Семпло, елегантно, лесно и много вкусно - натъкнах се на
това предложение parmesan crusted goat cheese with basil oil преди време и първо ме очарова цветовото решение в ярко зелено
и нежно бяло. Харесах идеята за оформлението също, но определящо се оказа
балансираното съчетание на фино козе сирене с уханен пресен босилек и ароматен зехтин.
В допълнение – въздушна панировка в пресни хлебни трохи с пармезан, лека
чеснова нотка и пикантни акценти от меланжиран пипер. Прясно изпеченият хляб с
хрупкава коричка е перфектната подложка. Есента е сезона на смокините, те перфектно могат да допълнят
всяко едно ястие, както с месо, така и салати, сладкиши и сирена, така че няколко зрели смокини завършват вкуса
и цялата композиция. Споменах, че е лесно и бързо за изпълнение,
възможни интерпретации, замяна със сирене тип "фета" или друго, както и евентуално изпържване на топката от
сирене.
Панирано с пармезан козе сирене в босилково олио и смокини
Продукти за 2-4
порции:
2-3 с.л. фино настърган пармезан
¼ ч. чаша прясна галета от сух хляб
120 гр. полу-твърдо козе сирене*
1 скилидка чесън
¼ ч.л. сол или на вкус
½ ч.л. черен пипер меланж едро счукан
120 гр. полу-твърдо козе сирене*
1 скилидка чесън
¼ ч.л. сол или на вкус
½ ч.л. черен пипер меланж едро счукан
* замених с микс от ¼ меко сирене с бяла плесен и обикновено
по-твърдо
За босилково олио:
¼ чаша пресен босилек
1 скилидка чесън
¼ чаша студено пресован зехтин
В кухненски процесор се поставят настърган пармезан с прясна галета от сух хляб, подправя се с черен пипер на вкус и пулсира няколко пъти до хомогенизиране. Получената панировка се прехвърля в плитка чиния.
В купа се смесват сирената от меко сирене с бяла плесен и обикновеното по- твърдо, прибавят се едро натрошения меланж пипер, фино стрита малка скилидка чесън, сол ако е необходимо; след което разбърква до еднородна смес. С леко навлажнени ръце се оформя топка, която се овалва в панировката. Прехвърля се в чиния , порив ас фреш фолио и поставя в хладилник за около час.
Босилково олио
В малка тенджера се налива вода и оставя да заври. Добавят се листата босилек, които се бланшират в продължение на 30 секунди. Изваждат се от врящата вода и поставят в купа със студена/ледена вода, след което се подсушават с кухненска хартиена кърпа. В кухненски процесор се поставят листата босилек и скилидка чесън , пулсират се докато са фино смлени. Следва бавно добавяне на зехтина, като процесорът продължава да работи, а олиото се оцвети в светло зелен оттенък, може да се добави още зехтин, ако е необходимо. Полученото ароматно олио може да се прецеди.
Подреждането е непосредствено преди сервиране - босилковото олио се налива в дълбока чиния и в центъра се поставя козето сирене.
¼ чаша пресен босилек
1 скилидка чесън
¼ чаша студено пресован зехтин
В кухненски процесор се поставят настърган пармезан с прясна галета от сух хляб, подправя се с черен пипер на вкус и пулсира няколко пъти до хомогенизиране. Получената панировка се прехвърля в плитка чиния.
В купа се смесват сирената от меко сирене с бяла плесен и обикновеното по- твърдо, прибавят се едро натрошения меланж пипер, фино стрита малка скилидка чесън, сол ако е необходимо; след което разбърква до еднородна смес. С леко навлажнени ръце се оформя топка, която се овалва в панировката. Прехвърля се в чиния , порив ас фреш фолио и поставя в хладилник за около час.
Босилково олио
В малка тенджера се налива вода и оставя да заври. Добавят се листата босилек, които се бланшират в продължение на 30 секунди. Изваждат се от врящата вода и поставят в купа със студена/ледена вода, след което се подсушават с кухненска хартиена кърпа. В кухненски процесор се поставят листата босилек и скилидка чесън , пулсират се докато са фино смлени. Следва бавно добавяне на зехтина, като процесорът продължава да работи, а олиото се оцвети в светло зелен оттенък, може да се добави още зехтин, ако е необходимо. Полученото ароматно олио може да се прецеди.
Подреждането е непосредствено преди сервиране - босилковото олио се налива в дълбока чиния и в центъра се поставя козето сирене.
6 коментара:
Елегантно, стилно, красиво! Толкова съвършено изглежда, Дианка, че е трудно да го хапнеш, за да не го развалиш. Поздрави!
Дианка,
чудесно и много красиво предястие, а босилекът и смокините чудесно го допълват.Непременно ще го пробвам, лесно е, но при теб е наистина разкошно поднесено както винаги.
Поздрави !
Благодаря ви от сърце, мили дами:
Траяна,
Елена,
много ме радва вашият интерес и ще ми е драго да го опитате...
Сърдечни поздрави за вас, усмихнати и вдъхновен есенни дни, Диана
Абсолютно копирам коментара на Траянчето! От мен ще добавя Благодаря за насладата, Дианка!
Страхотно, страхотно изкушение, Диди! Поздравления за идеята да съчетаеш сирената и ароматното олио със сочните смокини :)
Поздрави и топла есен :)
Нали знаеш, че това е моят вкус? Невероятно елегантно е Диди! И с тази смокиня .. направила си отново изкуство! Страхотно!
Публикуване на коментар