Не съм убедена кое е водещото в това предложение – солените
маслени бисквити с домати и риган или маслинената гремолата, но двете определено
са взаимно допълваща се, богата на вкусове и аромати комбинация. Рецептата за Tomato-Thyme Shortbreads with Olive Gremolata от Food and wine, на chef Melia Marden, специалист по средиземноморска кухня.
Маслените
бисквити са по - семпли - от ронливо/пясъчно тесто с доматено пюре – гарнирани
с риган и/или с тиквени семки. Гремолата
/Gremolata или Gremolada/, като смес от подправки, която традиционно се използва за поръсване на
италианското ястие Оссобуко по милански, /Дани има една разкошна версия/, е в малко по - непривична роля. Основните компоненти на Gremolata са зелен магданоз, чесън и кора
от лимон, с
класическа пропорция с малка китка магданоз , настъргана кора
на един лимон и три
скилидки чесън. Въпреки,
че е добавка предимно за телешко, цитрусовия елемент в гремолата позволява и е
чудесно допълнение и към други меса или рибни ястия. Естествено добавките и вариантите
са много – други цитруси /лайм, портокал, грейпфрут/, други билки /кантарион,
кориандър, мента, градински чай/, още
хрян, ядки, сирена, аншоа, в този случай – маслини. Най-добре е да се консумира
прясна, не съхранява за повече от един ден, но също така е най-добре, ако има
около час преди сервиране, за да се обединят вкусовете.
За финал може да се гарнира с козе сирене – острота на вкуса
му хармонира добре с маслените бисквити и свежата грамолата.
Доматени солени бисквити и маслинова гремолата
Продукти:*
½ ч.чаша масло, студено /115 гр./
1 ч. чаша брашно
¼ ч. чаша доматено
пюре
1 с. л. захар
1 с. л. пармезан, ситно настърган
1 с. л. мащерка, прясна /риган
½ ч. л. сол
¼ ч. л. лют червен
пипер /или сладък
щипка прясно смлян черен пипер
1 ч.чаша =240 мл.
* замених мащерката с пресен риган, и изпълних ¾ от
рецептата.
В кухненски робот се пулсира брашното с доматеното пюре,
захарта, сиренете, мащерка/риган, сол, червен пипер и черен пипер, докато
доматеното пюре се поеме равномерно. Добавя се маслото и пулсира отново до
обединяване на тестото . Прехвърля се
върху плот, бързо се омесва на топка и
оформя на руло или се разточва на кора, с дебелина около 5 мм. / направих и в
двете разновидности/. Загъва се със стреч фолио
и се оставят в хладилник, да се охлади добре, най-малко на 1час, може и за
нощ.
Фурната се загрява на 175-180С. От охладеното тесто се
изрязват формички или режат дискове от рулото. Поставят се в тава, поктита с
хартия за печене и пекат в продължение на 12-18 минути, според дебелината.
Изваждат се от фурната и след леко охлаждане се прехвърлят върху решетка за
окончателното им изстиване.
За гремолатата:
Гремолата /Gremolata/
½ ч. чаша ситно
нарязани зелени маслини*
½ ч. чаша ситно
нарязани маслини Каламата
3 с. л. екстра чист зехтин
2 с. л. магданоз, свеж, ситно нарязан
1 ½ ч. лъжички ситно
настъргана лимонова кора
1 ч. л. пресен лимонов сок
1 малка скилидка чесън
сол и прясно смлян черен пипер, на вкус
* направих 1 чаена чаша микс от зелени, каламата и черни
маслини
Всички продукти за гремолатата се смесват, разбъкват добре и
поставят в хладилник за около час, да се обединят най-добре вкусовете им.
Количеството на тестото е достатъчно, така че направих два варианта – изрязани бисквитки, които декорирах с тиквено семе, както и семпли дискчета /от руло/, които като че ни допаднаха повече.