Индивидуални порции на популярния мексикански сладкиш "Pastel de Tres Leches" или "Tres Leches Cake" -
торта, сиропирана с три вида мляко -
подсладено кондензирано мляко, кондензирано мляко и сметана. Въпреки че, произходът е спорен, се смята, че произхожда от Централна Америка и рецептата е била публикувана на гърба на кутия Нестле мляко през 1960 г., целяща да активизира продажбите на кондензирани млека. Сладка, плътна и сочна, има много рецепти, аз избрах една базова и ягодова сметана за декорация.
Млечен сладкиш с ягодова сметана
Продукти:
5 яйца
1 ч.чаша захар
1 ½ ч.чаша /200 мл./ брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
100 гр. масло
ванилия
Разбиват се яйцата със захарта. Разтопява се маслото.
Брашното се смесва със солта и бакпулвера.
Към разбитите яйца се ръси брашното и накрая маслото. Разбърква се внимателно и ароматизира. Може да се изсипе в общ съд или индивидуални порции.
Пече се в предварително загрята фурна на 175С. за около 20 мин. – до суха клечка.
Оставя се напълно да се охлади. Продупчва се цялата повърхност с шишче и залива със млечния сос.
Млечен сос:
340 гр. /316 мл. кондензирано мляко
395 гр. подсладено кондензирано мляко
½ ч.чаша сметана /100 мл. мляко + 1 с.л. масло/
аромат по желание
Още 2 ч.чаша сметана за декориране, избрах ягоди и сметана, може и крем и плодове по избор.
Тук е мястото да предложа и една лесна рецепта от Paula Deen рецепта, заместител на кондензираното подсладено мляко - домашно подсладено кондензирано мляко.
Продукти:
1/3 ч.чаша вряла вода
4 с. л. масло
3/4 ч. чаша захар
1/2 ч.л. ванилия екстракт
1 ч. чаша мляко на прах /сухо мляко/
В дълбока купа с електрически миксер се обединяват водата, маслото, захарта и ванилия. Добавя се сухото мляко и смесва, докато се уплътни.
Да се съхранява в хладилник до 1 седмица.
И едно кратко видео. Опитайте...
сряда, 30 юни 2010 г.
вторник, 29 юни 2010 г.
29 юни - Св. апостоли Петър и Павел - ПЕТРОВДЕН
На 29 юни се празнуват
Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден) -
стълбове на православната вяра.
Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Те много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.
Свети апостол Петър
Свети апостол Петър, брат на ап. Андрей Първозвани, бил неук и беден рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава "камък", му дал Сам Иисус Христос. Ревностен във вярата, когато Христос запитал: за кого Го мислят човеците, Петър отговорил, че Той е Син на Живия Бог. Апостол Петър бил един от най-любимите ученици на Спасителя и бил въздигнат от Господа до апостолско достойнство. Петър следвал неотделно Спасителя до деня на Възнесението Му. Преди залавянето на Спасителя Петър се отрекъл от Христа по време на съда, но и горчиво се разкаял.
Свети апостол Павел
Свети апостол Павел (от латинско паулус - малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици.Обръщането му към Христос станало ненадейно, в резултат на необикновено видение. В книгата Деяния на на св. Апостоли (XI глава) се разказва, че на път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш". Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра.
Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи за здраве.
На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле" .Разрешават се вече и млечните продукти - една шопска салата е чудесно допълнение към празничната трапеза.
Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Празнуват носещите имена:
Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина.
Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли , за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.
Честит празник!
Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден) -
стълбове на православната вяра.
Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Те много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.
Свети апостол Петър
Свети апостол Петър, брат на ап. Андрей Първозвани, бил неук и беден рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава "камък", му дал Сам Иисус Христос. Ревностен във вярата, когато Христос запитал: за кого Го мислят човеците, Петър отговорил, че Той е Син на Живия Бог. Апостол Петър бил един от най-любимите ученици на Спасителя и бил въздигнат от Господа до апостолско достойнство. Петър следвал неотделно Спасителя до деня на Възнесението Му. Преди залавянето на Спасителя Петър се отрекъл от Христа по време на съда, но и горчиво се разкаял.
Свети апостол Павел
Свети апостол Павел (от латинско паулус - малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици.Обръщането му към Христос станало ненадейно, в резултат на необикновено видение. В книгата Деяния на на св. Апостоли (XI глава) се разказва, че на път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш". Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра.
Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи за здраве.
На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле" .Разрешават се вече и млечните продукти - една шопска салата е чудесно допълнение към празничната трапеза.
Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Празнуват носещите имена:
Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина.
Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли , за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.
Честит празник!
неделя, 27 юни 2010 г.
Отново за черешите, коктейлни череши по Жак Пепен
Искам отново да отбележа сезона на любимите ми кюстендилски череши - твърди и крехки, сочни и сладки, един превъзходен вкус.
В миналогодишната публикация писах повече за видовете и полезните свойства на този прекрасен плод. Удоволствието от вкуса на пресния плод е незаменимо и ще предложа една рецепта на Жак Пепен /Jacques Pépin/ за приготвяне на ликьор, а и за гарниране от коктейлни череши. Това е технология, която изпробвам и ще споделя своите впечатления във времето, но самият факт, че е негово предложение е гарант за успех!
Преди това, за разходката в черешовите градини - млади и стари дръвчета, обработвани с много старание и любов, сега са окичени с плод. Радост за очите и наслада за небцето. За берачка не ставам, но мога да споделя емоции и снимки. Ще започна с гордостта на всеки градинар - първата реколта от новозасадена градина, а аз снимах с още по-голямо удоволствие!
Когато написах, че дръвчетата са отрупани с плод имах предвид ето такива.
Една умиляваща снимка в колажа, двете шепи с череши - на млад баща и малък син. Не публикувам цялата снимка, но уверявам, че са доволни и щастливи.
Все пак успях да откъсна достатъчно, за да приготвя коктейлните череши по рецептата на Жак Пепен.
Ликьор от коктейлни череши
/рецептата е взета от страницата на Fiesta tv./
Продукти:
½ кг череши (с дръжките)
½ ч. ч. глюкоза
1 ½ ч. ч. водка
Приготвяне:
Подрежете дръжките на черешите, като оставите около 1 см. (Ако махнете дръжките напълно, черешите ще станат меки.)
В купа смесете глюкозата и водката. Сложете черешите в буркан и сипете от течността достатъчно, че да ги покрие.
Затворете плътно буркана и го приберете на хладно поне за месец. Поднесете ги в чаша за бренди с част от течността. Могат да издържат няколко години.
Могат да се използват и за гарниране на сладкиши. Аз много разчитам на това, особено, след като четох някои рецепти за обработване на цветните коктейлни черешки със стипца. Надявам се да ни харесат и да ги препоръчам ...
В миналогодишната публикация писах повече за видовете и полезните свойства на този прекрасен плод. Удоволствието от вкуса на пресния плод е незаменимо и ще предложа една рецепта на Жак Пепен /Jacques Pépin/ за приготвяне на ликьор, а и за гарниране от коктейлни череши. Това е технология, която изпробвам и ще споделя своите впечатления във времето, но самият факт, че е негово предложение е гарант за успех!
Преди това, за разходката в черешовите градини - млади и стари дръвчета, обработвани с много старание и любов, сега са окичени с плод. Радост за очите и наслада за небцето. За берачка не ставам, но мога да споделя емоции и снимки. Ще започна с гордостта на всеки градинар - първата реколта от новозасадена градина, а аз снимах с още по-голямо удоволствие!
Когато написах, че дръвчетата са отрупани с плод имах предвид ето такива.
Една умиляваща снимка в колажа, двете шепи с череши - на млад баща и малък син. Не публикувам цялата снимка, но уверявам, че са доволни и щастливи.
Все пак успях да откъсна достатъчно, за да приготвя коктейлните череши по рецептата на Жак Пепен.
Ликьор от коктейлни череши
/рецептата е взета от страницата на Fiesta tv./
Продукти:
½ кг череши (с дръжките)
½ ч. ч. глюкоза
1 ½ ч. ч. водка
Приготвяне:
Подрежете дръжките на черешите, като оставите около 1 см. (Ако махнете дръжките напълно, черешите ще станат меки.)
В купа смесете глюкозата и водката. Сложете черешите в буркан и сипете от течността достатъчно, че да ги покрие.
Затворете плътно буркана и го приберете на хладно поне за месец. Поднесете ги в чаша за бренди с част от течността. Могат да издържат няколко години.
Могат да се използват и за гарниране на сладкиши. Аз много разчитам на това, особено, след като четох някои рецепти за обработване на цветните коктейлни черешки със стипца. Надявам се да ни харесат и да ги препоръчам ...
събота, 26 юни 2010 г.
Индийски пържен хляб /Puri, Poori/
Пури /Puri, Poori/ е безквасен хляб в Индия, който се приготвя от брашно, сол и вода. Пържи се в маслена баня, където се издува и става кух. Не се приемам като специалист в индийската кухня - доверявам се, както и за други подобни ястия на рецептите от госпожа Манджула.
Пури /Puri,Poori/ - индийски пържен хляб и зелено чътни
Продукти за 10 питки:
1 ч. чаша пълнозърнесто брашно
/ аз замених с микс от пълнозърнесто, бяло и грис в съотношение 4:3:1 - по 1 супена лъжица в с връх в това съотношение се напълва чаша от 200 мл./
1/2 ч. чаша вода хладка
½ ч.л. сол
1 с.л. олио за омесване
олио за пържене
В купа се смесва брашното, солта и водата. Омесва се добре, до получаването на меко тесто – ако е необходимо, се добавя още вода. Месенето е върху намаслена повърхност и докато не залепва по ръцете. Тестото трябва да бъде много гладко и меко. Покрива се и втаса 15 минути.
Премесва се отново, откъсват се 10 парченца тесто, които се оформят между дланите като дискчета. Намазняват се отново и разточват на питки с диаметър около 15 см.
Пържат се в гореща маслена баня /не по-малко от 2.5 см. височина на олиото в съда/ . Пържат се от двете страни до светло кафяво /издуват се като балон/, изваждат се и отцеждат върху хартия.
Видео:
Сервират се за закуска или друго хранене.
Аз ги предложих и зелено чътни с авокадо. Неговата рецепта е импровизация, но базирана на Еthnic indian cuisine.
Зелено чътни с авокадо
1 авокадо, почистено
1 връзка магданоз
2-3 зелени люти, по вкуса чушки
2 с.л. зехтин
2 с.л. запечени белени фъстъци
3-4 стръка пресен лук /зелената част/
1 ск. чесън
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. лимонов сок
Всички продукти се пасират в кухненски процесор до желаната едрина, овкусява се.
Сервира се с топлите питки.
Правила съм пури и преди - не са тестяни и мазни, харесват ни. Опитайте...
Пури /Puri,Poori/ - индийски пържен хляб и зелено чътни
Продукти за 10 питки:
1 ч. чаша пълнозърнесто брашно
/ аз замених с микс от пълнозърнесто, бяло и грис в съотношение 4:3:1 - по 1 супена лъжица в с връх в това съотношение се напълва чаша от 200 мл./
1/2 ч. чаша вода хладка
½ ч.л. сол
1 с.л. олио за омесване
олио за пържене
В купа се смесва брашното, солта и водата. Омесва се добре, до получаването на меко тесто – ако е необходимо, се добавя още вода. Месенето е върху намаслена повърхност и докато не залепва по ръцете. Тестото трябва да бъде много гладко и меко. Покрива се и втаса 15 минути.
Премесва се отново, откъсват се 10 парченца тесто, които се оформят между дланите като дискчета. Намазняват се отново и разточват на питки с диаметър около 15 см.
Пържат се в гореща маслена баня /не по-малко от 2.5 см. височина на олиото в съда/ . Пържат се от двете страни до светло кафяво /издуват се като балон/, изваждат се и отцеждат върху хартия.
Видео:
Сервират се за закуска или друго хранене.
Аз ги предложих и зелено чътни с авокадо. Неговата рецепта е импровизация, но базирана на Еthnic indian cuisine.
Зелено чътни с авокадо
1 авокадо, почистено
1 връзка магданоз
2-3 зелени люти, по вкуса чушки
2 с.л. зехтин
2 с.л. запечени белени фъстъци
3-4 стръка пресен лук /зелената част/
1 ск. чесън
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. лимонов сок
Всички продукти се пасират в кухненски процесор до желаната едрина, овкусява се.
Сервира се с топлите питки.
Правила съм пури и преди - не са тестяни и мазни, харесват ни. Опитайте...
четвъртък, 24 юни 2010 г.
Фусили "alla Norma" с патладжанен мус
Класическата комбинация на патладжан и паста "Alla Norma" e една от най-известните рецепти на слънчева Сицилия. Наречена в чест на Винченцо Белини и неговата опера "Норма", олицетворява богатството от аромати на острова. Историята казва, че в 19 век, Nino Martoglio /писател, поет и театрален режисьор/ бил толкова впечатлен, когато за пръв път вкусил това ястие, че изрича "È una Norma!". Спорно е, дали е имал предвид понятието "norma" като превъзходно качество или пък, че го сравнява с "Норма"- шедьовърът на Белини. Името на това ястие продължава и днес, синоним на прекрасна музика, и чудесна ароматна комбинацията. Паста и патладжан, в съчетание на зехтин и чесън, домати и босилек - вариантите вече са много. Моята модификация е с печен патладжанен мус, а при желание може да се поръси с характерната силицианска осолена рикота /ricotta salata/.
Фусили "alla Norma" с патладжанен мус
Продукти за класическата версия:
400 гр. фусили или друга паста от твърда пшеница
2 средни по големина патладжана
2-3 ск. чесън
2-3 стръка пресен босилек
1/2 кг. домати
1/2 к.л. захар
сол, черен пипер на вкус
зехтин
Патладжаните се нарязват на форма по желание /кръгчета или по-едри кубчета/, посоляват се и накисват в студена вода за около половин час. Отцеждат се, подсушават с кухненска хария и запържват или запичат във фурна, до тяхното омекване.
Доматите се бланшират във вряща вода, обелват и нарязват. Загрява се зехтин с няколко скилидки чесън и няколко листа пресен босилек, наливат се нарязаните домати, захарта и се вари на умерен огън до изпаряване на водата и получаване на гъст сос. Посолява се и пасира /по желание/.
Смесват се доматения сос с патладжаните, овкусява се с още чесън и задушават няколко минути за обединяване на вкусовете. Поръсват се с нарязания босилек, сол и черен пипер на вкус.
Към вече сварената, според указанията на производителя "ал'денте" и отцедена паста се прибавя от получения сос и сервира.
Още един, не толкова популярен вариант -
Фусили с печен патладжанен мус.
Патладжанен мус /за 250 гр. фусили/
2 патладжана
2-3 ск. чесън
1 с.л лимон сок /на вкус/
4-5 с.л. зехтин
копър и босилек
сол и черен пипер на вкус
Патладжаните се опичат. Аз ги пека в микровълнова. Разрязват се по дължина и набождат с вилица по повърхността. поставят се в съд за печене в МВ с отрязаната част надолу, покриват се с кухненска хария. Пекат се на мах. мощност 5-7/8 мин., според големината на патладжаните, до омекване. Лесно се белят и са много светли.
В кухненски пасатор се поставят чесънът, обеленият изпечен патладжан, зелениите и подправките със зехтина. Пасира се, до желаната едрина. Подкиселява се на вкус и залива горещата паста.
Може да се аранжира с леко запържени кръгчета патладжан и поръси с запечени тиквени семки. Доматеният сос е чудесно допълнение.
Наслада - аромат, вкус и вълшебна музика ... Опитайте.
Тук ми се искаше да има прикачен видеоклип с Молитвата „ Непорочна Богиньо”, но поставянето му блокира компютъра. Насладате се така -
божествената Мария Калас и Casta Diva.
Фусили "alla Norma" с патладжанен мус
Продукти за класическата версия:
400 гр. фусили или друга паста от твърда пшеница
2 средни по големина патладжана
2-3 ск. чесън
2-3 стръка пресен босилек
1/2 кг. домати
1/2 к.л. захар
сол, черен пипер на вкус
зехтин
Патладжаните се нарязват на форма по желание /кръгчета или по-едри кубчета/, посоляват се и накисват в студена вода за около половин час. Отцеждат се, подсушават с кухненска хария и запържват или запичат във фурна, до тяхното омекване.
Доматите се бланшират във вряща вода, обелват и нарязват. Загрява се зехтин с няколко скилидки чесън и няколко листа пресен босилек, наливат се нарязаните домати, захарта и се вари на умерен огън до изпаряване на водата и получаване на гъст сос. Посолява се и пасира /по желание/.
Смесват се доматения сос с патладжаните, овкусява се с още чесън и задушават няколко минути за обединяване на вкусовете. Поръсват се с нарязания босилек, сол и черен пипер на вкус.
Към вече сварената, според указанията на производителя "ал'денте" и отцедена паста се прибавя от получения сос и сервира.
Още един, не толкова популярен вариант -
Фусили с печен патладжанен мус.
Патладжанен мус /за 250 гр. фусили/
2 патладжана
2-3 ск. чесън
1 с.л лимон сок /на вкус/
4-5 с.л. зехтин
копър и босилек
сол и черен пипер на вкус
Патладжаните се опичат. Аз ги пека в микровълнова. Разрязват се по дължина и набождат с вилица по повърхността. поставят се в съд за печене в МВ с отрязаната част надолу, покриват се с кухненска хария. Пекат се на мах. мощност 5-7/8 мин., според големината на патладжаните, до омекване. Лесно се белят и са много светли.
В кухненски пасатор се поставят чесънът, обеленият изпечен патладжан, зелениите и подправките със зехтина. Пасира се, до желаната едрина. Подкиселява се на вкус и залива горещата паста.
Може да се аранжира с леко запържени кръгчета патладжан и поръси с запечени тиквени семки. Доматеният сос е чудесно допълнение.
Наслада - аромат, вкус и вълшебна музика ... Опитайте.
Тук ми се искаше да има прикачен видеоклип с Молитвата „ Непорочна Богиньо”, но поставянето му блокира компютъра. Насладате се така -
божествената Мария Калас и Casta Diva.
24 юни - Еньовден
Еньовден е.
Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. Чества се на 24 Юни по нов стил, когато, по църковен канон е рождението на Св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен , Еньовден (Еньов - ще рече Йоанов).
В българската традиция Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден, но от всички тях като че ли той е с най-силно езическо влияние. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. В различните географски области името се произнася по различен начин — в Област София името на празника е Яневден, в Струга — Иванден, в Охрид — Ивъндън, във Великотърновско — Иван бильобер или Драгийка.
Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.
Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се Св. Еньо, който "облича калшника (кожуха) и отива да донесе зима", "Свети Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина-ще боледува.
Посветен на слънцето, на борбата между доброто и злото, на надеждата за здраве и добруване. Вярва се, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода“ (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. Има също така поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.
В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Вярва се, че след изгрева на я губят и не трябва да се берат. Затова се събират рано сутринта, преди да се е показало слънцето.Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест - няма. Впрочем и за нея има половин билка, която обаче само определени билкари /не мога да пропусна Лечителят - Петър Димков/ могат да намерят и използват.
На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янка, Янко, Янчо.
Разрешава се и риба.
Еньовден е най-дългият ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата, ден за прозрения и равносметка. Този ден е с половин година зад себе си и с половин година надежда пред себе си. На Еньовден, най-виталния ден през годината, съветва Иванка Лилова-
"да спрем надпреварата с времето,
да откъснем стръкче росна билка,
да се усмихнем на Слънцето и
заредени с енергия да извървим пътя до края на годината."
Снимките са взаимствани от интернет галерия.
Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. Чества се на 24 Юни по нов стил, когато, по църковен канон е рождението на Св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен , Еньовден (Еньов - ще рече Йоанов).
В българската традиция Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден, но от всички тях като че ли той е с най-силно езическо влияние. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. В различните географски области името се произнася по различен начин — в Област София името на празника е Яневден, в Струга — Иванден, в Охрид — Ивъндън, във Великотърновско — Иван бильобер или Драгийка.
Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.
Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се Св. Еньо, който "облича калшника (кожуха) и отива да донесе зима", "Свети Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина-ще боледува.
Посветен на слънцето, на борбата между доброто и злото, на надеждата за здраве и добруване. Вярва се, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода“ (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. Има също така поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.
В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Вярва се, че след изгрева на я губят и не трябва да се берат. Затова се събират рано сутринта, преди да се е показало слънцето.Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест - няма. Впрочем и за нея има половин билка, която обаче само определени билкари /не мога да пропусна Лечителят - Петър Димков/ могат да намерят и използват.
На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янка, Янко, Янчо.
Разрешава се и риба.
Еньовден е най-дългият ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата, ден за прозрения и равносметка. Този ден е с половин година зад себе си и с половин година надежда пред себе си. На Еньовден, най-виталния ден през годината, съветва Иванка Лилова-
"да спрем надпреварата с времето,
да откъснем стръкче росна билка,
да се усмихнем на Слънцето и
заредени с енергия да извървим пътя до края на годината."
Снимките са взаимствани от интернет галерия.
вторник, 22 юни 2010 г.
Награди в първия ден на лятото
В първия ден от астрономическото лято ми се иска да благодаря и на свой ред да подаря няколко награди.
Нека бъдат моите пожелания за ведро, усмихнато и щастливо лято за всички ви.
Започвам с малко по-стари, но много мили за мен, от Краси.
Благодаря от сърце, Краси -
нека има много хубави дни и празници около теб, вдъхновение за кулинарни изкушения и прекрасни торти.
и
И на мен ми е трудно да се спра само на пет блога:
Тони
Цвети
Зорница
Русанка
Ина
Последната, по време, а не по стойност е от Тони.
Благодаря много, Тони!
Много ме радва твоята награда,защото ЧУДЕСЕН е определение, което изключително много подхожда на твоя блог и рецептурник.
Аз също не съм изработила картичка, но смятам, че добре приготвено и поднесено ястие, има своите художествени елементи.
Регламент има за пет наградени блога- ето ги:
Краси
Ина
Русанка
Диди
Милена
Още една много хубава и ценна награда, от Цвети.
Цвети, сърдечна благодарност -
не само за наградата, а твоята безценна помощ и съвети в дните за смирение и пост. Чудеснитие рецепти и здравословни идеи.
Всички блогове, които са в лявата лента са ми любими. С много усмивка и симпатия искам да ги подаря на:
Краси
Цвети
Тони,
както и на блогове, които ценят /или поне се надявам/този тип виртуални награди:
Зорница
Дани
Диди
Дими
Илианка
Ина
Ирина
Лети
Мария
Мария
Мими
Мира
Пепи
Русанка
Условията ги знаете.
Честити, ще се радвам да ви усмихнат и вас!
/Снимката на прекрасните макове е от Geograph./
Нека бъдат моите пожелания за ведро, усмихнато и щастливо лято за всички ви.
Започвам с малко по-стари, но много мили за мен, от Краси.
Благодаря от сърце, Краси -
нека има много хубави дни и празници около теб, вдъхновение за кулинарни изкушения и прекрасни торти.
и
И на мен ми е трудно да се спра само на пет блога:
Тони
Цвети
Зорница
Русанка
Ина
Последната, по време, а не по стойност е от Тони.
Благодаря много, Тони!
Много ме радва твоята награда,защото ЧУДЕСЕН е определение, което изключително много подхожда на твоя блог и рецептурник.
Аз също не съм изработила картичка, но смятам, че добре приготвено и поднесено ястие, има своите художествени елементи.
Регламент има за пет наградени блога- ето ги:
Краси
Ина
Русанка
Диди
Милена
Още една много хубава и ценна награда, от Цвети.
Цвети, сърдечна благодарност -
не само за наградата, а твоята безценна помощ и съвети в дните за смирение и пост. Чудеснитие рецепти и здравословни идеи.
Всички блогове, които са в лявата лента са ми любими. С много усмивка и симпатия искам да ги подаря на:
Краси
Цвети
Тони,
както и на блогове, които ценят /или поне се надявам/този тип виртуални награди:
Зорница
Дани
Диди
Дими
Илианка
Ина
Ирина
Лети
Мария
Мария
Мими
Мира
Пепи
Русанка
Условията ги знаете.
Честити, ще се радвам да ви усмихнат и вас!
/Снимката на прекрасните макове е от Geograph./
неделя, 20 юни 2010 г.
Овесен чипс
Кулинарен сайт, които не пропускам да следя е на Martha Stewart. Най-трудно устоявам на нейните предложения в частта за десерти, сладкиши и бисквити. Поредицата Cookie of the Day е от любимите ми - идеи за дребни малки изкушения, или както Дими ги нарича за "мишкуване". Бързи и лесни, голяма част от рецептите могат да се приготвят и с растителни мазнини. Овесеният чипс, който последно си харесах се оказа невероятно сполучлив в постен вариант.
Овесен чипс
Продукти за 24 бр.
4 с.л. неосолено меко масло /65 гр./- може да се замени с маргарин
3 с.л. захар
2 с.л. брашно
1 ч.л. ванилия екстракт
1/4 ч.л. сол
2/3 ч. чаша овесени ядки /70 гр./използвах фини
канела по желание
Фурната се загрява на 175С, пекат се на средно ниво.
Тава се застила с хартия за печене.
В купа се обединяват масло, захар, брашно, ванилия екстракт и сол до гладка смес и разбъркват с овесените ядки.
С чаена лъжичка се сипва от тестото върху хартията за печене на разстояние около 5см., едно от друго. Аз оформих леко топчета, замразих за десетина минути, след което ги приплесках.
Пекат се до златисто, около от 12 /15 минути. Охлаждат се с тавта 1 минута и с много тънка метална шпатула, се прехвърлят на салфетки, за да се охладят напълно.
Това е...
Този път са в компанията на студен плодов чай.
Лесни и много бързи, крехки и хрупкави, но не и твърди. Опитайте...
Овесен чипс
Продукти за 24 бр.
4 с.л. неосолено меко масло /65 гр./- може да се замени с маргарин
3 с.л. захар
2 с.л. брашно
1 ч.л. ванилия екстракт
1/4 ч.л. сол
2/3 ч. чаша овесени ядки /70 гр./използвах фини
канела по желание
Фурната се загрява на 175С, пекат се на средно ниво.
Тава се застила с хартия за печене.
В купа се обединяват масло, захар, брашно, ванилия екстракт и сол до гладка смес и разбъркват с овесените ядки.
С чаена лъжичка се сипва от тестото върху хартията за печене на разстояние около 5см., едно от друго. Аз оформих леко топчета, замразих за десетина минути, след което ги приплесках.
Пекат се до златисто, около от 12 /15 минути. Охлаждат се с тавта 1 минута и с много тънка метална шпатула, се прехвърлят на салфетки, за да се охладят напълно.
Това е...
Този път са в компанията на студен плодов чай.
Лесни и много бързи, крехки и хрупкави, но не и твърди. Опитайте...
събота, 19 юни 2010 г.
Салата с риба тон, домати и авокадо
Харесвам твърди, червени и плътни домати, да ухаят на лято. Четох, че "Фалкон" е един от ранните сортове - гладки, изравнени и еднакви по големина, месести с плътна обвивка. Когато видях това клонче /мисля, че са такива/, вече имах желание за комбинация с авокадо. Наличните консерва филе риба тон и крехка салата, дооформиха идеята.
Салата с риба тон, домати и авокадо
Продукти:
200 гр. консерва риба тон
1 авокадо
3-4 плътни, месести домата
1/2 крехка зелена салата
1 стрък пресен лук
3-4 клонки маганоз
пушена рибно филе /по желание/
Дресинг:
1 ч.л. горчица
1 с.л. бяло вино
3 с.л. пресен нарязан магданоз
3 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
черен пипер и сол на вкус
скилидка чесън /по желание/
Продуктите се почистват и нарязват на едрина и форми по желание.
Дресинга се подготвя, чрез разбиване.
Салата се подрежда и залива с дресинга, и сервира.
Не устоях на изкушението и напълних няколко домата.
Обичам този вид летни леки ястия - тип салата. Опитайте...
Салата с риба тон, домати и авокадо
Продукти:
200 гр. консерва риба тон
1 авокадо
3-4 плътни, месести домата
1/2 крехка зелена салата
1 стрък пресен лук
3-4 клонки маганоз
пушена рибно филе /по желание/
Дресинг:
1 ч.л. горчица
1 с.л. бяло вино
3 с.л. пресен нарязан магданоз
3 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
черен пипер и сол на вкус
скилидка чесън /по желание/
Продуктите се почистват и нарязват на едрина и форми по желание.
Дресинга се подготвя, чрез разбиване.
Салата се подрежда и залива с дресинга, и сервира.
Не устоях на изкушението и напълних няколко домата.
Обичам този вид летни леки ястия - тип салата. Опитайте...
петък, 18 юни 2010 г.
Пшенично-ръжен хляб
Това е рецепта за хляб, предложена от Hilmar, в чийто блог се наслаждавам на прекрасно приготвени тестени вкусотии. Тя пише /в груб превод/: "Правенето на хляб е магия. От брашно, вода и сол ... можете да създадете фантастична храна ... и като добавите няколко съставки, вкусовете и видовете са безкрайни." Определя стила за омесване като японски - научила го е от японски експерт на хлебарите и заради мекотата на трохите му.
Хареса ми, вариант с бяло брашно, така и по-здравословният с ръжено и трици. Избрах настоящата рецепта, като я направих с малки изменения.
Пшенично-ръжен хляб
Продукти за 2 хлебчета по 250 гр или за 1 от 500 гр.
/дозата в оригинал е двойна/
1 ч.чаша типово брашно
1 ч.чаша бяло брашно тип 500
1/2 ч.чаша ръжено брашно
1 с.л. пшеничени трици
1 ч.л. мед
1 к.л. кафява захар
2 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
180-200 мл. хладка вода
10 гр. свежа мая /4 гр. бързодействаща суха мая/
1 с.л. зехтин за намaзване /в оригиналната рецепта не се намазва тестото при завиване/
2 с.л. семена/ядки, по избор за поръсване
Технологията е много добре описана и онагледена от Hilmar, така че, аз ще я опиша най-общо.
Маята се размива с 50 мл. вода и захарта, поръсва се с 1 с.л. брашно и оставя за 10-на мин. да задейства, до леко запенване.
В съд се смесват брашната и солта, налива се шупналата мая, останалата вода, още мед и зехтин.
С миксер /приставка за тесто/ се разбива в продължение на няколко минути до получаване на хомогенно, но меко тесто.
Оставя се да втасва около час в затворен съд.
Разделя се на 2 равни части, омесва се отново на топка и оставя за още 30 мин.
Разтегля се внимателно на лента, намазва се със зехтин и завива се руло, което се поставя в намазнен съд за печене /или кухненска хартия/. Втасва отново около час, до двоен обем.
Може да се намаже с яйце, при мен - не, но избрах леко навлажняване и поръсване с ядки.
Пече се в предварително загрята фурна на 180С за около 30 мин.
Охлажда се върху решетка и нарязва.
Un pan muy muy suave!
Много мек хляб!
Благодаря, Hilmar - чудесен вкус и аромат!
Gracias, Hilmar - gran sabor!
Хареса ми, вариант с бяло брашно, така и по-здравословният с ръжено и трици. Избрах настоящата рецепта, като я направих с малки изменения.
Пшенично-ръжен хляб
Продукти за 2 хлебчета по 250 гр или за 1 от 500 гр.
/дозата в оригинал е двойна/
1 ч.чаша типово брашно
1 ч.чаша бяло брашно тип 500
1/2 ч.чаша ръжено брашно
1 с.л. пшеничени трици
1 ч.л. мед
1 к.л. кафява захар
2 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
180-200 мл. хладка вода
10 гр. свежа мая /4 гр. бързодействаща суха мая/
1 с.л. зехтин за намaзване /в оригиналната рецепта не се намазва тестото при завиване/
2 с.л. семена/ядки, по избор за поръсване
Технологията е много добре описана и онагледена от Hilmar, така че, аз ще я опиша най-общо.
Маята се размива с 50 мл. вода и захарта, поръсва се с 1 с.л. брашно и оставя за 10-на мин. да задейства, до леко запенване.
В съд се смесват брашната и солта, налива се шупналата мая, останалата вода, още мед и зехтин.
С миксер /приставка за тесто/ се разбива в продължение на няколко минути до получаване на хомогенно, но меко тесто.
Оставя се да втасва около час в затворен съд.
Разделя се на 2 равни части, омесва се отново на топка и оставя за още 30 мин.
Разтегля се внимателно на лента, намазва се със зехтин и завива се руло, което се поставя в намазнен съд за печене /или кухненска хартия/. Втасва отново около час, до двоен обем.
Може да се намаже с яйце, при мен - не, но избрах леко навлажняване и поръсване с ядки.
Пече се в предварително загрята фурна на 180С за около 30 мин.
Охлажда се върху решетка и нарязва.
Un pan muy muy suave!
Много мек хляб!
Благодаря, Hilmar - чудесен вкус и аромат!
Gracias, Hilmar - gran sabor!