Избрах да предложа това хлебче като начало за един от най-слънчевите летни месеци и преди изгрева на първоюлското утро. Джулая (или нечленувано Джулай, по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning) е уникалният хипи празник в България, възникнал във Варна в края на 70-те години на миналия век. Символичното посрещане на момента, когато слънчевият диск се показва над морето се свързва /поне в първоначалният му смисъл/ с надежда за едно ново начало и едно по-добро бъдеще, като вече има идея 1 юли да се превърне в европейски празник на свободния дух.
Тематичното слънце лъчово оформление е лесно, а приготвянето на тестото - още повече. Използвах пропорциите и технологията на хляб без месене, който стана популярен преди няколко години по метода Artisan Bread in Five Minutes a Day .
Тематичното слънце лъчово оформление е лесно, а приготвянето на тестото - още повече. Използвах пропорциите и технологията на хляб без месене, който стана популярен преди няколко години по метода Artisan Bread in Five Minutes a Day .
"... или със само пет минути активна подготовка време.
Миксиране на продуктите, без да месят продължително, запазване в хладилника, откъсване на порции веднага /след втасване/ или през следващите дни до седмица, оформяне и печене".
Миксиране на продуктите, без да месят продължително, запазване в хладилника, откъсване на порции веднага /след втасване/ или през следващите дни до седмица, оформяне и печене".
Слънчево хлебче
/Epi Bread Wreath/
Продукти:
3 ч.чаши брашно
1 ч.л. инстантна мая /със заоблен връх*
1 ч. л. сол*
1 1/3 ч.чаша вода, хладка
* количеството на маята и солата съм намалила, в сравнение с оригиналната рецепта.
Разбъркват се продуктите на ръка в дълбока купа и оставя около 2 часа на стайна температура да задейства маята. След лекото повишаване /втасване на тестото се поставя в хладилник за около 24 часа за първоначалното използване. Може да стои в рамките на няколко дни.
Изважда се от хладилника, леко се поръсва плота с брашно и оформя мека и еластична топка. Внимава се, да се не уплътни много и излезе въздуха от тестото. С пръст се оформя дука в средата, след което се разтегля на венец.
Поставя се върху поръсена с царевично брашно хартия за печене. Оставя се да втасва около 30 мин. на топло място.
Фурната се загрява на 220С, а след поставянето се намалява на 200С/или 180С/, за по-светъл цвят. Поставя се плитък съд под решетката за печене.
С кухненска ножица се правят прорези под 45 градуса на дълбочина около 5-6 мм от долната страна. Леко се отварят навън. За по-плътна коричка намазах прорезите с вода.
Поставя се върху плоча или тава за печене, като в съда под скарата се налива гореща вода.
Пече се около 30мин. до златисто, като последните 5 мин. може да се постави направо върху плочата за по-хрупкава коричка.
Изважда се и охлажда върху решетка.
Изпеченият хляб има ясен кух звук, хрупкава коричка, пухкава вътрешност и уханен аромат на прясно приготвен хляб.
Изважда се от хладилника, леко се поръсва плота с брашно и оформя мека и еластична топка. Внимава се, да се не уплътни много и излезе въздуха от тестото. С пръст се оформя дука в средата, след което се разтегля на венец.
Поставя се върху поръсена с царевично брашно хартия за печене. Оставя се да втасва около 30 мин. на топло място.
Фурната се загрява на 220С, а след поставянето се намалява на 200С/или 180С/, за по-светъл цвят. Поставя се плитък съд под решетката за печене.
С кухненска ножица се правят прорези под 45 градуса на дълбочина около 5-6 мм от долната страна. Леко се отварят навън. За по-плътна коричка намазах прорезите с вода.
Поставя се върху плоча или тава за печене, като в съда под скарата се налива гореща вода.
Пече се около 30мин. до златисто, като последните 5 мин. може да се постави направо върху плочата за по-хрупкава коричка.
Изважда се и охлажда върху решетка.
Изпеченият хляб има ясен кух звук, хрупкава коричка, пухкава вътрешност и уханен аромат на прясно приготвен хляб.
Добро, усмихнато и щастливо юлско утро(е) :)