сряда, 23 септември 2009 г.

Начало на есента ...

В последните дни повечето блогери казват "сбогом" на лятото с видна носталгия по морето и слънчевите дни...
Вчерашният празничен ден,
мила среща с приятели и един изненадващ подарък,
ме заредиха с приповдигнато настроение да посрещна есента.



А аз обичам есента. Радвам се, когато идва...
Тя е моят сезон,
преливаща от топли цветове -
оранжево и огнено, златно и кафяво.
Завладява ме с усещане за хармония, уют и спокойствие. Успокоява ме с мекота на есенно слънце и богати багри на листата.
Всичко излъчва изобилие, в нежен и вълшебен ритъм.
Или настройва философски -
влажна или сива, с дъжд или вятър - едно друго очарование.
Неизменна част от живота. Кръговрат.

Красива е...Силна, успешна и щедра.

В началото на есента, подготвяйки предстоящо пътуване,
правя аналогия с чудесната разходка миналата година до

Тасос - изумруденият остров.

Не ми се иска да разказвам - географски, исторически и туристически факти за остров Тасос има много.
Идеята ми е за емоции, усещания и настроения. Ето ги:



/Астрономическата есен настъпи точно в 00.18 часа на 23 септември, според Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките, като днес е денят на есенното равноденствие./

Нека и тази есен да е богата,
усмихната и вълнуваща!
Да й се насладим...

И до скоро...


понеделник, 21 септември 2009 г.

Топла салата с пиле и авокадо

Салатите с пиле и зеленчуци са предпочитани в нашето семейство.
А когато са и в топъл вариант се превръщат в лека вечеря или предястие.
Идеята за съчетаване на пиле и авокадо със сладък плод и остър млечен дресинг хармонира добре и балансира вкусовете.Стрък пресен босилек подсилва аромата и финализира комбинацията.


Топла салата с пиле и авокадо

Продукти за 4 порции:
1 с. л. слънчогледово семе
2 с.л. зехтин
4 филета пилешки гърди,
рукула или маруля,
1 праскова /портокал
1 малко узряло авокадо
босилек

Дресинг:
25 гр. синьо сирене
100 гр. сирене фета
2 с. л. кисело мляко
черен пипер на вкус

Подготвя се дресинга, като съставките се пасират или разбиват.
Слънчогледовите семки се запичат в сух тиган.
Продуктите се почистват и нарязват на едро.
Пилешките гърди, без кожата и нарязани се запържват в зехтина до златисто, около 4-6 мин.
Поставят се рукулата, авокадото и прасковата в чинии за сервиране. Отгоре се подреждат пилешките меса, поръсват се слънчогледовите семчици. Отстрани се гарнира с дресинга и сервира топла.


Салата е видоизменена версия на рецепта от bbc good food.


петък, 18 септември 2009 г.

Крем сирене тип "Филаделфия" с билки

Това е една идея за домашно приготвяне на крем сирене тип "Филаделфия" с билки, или както я бе нарекла bluemoon - домашна филаделфия. Преди дни ме впечатли в "отчетната" на форума "Гответе с мен...", а след това харесах рецептата.
Приготвих го и ми допадна - лека, нежна и много ароматна смес.

С любезното позволение и съдействие на bluemoon
публикувам тази рецепта.

Сърдечна благодарност, Ирма!
Харесвам твоите кулинарни предложения, тази е още една чудесна идея.


Крем сирене "Филаделфия" с билки


Продукти:
100 гр. меко масло или 50 мл зехтин
250 гр. крема сирене или заквасена сметана
2 с.л. настърган пармезан (може и без него)
2 скилидки чесън пресовани
1 ½ ч.л. риган
1 с.л. ситно накълцан магданоз
2 с.л. ситно надробен schnittlauch /див чесън(Сибирски лук)/или
зелен лук
¼ ч.л. мащерка
¼ ч.л. пресен копър
¼ ч.л. босилек
¼ ч.л. млян черен пипер

С миксер се разбива добре маслото със кремата сирене, след което се добавят зелените подправки и хомогенизира. Оставя се за 6-8 часа в хладилника да се охлади, след което е готово за консумация. Може да се направи и по-голямо количество и след охлаждането да се замрази във фризера.
Автор на рецептата - bluemoon.

Импровизациите могат да напасват съставките до "точния" вкус.


Така направих и аз - замених маслото със зехтин, а във втората "доза" добавих синьо сирене. Пресни сезонни плодове, както хляб и соленки завършват и допълват вкуса.



четвъртък, 17 септември 2009 г.

Вяра, Надежда, Любов

Днес 17 септември,
се отдава почит на добродетелите, който ни крепят –
вярата, надеждата, любовта и мъдростта.


Тачи се паметта на трите сестри
Вяра, Надежда и Любов и на майка им София.

..." - Аз съм християнка!
Ето скъпоценното име, с което мога да се похваля.
С това име се хвалят и моите три дъщери!..."

Това са имената на т. нар. от богословите “Етична Света Троица”, които внушават, че човек не може да бъде мъдър, ако няма вяра,
ако няма надежда за спасение и любов към ближния.
Едва ли има нищо по-хубаво от завета, оставен ни от Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов.”
Почит към наречените на тях основни добродетели, който ни крепят:
вяра, надежда, любов и мъдрост.
Нека мъдростта, вярата, надеждата и любовта, бъдат съхранени в нас и около нас!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!

Вяра, Надежда и Любов желая от сърце!

Бъдете здрави и усмихнати!

сряда, 16 септември 2009 г.

Пайчета с извара и сини сливи

В сезона на сливите сме. Сливите са новата суперхрана според учените. Изследователи открили, че сливата съдържа толкова антиоксиданти, колкото и боровинките. Така са много полезни, дори и за зъбите.

Има голямо разнообразие от идеи за тяхното максимално използване.Аз най-често ги похапвам свежи, но харесвам вкусът им в сочната тарта "Татин" със сливи, както и с нежно маслено тесто в тарталетки. Това е още една, изпълнена в индивидуални порции - основа от бисквитено тесто и смлени ядки, слой кремообразна извара, парчета сливи и маслена поръска.


Пайчета с извара и сини сливи



Продукти за 12 порции:
80 гр. меко масло
165 гр. захар пудра/1 1/3ч. чаша/
½ настъргана кора ситно на портокал
2 яйца
50 мл. мляко
100 г (2/3 ч.чаша) брашно
80 гр. смлени лешници /бадеми или орехи, 1 ч.чаша/
1 ч.л. бакпулвер

350 гр. извара /сирене крема
40 гр. пудра захар /1/3 ч.чаша/
1 жълтък
няколко сливи, тънко нарязани

20 гр. ядки, едро нарязани /2с.л./
10 гр. масло
20 гр. пудра захар /2 с.л./

Фурната се загрява на 180С.
Разбиват се маслото и пудрата захар за основното тесто. Добавят се портокаловата кора и яйцата, едно по едно, след това и млякото.
Смесват се сухите съставки - брашно, смлени ядки,бакпулвер.
Обединяват се двете смеси и се пълнят намазани с масло формички за мъфини или други.

Разбиват се изварата с пудрата захар и жълтъка. С лъжица се поставя върху кексовата основа. Отгоре се подреждат ивиците сливи.
Стриват се маслото с пудрата захар и ядките и поръсват сливите.

Пекат се около 20-25 мин., охлаждат се 5 мин. и може да се извадят от формичките, след леко освобождаване периферията с нож.
Могат да се сервират с още глазирани сливи, или сос.


Подходящо допълнение е сладолед, а аз използвах и сливов сорбет.



вторник, 15 септември 2009 г.

Отново на училище





Честит празник и
На добър час!

понеделник, 14 септември 2009 г.

Кръстовден - 14 септември

Кръстовден -
Всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен:


На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.
Светата Православна Църква извършва поклонение на светия честен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.
Според църковното предание Света Елена, майката на император Константин Велики, се счита за ревностна християнка. Тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.

Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента.Вярва се, че на Кръстовден деня и нощта се кръстосват – стават равни. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.
На Кръстовден се спазва строг пост.

Според запазено предание част от Светия Кръст бил заровен и в българската местност, наречена Кръстова гора. Масово религиозно събиране се случва веднъж годишно -в нощта на 13 срещу 14 септември (Кръстовден) в Кръстова гора. Хиляди вярващи се събират на хълма за нощната литургия в очакване на чудо. Бдението завършва с изгрева на слънцето, когато лъчите му докоснат върха на големия метален кръст.
На този ден имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри.

неделя, 13 септември 2009 г.

Малки какаови сладки

Един от любимите ми сайтове е на Martha Stewart, много нейни рецепти съм използвала. Някои точно, други с мои изменения, но винаги с успех и с благодарност. Не пропускам да следя и новите предложения, едно от тях са тези крехки, хрупкави какаови сладки.
Нищо специално - маслено тесто с какао, аз добавих и шоколадов чипс, но чудесна добавка към кафето. Наречени са Chocolate Charms и като аналогия с шоколадовите "трюфели" се поръсват с какао.



Малки какаови сладки /Chocolate Charms/

Продукти за около 40 топчици:
2 ч. чаши брашно
1/4 ч. чаша неподсладено какао на прах, плюс още за поръсване
1 голяма щ. сол
1 чаша /230 гр./ масло, меко
3/4 ч. чаша захар
ванилия , портокалова кора и шоколадов чипс - по желание

Разбива се маслото със захарта, добавя се какао, брашното, сол и аромати.
Омесва се тестото /използвах блендер/ и оформя топка, която се охлажда за около 1-2 часа в хладилник.
Фурната се загрява на 190С.
Късат се малки части от тестото и оформят леко приплеснати топчета. Може вътре да се постави шоколадов чипс. Пекат се върху хартия за печене за около 20-25 мин. мин. Изваждат се и охлаждат в тавата още 10 мин.

Преди сервиране се поръсват с още какао, което леко омекотява сладостта им. Малка глезотийка към чаша кафе.




събота, 12 септември 2009 г.

Питки с пълнозърнесто брашно и кашкавал

В последните дни тестени изделия в блоговете изобилстват - и при нас. Питки с пълнозърнесто брашно и кашкавал правех по-често, особено когато бях впечатлена от оформянето им като "кайзер".
Сега избрах ново вплитане за същото тесто. Различната визия и разнообразие ми допадат, а пълнозърнестото брашно при нас е препочитано.


Питки с пълнозърнесто брашно и кашкавал

Тесто:
3 ч.чаши брашно: по една пълнозърнесто, типово и бяло
1 ч.чаша кисело мляко
2 ч.л. сол
1 ч.л. мед/захар
3 с.л. олио /зехтин
7 гр. суха мая / едно пакетче на Dr. Oetker, за ½ кг брашно/
разбит жълтък с ½ ч.л. олио за намазване
семена и кашкавал за поръсване
още брашно за доомесване
Пресяват се брашната с маята, добавя се сол, захар, олио и киселото мляко.
Замесва се еластично тесто и оставя да втасва около 1 час /да удвои обема си/.

Варианти за оформяне:
Разточват се тънки /около 3 мм/ кръгли кори, намазват с масло/маргарин и поставят по две една върху друга. Разрязват се на 8 или 12 части, върху които се рендосва се кашкавал /може и пармезан/ и се увиват “вретена”.
Късат се топчета с големината на яйце, оформят се дълги фитили, които се сплитат като кайзер питки или други форми.
За преплетените питки се разточват елипси, прорязват се,
леко се усукват
и загъват като питка.


Независимо от оформянето, питките втасват отново за около ½ час и се поставят в студена фурна за печене. Температурата на печене е умерена - 175ºС.
След “бухването” им и леко запичане се изваждат, намазват се с разбития жълтък, поръсват се със семена / кашкавал/ и допичат до готовност.
За да омекнат, след изваждане могат да се поръсят с малко вода и покрият с кърпа или се намазват с масло.
За “обикалянето на нивата “от питката се знае, а вариантите за сервиране са многобройни.


петък, 11 септември 2009 г.

Запеканка “пица” от стар хляб

Спомен за оползотворяване на стар хляб имам от детството. Запечени хлебни филии, залети с подсладена млечна – яйчена смес, със или без сирене. Това е неговият солен еквивалент. Вкусът наподобява пица, а и “прочистването” на хладилника от останали продукти, е сходно. Пропорциите са ориентировъчни.
Основа:
2 чаши сух хляб /без кори и нарязан на кубчета/
30 гр. масло
1 с.л. зехтин
½ ч.л. риган
сол, черен пипер – на вкус

Пълнеж:
½ чаша нарязан колбас
½ чаша натрошено сирене
½ чаша кашкавал на кубчета
½ чаша топено сирене
½ чаша нарязани обелени домати /без семенна част/
¼ чаша нарязани маслини
1 с.л. нарязан пресен босилек

Заливка:
4 яйца
1 ч. чаша мляко
1 с.л. пармезан
сол, черен пипер и риган – на вкус
още кашкавал за поръсване

Фурната се загрява на 220С.
Стопяват се в тава зехтин и масло, след което се добавят нарязаните хлебни кубчета. Запичат се до изпръхване на хляба.
Разбиват се продуктите за заливката.
Изважда се от фурната и отгоре се разпределя пълнежът. Залива се с млечно – яйчената смес. Рендосва се кашкавал.
Връща се във фурната и допича до зачервяване и стягане на сместа – около 35 мин.
Изважда се, леко се охлажда за десетина минути и сервира.
Вкусно е… и студено




четвъртък, 10 септември 2009 г.

Очарована съм...

Впечатлена, очарована съм ...

Вижте в Цветно..... с Пепеляшка
и както тя казва:

..."подарете на душата си тази гледка,
изумителна е –
закичени с облачета върхове,
като фонтани сред сините езера.....! ..."

Мария,
Благодаря ти!


сряда, 9 септември 2009 г.

Наложен качамак с домати

Хубав качамак вари свекър ми. При него това е по- скоро ритуал, отколкото процес на приготвяне - с уважение, внимание и старание. За "класическата граовска" рецепта използва фино царевично брашно и “укръчкване”, в продължение на час чрез малки “кратерчета” в сместа. Следва енергично разбъркване с точилка до пухкава хомогенна смес и “налагане” – ред тесто, ред сирене и запържено масло с червен пипер … Обичам този качамак.
Днес правя бързи смеси от грис с вода и мляко, по- далечно подобие на неговия. Опитвам се да компенсирам и разнообразя с различни добавки и вкусове. Въпреки всичко се получава, явно качамакът е една благодатна суровина. Последният вариант е


Наложен качамак с домати

2 ч.чаши грис за качамак
4 ч. чаши вода
1 ч.чаша мляко
50 гр. масло
чесън на прах, сол и черен пипер на вкус

250 гр. сирене
1 с.л. пармезан
1 ч.л. мащерка

За запичане
3-4 домата тип “рома’
150 гр. сирене
100 гр. кашкавал
1 с.л. пармезан
1 с.л. пресен босилек
1 скилидка чесън

Качамакът се приготвя според упътването на опаковката, като се заменя около 1 чаша вода с мляко в съотношение 3:1 /вода-мляко./След завиране на течностите се добавя маслото, чесъна, солта и черния пипер. Изсипва се и царевичния грис.
Ври до сгъстяване. Маха се от котлона и добавя натрошеното сирене, пармезана и мащерката. Разбърква се и излива във тава или купички.
Оставя се да изстине и стегне.

Фурната се загрява на 250С.
Нарязват се доматите, натрошава се сиренето, стрива се скилидката чесън и нарязва босилека. Разбъркват се заедно с пармезана и поставят върху стегнатия вече качамак. Отгоре се рендосва кашкавала и запича до разтопяването му.


Сервира се хладък или студен. Оформлението може да бъде различно - купи, плоски парчета или други.
Идеята е сходна, но по-бърза и различна от запечени "сандвичи" с гриловани зеленчуци, като също може да се изпълни и сервира в подобен вариант.


вторник, 8 септември 2009 г.

8 септември – Рождество Богородично (Малка Богородица)

8 септември -
Рождество на Пресвета Богородица


Е един от най-големите празници на Православната църква.Това е един от трите най-големи Богородични празника. Познат е от дълбока древност.
Православната църква приема, че на 9 декември станало зачатието на света Анна, а девет месеца по-късно се родила дъщеря й, която обрекли на Бог и по негова повеля нарекли Мария.
Ортодоксалната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Денят на нейното раждане - празникът Малка Богородица, е особено тачен предимно от жените, за да им помага светицата в беда и тежка работа, за да раждат леко и да са живи и здрави децата им.
В нейна чест омесват и изпичат голяма Богородична пита - моята е медена, Богородичен хляб.Едно парче от нея се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).
Да я почетем и се помолим,
да чува молитвите ни,
да пази и закриля децата ни ..
.

събота, 5 септември 2009 г.

Сметанов мус с праскови

Предполагам, че няма да учудя вече някой, ако започна този пост с: Oбичам праскови. Обичам почти всички плодове, но прасковите са едни от моите фаворити. В същото време ги пренебрегвам за сладкиши - предпочитам ги ароматни и свежи. Последните дни изобилето от по-меки праскови ме провокира да потърся разнообразие. Открих този чешки


Сметанов мус с праскови


За 6 големи порциии:
6 -8 с.л. захар, според сладостта на прасковите
1 / 2 чаша ароматно бяло вино (сухо или сладко)
6 големи узрели праскови, без костилка и обелени праскови
2 с.л. желатин
2 чаши течна сметана 30%, разбита с 4 с.л. пудра захар
50 гр.разтопен или настърган бял шоколад /желание/
1 с.л. смлени филирани бадеми
ванилия, канела за аромат

Начин на приготвяне:
Кипва се виното и захарта и прибавят нарязаните праскови. Ври на умерен огън /за около 20 мин./, до омекване на прасковите и сгъстяване на сока. Охлажда се и пасира, но не много ситно.
Желатинът се накисва за 20 мин, в 10 с.л. вода и разтопява, без да завира. Леко се охлажда.
Разбива се сметаната, ароматизира се и обединява с прасковеното пюре. Налива се желатинът и разбива до хомогенизиране.
Порционизира се в намокрени или намазнени чашки, охлажда се мин. 3-4 часа, най-добре за нощ.


Сервира се с още сметана и шоколад, ядки и сладолед, глазирани праскови или пюре.


Рецептата, с изменения е адаптирана от Czech Broskvovi Krem.

четвъртък, 3 септември 2009 г.

"Модерната" салата на баба

С умиление си спомням онези детски спомени, за странните ми тогава вкусови комбинации между пъпеш със сол, грозде, диня или круши със сирене, понякога и с хляб. Сега вече са част от ежедневното ни лятно меню. Макар и да не съм фен на артистичните имена за рецепти, нарекохме тази комбинация от диня, синьо сирене и коктейлни скариди

"Модерната" салата на баба


Количеството на продукти - по желание.

Парчета диня, които се оформят като паралелепипеди. Издълбават се от едната страна с малка лъжичка за топчета.
Дресинг:
1 ч.л. мед
1-2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1/2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. нарязан пресен босилек

Скаридите са приготвени по рецептата и технология от моето предложение към месечно предизвикателство на 'Гответе с мен..." Коктейлните скариди се мариноват за около 30 мин. – 1 час в :
Зехтин 50 мл.
кората на 1 лимон
няколко капки коняк
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. босилек/ мента
сол, черен пипер на вкус
Изваждат се скаридите от марината, подсушават се и запичат в тиган с масло на силен огън за около 1-2 мин.

Отворчетата в динята се пълнят с парчета синьо сирене, поръсва с с дресинг и морска сол. Отгоре се поставят и скаридите.


Сервират се с още листа босилек, който допълва и обогатява вкусово съставките.