Споменавала съм, че има много кулинарни идеи, които още не съм успяла да приготвя,
и още повече такива, които изчакват, вече опитани и одобрени…Така реших да обединя
две несложни предястия в една публикация с обща технология на паниране и фритюрно пържене. И
точно поради процеса на пържене, идеята ми не предвижда да се поднасят заедно, но към
тях добавих една гарнитура от любима зимна салата, подходяща и за двете.
Първо ще започна с лучения "цвят".
Лучен "цвят" или „разцъфнал” лук е вид популярно предястие в много
американски ресторанти, с различни имена
- onion blossom, blooming onion, но както и да го наричат това е
една глава кромид лук, разрязана във вид на цвете и панирана. Сервира се горещо
с някакъв дип за потапяне и препоръчително поръсен с лют пипер. Както повечето
рецепти за паниране, така и в този случай вариантите са сходни, но с малки
различия. Прикачих за онагледяване на процеса едно видео.
Лучен "цвят"
/Оnion blossom/
1 ч.чаша =240 мл./Оnion blossom/
1 голяма глава лук
3 чаши студена вода
2 големи яйца, леко разбити
½ ч. чаша бира или газирана вода
2 големи яйца, леко разбити
½ ч. чаша бира или газирана вода
½ ч. чаша прясно мляко
1 ½ -2 ч. чаши брашно
1 ч. л. бакпулвер/сода бикарбонат, по желание!
½ ч. л. червен пипер - лют и/или сладък
1 ½ -2 ч. чаши брашно
1 ч. л. бакпулвер/сода бикарбонат, по желание!
½ ч. л. червен пипер - лют и/или сладък
1 ч.л. микс от
подправки – риган, мащерка, кимион
сол и черен пипер на вкус
Видео технология
Отрязва се върха, не корена! на голяма
глава лук и обелва. Внимателно се нарязва кръстообразно /X /, оставяйки цялост около 1см. в основата (това ще помогне да се запази формата на цвете).
Завърта се главата лук на 90градуса и се повтаря кръстообразно /X/ разрязване,
следва нови завъртания и прорязвания докато се получат около 10-12 сектора.
Централната част на лука се издърпва или отрязва, след което главата се накисва
в ледена вода за 20-на минути. Докато главата лук все още в студената вода, с
помощта на пръстите леко се разделят и отварят венчелистчетата един от
друг. Ако лукът е особено упорит, може да се опитате бланширане във вряща вода
за около минута, преди да използва ледена баня. Изважда се, отцежда и оставя
да се подсуши.
Разбиват се яйца, бирата и млякото в купа. Смесват
се брашното с ароматните подправки и бакпулвера.
Панира се щедро първо в брашно, /излишното се отсява/, следва в яйчената смес, след това отново в брашно. Някои панировки предлагат – яйце, брашно, отново яйце и брашно. Важно е да са панирани обилно всички венчелистчета.
Пържи се в горещо олио, до златисто кафяво около 10-минути; изважда се и отцежда.
Панира се щедро първо в брашно, /излишното се отсява/, следва в яйчената смес, след това отново в брашно. Някои панировки предлагат – яйце, брашно, отново яйце и брашно. Важно е да са панирани обилно всички венчелистчета.
Пържи се в горещо олио, до златисто кафяво около 10-минути; изважда се и отцежда.
Изпърженият лук се поставя в чиния за сервиране, поръсва се със сол и лют
червен пипер.
Придружаващият го дип е по желание - напр. пастет от репички и "фета"
Следват крокети от рачешки рулца сурими. За имитационата смес
Surimi се пише и знае достатъчно, у дома не са особено предпочитани, но за този вариант са удачни. Рецептата е малко изменена версия по Martha Stewart - Crab Puffs. Технологията е подобна за приготвяне на крокети, лесна и бърза.
Крокети сурими
Продукти за около две дузини
30 гр. масло
2 стръка пресен лук
¼ ч.чаша брашно
¾ ч. чаша прясно мляко
250 гр. рулца раци Сурими /Surimi/*
2 стръка пресен лук
¼ ч.чаша брашно
¾ ч. чаша прясно мляко
250 гр. рулца раци Сурими /Surimi/*
1/3 ч.чаша пармезан, настърган
1 с. л. пресен магданоз
1 с. л. пресен магданоз
½ ч.
л. лимонова кора, ситно настъргана
1 щ. лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус
1 ч.чаша =240 мл.
Няколко клонки пресен магданоз
* оригинално рачешко месо би било най-доброто решение, но и сварено/печено рибно филе също би било удачно.
По стъпки:
Опитайте...
Маслото се разтопява
на котлона в по-дълбок съд, добавя се нарязаният лук лука и задушава до
омекване. Изсипва се брашното и запържва при непрекъснато бъркане около 1
минута. Постепенно се налива млякото в бавен и отново с непрекъснато бъркане се
изчаква сместа да заври. Намалява се температурата на ниско и с често
разбъркване сместа се сгъстява /около 3 минути/.
Добавят се нарязаните
рулца раци, пармезан, магданоз, лимонова кора и овкусява с щипка лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Сваля се от
огъня и се разбърква до обединяване и хомогенизиране на сместа. Изчаква се да
се охлади напълно. (Охладената смес може да се съхрани в хладилник до 1 ден). От сместа се
оформят малки топчета, които се поставят за още малко в хладилник да се стегнат
допълнително.
Подготвя се
класическа панировка – брашно - яйца – овкусена галета. Всяко топче се овалва в
брашно, следва разбити яйца, следва галета или смес на галета сусам или друго. Ако са много меки се оставят да престоят,
открити при стайна температура за 30 минути.
Пържат се в загрята мазнина за около 1 ½ до 2 минути,
до златисто кафяво, изваждат се и отцеждат върху кухненска абсорбираща хартия. В същата
мазнина се изпържват и измитите и подсушени магданозени клонки.
Сервират се топли.
По рецептата на
Марта Стюарт се гарнират с изпържени каперси, аз избрах свежа зимна салата – крехък
спанак, филирани портокали, мариновано цвекло с меден дресинг, нар и
слънчогледови семки.
Малки и леко пикантни хапки - хрупкави отвън и меки отвътре.
Още една идея за приготвяне -
вариант, не с пържене, а чрез печене в чудесния блог на Соня - Моето сладко хоби.
Опитайте...