Един от най-бързите за приготвяне шоколадови сладкиши е браунис/брауни. Почти всеки има своя любима рецепта и харесвана степен на влажност. Тази седмица се наслаждавах на такова изкушение в страничките на Ина. Чаках събота с нетърпение, за да направя. Явно и не само аз! Изпекох постен вариант, а след него показвам и класически. Реших, да ги обединя в една публикация, защото шоколадовият вкус е доминиращо силен и в двата варианта.
Постен браунис с еспресо
11/2 ч.чаша брашно
1 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша тъмно какао с висок %
1 ч.л. смляно кафе
1 1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1 щ. сол
1/2 ч.чаша ароматно еспресо
1/2 ч. чаша олио
2 с.л. плодово пюре/рядък мармелад
ванилия
Фурната се загрява на 175С.
Смесват се - брашно, какао, захар, сол, бакпулвер, сода и смляно кафе.
Разбиват се кафето, олиото и плодовото пюре. Смесват се към сухата част и ароматизира с ванилия.
Поставя се в съд за печене , постлан с пекарска хартия.
Пече се около 20 мин., до суха клечка.
Оставя се, да изстине напълно и тогава разрязва. Може да се поръси с още какао и пудра захар, а в къщи го харесаха и със сладолед.
Много вкусен, с пръхка структура и силен аромат.
Базовата рецепта, с мои изменения.
И не постния вариант, малко по-плътен!
Браунис с череши
2 ч.чаши брашно
200 гр. масло
2 или 21/2 ч.чаша захар, според сладостта на шоколада
200 гр. шоколад, едро нарязан
4 големи яйца
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.чаша сушени череши
1 с.л. кафеен ликьор
ванилия
Фурната се загрява на 160С.
Смесват се в купа за микровълнова маслото, заедно с шоколада и захарта. Разтопяват се на водна баня или в МВ, до втечняване. Разбиват се яйцата, с ликьора и прибавят към охладената смес. Добавя се брашното, солта, нарязаните сушени череши и ароматите, разбърква се до хомогенност.
Тестото се излива в тава, застлана с хартия за печене.Пече се около 30-40 мин. до суха клечка, или до желаната плътност. Оставя се да се охлади напълно и нарязва.
Тази рецепта е на Martha Stewart,
а с брауни изкушение с череши предлага и Кеми.
Може да се поръси с още какао, пудра захар или залее с шоколадов мус.
Сладкиш за шокоманиаци, рецепти и варианти много - опитайте...
неделя, 28 февруари 2010 г.
Катми
Търсейки рецепта за неделната закуска - обикновени, постни катми, попаднах в менюто на ресторант Манастирска магерница. Специализиран за стара българска кухня, рецепти събирани години наред от всички краища на България. Мотото е: 161 български манастира - 161 български рецепти. Рецептата е от Бачковски манастир “Успение Богородично”. За вкусово подобряване и обогатяване, сачът се маже с парче сланина. Измених този момент с лека модификация, взаимствана от руските блини, като поставих растително масло в сместа.
Катми /постни/
Продукти
/за около 10 бр. Ф24 см/
1 ½ ч.чаша типово брашно /200гр./
2 ч.чаша топла вода
10-15 гр. свежа мая
3 ч.л. захар
1 1к.л. сол
1 с.л. олио
още олио/маргарин за омазняване на тигана или сача.
Маята се размесва с 1 ч.л. захар, 1/2 ч.чаша топла вода и оставя за задейства /образуване на пяна/. Брашното се смесва с още една ч. чаша топла вода /другата, а може и повече, след втасването/, захар и сол. След "шупването" на маята, тя се излива към брашнената смес, разбърква и налива 1 с.л. олио. Оставя се да престои около 30 мин., а може и повече. Ако ще престоява повече, се използва по-малкото количество мая.
Тестото трябва да бъде изпълнено с мехурчета и да има гъстота на боза - за по-тънки катми, ако е необходимо се долива още вода.
За печеното на катмите се доверих на Пепи /и не само за това!/ - използва пръстен сач или тиган, предварително затоплен и намазнен. При мен само с мазнина. Излива се 1 черпак от сместа и пече на умерен огън. Когато повърхостта й се изпълни с малки и сухи дупчици, се обръща и опича катмата и от другата страна.
Могат да се изпекат по-дебели катми или
както ги обичам, по-тънки, тип постна палачинка.
Сервират се горещи - с мед, захар, плодове или друга плънка -
сладка или солена...
Вкусни са, опитайте...
Катми /постни/
Продукти
/за около 10 бр. Ф24 см/
1 ½ ч.чаша типово брашно /200гр./
2 ч.чаша топла вода
10-15 гр. свежа мая
3 ч.л. захар
1 1к.л. сол
1 с.л. олио
още олио/маргарин за омазняване на тигана или сача.
Маята се размесва с 1 ч.л. захар, 1/2 ч.чаша топла вода и оставя за задейства /образуване на пяна/. Брашното се смесва с още една ч. чаша топла вода /другата, а може и повече, след втасването/, захар и сол. След "шупването" на маята, тя се излива към брашнената смес, разбърква и налива 1 с.л. олио. Оставя се да престои около 30 мин., а може и повече. Ако ще престоява повече, се използва по-малкото количество мая.
Тестото трябва да бъде изпълнено с мехурчета и да има гъстота на боза - за по-тънки катми, ако е необходимо се долива още вода.
За печеното на катмите се доверих на Пепи /и не само за това!/ - използва пръстен сач или тиган, предварително затоплен и намазнен. При мен само с мазнина. Излива се 1 черпак от сместа и пече на умерен огън. Когато повърхостта й се изпълни с малки и сухи дупчици, се обръща и опича катмата и от другата страна.
Могат да се изпекат по-дебели катми или
както ги обичам, по-тънки, тип постна палачинка.
Сервират се горещи - с мед, захар, плодове или друга плънка -
сладка или солена...
Вкусни са, опитайте...
Пълнозърнести крекери
Такъв тип постни крекери съм правила и преди. Позволяват импровизация за вкусове и аромати, разнообразие на форми и големини. Е, много по-хубави са с мляко и сирене /Ирина , Даниела - поздрави!/, но за пости - толкова.
Пълнозърнести крекери
½ ч.чаша типово брашно
¼ царевично брашно
¼ овесено брашно
¼ пълнозърнесто брашно
¼ смес от бадемово, сусамово, тиквено и ленено брашно
/могат да се смелят и семена/
4 с.л. зехтин
4 -5 с.л.вода
½ ч. л.сода
½ к.л. лимонена киселина
½ к.л. бакулвер
1 ч.л.сол /на вкус/
1 ч.л. захар
1-2 с.л. подправки /риган, босилек, мента, мащерка/
1 ч.л. червен пипер
1 к.л. лимонова кора
черен пипер и чесън на прах – по вкус
За "гланц"
1 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.чаша вода
Ядки /семена за гарниране /по желание/
Фурната се загрява на 180С.
За "гланца":
Разбива се нишестето с водата и загрява до леко сгъстяване.
Смесват се всички брашна, овкусяват се с подправките и набухвателите. Към тях се прибавя зехтина и водата. Замесва се тесто, ако е сухо се добавя още малко вода. Тестото е леко ронливо, но удобно за работа. Разточва се на кора около 4-5 мм. /между две хартии за печене/ и изрязват формички по желание. Може на ръка или с шаблон, за красиви очертания.
Пекат се върху пекарска хартия за около 15 мин., до зачервяване. Няколко минути, преди да са готови, се мажат с царевичната глазура, поръсват се с ядки и допичат.
Охлаждат се.
Базова идея, с изменения. Получават се около две дузини, или повече според големината и дебелината на крекерите.
Могат да се предложат към дипове, салати или самостоятелно.
Пълнозърнести крекери
½ ч.чаша типово брашно
¼ царевично брашно
¼ овесено брашно
¼ пълнозърнесто брашно
¼ смес от бадемово, сусамово, тиквено и ленено брашно
/могат да се смелят и семена/
4 с.л. зехтин
4 -5 с.л.вода
½ ч. л.сода
½ к.л. лимонена киселина
½ к.л. бакулвер
1 ч.л.сол /на вкус/
1 ч.л. захар
1-2 с.л. подправки /риган, босилек, мента, мащерка/
1 ч.л. червен пипер
1 к.л. лимонова кора
черен пипер и чесън на прах – по вкус
За "гланц"
1 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.чаша вода
Ядки /семена за гарниране /по желание/
Фурната се загрява на 180С.
За "гланца":
Разбива се нишестето с водата и загрява до леко сгъстяване.
Смесват се всички брашна, овкусяват се с подправките и набухвателите. Към тях се прибавя зехтина и водата. Замесва се тесто, ако е сухо се добавя още малко вода. Тестото е леко ронливо, но удобно за работа. Разточва се на кора около 4-5 мм. /между две хартии за печене/ и изрязват формички по желание. Може на ръка или с шаблон, за красиви очертания.
Пекат се върху пекарска хартия за около 15 мин., до зачервяване. Няколко минути, преди да са готови, се мажат с царевичната глазура, поръсват се с ядки и допичат.
Охлаждат се.
Базова идея, с изменения. Получават се около две дузини, или повече според големината и дебелината на крекерите.
Могат да се предложат към дипове, салати или самостоятелно.
събота, 27 февруари 2010 г.
Постно грахово пюре със спанак
Относно белтъчния показател и полезните свойства на граха съм пристрастна - обичам грах. Зеленият грах е много добър източник на витамин С, витамин К, манган, диетични фибри, фолати и тиамин (витамин В1). Той е също източник на витамин А, фосфор, витамин В6, протеини, ниацин, магнезий, рибофлавин (витамин B2), мед, желязо, цинк и калий. 160 гр. грах съдържат 134, 4 калории и 8, 58 гр. протеини. Зеленият грах е една от основните храни, която е необходимо да се включи в диетата на човек, ако той често се чувства уморен. Това е така, защото той осигурява хранителни вещества, които подпомагат енергопроизвеждащите клетки и системи на тялото.
Като прибавим и супер питателния спанак, вече има гаранция за едно здравословно и питателно блюдо.
Постно пюре от грах и спанак
Продукти
за 1 чаша:
1 ч.чаша замразен крехък грах
1/2 ч.чаша замразен пресован спанак
1 среден картофи (обелен и нарязан на дребно
1 к.л. лимонова кора
1 к.л. захар
индийско орехче
черен пипер
сол
скилидка чесън /по желание/
магданоз
зехтин
пресни листа от мента
2 с.л. зехтин
Картофът се обелва, нарязва на кубчета и сварява в подсолена вода, овкусена със скилидка чесън и магданоз. Количеството на водата е малко над повърхността. Към тях се прибавя захарта, граха и след 3-4 мин. варене, и спанака. Изчаква се отново да закипи и маха от огъня.
Отцежда се от водата, която се запазва. Отцедените зеленчуци се поставят в блендер и подправят с още сол, черен пипер, инд. орехче, мента, още магданоз и стрита скилидка чесън /по желание/. Пасират се, като се налива вода до желаната гъстота. Накрая се добавя и ароматен зехтин.
Сервирах пюрето с пълнозърнести крекери /рецептата, скоро/- "лъжички", листа радикио, маслини и тиквени семки.
Вариант на поднасяне - в чаши.
С благодарност към Chef Jeena.
От същите продукти може да се направи и крем супа, но не остана...
Като прибавим и супер питателния спанак, вече има гаранция за едно здравословно и питателно блюдо.
Постно пюре от грах и спанак
Продукти
за 1 чаша:
1 ч.чаша замразен крехък грах
1/2 ч.чаша замразен пресован спанак
1 среден картофи (обелен и нарязан на дребно
1 к.л. лимонова кора
1 к.л. захар
индийско орехче
черен пипер
сол
скилидка чесън /по желание/
магданоз
зехтин
пресни листа от мента
2 с.л. зехтин
Картофът се обелва, нарязва на кубчета и сварява в подсолена вода, овкусена със скилидка чесън и магданоз. Количеството на водата е малко над повърхността. Към тях се прибавя захарта, граха и след 3-4 мин. варене, и спанака. Изчаква се отново да закипи и маха от огъня.
Отцежда се от водата, която се запазва. Отцедените зеленчуци се поставят в блендер и подправят с още сол, черен пипер, инд. орехче, мента, още магданоз и стрита скилидка чесън /по желание/. Пасират се, като се налива вода до желаната гъстота. Накрая се добавя и ароматен зехтин.
Сервирах пюрето с пълнозърнести крекери /рецептата, скоро/- "лъжички", листа радикио, маслини и тиквени семки.
Вариант на поднасяне - в чаши.
С благодарност към Chef Jeena.
От същите продукти може да се направи и крем супа, но не остана...
четвъртък, 25 февруари 2010 г.
Постна леща
Леща в къщи не се обича много и правя рядко - гъста по индийски с кимион. За нейните полезни качества се знае - вкусна и здравословна храна. Има високата хранителна стойност, като доставя ценен протеин. Богата на витамини, по-специално - В1, В2, В3, В5, В6 и В9. Източник е на минерали - желязо, магнезий, фосфор,цинк и пр. Особено важно свойство на лещата е и като добър източник на фибри.
Тази рецепта прочетох и харесах в блога на Цвети.
Горещо го препоръчвам! - специализиран, ценен и много хубав блог за пости.
Салата от леща
Продукти:
2 ч.ч. обикновена леща
4 стръка пресен чесън
сол на вкус
за дресинга:
100 мл. зехтин
3 ч.л. дижонска горчица (за предпочитане Bornier)
½ ч.л. риган
½ ч.л. босилек (сушен)
сокът от ½ лимон
Приготвяне:
Лещата се сварява и отцежда. Пресният чесън се нарязва и смесва с лещата, докато е още топла. Изброените продукти за дресинга се пасират и прибавят към лещата. Добавя се сол на вкус. Салатата хубаво се разбърква, покрива се с капак, и се оставя малко да престои, за да може да поеме хубаво дресинга.
Добавих от мен колелца червен лук, няколко маслини, кубчета домат и малко черен пипер.
Сервирах с постни крекери.
Мога да напиша - Благодаря, Цвети!
И като съм започнала, още една благодарност - към Ина!
Радвам се, че открих нейното прекрасно лично място, заредено с много идеи, красота, финес.
От нея взаимствах тази рецепта. Всъщност, задочна благодарност трябва да изкажа и на Катя, която я вдъхновила за добавяне на жито в гозбите.
Пълнени постни чушки с леща и грухана пшеница
Продукти:
1 ч.ч леща
1 ч.ч грухано жито
2 глави червен лук
2 големи моркова
Подправките са задължителни :))) - придават чудесен вкус и аромат.
червен пипер
шарена сол
чубрица
смлян кимион
сол
олио
чушки за пълнени и/или лозови листа
Измитите леща и жито се слагат да се сварят в тенджера (ако лещата е червена, ще трябва да се сварят отделно, защото житото се сварява по-бавно).
Нарязаният лук и настърганите моркови се запържват (задушават) до готовност.
Прибавят се към сварените леща и жито.
Добавят се подправките и олио.
С така приготвената смес се напълват чушките и/или лозови листа.
Чушките и сармите се нареждат в глинен съд, налива се до средата вода, захлупват се и се пекат във фурната за около час на 200 С (фурната не трябва да се загрява предварително - основно правило при употреба на глинени съдове).
Сервират се с кисело мляко и магданоз. Аз сервирах в постен вариант с подлучено доматено пюре.
Много е вкусно :)))
Остана изкушаващият вариант на Зори - яхния "френски рай", но там има непостни продукти и ще изчака подходящото време.
Надявам се, че по-често ще приготвям леща.
Благодаря ви!
Чудесни рецепти - цитирала съм ги дословно!
Oпитайте ги!
Тази рецепта прочетох и харесах в блога на Цвети.
Горещо го препоръчвам! - специализиран, ценен и много хубав блог за пости.
Салата от леща
Продукти:
2 ч.ч. обикновена леща
4 стръка пресен чесън
сол на вкус
за дресинга:
100 мл. зехтин
3 ч.л. дижонска горчица (за предпочитане Bornier)
½ ч.л. риган
½ ч.л. босилек (сушен)
сокът от ½ лимон
Приготвяне:
Лещата се сварява и отцежда. Пресният чесън се нарязва и смесва с лещата, докато е още топла. Изброените продукти за дресинга се пасират и прибавят към лещата. Добавя се сол на вкус. Салатата хубаво се разбърква, покрива се с капак, и се оставя малко да престои, за да може да поеме хубаво дресинга.
Добавих от мен колелца червен лук, няколко маслини, кубчета домат и малко черен пипер.
Сервирах с постни крекери.
Мога да напиша - Благодаря, Цвети!
И като съм започнала, още една благодарност - към Ина!
Радвам се, че открих нейното прекрасно лично място, заредено с много идеи, красота, финес.
От нея взаимствах тази рецепта. Всъщност, задочна благодарност трябва да изкажа и на Катя, която я вдъхновила за добавяне на жито в гозбите.
Пълнени постни чушки с леща и грухана пшеница
Продукти:
1 ч.ч леща
1 ч.ч грухано жито
2 глави червен лук
2 големи моркова
Подправките са задължителни :))) - придават чудесен вкус и аромат.
червен пипер
шарена сол
чубрица
смлян кимион
сол
олио
чушки за пълнени и/или лозови листа
Измитите леща и жито се слагат да се сварят в тенджера (ако лещата е червена, ще трябва да се сварят отделно, защото житото се сварява по-бавно).
Нарязаният лук и настърганите моркови се запържват (задушават) до готовност.
Прибавят се към сварените леща и жито.
Добавят се подправките и олио.
С така приготвената смес се напълват чушките и/или лозови листа.
Чушките и сармите се нареждат в глинен съд, налива се до средата вода, захлупват се и се пекат във фурната за около час на 200 С (фурната не трябва да се загрява предварително - основно правило при употреба на глинени съдове).
Сервират се с кисело мляко и магданоз. Аз сервирах в постен вариант с подлучено доматено пюре.
Много е вкусно :)))
Остана изкушаващият вариант на Зори - яхния "френски рай", но там има непостни продукти и ще изчака подходящото време.
Надявам се, че по-често ще приготвям леща.
Благодаря ви!
Чудесни рецепти - цитирала съм ги дословно!
Oпитайте ги!
вторник, 23 февруари 2010 г.
Пъстра салата към ориз с маслини
Ориз с маслини е класика в постното меню. Обичам бадемовидната извивка и по- специфичен вкус на маслини тип "каламата". А оризът - леко продълговат, нотка ал'денте и с рехава структура. Нищо особено в приготовлението му. Та към него приготвих една пъстра салата, за създаване колорит на масата. Използвах налични сезонни зеленчуци, но наблегнах на тиквените семки. Четох, че са много полезни и съдържат голямо количество растителен протеин. Обилно полях и със зехтин.
Пъстра салата
Продукти:
листа радикио
листа рукола
листа зелена салата
репички
манго
магданоз
запечени тиквени семки
Дресинг:
2-3 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. оцет балсамико
1 ч.л. мед
1 щ. черен пипер
сол на вкус
За дресинга се разбиват съставките и оставя 10-на минути да отлежи.
Листните зеленчуци се почистват и накъсват. Репичките и мангото - нарязват. Смесват се внимателно и заливат с дресинга преди поднасянето.
Още малко зехтин и щедро поръсване с тиквени семки.
Вече споменах, че сервирах към ориз с маслини.
Постно, полезно и вкусно, опитайте...
Пъстра салата
Продукти:
листа радикио
листа рукола
листа зелена салата
репички
манго
магданоз
запечени тиквени семки
Дресинг:
2-3 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. оцет балсамико
1 ч.л. мед
1 щ. черен пипер
сол на вкус
За дресинга се разбиват съставките и оставя 10-на минути да отлежи.
Листните зеленчуци се почистват и накъсват. Репичките и мангото - нарязват. Смесват се внимателно и заливат с дресинга преди поднасянето.
Още малко зехтин и щедро поръсване с тиквени семки.
Вече споменах, че сервирах към ориз с маслини.
Постно, полезно и вкусно, опитайте...
понеделник, 22 февруари 2010 г.
Постни зеленчукови бургери
Пролетно полъхване осезаемо се усещаше преди няколко дни. За кратко, колкото да предвкусим и подскаже какво ни очакава. Исках цвят и настроение, нещо свежо и колоритно. Направих вариация на цветове и аромати в чиния, оформени като
Постни зеленчукови бургери
Продукти:
3 картофи около 400 гр. /аз сложих 2/
1 глава лук, нарязани на кубчета
2 големи с.л. замразена сладка царевица / консервирана
4 малки моркови
1 ч.чаша /1/2 кутия/ сварен боб
1/2 ч.чаша замразен фин грах
2 ск. пресовани чесън
1/2 ч. л. кимион на прах
1/2 ч.л. червен пипер/може и лют
щипка сух риган
1 с.л. магданоз/босилек
малка чушка/може и люта
галета и корнфлейкс/царевично брашно
сол, черен пипер на вкус
олио за пържене
Обелват се картофите и варят в гореща вода до омекване,без сол. Отцеждат се и пасират без вода на каша. Сваряват се морковите, царевицата и граха /бланшира се/, ако не са консервирани. Морковите се нарязват на кубчета. Подсушават се с кухненска кърпа - кубчетата моркови, грах, царевица.
Лукът се задушава до омекване, прибавя се кимионът, чесънът - леко се затоплят и маха от огъня. Овкусява се с червения пипер, сол, черен пипер, ароматни треви.
Бобът се отцежда и раздробрява.
Всички съставки се обединяват и леко разбъркват.
Подготвя се панировъчна смес от галета и натрошен корнфлейкс или царевично брашно.
С леко навлажнени ръце се оформят бургери - може да се използва и кухненски метален пръстен.
Панират се и пържат в сгорещено олио по няколко минути от двете страни, защото съставките са термично обработени.
Крехки и сочни, сервират се със салата, а в къщи се харесаха и като гарнитура към печено пилешко месо.
Идеята може да се осъществи чрез настъргване на картофите и морковите, както е на Chef Jeenas Vegetable fritter . Могат и да се изпекат на фурна.
Опитайте...
Постни зеленчукови бургери
Продукти:
3 картофи около 400 гр. /аз сложих 2/
1 глава лук, нарязани на кубчета
2 големи с.л. замразена сладка царевица / консервирана
4 малки моркови
1 ч.чаша /1/2 кутия/ сварен боб
1/2 ч.чаша замразен фин грах
2 ск. пресовани чесън
1/2 ч. л. кимион на прах
1/2 ч.л. червен пипер/може и лют
щипка сух риган
1 с.л. магданоз/босилек
малка чушка/може и люта
галета и корнфлейкс/царевично брашно
сол, черен пипер на вкус
олио за пържене
Обелват се картофите и варят в гореща вода до омекване,без сол. Отцеждат се и пасират без вода на каша. Сваряват се морковите, царевицата и граха /бланшира се/, ако не са консервирани. Морковите се нарязват на кубчета. Подсушават се с кухненска кърпа - кубчетата моркови, грах, царевица.
Лукът се задушава до омекване, прибавя се кимионът, чесънът - леко се затоплят и маха от огъня. Овкусява се с червения пипер, сол, черен пипер, ароматни треви.
Бобът се отцежда и раздробрява.
Всички съставки се обединяват и леко разбъркват.
Подготвя се панировъчна смес от галета и натрошен корнфлейкс или царевично брашно.
С леко навлажнени ръце се оформят бургери - може да се използва и кухненски метален пръстен.
Панират се и пържат в сгорещено олио по няколко минути от двете страни, защото съставките са термично обработени.
Крехки и сочни, сервират се със салата, а в къщи се харесаха и като гарнитура към печено пилешко месо.
Идеята може да се осъществи чрез настъргване на картофите и морковите, както е на Chef Jeenas Vegetable fritter . Могат и да се изпекат на фурна.
Опитайте...
неделя, 21 февруари 2010 г.
Постни кексчета с боровинков конфитюр
Обикновено закусвам мюсли, овесени ядки, или само чаша кафе. Неделята е нещо друго - спокойствие и домашен уют. Днес, първата неделя православна, нашата закуска са
Постни кексчета с боровинков конфитюр
Продукти за 8-10 кексчета:
1 чаша соево мляко или пюре от ябълки
1 ч.л. ябълков оцет /замества яйцето/
2 с. л. царевично нишесте
1 и 1/2 ч.чаши брашно
3/4 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода
1/4 к. л. сол
1/3 ч. чаша олио
3/4 ч. чаша захар /на вкус
1/2 чаена лъжичка канела
ванилия
1/2 ч.чаша конфитюр от боровинки
Глазура:
50 гр. маргарин
1 к.чашка /75 гр./ кристална захар
1/2 к.л. канела
Фурната се загрява на 175C.
Технологията е известна - първо, всички „сухи“ съставки, като брашно, нишесте, сол, бакпулвер и сода, захар се смесват. Разбиват се „мокрите“ - олио, оцет, соево мляко - при мен ябълково пюре. След това „сухите“ се прибавят към „мокрите“ и се ароматизират. Разбъркват добре, без да се бърка много. Пълнят формички 3/4 от обема - намазани с масло и поръсени с брашно или хартиени капсули. Пекат се в предварително загрята фурна 25 - 30 мин., до суха клечка.
След изстиване /първо 10 мин. във формата/ се изваждат.
Изчаква се пълното им охлаждане и пълнят в средата с конфитюр. Снимка, не моя.
Могат са се поръсят само с пудра захар, както е в основната рецепта или да се глазират.
За глазурата се разтопява маргаринът, и в него се потапя повърхността на кексчето. След това се овалва в смесената с канела кристална захар.
Изчакват се няколко часа, най-добре една нощ, да се стегне топинга и обединят вкусовете.
Крехки, нежни и много ароматни - боровинки, ябълки и канела.
Опитайте...
Постни кексчета с боровинков конфитюр
Продукти за 8-10 кексчета:
1 чаша соево мляко или пюре от ябълки
1 ч.л. ябълков оцет /замества яйцето/
2 с. л. царевично нишесте
1 и 1/2 ч.чаши брашно
3/4 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода
1/4 к. л. сол
1/3 ч. чаша олио
3/4 ч. чаша захар /на вкус
1/2 чаена лъжичка канела
ванилия
1/2 ч.чаша конфитюр от боровинки
Глазура:
50 гр. маргарин
1 к.чашка /75 гр./ кристална захар
1/2 к.л. канела
Фурната се загрява на 175C.
Технологията е известна - първо, всички „сухи“ съставки, като брашно, нишесте, сол, бакпулвер и сода, захар се смесват. Разбиват се „мокрите“ - олио, оцет, соево мляко - при мен ябълково пюре. След това „сухите“ се прибавят към „мокрите“ и се ароматизират. Разбъркват добре, без да се бърка много. Пълнят формички 3/4 от обема - намазани с масло и поръсени с брашно или хартиени капсули. Пекат се в предварително загрята фурна 25 - 30 мин., до суха клечка.
След изстиване /първо 10 мин. във формата/ се изваждат.
Изчаква се пълното им охлаждане и пълнят в средата с конфитюр. Снимка, не моя.
Могат са се поръсят само с пудра захар, както е в основната рецепта или да се глазират.
За глазурата се разтопява маргаринът, и в него се потапя повърхността на кексчето. След това се овалва в смесената с канела кристална захар.
Изчакват се няколко часа, най-добре една нощ, да се стегне топинга и обединят вкусовете.
Крехки, нежни и много ароматни - боровинки, ябълки и канела.
Опитайте...
събота, 20 февруари 2010 г.
Тодоровден
Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на
св. великомъченик Теодор Тирон.
Почитането на св. Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата.
Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници.Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.
Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон (още за светеца).
В народния календар е Ден на коневъдството и конния спорт. Празникът е известен още като Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Празнува се здравето на конете. Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като едновременно подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна.
Най-интересният обичай за празника е надбягването с коне – кушията, в която участва цялото село. Мъжете се обличат с нови ризи, почистват конете, накичват ги и ги извеждат за надбягването. Победителите ги награждават - конят получава юзда, а стопанинът му – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника.
Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща, супа от гъби.
Имен ден празнуват Божидар, Богдана, Найден, Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.
Хубав празник!
св. великомъченик Теодор Тирон.
Почитането на св. Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата.
Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници.Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.
Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон (още за светеца).
В народния календар е Ден на коневъдството и конния спорт. Празникът е известен още като Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Празнува се здравето на конете. Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като едновременно подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна.
Най-интересният обичай за празника е надбягването с коне – кушията, в която участва цялото село. Мъжете се обличат с нови ризи, почистват конете, накичват ги и ги извеждат за надбягването. Победителите ги награждават - конят получава юзда, а стопанинът му – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника.
Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща, супа от гъби.
Имен ден празнуват Божидар, Богдана, Найден, Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.
Хубав празник!
петък, 19 февруари 2010 г.
Постни чаени сладки
След седмицата на строг пост вече се настройвам за нещо сладко. Избрах малки лимонови сладки с пълнеж. Идеята е адаптирана към постен вариант от лимонови чаени сладки и Melting Moments .
Постни чаени сладки
Продукти за около 3 дози:
1 ч.чаша брашно
1/2 ч.чаша нишесте - 60 гр.,
използвах пудинг - царевично, с аромат на лимон/
1/2 ч.чаша пудра захар - 60 гр.
3/4 ч.чаша маргарин - 170 гр.
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. лимонова кора
ванилия
Пълнеж:
1/2 ч. чаша захар на пясък
3 с. л. лимонов сок
1 с. л. лимонова кора, настъргана
1 с. л. царевично нишесте
1 с.л. масло или маргарин /масло, извън пости!/
щипка сол
пудра захар за поръсвне
В блендер се разбива брашно, масло, захар и нишесте. Добавят се лимоновият сок и ароматите. Доомесва се на топка и поставя в хладилник за около час.
Фурната се загрява на 160С.
От тестото се късат и оформят топчета, с големина на орех. Редят се в тава с хартия за печене и притискат в средата /почти до дъното/ - да се получи вдлъбнатина.
Поставят се във фризер за 10-на мин., да стегнат отново.
Пекат се около 12-14 мин, до леко зачервяване.
Изваждат се и охлаждат заедно с хартията за пет минути, след което се пренасят за пълното им изстиване. Поръсват се с пудра захар и оставят около половин час.
Приготвя се крем за пълнеж:
Разбива се нишестето с лимоновия сок, солта и захарта, завира на котлон, до леко сгъстяване. Маха се от огъня и поставя маргарина и лимоновата кора.Разбърква се до пълното поемане на маргарина и охлажда.
Напълно изстиналите сладки се пълнят с крем. Отлежават няколко часа, до една нощ /да се обединят вкусовете/ - ако е възможно...
Някои не изчакаха и ги опитаха вече с чаша лимонов чай.
Могат да се напълнят със сладко или слепят с постен "маслен" крем.
Ако постните не ви допадат, вижте изкушаващите сладки
на Мрианка!!!
Опитайте...
Постни чаени сладки
Продукти за около 3 дози:
1 ч.чаша брашно
1/2 ч.чаша нишесте - 60 гр.,
използвах пудинг - царевично, с аромат на лимон/
1/2 ч.чаша пудра захар - 60 гр.
3/4 ч.чаша маргарин - 170 гр.
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. лимонова кора
ванилия
Пълнеж:
1/2 ч. чаша захар на пясък
3 с. л. лимонов сок
1 с. л. лимонова кора, настъргана
1 с. л. царевично нишесте
1 с.л. масло или маргарин /масло, извън пости!/
щипка сол
пудра захар за поръсвне
В блендер се разбива брашно, масло, захар и нишесте. Добавят се лимоновият сок и ароматите. Доомесва се на топка и поставя в хладилник за около час.
Фурната се загрява на 160С.
От тестото се късат и оформят топчета, с големина на орех. Редят се в тава с хартия за печене и притискат в средата /почти до дъното/ - да се получи вдлъбнатина.
Поставят се във фризер за 10-на мин., да стегнат отново.
Пекат се около 12-14 мин, до леко зачервяване.
Изваждат се и охлаждат заедно с хартията за пет минути, след което се пренасят за пълното им изстиване. Поръсват се с пудра захар и оставят около половин час.
Приготвя се крем за пълнеж:
Разбива се нишестето с лимоновия сок, солта и захарта, завира на котлон, до леко сгъстяване. Маха се от огъня и поставя маргарина и лимоновата кора.Разбърква се до пълното поемане на маргарина и охлажда.
Напълно изстиналите сладки се пълнят с крем. Отлежават няколко часа, до една нощ /да се обединят вкусовете/ - ако е възможно...
Някои не изчакаха и ги опитаха вече с чаша лимонов чай.
Могат да се напълнят със сладко или слепят с постен "маслен" крем.
Ако постните не ви допадат, вижте изкушаващите сладки
на Мрианка!!!
Опитайте...
вторник, 16 февруари 2010 г.
Пълнозърнест хляб със семена
Храненето с хляб е основно през време на пости. Подразбира се, че не е от бяло брашно, а в дните на строг пост и без олио. Опитвам се да го обогатя хранително с още разрешени съставки - пълнозърнесто брашно, семена и ядки.
Житните зърнени храни са най-добрите източници на въглехидрати и енергия. Освен тях, те съдържат много и най-различни витамини от група В – В1, В2, В12, важни микроелементи и целулоза за подсилване на храносмилането. Те предлагат и малко (8-10%) белтъчини с ниска биологична стойност.
Овесът се твърди,че е най-полезната житна култура. Белтъчините при него са по-ценни от тези в останалите житни продукти. Освен това овесът съдържа ценни мастни киселини с антиатеросклеротично действие. Овесът е изключително полезен – в 100 грама от него се съдържат 11–13% белтъчини, 6–7% мазнини, 54–59% захари. Балансът между трите основни съставки е изключително добър и не се среща в друга храна. От всички зърнени храни овесът е с най-високо съдържание на витамин Е.
Ядките и семената са важни растителни източници на белтъчини и на най-висококачествени мазнини. Разнообразието от витамини и минерали в тях е също доста голямо. Знаете ли, че лъжица сухи овесени ядки поети на гладно лекуват киселини и обострен стомах - многократно е изпитано у дома на Катя.
Пълнозърнест хляб със семена
1,5 ч.чаша пълнозърнесто брашно
1,5 ч.чаша типово брашно
½ ч.чаша мюсли /със семена/ или овесени ядки
2 с.л. пшеничени трици
1 с.л. микс от семена /ленено, сусамово,маково,слънчогледово, тиквено/
1.5 ч.л. сол
1-2 ч.л. мед /захар
300 мл. вода /100мл. вряща и 200мл. хладка/
20 гр. свежа мая
3 с.л. микс семена /ленено, маково,сусамово, слънчогледово, тиквено/
Може 2 с.л. олио/по желание/.
За поръсване по 1 с.л. от семената по избор.
Мюслито се залива с100 мл. вряща вода и оставя да набъбне.
Маята се поръсва със захарта , ½ ч.чаша типово брашно и залива с 200 мл. хладка вода. Разбърква се и оставя да задейства маята за около 10 мин.
Смесват се пълнозърнестото и останалото типово брашно, добавят се триците и семената, солта. При вече „надигналата „ се мая се добавят овесените ядки и брашнената смес. Омесва се меко тесто, ако е необходимо ръцете се намокрят допълнително.
Оставя се да втасва около 10 -12 часа, покрито с фреш фолио в хладилник.
Изважда се и оставя около 30 мин. да отпусне, оформя се като лист. Поръсва се със запечените семена и загъва на руло. Поставя се в застлана с хартия за печене форма и оставя около час да удвои обема си. Навлажнява се повърхността с вода и поръсва със семената. Пече се в предварително загрята на 180-190С, за около 35 мин., до зачервяване и издаване на кух звук, при почукване.
Оставя се да се охлади първо 10 мин. във формата и изважда върху решетка за пълното му изстиване.Консумира се студен и нарязан на филии.
Подходящ е за препичане и тост,
с маслини,салца и зехтин/когато и Кононът позволява/.
Хареса ни за закуска - препечен, полят с мед и орехи.
Житните зърнени храни са най-добрите източници на въглехидрати и енергия. Освен тях, те съдържат много и най-различни витамини от група В – В1, В2, В12, важни микроелементи и целулоза за подсилване на храносмилането. Те предлагат и малко (8-10%) белтъчини с ниска биологична стойност.
Овесът се твърди,че е най-полезната житна култура. Белтъчините при него са по-ценни от тези в останалите житни продукти. Освен това овесът съдържа ценни мастни киселини с антиатеросклеротично действие. Овесът е изключително полезен – в 100 грама от него се съдържат 11–13% белтъчини, 6–7% мазнини, 54–59% захари. Балансът между трите основни съставки е изключително добър и не се среща в друга храна. От всички зърнени храни овесът е с най-високо съдържание на витамин Е.
Ядките и семената са важни растителни източници на белтъчини и на най-висококачествени мазнини. Разнообразието от витамини и минерали в тях е също доста голямо. Знаете ли, че лъжица сухи овесени ядки поети на гладно лекуват киселини и обострен стомах - многократно е изпитано у дома на Катя.
Пълнозърнест хляб със семена
1,5 ч.чаша пълнозърнесто брашно
1,5 ч.чаша типово брашно
½ ч.чаша мюсли /със семена/ или овесени ядки
2 с.л. пшеничени трици
1 с.л. микс от семена /ленено, сусамово,маково,слънчогледово, тиквено/
1.5 ч.л. сол
1-2 ч.л. мед /захар
300 мл. вода /100мл. вряща и 200мл. хладка/
20 гр. свежа мая
3 с.л. микс семена /ленено, маково,сусамово, слънчогледово, тиквено/
Може 2 с.л. олио/по желание/.
За поръсване по 1 с.л. от семената по избор.
Мюслито се залива с100 мл. вряща вода и оставя да набъбне.
Маята се поръсва със захарта , ½ ч.чаша типово брашно и залива с 200 мл. хладка вода. Разбърква се и оставя да задейства маята за около 10 мин.
Смесват се пълнозърнестото и останалото типово брашно, добавят се триците и семената, солта. При вече „надигналата „ се мая се добавят овесените ядки и брашнената смес. Омесва се меко тесто, ако е необходимо ръцете се намокрят допълнително.
Оставя се да втасва около 10 -12 часа, покрито с фреш фолио в хладилник.
Изважда се и оставя около 30 мин. да отпусне, оформя се като лист. Поръсва се със запечените семена и загъва на руло. Поставя се в застлана с хартия за печене форма и оставя около час да удвои обема си. Навлажнява се повърхността с вода и поръсва със семената. Пече се в предварително загрята на 180-190С, за около 35 мин., до зачервяване и издаване на кух звук, при почукване.
Оставя се да се охлади първо 10 мин. във формата и изважда върху решетка за пълното му изстиване.Консумира се студен и нарязан на филии.
Подходящ е за препичане и тост,
с маслини,салца и зехтин/когато и Кононът позволява/.
Хареса ни за закуска - препечен, полят с мед и орехи.
понеделник, 15 февруари 2010 г.
Света Четиридесетница (Великденски пост)
Понеделник, след Неделята на всеопрощението (Сирни заговезни) започва същинският пост и приключва на Възкресение Христово.
Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.
Светата Четиридесетница е най-важният период от църковната година, в който християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат достойно най-древния християнски празник Възкресение Христово - Пасха.
През целия пост риба се разрешана два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба, и постът продължава така:
Първа седмица: *
От понеделник до събота включително - строг пост
(растителна храна без олио и вино) В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.
Втора седмица:
Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино. На Благовещение се разрешава и риба.
Трета седмица (Кръстопоклонна):
От понеделник до петък включително - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.
Четвърта седмица:
Както втората
Пета седмица:
Както втората
Шеста седмица:
Както втората В събота (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни.
Страстна седмица:
От понеделник до събота включително - строг пост.
Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.
Удобен и много полезен календар тук. Благодаря!
Освен отказ от определени храни човек трябва да се раздели и с лошите мисли и дела. Великите пости - не са диета, а въздържание … от греха.
Леки, спасителни и спокойни...
Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.
Светата Четиридесетница е най-важният период от църковната година, в който християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат достойно най-древния християнски празник Възкресение Христово - Пасха.
През целия пост риба се разрешана два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба, и постът продължава така:
Първа седмица: *
От понеделник до събота включително - строг пост
(растителна храна без олио и вино) В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.
Втора седмица:
Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино. На Благовещение се разрешава и риба.
Трета седмица (Кръстопоклонна):
От понеделник до петък включително - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.
Четвърта седмица:
Както втората
Пета седмица:
Както втората
Шеста седмица:
Както втората В събота (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни.
Страстна седмица:
От понеделник до събота включително - строг пост.
Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.
Удобен и много полезен календар тук. Благодаря!
Освен отказ от определени храни човек трябва да се раздели и с лошите мисли и дела. Великите пости - не са диета, а въздържание … от греха.
Леки, спасителни и спокойни...