Така определя суровия италиански сос Дейвид Роко /David Rocco/, в едно предаване по fiesta tv. за италианската кухня и стил на живот.
Само пет натурални съставки: босилек, кедрови ядки, чесън, зехтин и твърдо настъргано сирене /Parmigiano-Reggiano или Pecorino/. Класическото „Pesto alla genovese“ се приготвя с помощта на мраморен или дървен хаван от босилек, набран в околностите на Генуа, морска сол, семена от пиния, чесън, зехтин (extra virgin) и сирене пекорино. Тънката ивица земя на Лигурия със скалист, богат на минерали и растителност морски терен е популярна не само с пестото, но и като една от най-здравословните кухни в Италия. Съвременните варианти за песто са много и различни. Сега е моментът да поясня, че рецептата е постна – без сирене, а зелената основа е от спанак и магданоз. Обичам вкуса на спанак, полезен е и сега го има в изобилие. Увеличих количеството на ядките и добавих маслинена паста от зелени маслини. Исках нещо различно от традиционното сервиране с паста. Харесвам картофи с билки и ми допадна идея за гарниране към печени картофи, а в последствие открих, че е популярно за Лигурия. Нямах колебания, пролетната спаначна тарта /Torta pasqualina/ е традиционна за същата област в Северозападна Италия, оформих и предложението – спаначно песто с маслини към печени картофи. Резултатът е хубав вкус и аромат от печени картофи и свежи зеленчуци, чесън и маслини.
Само пет натурални съставки: босилек, кедрови ядки, чесън, зехтин и твърдо настъргано сирене /Parmigiano-Reggiano или Pecorino/. Класическото „Pesto alla genovese“ се приготвя с помощта на мраморен или дървен хаван от босилек, набран в околностите на Генуа, морска сол, семена от пиния, чесън, зехтин (extra virgin) и сирене пекорино. Тънката ивица земя на Лигурия със скалист, богат на минерали и растителност морски терен е популярна не само с пестото, но и като една от най-здравословните кухни в Италия. Съвременните варианти за песто са много и различни. Сега е моментът да поясня, че рецептата е постна – без сирене, а зелената основа е от спанак и магданоз. Обичам вкуса на спанак, полезен е и сега го има в изобилие. Увеличих количеството на ядките и добавих маслинена паста от зелени маслини. Исках нещо различно от традиционното сервиране с паста. Харесвам картофи с билки и ми допадна идея за гарниране към печени картофи, а в последствие открих, че е популярно за Лигурия. Нямах колебания, пролетната спаначна тарта /Torta pasqualina/ е традиционна за същата област в Северозападна Италия, оформих и предложението – спаначно песто с маслини към печени картофи. Резултатът е хубав вкус и аромат от печени картофи и свежи зеленчуци, чесън и маслини.
Продукти:
3 ч.чаши почистен спанак
1 ч.чаша почистен магданоз
1/3 -1/2 ч.чаша ядки/ бадеми, орехи или микс
1 с.л. с връх маслинена паста, използвах от зелени маслини
1 скилидка чесън
1 ч.л. лимонов сок
1 прясна чушка, може и леко люта
1/3 -1/2 ч.чаша зехтин
сол на вкус, според солеността на маслинената паста
Важно е зеленчуците да бъдат сухи.
От древния метод на стриване, смачкване /pestato, pestare/ с помощта на чукче и хаванче, който е все още популярен в Италия, сега е по-често се използва блендер или кухненски робот.
Всички съставки, без маслинената паста и зехтина се пулсират в блендер до желаната едрина. Накрая се добавят маслинената паста и зехтина. Разбърква се до хомогенизиране.
Домашното песто се съхранява до една седмица в хладилник, като е покрито със слой от зехтин, за предотвратяване на окисляване.
Домашното песто се съхранява до една седмица в хладилник, като е покрито със слой от зехтин, за предотвратяване на окисляване.
Сервирах спаначеното песто с печени цели картофи ала Марианка.
Харесахме го и като добавка към топли домашни джоб питки... и за друго не остана:)
Известно като идеалния бърз сос за паста, пестото вече се е доказало в доста по-универсален и многолик продукт. Списание BBC Good Food предлага десет интересни идеи за оползотворяване на песто.
Изкуших да прикача още една снимка в пролетно зелено.
Опитайте...
Изкуших да прикача още една снимка в пролетно зелено.