понеделник, 26 септември 2016 г.

Панирано с пармезан козе сирене в босилково олио и смокини



Семпло, елегантно, лесно и много вкусно - натъкнах се на това предложение parmesan crusted goat cheese with basil oil преди време и първо ме очарова цветовото решение в ярко зелено и нежно бяло. Харесах идеята за оформлението също, но определящо се оказа балансираното съчетание на фино козе сирене с уханен пресен босилек и ароматен зехтин. В допълнение – въздушна панировка в пресни хлебни трохи с пармезан, лека чеснова нотка и пикантни акценти от меланжиран пипер. Прясно изпеченият хляб с хрупкава коричка е перфектната подложка. Есента е сезона на смокините, те перфектно могат да допълнят всяко едно ястие, както с месо, така и салати, сладкиши и сирена, така че няколко зрели смокини завършват вкуса и цялата композиция. Споменах, че е лесно и бързо за изпълнение, възможни интерпретации, замяна със сирене тип "фета" или друго, както и евентуално изпържване на топката от сирене.


Панирано с пармезан козе сирене в босилково олио и смокини


Продукти за 2-4 порции:
2-3 с.л. фино настърган пармезан
¼ ч. чаша прясна галета от сух хляб
120 гр. полу-твърдо козе сирене*
1 скилидка чесън
¼ ч.л. сол или на вкус
½ ч.л. черен пипер меланж едро счукан

* замених с микс от ¼ меко сирене с бяла плесен и обикновено по-твърдо

За босилково олио:
     ¼ чаша пресен босилек
     1 скилидка чесън
     ¼ чаша студено пресован зехтин

В кухненски процесор се поставят настърган пармезан с прясна галета от сух хляб, подправя се с черен пипер на вкус и пулсира няколко пъти до хомогенизиране. Получената панировка се прехвърля в плитка чиния.
В купа се смесват сирената от меко сирене с бяла плесен и обикновеното по- твърдо, прибавят се едро натрошения меланж пипер, фино стрита малка скилидка чесън, сол ако е необходимо; след което разбърква до еднородна смес. С леко навлажнени ръце се оформя топка, която се овалва в панировката. Прехвърля се в чиния , порив ас фреш фолио и поставя в хладилник за около час.

Босилково олио
В малка тенджера се налива вода и оставя да заври. Добавят се листата босилек, които се бланшират в продължение на 30 секунди. Изваждат се от врящата вода и поставят в купа със студена/ледена вода, след което се подсушават с кухненска хартиена кърпа. В кухненски процесор се поставят листата босилек и скилидка чесън , пулсират се докато са фино смлени. Следва бавно добавяне на зехтина, като процесорът продължава да  работи, а олиото се оцвети в светло зелен оттенък, може да се добави още зехтин, ако е необходимо. Полученото ароматно олио може да се прецеди.
Подреждането е непосредствено преди сервиране -  босилковото олио се налива в дълбока чиния и в центъра се поставя козето сирене.


Гарнира се с тънко нарязан пресен хляб свежи смокини за допълнение.


На филийка:

 
Отблизо:


Опитайте...

6 коментара:

traiana каза...

Елегантно, стилно, красиво! Толкова съвършено изглежда, Дианка, че е трудно да го хапнеш, за да не го развалиш. Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесно и много красиво предястие, а босилекът и смокините чудесно го допълват.Непременно ще го пробвам, лесно е, но при теб е наистина разкошно поднесено както винаги.
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце, мили дами:
Траяна,
Елена,
много ме радва вашият интерес и ще ми е драго да го опитате...
Сърдечни поздрави за вас, усмихнати и вдъхновен есенни дни, Диана

Екатерина каза...

Абсолютно копирам коментара на Траянчето! От мен ще добавя Благодаря за насладата, Дианка!

pep-4o каза...

Страхотно, страхотно изкушение, Диди! Поздравления за идеята да съчетаеш сирената и ароматното олио със сочните смокини :)
Поздрави и топла есен :)

Йоланта Делибозова каза...

Нали знаеш, че това е моят вкус? Невероятно елегантно е Диди! И с тази смокиня .. направила си отново изкуство! Страхотно!