четвъртък, 16 август 2012 г.

Лимонов зехтин, пъстърва албинос и рукола salsa verde


Кратко включване в лятна ми блогова ваканция и по аналогия с една популярна тв реклама: „това лято има вкус на лимон”…, ще започна с лимоните. Едни от най-универсалните плодове, могат да озаряват всяко ястие във вкуса и външния вид. Лимон използвам в сладки и пикантни ястия, супи и салати, и не мога да определя, къде ги предпочитам повече. Присъстват като основен продукт за приготвянето на всеки един от упоменатите елементи в заглавието. 
В последно време ми допада много комбинацията за зехтин с лимон. Зехтинът, със своите прекрасни, ароматни и здравословни съставки е чудесен сам по себе си. Той може да се даде широка гама от вкусове и стилове да даде голямо разнообразие от желани аромати, в зависимост от вида на маслини, региона и тероар, зрялост, обработка, възраст и други фактори. Избрах да обединя предимствата на двете: маслини и лимони. Лимоновият зехтин е със свеж вкус, хубав цвят и наистина се откроява със своя силен аромат.
Потърсих рецепта за достъпен начин за получаване на зехтин с преобразен вкус на лимонов зехтин - A Simple Lemon Olive Oil Recipe.


Домашен лимонов зехтин
Избира се, почиства и измива хубаво узрял лимон. Оставя се да  изсъхне, след което се рендосва само кората /да не се включва бялата част от кожата на лимона, защото тя ще вгорчи вкуса на лимоновия зехтин/. Следва загряване на  зехтина /около 1 ч. чаша/, като се внимава, защото е с ниска точка на горене -  затопля се в продължение на няколко минути. Аз използвах съд за водна баня.  След като зехтинът се е затоплил, се поставя лимоновата кора. Оставя се на котлона на слаба температура за около 10 минути, след което се маха и изчаква да изстине. Може да се остави и да престои за няколко часа, след което се прецежда. Налива в бутилка, затваря се с коркова или гумена тапа и може да съхранява в хладилник.


Лимонов сок се използва в много рецепти за отключване на изтънчения вкус на рибата, а и зехтинът също така, за допълване вкуса на рибата, а заедно с още свежи подправки - придават особен аромат и вкус на рибата.


Този път рибата е пъстърва албинос /albino-trout/- красиви риби,  златисто или бледо розови с розови очи. Вкусни като другите дъгови.


 Пъстърва албинос и рукола salsa verde


Технологията за приготвяне на рибата е задушена, но може поширана, печена или по "френски". 
Сервирах с паста и кубчета домати. Едно удачно вкусово допълнение е ароматния сос с рукола и свежи подправки.


 Ето и рецептата за соса:


Рукола салса Верде /Arugula Salsa Verde/

Продукти:
    ½  ч.чаша рукола, ситно нарязана
    ½  ч.чаша пресен магданоз /мента, босилек/, ситно нарязан
    1/4 ч. чаша зехтин, използвах лимонов
    1 с.л. каперси, изцедени
    сок от 1/2 голям лимон (около 2 с. л. пресен лимонов сок)
    кора на 1 голям лимон
сол и черен пипер на вкус
стрък пресен лук и скилидка чесън, по желание
¼ ч.чаша зелени маслини с бадеми, нарязани

Разбъркват се руколата, магданоз, зехтин, каперси и маслини, лимонов сок и лимонова кора, сол и черен пипер заедно в купа. Покрива се и охлажда. Салсата може да бъде подготвена предварително до 4 часа, но най-добре да престои на стайна температура 1 час преди сервиране.
 Непосредствено преди поднасяне се добавят пресния лук и чесън.


Към рибата пасва чудесно.


Лятото продължава:)  Леко, лесно и вкусно -
Опитайте...


Няма коментари: