни до астрономическата пролет, но времето е приятно топло, слънчево и хубаво мартенско. Парковете са красиво оживени от багрите на многобройните жълти цветчета на форзицията. Този ранно пролетен храст с впечатляващата си ефектност на ярък и обилен цвят, изпреварващ дори появата на листата му, силно контрастира на все още не разлистилата се природа. Наричат го още златни звънчета, златен дъжд, цъфтежът е толкова изобилен, че отдалеч изглежда като жълт водопад – един непретенциозен храст, зареждащ с много настроение, радост и усещане за пролет. Ето и моите снимки:


В слънчево жълто е и кулинарното ми предложение – царевична проя в постен вариант и семчици от слънчоглед (още едно слънчево цвете). Проя (на сръбски: проjа или proja) е вид печиво в сръбската кухня, приготвено от основно от царевично брашно, бакпулвер за набухвател. Ще спомена и ценните качества на царевичното брашно за силна имунна система - отличен източник на цинк. Цинкът активира ензими, регулиращи генетичната активност на клетките, подсилва имунната система и спомага за извличането на енергия от поетата храна. Царевичното брашно е богато и на желязо, в състава му влизат витамини от групата В, витамини Е, РР и провитамин А, известен още като каротин, а също така и незаменими аминокиселини - лизин и триптофан,  фибри, не съдържа глутен - една полезна и вкусна добавка към здравословното хранене.


Проята е позната е и в нашата кухня, представена с много хубави рецепти, обогатени с яйца, мляко, сирене - при Зори, Илианка, сигурни има и други. Може би като солен еквивалент на граовския "морузник" - ще предложа някога и неговата рецепта. Избрах най-обикновения вариант - постна проя, приготвя се бързо и лесно, вкусна е..., чудесна за самостоятелна закуска, но и като вид хлебно допълнение към ястия.


 Постна слънчогледова проя

Продукти:
1 ½ -2 ч. чаши вода
1 ч чаша царевично брашно
1 ч. чаша пшеничено брашно
1 ч. чаша слънчогледово олио*
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. сол
½ ч.л. захар*
50 грама слънчогледови семки

*количеството мазнина по оригиналната рецепта ми изглежда много и считам за по-удачно да се намали на 3/4ч.чаша, дори 1/2. Захар не се предвижда в оригиналната рецепта.

1 ч.чаша =240 мл..

Фурната се загрява на 175-200С.
Пресяват се двата вида брашна и се смесват с бакпулвера, захарта и солта. Към тях се наливат олиото и 1 ½ ч.чаша вода. Смесват се и разбъркват до хомогенизиране на сместа, ако е много гъста се долива още вода, за да се получи консистенция на гъста каша. Отгоре се поръсва със семчици от слънчоглед.  Пече се в намазана тава или формички в предварително загрята на фурна около 30 минути/25 за мъфини, с проверка за суха клечка.


Леко се охлажда и поднася топло.



Вече споменах, че е чудесна за самостоятелна закуска, 
но и като вид хлебно допълнение към ястия.


Сервирах и към бобено желе, а неговата рецептата предстои.


Хубав, слънчев и усмихнат ден!



Опитайте...