Негово величество Спанакът!
Може да се каже, че в този продукт има повече питателни вещества, отколкото във всеки друг - със или без спора относно количеството на желязо. Листата на спанака са много богати на белтъчини, въглеводороди, на витамините С, В1, В2, В6, E, K и P, каротин, калий, фосфор, магнезий, антиоксиданти, За родина на растението Spinacia oleracea науката смята Югозападна Азия, и по-конкретно Персия, а най-ранните сведения за неговото култивиране са от III-IV в. През VII в. бил разпространен в Китай. Заслуги за това имал кралят на Тибет, който изпратил семена от спанак в двореца на китайския император от династията Танг в знак за приятелство. В Европа се е появил най- вероятно през Испания, внесен от арабите. Оттам се е разпространил из целия континент и в Америка. Късното му навлизане в кулинарията личи и от твърде близките му наименования в почти всички европейски езици. Персийското му наименование aspanakh на арабски е станало isfinag, откъдето е влязло в испанския език като espinaca, в италианския като spinaci, а във френския като epinard. В Англия години наред го наричали испански зеленчук. Немското име на растението е Spinat,в руския език е шпинат. В останалите славянски езици името е сходно - спинак на чешки и полски, спинач на сръбски.
Една рецепта - популярна, която харесваме, правя често и позволява варианти с различни вкусове.
Тимбалчета от спанак с ориз на фурна
300гр. изчистен спанак
2 стръка пресен лук /или ½ глава стар/
1/2 -1/3 чаша ориз
150 гр. сирене , натрошено /несолено/
1 с.л настърган пармезан
1 -2 с.л. настърган кашкавал
2-3 яйца
1 с.л. джоджен или босилек
1 скилидка чесън
30 гр. масло и няколко лъжици олио
сол, черен пипер на вкус, щипка индийско орехче
масло и галета за поръсване
Оризът се сварява в ароматен бульон, до полуготовност, не разварен - al dente.
Скилидката чесън се запържва в олиото и маслото, след което се изважда.
Нарязаният спанак се задушава в мазнината, с бялата част на лука и щипка захар докато омекне. Прибавят се свареният ориз, сиренето, яйцата, зелената част на лука, пармезана, кашкавала и вкусовите подправки.
Джодженът, респ. босилекът е с доминиращ аромат.
Съдчета се намазняват с масло и поръсват с галета.
Пекат се на водна баня в затоплена фурна на 180С за около 30 мин.
Варианти:
- Добавка на 100 гр. задушени гъби в общата смес;
- Добавка на 1-2 с.л. запечени слънчогледови семчици.
Подходящ е млечен сос за гарниране и сервиранер и салата.
Може да се изпече и в общ съд, както във вдъхновяващата ме рецепта.
И още спанак с ориз...
сряда, 29 април 2009 г.
вторник, 28 април 2009 г.
Салата от репички и грейпфрут
Когато търсех идея за по-различна салата от репички, попаднах на този пост:
“…Тази салата, само от седем съставки, но в специална комбинация, че звучи толкова привлекателно. Репички, нарязани тънки като хартия,прегърнати с дебели, сочни клинове от грейпфрут, с тънки кръгчета на млад зелен лук и гланцирани с маслини, тъмни като черни сливи пръснати навсякъде …”
Ясно е, че впечатли и мен, не само – резултатът е наистина чудесен и още повече – здравословен. Ето и моят вариант, с благодарност и добавка на пролетна салата:
Салата от репички и грейпфрут
Продукти:
2 грейпфрута
връзка репички
1-2 стръка пресен лук
микс от зелена и червена салата
½ ч.чаша маслини
60 мл. ароматен зехтин
3 с.л. сок от грейпфрут
сол, черен пипер на вкус
Грейпфрутите се филетират и сокът, при изрязването се запазва.
Зелената и червена салата се накъсват на едро, лукът – пожелание.
Смесват се салати, лук, резени грейпфрут и маслините.
Преди поднасяне се залива с дресинга от зехтин, сок и вкусовите добавки.
Подходяща за лека диетична вечеря, или към допълнение към яйца, сирене и др.
И още една идея за салата с цитруси.
“…Тази салата, само от седем съставки, но в специална комбинация, че звучи толкова привлекателно. Репички, нарязани тънки като хартия,прегърнати с дебели, сочни клинове от грейпфрут, с тънки кръгчета на млад зелен лук и гланцирани с маслини, тъмни като черни сливи пръснати навсякъде …”
Ясно е, че впечатли и мен, не само – резултатът е наистина чудесен и още повече – здравословен. Ето и моят вариант, с благодарност и добавка на пролетна салата:
Салата от репички и грейпфрут
Продукти:
2 грейпфрута
връзка репички
1-2 стръка пресен лук
микс от зелена и червена салата
½ ч.чаша маслини
60 мл. ароматен зехтин
3 с.л. сок от грейпфрут
сол, черен пипер на вкус
Грейпфрутите се филетират и сокът, при изрязването се запазва.
Зелената и червена салата се накъсват на едро, лукът – пожелание.
Смесват се салати, лук, резени грейпфрут и маслините.
Преди поднасяне се залива с дресинга от зехтин, сок и вкусовите добавки.
Подходяща за лека диетична вечеря, или към допълнение към яйца, сирене и др.
И още една идея за салата с цитруси.
понеделник, 27 април 2009 г.
Яйчен коктейл с черен хайвер
Време е за оползотворяване на Великденските яйца.
Миналата година имаше една тематична игра в "Гответе с мен' за месечно предизвикателство - варени яйца. Тогава, а и сега моето по-опростено предложение е:
Яйчен коктейл с черен хайвер
Продукти за 2 порции:
3 твърдо сварени яйца
60 гр. топено сирене
3 с.л. настърган кашкавал
1 с.л. майонеза
1 с.л. меко масло
1 с.л. запечени бадеми
1 с.л. прясна зелена чушка
1 с.л. нарязан магданоз /или микс от босилек и магданоз/
чесън на прах, сол и черен пипер /меланж/
Може да се добави или замени чушката с 1 с.л. пресен лук.
Посочените продукти се нарязват на ситно или смилат в блендер.
Формички се намазват с олио, напълват се със сместа
и поставят за около час във фризер за стягане и изстудяване за основа на хайвера.
Изваждат се около половин час преди сервиране,
освобождават се от формичката и гарнират с черен хайвер.
Поднася се с бисквитки,соленки или питки.
Друг подходяш вариант за ежедневно поднасяне и без хайвер, с мексиканска тортиля, както и салата.
Идеята, с мои именения е от recipetips .
Миналата година имаше една тематична игра в "Гответе с мен' за месечно предизвикателство - варени яйца. Тогава, а и сега моето по-опростено предложение е:
Яйчен коктейл с черен хайвер
Продукти за 2 порции:
3 твърдо сварени яйца
60 гр. топено сирене
3 с.л. настърган кашкавал
1 с.л. майонеза
1 с.л. меко масло
1 с.л. запечени бадеми
1 с.л. прясна зелена чушка
1 с.л. нарязан магданоз /или микс от босилек и магданоз/
чесън на прах, сол и черен пипер /меланж/
Може да се добави или замени чушката с 1 с.л. пресен лук.
Посочените продукти се нарязват на ситно или смилат в блендер.
Формички се намазват с олио, напълват се със сместа
и поставят за около час във фризер за стягане и изстудяване за основа на хайвера.
Изваждат се около половин час преди сервиране,
освобождават се от формичката и гарнират с черен хайвер.
Поднася се с бисквитки,соленки или питки.
Друг подходяш вариант за ежедневно поднасяне и без хайвер, с мексиканска тортиля, както и салата.
Идеята, с мои именения е от recipetips .
неделя, 26 април 2009 г.
Ябълкова шарлота с козунак
Английската ябълкова шарлота във вариант за оползотворяване на засъхналия след празниците козунак.
6 ябълки
¼ ч.чаша захар / на вкус, според сладостта на ябълките/
60гр. масло за ябълките
1 лимон – кора и сок
1 с.л. ароматно бяло вино
½ ч.чаша конфитюр от кайсии /използвах дюлев/
1 ч.л. канела
2-3 с.л. мед
2-3 с.л. орехи
2 с.л. стафиди
Охлаждат се, но не напълно във формите, поръсват се с пудра захар, обръщат и сервират.
Подходящо вкусово допълнение е сметана, конфитюр, сладолед и крем - една добра комбинацията на леко топло и студено.
Основната рецепта, с изменения е Apple Charlotte на gourmettraveller
Близко вкусово ябълково съчетаване с карамел и крем е Шоколадов ябълков крамбъл
На още една, по-различна идея за ябълкова шарлота, която харесвам може да се насладите тук.
Ябълкова шарлота с козунак
Продукти за 6 порции:6 ябълки
¼ ч.чаша захар / на вкус, според сладостта на ябълките/
60гр. масло за ябълките
1 лимон – кора и сок
1 с.л. ароматно бяло вино
½ ч.чаша конфитюр от кайсии /използвах дюлев/
1 ч.л. канела
2-3 с.л. мед
2-3 с.л. орехи
2 с.л. стафиди
около /зависи от големината на формата/15 резена сух козунак с дебелина 0, 5 см
50-70 гр. за намазване на козуначените филии
25 гр. масло за намазване на формичките, аз избрах керамични чаши.
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на средно тънки резени.
Поливат се с лимоновия сок.
В тиган се запичат нарязаните на едро орехи. Изсипват се от съда и на тяхно място се стопяват захарта с меда и виното до леко карамелизиране. Добавят се маслото и ябълките, заедно с лимоновия сок.
Разбърква се от време на време, до изпаряване на течността. Отстранява се от котлона и ароматизира с лимоновата кора, канела и конфитюра. Прибавят се орехите, стафидите и оставя се да изстине.
Фурната се загрява на 175 С.
Формичките се намазват обилно с масло.
Предвиденото масло за козунака трябва да е много меко.
В оригиналната рецепта количеството на маслото е 250 за хляба и 75 за ябълките.
Предпочетох по-малко масло и намазване на филийките.
Козунакът се реже на резени с дебелина 0,5 см , широчина около 2 см. и височина, колкото е височината на съда. Намазват се филийките с лек слой масло, и подреждат около стената на съда за печене. Важно е леко да се застъпват.
Напълват се с ябълковата смес, отгоре се поставя и капаче от козунака.
Пекат се на водна баня за 20-на минути, до зачервяване.
Охлаждат се, но не напълно във формите, поръсват се с пудра захар, обръщат и сервират.
Подходящо вкусово допълнение е сметана, конфитюр, сладолед и крем - една добра комбинацията на леко топло и студено.
Основната рецепта, с изменения е Apple Charlotte на gourmettraveller
Близко вкусово ябълково съчетаване с карамел и крем е Шоколадов ябълков крамбъл
На още една, по-различна идея за ябълкова шарлота, която харесвам може да се насладите тук.
петък, 24 април 2009 г.
Inspiration-award!
Награда за вдъхновение – за мен е чест!
Inspiration-award!
Първо искам да ти благодаря Дими:
Благодаря,
че ме удостояваш с тази висока оценка и внимание.
Самата ти за мен си извор на креативност, вдъхновение и възхищение.
Ценя и се радвам от сърце на таланта ти!
За теб:
Ще се радвам да се харесват нещата, които правя - не професионални, но с любов.
Особено ми допада идеята за последващи номинации.
Обичам да търся и откривам нови идеи, красота и наслада за сетивата.
Ето част от моите фаворити - подредени по азбучен ред и съжалявам, че регламента се ограничава до 5:
FatFree Vegan Kitchen
My Diverse Kitchen
VeganYumYum
Good to the last drop
Щъркелово гнездо
Честито!
Искам и аз да помоля номинираните от мен да сложат отличителния приз в полето на блоговете си, като прикрепят картинката с линк към този мой пост.
Очаквам вашите номинации.
Предайте наградата на любимите си кулинарни блогове!
Greetings!
My dear winners, download the award, put it on your blog, add it as a picture link into your blog together with a link to this post.
Use this price to hand over your tribute to your favorites.
сряда, 22 април 2009 г.
Торта великденско гнездо. Шоколадов бисквитен фъч
Тортата Великденско гнездо е от бисквитен фъч, покритие и фигурки от марципан “варна” и захарни бадеми.
Има много рецепти за бисквитен фъч –
приблизително близки по вкус продукти,
с различно съотношение в пропорциите
и добавки на някои съставки и аромати.
Моят вариант е от години, но с гарантиран резултат.
Шоколадов бисквитен фъч /светъл или тъмен/
250 гр. бишкоти/бисквити - надробени на едро/
150 гр. масло
150 гр. бял шоколад
150 гр. захар /на вкус/
50 мл. прясно мляко /растителна сметана/
1 с.л. мед
3 с.л. бейлиз
50 гр. стафиди и сушени кайсии
25 гр. кокосови стърготини
1 ванилия, портокалови кори
50 гр. ядки – вид по желание
50 гр. коктейлни череши
Стопяват се в Мв маслото със захар, мляко и шоколад.
В купа с надробените бисквити, ядки, стафиди, кайсии, кокос, черешки се добавя стопената смес, меда и бейлиза. Ароматизира се.
Обърква се добре и поставя в съд, покрит с фолио /ал. или фреш/.
Охлажда се мин. 4 часа.
Отгоре се гарнира по желание .
За тъмен бисквитен фъч респ. се използват черен шоколад, какао, тъмни плодове.
Светъл използвах и при торта рибка, а тъмен за "скалички" и мини тортички.
Още Великденски идеи.
Има много рецепти за бисквитен фъч –
приблизително близки по вкус продукти,
с различно съотношение в пропорциите
и добавки на някои съставки и аромати.
Моят вариант е от години, но с гарантиран резултат.
Шоколадов бисквитен фъч /светъл или тъмен/
250 гр. бишкоти/бисквити - надробени на едро/
150 гр. масло
150 гр. бял шоколад
150 гр. захар /на вкус/
50 мл. прясно мляко /растителна сметана/
1 с.л. мед
3 с.л. бейлиз
50 гр. стафиди и сушени кайсии
25 гр. кокосови стърготини
1 ванилия, портокалови кори
50 гр. ядки – вид по желание
50 гр. коктейлни череши
Стопяват се в Мв маслото със захар, мляко и шоколад.
В купа с надробените бисквити, ядки, стафиди, кайсии, кокос, черешки се добавя стопената смес, меда и бейлиза. Ароматизира се.
Обърква се добре и поставя в съд, покрит с фолио /ал. или фреш/.
Охлажда се мин. 4 часа.
Отгоре се гарнира по желание .
За тъмен бисквитен фъч респ. се използват черен шоколад, какао, тъмни плодове.
Светъл използвах и при торта рибка, а тъмен за "скалички" и мини тортички.
Още Великденски идеи.
понеделник, 20 април 2009 г.
Светлата седмица след Великден
Днес е Светли понеделник. След Възкресение Христово започва Светлата седмица, която завършва с втората пасха в неделя. Тя се нарича още Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома.
В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите Апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.
В Светлата седмица славим Христовото Възкресение.
А на нашата трапеза ...:
Великденската пита на мама,традиционното печено агнешко;
Козунаци - "мързелив", шоколадов и кифлички;
И торта - закачка на тема великденско гнездо
И в разрез.
В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите Апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.
В Светлата седмица славим Христовото Възкресение.
А на нашата трапеза ...:
Великденската пита на мама,традиционното печено агнешко;
Козунаци - "мързелив", шоколадов и кифлички;
И торта - закачка на тема великденско гнездо
И в разрез.
неделя, 19 април 2009 г.
Христос воскресе!
Христос воскресе! Воистина воскресе!
Христос възкръсна! Наистина възкръсна!
Христос воскресе из мертвих,
смертию смерт поправ
и сущим во гробех живот даровав.
Христос воскресе!
Нека светлината на Неговото воскресение озарява живота ни!
На най-светлия християнски празник –
да си пожелаем здраве, мир и любов в сърцата и душите ни.
Нека да бъдем по-добри , а домове ни - изпълнени с щастие и благополучие!
Честито Възкресение Христово !
Светли и благословени Великденски празници!
Христос възкръсна! Наистина възкръсна!
Христос воскресе из мертвих,
смертию смерт поправ
и сущим во гробех живот даровав.
Христос воскресе!
Нека светлината на Неговото воскресение озарява живота ни!
На най-светлия християнски празник –
да си пожелаем здраве, мир и любов в сърцата и душите ни.
Нека да бъдем по-добри , а домове ни - изпълнени с щастие и благополучие!
Честито Възкресение Христово !
Светли и благословени Великденски празници!
събота, 18 април 2009 г.
Кокосови великденски гнезда
Великденските празници свързваме винаги с пъстри и красиви яйца, аранжирани в купи и гнезда.Гнездото с яйца символизира дома и семейството, сигурността и изобилието, спокойствието и уюта. Олицетворяват се още с пролетното прераждане, благоденствие и благополучие.
Почти във всяка великденска трапеза присъстват яйца и гнезда под различна форма.
Харесва ми да правя и такива сладкиши – като торта, бонбони или сладки.
Още една идея:
Кокосови великденски гнезда
За 12 гнезда
Продукти:
2 големи яйчени белтъка
1 щ. лимонена киселина
2 чаши кокосови стърготини
1/2 чаша захар на пясък
2 с.л. брашно
1 ванилия екстракт
1 / 8 чаена лъжица сол
3-4 цвята на хранителни оцветители (по желание)
Шоколадови, „трюфелни” яйца или бадеми за гарниране
Загрява се фурната до 150 ° С.
Разбиват се белтъците на сняг с лим. киселина, добавят се кокоса, захар, брашно, аромати и сол. Хомогенизира се добре и разделя в няколко чаши /използвах пликчета/, според броя на цветовете.
Във всяка чаша се добавя по 1-2 капки боя за хранителни цели и разбърква до поемане.
Могат директно да се оформят върху лист за печене. Или да се постави от сместа във формички с диаметър около 40 mm, леко се пресоват /натискат/ в центъра, да се образува „гнездо”.
Подреждат се върху хартия за печене, не е необходимо на голямо разстояние.
Пекат се за 7-10 минути или до леко златисто кафяво. Изваждат се върху решетка за изстиване за 10 минути, след което се махат от листа за печене .
При сервиране се гарнират с шоколадови или „трюфелни” яйца или захарни бадеми.
Идеята, с благодарност е от coconut_cookie_nests.
петък, 17 април 2009 г.
Цветове за Великден
На Велики четвъртък /или велика събота/ преди изгрев слънце се боядисват яйца, като първото е винаги червено.
Червеното яйце се свързва с Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението. То е основен великденски елемент, чрез който старите хора са извършвали гадания и магически ритуали.
Съществуват много варианти относно вярванията, свързани с появата на тази практика. Според една от легендите, това е свързано със случка, станала, когато Христос бил на кръста. В този момент в подножието на Христовия кръст дошла кокошка и снесла яйце. Кръвта, която се стичала от Христовото тяло, обагрила яйцето в червен цвят и затова възникнала практиката да се боядисват яйцата. Според друга версия, Мария Магдалена застанала пред император Тиберий и му поднесла в дар червено яйце с думите ”Христос Възкръсна!” (това били първите думи от проповедта й).
Великденските празници свързвам винаги и с пъстри, жизнерадостни цветове.
Този символ на живота е стар колкото света. Схващането, че в началото на Космоса стояло първично яйце е разпространено в много култури.Яйца са били боядисвани, подарявани и изяждани по време на великденските фестивали в древен Египет, Персия, Гърция и Рим. Тези култури възприемали яйцето като емблема на вселената, като творение на върховния бог, като покълването на живота. Ритуалите, свързани с него, символизирали раждането на живота.
Това е моето първо червено яйце /боядисано в четвъртък/, с което се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
Яйцето се пази, за да носи късмет.
И другите - обичам ги едноцветни, ярки и пъстри.
А някъде из тях е и Великденският бияч, символ на здраве за цяла година..
И още...
Велика събота
Събота на Великата седмица. Слизането на Иисуса Христа в ада
На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа и слизането Му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в нова плащаница с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота. При полагането Му в гроба присъствували жените мироносици,Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф.
Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисуса, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали (Мат. 27:57-66; Иоан. 19:39-42).
Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.
Положен вече в гроба, Духът на Иисуса е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.
Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са прелюдия към вечния живот.
На Велика събота християните получават Свещения огън чрез тайнство, пряк свидетел на което е единствено ерусалимският патриарх. Ритуалът има 1200-годишна история.
Православните вярват, че това е същата божествена, неръкотворна светлина, която изпълвала гроба Господен, когато Синът Божи възкръсва.
Смята се още, че Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря. Няма научно обяснение за този феномен.
Огън, запален от Свещения огън на Божи гроб, символизиращ вечността, мира и обновлението, се занася до православни църкви в цял свят.
Според преданията на този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват гробовете, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Страстната събота, преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци. Те се приготвят с мазнина и се мажат с жълтък. С великденските хлябове хората изразявали почитта си към Спасителя. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза. В миналото великденските хлябове не се вдигали от масата три дни, а трохите не се изхвърляли. Хлябът не се реже, а се разчупва. Смята се, че и той има душа. Има различни по форма и предназначение великденски хлябове: кръгли, продълговати, краваи, за кумове, за семейството. Не успелите да боядисат яйцата в четвъртък могат да направят това в събота.
На Велика събота в полунощ водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа “Христос воскресе” и богомолците трикратно му отговарят “во истину воскресе”. Камбаните бият, а хорът на свещениците изпълнява тропара:
“Христос възкръсна
от мъртвите,
със смъртта си победи смъртта
и на тия, които са в гробовете, живот подари”.
На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа и слизането Му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в нова плащаница с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота. При полагането Му в гроба присъствували жените мироносици,Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф.
Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисуса, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали (Мат. 27:57-66; Иоан. 19:39-42).
Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.
Положен вече в гроба, Духът на Иисуса е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.
Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са прелюдия към вечния живот.
На Велика събота християните получават Свещения огън чрез тайнство, пряк свидетел на което е единствено ерусалимският патриарх. Ритуалът има 1200-годишна история.
Православните вярват, че това е същата божествена, неръкотворна светлина, която изпълвала гроба Господен, когато Синът Божи възкръсва.
Смята се още, че Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря. Няма научно обяснение за този феномен.
Огън, запален от Свещения огън на Божи гроб, символизиращ вечността, мира и обновлението, се занася до православни църкви в цял свят.
Според преданията на този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват гробовете, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Страстната събота, преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци. Те се приготвят с мазнина и се мажат с жълтък. С великденските хлябове хората изразявали почитта си към Спасителя. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза. В миналото великденските хлябове не се вдигали от масата три дни, а трохите не се изхвърляли. Хлябът не се реже, а се разчупва. Смята се, че и той има душа. Има различни по форма и предназначение великденски хлябове: кръгли, продълговати, краваи, за кумове, за семейството. Не успелите да боядисат яйцата в четвъртък могат да направят това в събота.
На Велика събота в полунощ водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа “Христос воскресе” и богомолците трикратно му отговарят “во истину воскресе”. Камбаните бият, а хорът на свещениците изпълнява тропара:
“Христос възкръсна
от мъртвите,
със смъртта си победи смъртта
и на тия, които са в гробовете, живот подари”.
четвъртък, 16 април 2009 г.
Разпети петък. Велики петък
Разпети петък.
Велики петък.
Петък на Великата седмица
е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Той бива разпитван, вина Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда (вж. глави Мат. 26, 27, Марк 14, 15, Лук. 22, 23, Иоан 18). В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота.
Черен, мрачен, потресаващ е деня, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст. На Велики петък бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.
По време на богослужението от олтара се понася Плащаницата и се извършва опелото на Господа сред бели цветя. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" - молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя Син и Го призовавала, произнасяйки скръбни слова.
След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма.
Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.
Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение. В петък никой не подхваща каквато и да е работа и се подготвят обредните хлябове .
Велики петък.
Петък на Великата седмица
е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Той бива разпитван, вина Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда (вж. глави Мат. 26, 27, Марк 14, 15, Лук. 22, 23, Иоан 18). В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота.
Черен, мрачен, потресаващ е деня, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст. На Велики петък бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.
По време на богослужението от олтара се понася Плащаницата и се извършва опелото на Господа сред бели цветя. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" - молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя Син и Го призовавала, произнасяйки скръбни слова.
След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма.
Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.
Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение. В петък никой не подхваща каквато и да е работа и се подготвят обредните хлябове .
Велики четвъртък
Днес е четвъртият Велик и Свят ден от Страстната седмица - най-драматичният момент от страстната седмица.
Велики четвъртък - Възпоминание на Тайната вечеря
Припомня се тайната вечеря, на която е установено тайнството причастие (Мат. 26:17-35, Марк 14:12-31, Лук. 22:7-38, Иоан 13:1-17, 26). На тая вечеря Христос, като завещал новата заповед за любов към всички, явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.
След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя.
Денят е посветен на четирите събития на Велики четвъртък: Божественото умиване (на нозете), Тайната вечеря и установяването на Светите тайнства / Кръщение, Миропомазване, Покаяние (Изповед), Причащение (Евхаристия), Брак (Венчание), Свещенство и Елеосвещение (Маслосвет) /, усърдната молитва на Господа в Гетсиманската градина (Лук. 22:39-46) и, накрая, предателството на Иуда.
Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Прави се също така и Велик маслосвет, едно от светите тайнства на Църквата, което единствено в този ден се извършва общо за всички християни, и чрез което се молим за изцеление на нашите немощи и телесни и душевни страдания. Вярващите носят в храма олио, което след освещаване те взимат за вкъщи и го използват за помазване и за домашните кандила.По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.
На Велики четвъртък /или в събота/ преди изгрев слънце се боядисват яйца, като първото е винаги червено.
Червеното яйце се свързва с Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението. То е основен великденски елемент, чрез който старите хора са извършвали гадания и магически ритуали.
С него се потъркват челата и бузите на децата в къщата, за да са винаги здрави, а после се оставя до иконата в дома. Там то стои до Велики четвъртък следващата година, когато по вътрешността му гадаят за бъдещето. Стопанката на къщата боядисва три червени яйца, които оставя да ги огреят първите слънчеви лъчи.
Велики четвъртък - Възпоминание на Тайната вечеря
Припомня се тайната вечеря, на която е установено тайнството причастие (Мат. 26:17-35, Марк 14:12-31, Лук. 22:7-38, Иоан 13:1-17, 26). На тая вечеря Христос, като завещал новата заповед за любов към всички, явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.
След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя.
Денят е посветен на четирите събития на Велики четвъртък: Божественото умиване (на нозете), Тайната вечеря и установяването на Светите тайнства / Кръщение, Миропомазване, Покаяние (Изповед), Причащение (Евхаристия), Брак (Венчание), Свещенство и Елеосвещение (Маслосвет) /, усърдната молитва на Господа в Гетсиманската градина (Лук. 22:39-46) и, накрая, предателството на Иуда.
Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Прави се също така и Велик маслосвет, едно от светите тайнства на Църквата, което единствено в този ден се извършва общо за всички християни, и чрез което се молим за изцеление на нашите немощи и телесни и душевни страдания. Вярващите носят в храма олио, което след освещаване те взимат за вкъщи и го използват за помазване и за домашните кандила.По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.
На Велики четвъртък /или в събота/ преди изгрев слънце се боядисват яйца, като първото е винаги червено.
Червеното яйце се свързва с Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението. То е основен великденски елемент, чрез който старите хора са извършвали гадания и магически ритуали.
С него се потъркват челата и бузите на децата в къщата, за да са винаги здрави, а после се оставя до иконата в дома. Там то стои до Велики четвъртък следващата година, когато по вътрешността му гадаят за бъдещето. Стопанката на къщата боядисва три червени яйца, които оставя да ги огреят първите слънчеви лъчи.
сряда, 15 април 2009 г.
Страстната седмица - седмица на Христовите страдания.Велика сряда
Днес е третият Велик и Свят ден от Страстната седмица.
Велика сряда - МИРОПОМАЗВАНЕТО НА ИИСУС
В деня на Светата и Велика сряда се припомня за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешница. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелства почитта си към него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Това не се одобрило и някои от апостолите възроптали под предлог, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото това е усърдие.
В сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника. От тоя ден коленопреклоненията на молитвата не престават.
Уговорката за предаването на Исуса определя този ден като Велик - „Велика сряда". В спомен на първия ден от страданията на Исуса, християнски обичай е тоя ден през всяка седмица в сряда да се пости.
На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец и на Разпети петък да се раздава за здраве. Вярва се, че на този ден Исус изцелява болни, слепи и предупреждава учениците си да не ламтят за слава. На Велика сряда не се работи никаква женска работа, считало се е, че а ако някой престъпи това правило, умението му ще се отнеме.
Велика сряда - МИРОПОМАЗВАНЕТО НА ИИСУС
В деня на Светата и Велика сряда се припомня за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешница. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелства почитта си към него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Това не се одобрило и някои от апостолите възроптали под предлог, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото това е усърдие.
В сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника. От тоя ден коленопреклоненията на молитвата не престават.
Уговорката за предаването на Исуса определя този ден като Велик - „Велика сряда". В спомен на първия ден от страданията на Исуса, християнски обичай е тоя ден през всяка седмица в сряда да се пости.
На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец и на Разпети петък да се раздава за здраве. Вярва се, че на този ден Исус изцелява болни, слепи и предупреждава учениците си да не ламтят за слава. На Велика сряда не се работи никаква женска работа, считало се е, че а ако някой престъпи това правило, умението му ще се отнеме.
вторник, 14 април 2009 г.
Страстната седмица - седмица на Христовите страдания. Велики вторник
Днес е вторият велик и свят ден от Страстната седмица.
Велики вторник - ден за смирение
Спасителят казва на учениците си да не ламтят за слава
"И тъй, бдете; защото не знаете ни деня, ни часа, в който Човешкият Син ще дойде" (Мат. 25:13)
(Евангелско чтение: на утрената Мат. 22:15-23:39; на литургията Мат. 24:36-26:2).
В нощта срещу Велики вторник Господ Иисус Христос бил във Витания и сутринта дошъл в Йерусалимския храм, където поучавал народа. Първосвещениците и старейшините, като слушали Неговите притчи, разбирали, че Той говори за тях, искали да го заловят, но и се бояли да Го нападнат открито, защото хората Го почитали като Пророк.
На този ден Исус Христос произнася словата за прошката, основа на Неговото учение. "...И когато стоите на молитва, прощавайте, ако имате нещо против някого, та и небесният ви Отец да прости вам прегрешенията ви." (Марк., 11:25)
Велики вторник е ден за поучения и последни нравствени наставления: Иисус дава пример как да благотворим - не да даваме от излишъка си за тази цел, а като бедната вдовица да отделим от последните си материални средства.
Във Велики вторник на Страстната седмица в църквата се споменава и
Евангелската притча за Десетте девици
…Мъдростта не е в едничката добродетел, а в събраните всички добродетели. Казал е Премъдрият: мъдростта си строи дом върху седем стълба. Мъдра е онази душа, която има седем добродетели.
В българската традиция се посвещава деня на размисъл и преоценка на действията си по време на постите. Жените измазват с вар цялата къща, за да грейне от чистота и белота, подновяват пода, ако е пръстен, и чевръсто се захващат да довършат великденските премени. Мъжете работят на полето и избират от пролетния приплод бялото агне за курбана на самия Великден. И още...Тогава моми и невести ходят за „мълчана" вода. Това е прясна вода, донесена от три извора, и през цялото време докато се носи, не трябва дума да се проговори. Такава ритуално пречистена вода сред народа се смята за целебна. После мият главите си за здраве, като във ведрото слагат и „мълчешна" вода.
Велики вторник - ден за смирение
Спасителят казва на учениците си да не ламтят за слава
"И тъй, бдете; защото не знаете ни деня, ни часа, в който Човешкият Син ще дойде" (Мат. 25:13)
(Евангелско чтение: на утрената Мат. 22:15-23:39; на литургията Мат. 24:36-26:2).
В нощта срещу Велики вторник Господ Иисус Христос бил във Витания и сутринта дошъл в Йерусалимския храм, където поучавал народа. Първосвещениците и старейшините, като слушали Неговите притчи, разбирали, че Той говори за тях, искали да го заловят, но и се бояли да Го нападнат открито, защото хората Го почитали като Пророк.
На този ден Исус Христос произнася словата за прошката, основа на Неговото учение. "...И когато стоите на молитва, прощавайте, ако имате нещо против някого, та и небесният ви Отец да прости вам прегрешенията ви." (Марк., 11:25)
Велики вторник е ден за поучения и последни нравствени наставления: Иисус дава пример как да благотворим - не да даваме от излишъка си за тази цел, а като бедната вдовица да отделим от последните си материални средства.
Във Велики вторник на Страстната седмица в църквата се споменава и
Евангелската притча за Десетте девици
…Мъдростта не е в едничката добродетел, а в събраните всички добродетели. Казал е Премъдрият: мъдростта си строи дом върху седем стълба. Мъдра е онази душа, която има седем добродетели.
В българската традиция се посвещава деня на размисъл и преоценка на действията си по време на постите. Жените измазват с вар цялата къща, за да грейне от чистота и белота, подновяват пода, ако е пръстен, и чевръсто се захващат да довършат великденските премени. Мъжете работят на полето и избират от пролетния приплод бялото агне за курбана на самия Великден. И още...Тогава моми и невести ходят за „мълчана" вода. Това е прясна вода, донесена от три извора, и през цялото време докато се носи, не трябва дума да се проговори. Такава ритуално пречистена вода сред народа се смята за целебна. После мият главите си за здраве, като във ведрото слагат и „мълчешна" вода.
четвъртък, 9 април 2009 г.
Постни картофени шницели
Приготвените по този начин картофени шницели са различни от картофени кюфтета. Не са мазни, защото се приготвят чрез печене, а и няма добавка на брашно.
Постни картофени шницели
Продукти:
1 кг. картофи
сол, розмарин, чесън, черен пипер, индийско орехче, кимион - на вкус
олио
Панировка – равни количества от царевично брашно и галета,
добавка на червен пипер, сол или готова смес за универсална панировка, може и сусам.
Картофите се обелват и нарязват на едро.
Сваряват в кипяща подсолена вода, с няколко иглички розмарин и скилидка чесън.
Изцеждат се добре от водата и горещи се пасират.
Овкусяват се със сол, черен пипер, индийско орехче/кимион и чесън на прах.
Сместа се оставя да се охлади напълно.
Фурната се загрява на 220 С.
С навлажнени ръце в отварата от картофите се оформят шницелите.
Леко се навлажняват и овалват в панировката.
Поставят се в тава покрита с хартия за печене и намазнена с олио.
Пекат се до леко зачервяване.
Изваждат се /ако сместа е ронлива се изчаква леко да се охладят /,
обръщат се и допичат отново.
Добре е, да се сервират със салата, задушени зеленчуци или полети с малко зехтин, песто.
Рецептата /с добавка на подправки/ в поредица стъпки е от Постные картофельные котлеты
Постни картофени шницели
Продукти:
1 кг. картофи
сол, розмарин, чесън, черен пипер, индийско орехче, кимион - на вкус
олио
Панировка – равни количества от царевично брашно и галета,
добавка на червен пипер, сол или готова смес за универсална панировка, може и сусам.
Картофите се обелват и нарязват на едро.
Сваряват в кипяща подсолена вода, с няколко иглички розмарин и скилидка чесън.
Изцеждат се добре от водата и горещи се пасират.
Овкусяват се със сол, черен пипер, индийско орехче/кимион и чесън на прах.
Сместа се оставя да се охлади напълно.
Фурната се загрява на 220 С.
С навлажнени ръце в отварата от картофите се оформят шницелите.
Леко се навлажняват и овалват в панировката.
Поставят се в тава покрита с хартия за печене и намазнена с олио.
Пекат се до леко зачервяване.
Изваждат се /ако сместа е ронлива се изчаква леко да се охладят /,
обръщат се и допичат отново.
Добре е, да се сервират със салата, задушени зеленчуци или полети с малко зехтин, песто.
Рецептата /с добавка на подправки/ в поредица стъпки е от Постные картофельные котлеты
понеделник, 6 април 2009 г.
Полента /качамак/ с маслинена паста и сушени домати
Пролетното слънце, изобилието от свежест и цветове ,
явно ме провокират към пъстри и колоритни ястия.
Поредното предложение е в този дух:
Грилована полента с маслинена паста и сушени домати
Продукти :
250 гр. инстантен качамак /полента/
70 гр. маслинена паста
няколко сушени домата с олио
250 гр. пресни печурки
маслини, домати, босилек, лук и зелена салата за гарниране и сервиране.
Дресинг:
3 с.л. зехтин,
½ ч.л. чесън на прах,
½ к.л. черен пипер
½ ч.л. босилек
½ ч.л. риган/мащерка
сол на вкус
Готов инстантен качамак се приготвя според упътването на опаковката, като във водата се добавят босилек и риган/мащерка, чесън на прах и сол на вкус.
Сварената полента се налива в тава и изчаква да стегне и желира за около час в халдилник/аз използвах 250 гр./. Изрязват се форми по желание.
Печурките се нарязват, потапят се в дресинга и запичат до желаната крехкост върху загрят грил / тиган/.
Вариант гриловане:
Парчетата полента също се потапят се в дресинга и след това върху средно нагорещен грил. Запичат се около 3-4 мин. на страна /до поява на червеникава шарка/.
Гарнират се с грилованите гъби, маслинена паста и резен сушен домат /силно ароматен/ и сервират веднага със зелена салата и др. зеленчуци.
Вариант да се приготви и без гъби.
Може да се сервира и със задушен спанак с ядки и гъби.
Вариант да се оформят като хапки и гарнират с дресинга и свежа доматена салца.
Основната идея, с много изменения е от Chef Lisa Marie
явно ме провокират към пъстри и колоритни ястия.
Поредното предложение е в този дух:
Грилована полента с маслинена паста и сушени домати
250 гр. инстантен качамак /полента/
70 гр. маслинена паста
няколко сушени домата с олио
250 гр. пресни печурки
маслини, домати, босилек, лук и зелена салата за гарниране и сервиране.
Дресинг:
3 с.л. зехтин,
½ ч.л. чесън на прах,
½ к.л. черен пипер
½ ч.л. босилек
½ ч.л. риган/мащерка
сол на вкус
Готов инстантен качамак се приготвя според упътването на опаковката, като във водата се добавят босилек и риган/мащерка, чесън на прах и сол на вкус.
Сварената полента се налива в тава и изчаква да стегне и желира за около час в халдилник/аз използвах 250 гр./. Изрязват се форми по желание.
Печурките се нарязват, потапят се в дресинга и запичат до желаната крехкост върху загрят грил / тиган/.
Вариант гриловане:
Парчетата полента също се потапят се в дресинга и след това върху средно нагорещен грил. Запичат се около 3-4 мин. на страна /до поява на червеникава шарка/.
Гарнират се с грилованите гъби, маслинена паста и резен сушен домат /силно ароматен/ и сервират веднага със зелена салата и др. зеленчуци.
Вариант да се приготви и без гъби.
Може да се сервира и със задушен спанак с ядки и гъби.
Вариант да се оформят като хапки и гарнират с дресинга и свежа доматена салца.
Основната идея, с много изменения е от Chef Lisa Marie
неделя, 5 април 2009 г.
Постни шоколадови квадрати /мъфини/
Неделният сладкиш е по рецепта на
постни шоколадови квадрати
Този път вариант мъфини.
1 чаша = 240 мл
Продукти:
1½ чаши брашно
1 чаша захар
¼ чаша какао
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
1/3 чаша олио
1 чаена лъжичка ябълков оцет
1 прах ванилия
1 чаша вода /замених със слабо кафе еспресо и вода 50:50/
1 шепа стафиди /по желание/; може и ядки
Фурната се включва на 175 º С.
В купа се смесват пресятото брашно, солта и содата. Добавя се какаото, захарта и ванилията. Разбърква се добре и прибавят олиото, водата и оцета. Поръсва се със стафиди и хомогенизира окончателно.
Пече се върху пекарска хартия за около 30 мин., като се проверява за готовност със сухота на клечка.
Оставя се да изстине и реже по желание.
Може да се приготви и във формички за мъфини. Направих доза и половина за 12 -14 мъфина. Тогава времето за печене е 25 мин.
Могат да се сервират поръсени с пудра захар, кокосови стръготини или залеят с глазура.
Глазура:
3 супени лъжици вода
2 супени лъжици какао
2 супени лъжици маргарин/кокосово масло
6 супени лъжици захар.
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива охладения сладкиш.
Рецептата е комбинирана с основна идея veganagogo
Още постни сладкиши
постни шоколадови квадрати
Този път вариант мъфини.
1 чаша = 240 мл
Продукти:
1½ чаши брашно
1 чаша захар
¼ чаша какао
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
1/3 чаша олио
1 чаена лъжичка ябълков оцет
1 прах ванилия
1 чаша вода /замених със слабо кафе еспресо и вода 50:50/
1 шепа стафиди /по желание/; може и ядки
Фурната се включва на 175 º С.
В купа се смесват пресятото брашно, солта и содата. Добавя се какаото, захарта и ванилията. Разбърква се добре и прибавят олиото, водата и оцета. Поръсва се със стафиди и хомогенизира окончателно.
Пече се върху пекарска хартия за около 30 мин., като се проверява за готовност със сухота на клечка.
Оставя се да изстине и реже по желание.
Може да се приготви и във формички за мъфини. Направих доза и половина за 12 -14 мъфина. Тогава времето за печене е 25 мин.
Могат да се сервират поръсени с пудра захар, кокосови стръготини или залеят с глазура.
Глазура:
3 супени лъжици вода
2 супени лъжици какао
2 супени лъжици маргарин/кокосово масло
6 супени лъжици захар.
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива охладения сладкиш.
Рецептата е комбинирана с основна идея veganagogo
Още постни сладкиши