Това е нов десерт от стар козунак. Наименование като "великденски" отпадна - ясно е, че това предложение е позакъсняло за великденските козунаци, но пък традиционната трапеза за предстоящия светъл Гергьовден е аналогична. Имах намерение тогава да предложа още една рецепта за козунак и защото козунаци се консумират целогодишно, но пък козуначеният вкус вече ми идва в повече... В същото време ми се иска да изкажа голяма и специална благодарност на моя скъпа приятелка за един прекрасен подарък, който получих скоро. Така за финал избрах: Браунис с козунак..., все пак с нотка великденски вкус и декорация :)
Идеята в рецептата е да се използват свежи трохи, а не суха галета!, от засъхнал хляб, но логично важи и за кейк, торта, или в случая, както аз избрах - козунак. Количеството на захарта зависи от сладостта на използваното печиво. Не се предвижда допълнително брашно, а останалите съставки са типични за браунис. Шоколадовата заливка е по желание, аз избрах, с благодарност!, пакетче готова шоколадова глазура от подаръците на фирма "Д-р Йоткер", ароматите също. Бърз и лесен, а резултатът - повече от задоволителен: влажна и зърнеста
структура на ароматен сладкиш с чудесно съчетаване на отделните вкусове.
Козуначен браунис
/по идея от Chocolate Crumb Brownies/
Продукти за тава 20х20 sm.
1/3 ч.чаша масло
6 супени лъжици какао на прах
2 3/4 ч.чаша средно-фини свежи трохи козунак*
1/2 ч.л. бакпулвер,"Д-р Йоткер"
6 супени лъжици какао на прах
2 3/4 ч.чаша средно-фини свежи трохи козунак*
1/2 ч.л. бакпулвер,"Д-р Йоткер"
1/4 чаша нарязани орехи, по желание**
1 яйце, сложих 2 яйца
2 супени лъжици вода, използвах заквасена сметана
1/2 -3/4 ч. чаша захар
1 яйце, сложих 2 яйца
2 супени лъжици вода, използвах заквасена сметана
1/2 -3/4 ч. чаша захар
аромати: ванилия, ром и корички на "Д-р Йоткер"
Още: шоколадова глазура "Д-р Йоткер"
Още: шоколадова глазура "Д-р Йоткер"
* както споменах в началото, не се използва суха галета, а средно ситни и прясно смлени трохи /използвах кухненски блендер/ от престоял, най-добре 2-3 дни хляб, сладко печиво или козунак. Количеството на захарта ще варира и зависи от сладостта на използваното печиво - 1 ч.чаша за хляб, 1/2 - 2/3 ч.чаша за сладкиши.
** орехите обогатих едро смлян микс ядки на бадеми, лешници и орехи.
1 ч.чаша =240 мл.
Предвидената тава се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява на 175С.
В блендер, на ръка или кухненски процесор се смилат до средно ситно козуначените /хлебни/ трохи.
Разтопява се маслото. Поотделно се смесват трохите с бакпулвера, захарта, какаото и смлените ядки. Яйцата със заквасената сметана. Обединява се цялата смес, ароматизира се и разбърква до хомогенизиране. Полученото тесто с гъста консистенция се изсипва в приготвената тава и се пече в затоплената фурна в продължение на 25-30 мин., до леко суха клечка. Изважда се от фурната и оставя за пълно охлаждане в съда. Както повечето печива от вида "браунис" за по-добър вкус е желателно да престоят няколко часа - при мен за нощ.
Следва глазурата на "Д-р Йоткер"- много лесна, тънколивка и с чудесен вкус.След два часа в хладилник, по указание на производителя сладкишът може да се нареже на порционни парчета.
при мен - неустоимо фини и вкусни бобонки яйчица и чаша силно кафе за баланс.
И разчупен:
Благодаря вниманието, за чудесните подаръци,
с пожелания за още вълшебни празнични и пролетни дни!
с пожелания за още вълшебни празнични и пролетни дни!
И чудесни вариации на тази тема, с шоколадова глазура от Живка, и с ягоди от Дани -
Благодаря ви!
Опитайте...
Благодаря ви!
Опитайте...