В седмицата на Сирна неделя и особено на нейна кулминация - Сирни Заговезни, присъствието на баници и пити към празничните трапези се счита като неизменна част от традицията. Семейството се събира на вечеря, на която се иска прошка за грешките или обидите през
годината. Народният ритуал предвижда взаимно помиряване и прегръщане, като младите
целуват ръка на родителите си, на дядо и баба. В нашите вярвания на този ден небето и земята си прощават, а щом те могат да го направят, могат и хората. На масата
задължително трябва да има баница със сирене, пита и бяла халва. Тази година исках да разнообразя тематичните рецепти на баници и пити. Избрах за проба едно по-различно предложение - пита със сирене и спанак /Tepside Peynirli Pide/. Особеност има в оформлението във вид на напълнени малки "лодки" - първоначално го харесах в сръбския сайт "Kuvar", видях идентично в Coolinarika, след което потърсих и в оригинал.
Семпло и бързо за приготвяне, което свързах е с още едно улеснение, подсказано от "Изненадите на
Мери Попинз". Вили ни сподели една много практична идея за замесване и втасване на тесто - Лесна закуска с тесто от вечерта:
"... С времето замесването на тесто от вечерта ми стана навик, а на другия ден само решавам каква да е закуската.... Продукти, тенджера..., бъркам с дървена бъркалка и прибавям
брашно. Чашка по чашка.......докато тестото стане гъсто и започне да се
събира на топка около бъркалката. Когато бъркането стане
невъзможно,захлупвам тенджерата добре и прибирам в хладилника. ... Никакво месене на плота!!! На сутринта тенджерата е пълна с шупнало лепкаво тесто. Няма
страшно! ..."
Е, това сега е и моето тесто от вечерта ... С голяма и най-сърдечна благодарност към Вили!
Пита със сирене и спанак
Тесто по оригиналната рецепта, /аз използвах част тесто от вечерта/
500 гр. брашно
1 пакетче мая
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
100 мл олио
топла вода /около250 мл/
1 пакетче мая
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
100 мл олио
топла вода /около250 мл/
Пълнеж по оригинална рецепта:
кубче прясно сирене
/около 350 гр./
2 яйца
150 гр бланширан и нарязан спанак
сол
2 яйца
150 гр бланширан и нарязан спанак
сол
Мое изпълнение
1 ч.чаша сирене*
1 ч.чаша сирене*
* направих смес от преобладаващо саламурено, малко крем
сирене и меко, за акцент
½ ч.чаша спанак /бланширан или замразен
1 с.л. галета
1 белтък
1 белтък
сол, черен пипер на вкус, магданоз
масло за намазване и сусам за поръсване
кашкавал за рендосване
Приготвяне на тестото по оригиналната рецепта, /аз използвах част тесто от вечерта/: Разтворя се маята с
топла вода. В дълбок съд се смесват всички
продукти заедно брашното, захарта,
солта, олиото, маята
и се за смесват с
топла вода, за да се получи
средно твърдо тесто.Оставя се да втасва
и нарасне двойно.
Смесват се спанак /нарязан/ и белтък от яйцето, галетата и
сирената, овкусяват се със сол, черен
пипер на вкус, магданоз по желание.
Снимки в оригинал.
Прехвърля се втасалото
тесто по оригинал или с тесто от вечерта, /което в моя случай допълнително омесих с още брашно, вижда се на снимката по долу/, върху работна повърхност
и разточва на кора с дебелина около 5 мм. С набрашнена кръгла чаша или ринг се изрязват
кръгове. На всеки кръг се слага
малко плънка и
ръбовете се притискат, за да се получи формата на лодка, може преди прилепяне да се намажат с фин слой от белтък.
Подреждат се в намазнена тава за печене, едно до друго, намазват се с разбит с малко вода жълтък, поръсват с сусам и настърган кашкавал по желание. Оставят се около 15-ина минути да втасват още малко и се пекат в загрята фурна на 175-200 за 30-35 мин. до златисто. Тавата се изважда от фурната и намазва с малко разтопено масло по желание, леко се охлажда и сервира.
Сервира се топла
с препоръка за заквасена сметана, кисело мляко или салата, по избор.
По тази технология могат да се оформят и самостоятелни питки.
По тази технология могат да се оформят и самостоятелни питки.
Опитайте...