Постно ястие в стила на италианската кухня - една класика в жанра, популярната
паста със „болонезе” /bolognese sauce/. Освен много вкусна, ароматна и стимулираща апетита, тази комбинация впечатлява
и с високо белтъчно съдържание от растителен характер. Хранителният режим, в
това число и времето на пости, влияе на здравето по различни начини, като
най-лесно се забелязва как той се отразява на активността и енергичността. Защо
са важни белтъчините? Белтъците не могат да бъдат заменени от други компоненти
на храненето, участват в изграждането на тъканите на организма, както и в
редица жизненоважни процеси. Освен, че изграждат клетките, белтъците зареждат с
енергия и подсилват имунната ни система.
Растителните протеини съществуват, при това изобилстват в почти всички плодове,
зеленчуци, варива и ядки. Все повече се налага мнението, че растителната храна
не отстъпва на месната и млечната по съдържанието на протеини.
В това алтернативно предложение за изпълнение на паста „болонезе",
става въпрос за успешно ползване на леща, с голям хранителен и протеинов запас,
в качеството й на заместител на месото. Като
традиционно българско ястие, лещата не случайно така често присъства на
трапезата ни - незаменим източник на протеини, съдържа всички витамини от група
B и минералите: желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен, калций, калий, фолиева
киселина, и др. Определено се нарежда сред първенците по съдържание на протеини
– отделните статистики посочват различни стойности, но се приема средно една
чаша сварена леща да съдържа около 18гр. протеини. Харесваме червената леща и избрах нея.
Днешната идея, която много ни хареса е за Pasta with Lentil Bolognese - постна пене паста със „болонезе” от леща и добавка на гъби по
желание.
Паста penne с
леща „болонезе” /постно/
Продукти за 4-6 порции:
400 гр. паста пенне /penne/, сурова, без съдържание на яйца
Сос "болонезе"
1 ч.чаша червена леща, сурова*
400 гр. домати консерва, кубчета
1-1 ½ ч.чаша доматен
сок**
3 с.л. зехтин/олио
150-200 гр. гъби, използвах печурки
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
1 морков, ситно нарязан
1 с.л. целина, сурова, ситно нарязана
2 с.л. нарязан магданоз, свеж
1 ч.л. риган/босилек, сух/1 с.л. пресен/
1 с.л. червен пипер
1 дафинов лист
няколко зърна черен пипер, цели
½ ч.л. захар
1 с.л. чили сос
черен пипер и сол на вкус
Още за сервиране:
¼ ч.чаша нарязан магданоз
¼ ч.чаша чили сос
1 с.л. ароматен захтин
черен пипер и ядки за поръсване, по желание
* суровата леща се измива, прецежда и може предварително да
се накисне във вода, а за по-бързо приготвяне на соса е възможно да се използва
сверена леща, като в този случай количеството може да се удвои на 2 ч.чаши сварена
и отцедена леща;
** количеството на доматения сок зависи от сорта леща и
необходимата й течност за увиране, ако не е достатъчно, може да се долее
зеленчуков бульон /в някои рецепти се препоръчва червено вино/;
Загрява се мазнината/зехтин или олио в по-дълбок тиган/
тенджера, добавя се скилидката чесън, следват гъбите, а след тяхното запържване
-лук, моркови, целина. Задушават се леко в продължение на няколко минути, до
тяхното омекване. Поръсва се с червения пипер, изсипва се лещата, нарязаните домати,
доматения сок, захарта и сухите
подправки. Оставя се да къкри, а ако течността е малко, се долива зеленчуков
бульон, като сосът трябва да се вари до омекване на лещата - времето зависи от
сорта й от 20-40 минути. В тази връзка, за ускоряване времето за приготвяне е
удачно да се използва готова сварена леща. В края на кулинарната обработка се
поръсва с нарязания магданоз и 1 с.л. чили сос.
Пастата се сварява във вряща, подсолена вода по описанието и препоръките на
производителя, отцежда се и разпределя в порционни купи. Отгоре се гарнира със
соса леща „болонезе”, поръсва се с нарязан магданоз, прясно смлян черен пипер,
малко чили сос и тънка струйка ароматен зехтин.
Опитайте...