В очакване на първия юлски ден, по прогноза повече дъждовен,
отколкото слънчев, но все пак летен, усмихнат и с настроение за сладолед. За
някои времето за леденото изкушение е целогодишно, но безспорно е един перфектен спътник
през горещите дни. Още повече, че някои нови изследвания показват, че когато е
част от балансирана диета, яденето на сладолед може да бъде полезен и да помогне за по-бързо
изгаряне на мазнините, отколкото ако се въздържаме от мазнини и калориите
получени от него.
Скоро четох нещо забавно: Кажи ми какъв сладолед обичаш и ще ти кажа какъв си?
Скоро четох нещо забавно: Кажи ми какъв сладолед обичаш и ще ти кажа какъв си?
РОГЧЕ - Този тип сладолед се предпочита от хората със силни
чувства, които не се лишават от нищо. Огризват и хрупкавата част на вафлената
фунийка. Който предпочита този тип сладолед, е капризен човек.
НА КЛЕЧКА - Който обича този сладолед, е предприемчив и любознателен
човек, обичащ промените. Освен това този тип хора обичат винаги да имат
нещо, с което да си играят (клечката).
ЛЕДЕН НА КЛЕЧКА - Подсказва за независим характер, за човек, който обича да
вкусва от новото веднага, убеден, че не трябва да се чака. Или с други думи,
предпочита се от хората, които не обичат да чакат.
БИСКВИТКА - Почти наподобява закуската за училище, приготвена от мама.
Предпочита се от хората, които имат нужда от обич и от непрекъсната сигурност.
КУПИЧКА - Това е единственият сладолед, който не е в свободен и разлят вид.
Предпочита се обикновено от хората, които никога не оставят нещата без контрол,
които не обичат да мърсят ръцете или дрехите си, които предпочитат винаги
добрите маниери пред всичко останало. Това е сладоледът на вечно
самоконтролиращите се хора.
НА ХАПКИ - Сладоледът на хапки е характерен за хората, които действат по метода
"опитай и бягай", както и за онези, които вечно бързат. Този вид
сладолед е синоним на модерни и забързани личности.
Без повече доводи и стимули
за да се наблегне на сладоледа през лятото, особено, ако е домашно приготвен. Харесваме разнообразни вкусове на сладолед: Ванилов йогурт; Черешов сладолед /Сладолед от поширани
череши; Прасковен сладолед със сорбе "Белини"; Сладолед с бял шоколади ягоди; Замразен шоколадов ягодов мус; Студено плодово суфле; Сладоледено мляко с ягоди; Сметанов домашен сладолед, но и обичаното съчетание на лято с кафе, сладолед и шоколад. Предишната рецепта на сладолед с шоколад и кафе,
е на база сметана, мляко и шоколад с кафе, но новата идея е по-лека, веган версия - кокосово мляко, еспресо и шоколадови капки за акцент.
Кокосов сладолед с еспресо и шоколад
/по идея от Coffee Coconut Ice Cream/
Продукти:
2 кутии кокосово мляко /по 400 мл. всяка/
2 с.л. нишесте
½ ч.чаша силно еспресо, студено
½ -1 ч.чаша захар, според вкуса
1 с.л. мед
½ к.л. конячена захар, ванилия или друг аромат
½ ч.чаша шоколадови капки или едро натрошен шоколад
1 ч.чаша =240 мл.
В купа се смесват кафето с нишестето. На средна температура, на котлона се загряват коксовото мляко, захарта и кафето с разтворено нишесте, с често разбъркване до хомогенизиране и сгъстяване. Получената смес се овкусява с избрания аромат и лъжицата мед, след което се охлажда напълно, покрита плътно с фреш фолио. Може да се постави във фризер, до започване етапа на замръзване, след което се разбива с миксер до увеличаване на обема и отново охлажда. За да навлезе повече въздух в сместа, същата процедура се повтаря неколкократно. Ако се използва машина за сладолед, то след първото разбиване се поставя в съда и се процедира според указанията на производителя.
Независимо от избраната технология, преди последното замразяване се добавят и шоколадовите капки. Поставя се във фризер за окончателно стягане и съхранение.
Още шоколад и силно еспресо са една чудесна компания.
Преди сервиране може да се поръси с леко запечени кокосови стърготини.