Задоволителният резултат на постното тесто за пурички ме
обнадежди да опитам и неговият вариант за сладкиши. Конкретната рецепта на галета из постного теста е от
руския Forum.say7, с
впечатляващ брой страници на одобрителни коментари, разновидности на идеи за
плънка и оформление. Пропорциите са аналогични, но към брашното се добавя
бакпулвер. Тестото е пластично, податливо на разточване и загъване, лесно и
бързо за приготвяне. Резултатът след изпичане – пръхко, крехко и ронливо…,
удачно за галет, за тарти, кифлички и други подобни печива. Опитах от една доза
да направя галет и кифлички с конфитюр, така съм записала и пропорциите. Заложих
на комбинация от зимни круши с лешници и аромат на ванилия. След изпичане
глазирах плодовете с кайсиево сладко и гарнирах с лъжица карамелен сироп за
сервиране. Чудесен галет се получи, а и кифличките са разкошни - заслужаваха по-хубави снимки, но със сигурност ще се правят пак и ще имат своята компенсация в по-достойно представяне - ето ги:
Галет с круши, лешници и аромат на ванилия /постен/
Постно тесто за галет и
кифлички
Продукти тесто за 2 галета с диаметър 20 см. или около 16-18
кифички
2 - 2 ½ ч.чаша брашно
½ ч.чаша гореща вода
½ ч.чаша олио
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия*
* ако тестото ще се използва за солена плънка, ванилия не се
поставя
Продукти плънка за един галет 20 см.
1 голяма круша, или две по-малки
2-3 с.л. захар, или на вкус
1 ч.л. нишесте, аромат ванилия
2 с.л. бисквити, фино натрошени
1 ванилова захар на д-р Йоткер
1 с.л. лимонов сок
¼ ч. чаша лешникови ядки, разполовени
1 с.л. захар за поръсване
1с.л. сладко кайсия за намазване
1с.л. карамелен сироп
1 ч.чаша =240 мл.
Първо се приготвя тестото:
Смесват горещата вода с олиото и добавят към пресятото
брашно с щипката сол и бакпулвера. Бързо се замесва гладко еластично тесто и
оставя в хладилник.
Подготвя се плънката:
Смесват се нишестето, ваниловата и обикновена захар.
Крушата се обелва, почиства се от семенната част и нарязва
на сектори. Парчетата се поставят в купа и поръсват с лимоновия сок.
Фурната се загрява на 180-200С.
Тестото се разделя на две части и разточва на кръг с
дебелина около 3-4 мм. Прехвърля се върху тава, покрита с хартия за печене. Отгоре
се разстилат бисквитите.
Крушите се отцеждат, смесват със захарта и нишестето и
подреждат върху бисквитите. Между тях и отгоре се поръсват лешниковите ядки.
Тестената подложка се загъва частично по периферията върху плънката. Леко се
навлажнява , поръсва със захарта и поставя във фурната. Пече 30-35 мин. до
златисто и изважда. Намазва се с конфитюра и прехвърля на решетка леко да се
охлади и нареже.
Гарнирах с лъжица карамелен сироп за сервиране.
Кифличките се пекат 25-30 мин. до златисто, изваждат се и
оставят на скара да изстинат, като конфитюрът е желателно да бъде с по-плътна консистенция.
Опитайте...