понеделник, 5 юни 2017 г.

Хапки киноа с тиквички и моцарела



Ново предложение с актуалната диетична киноа в нещо по-различно от салата: Хапки киноа с тиквички и моцарела /Cheesy Zucchini Quinoa Bites/. Безспорно е увлечението по киноа през последните години, провокирано от нейните качества. Киноа е единствената храна от природата, съдържаща всички осем незаменими за човека аминокиселини, което прави продукта изключително полезен в здравословното хранене. В добавка са висок процент калций, фосфор и магнезий, манган и цинк, фибрите и витамини В и Е и всичко това /при скромен дял калории/ прави киноа великолепен диетичен продукт. Дребничките зрънца киноа са семената на растение, “братовчед” на спанака и цвеклото /а не зърнена култура/, а порция, комбинирана със зеленчуци и достатъчна да засити глада и не съдържа повече от 170 калории. Киноата чудесно се съчетава със зелении, картофи и други зеленчуци - сега в компанията на сезонни тиквички, моцарела и свежи подправки. Бързи и лесни, тези малки хапки от киноа с тиквички и моцарела, в тон с полезните съставки и качества на продуктите са печени, а не пържени. Вариант за използване на киноа, без явно да се откроява, а в същото време много успешно да се обединява в общо съчетание на вкусове и аромати. В комбинация с прясна салата, сладникави чери домати, пикантни зелени маслини и билков млечен дип – идея за предястие или лека вечеря, но както за всяко ястие, понятието лека храна се определя от баланса и количеството:


Хапки киноа с тиквички и моцарела

Продукти за 12 бр.
1 ч. чаша сварена киноа  (1/3 ч.чаша суха )*
1 ч.чаша рендосани тиквички /2 малки/
½ ч. чаша настъргано сирене моцарела /~115гр. /  
1 яйце
½  ч. л. чесън на прах
1 ч.л. босилек***
 ½ ч. л. мащерка
 ½ ч. л. риган
 ¼ ч.чаша галета**
 ¼  ч. л. сол
 ¼  ч. л. прясно смлян черен пипер

още ¼ ч.чаша рендосан пармезан /чедър и  1-2 с.л. гелета и семена за поръсване, по желание

* 1 чаена чаша сварена киноа се получава ориентировъчно от около 60 гр. (1/3 ч.чаша) сурова киноа, след сваряване в пропорция 1:2 киноа–вода, за около 20-ина минути. 
** количеството на галетата зависи от сочността на тиквичките и удачно да се използват по-крехки и малки на големина тиквички
** *може да се използват и сухи подправки
1 ч.чаша =240 мл. 

Загрява се фурната до 180С.
Тиквичките /удачно е да се използват по-крехки и малки/ се рендосват на едро ренде или кухненски робот и отцеждат от водата им. Смесват се със сварената и охладена киноа, настърганата моцарела, яйцето за спойка и овкусяват със свежите подправки. Следва уплътняване на сместа с галета, като количеството й зависи от сочността на тиквичките, сол, чесън и черен пипер. Всичко се хомогенизира и поставя в хладилник за 20-на минути да стегне и обединят вкусовете.
С лъжица за сладолед се загребва от сместа, леко пресова и оформят топчета, които се поставят върху тава, покрита с хартия за печене на разстояние едни от други.  Поръсват се с рендосан пармезан/чедър и  1-2с.л. галета по желание и пекат за около 20-25 минути.


Сервират се топли с млечен дип, крем или пастет по желание, прясна салата, домати, маслини.


Идея, вариант за хапка сандвич на оформяне:


 В близък план:



Опитайте...



4 коментара:

traiana каза...

Като малки бижута! Съвършени са , Дианка! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много оригинално леко и вкусно сезонно предястие.Задължително ще го изпробвам.Киноата е много интересен и диетичен същевременно много здравословен продукт.Великолепно поднесено и снимано.
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря ви дами и много се радвам,
че тази идея за комбинация на киноа с тиквички и моцарела ви допада.
Вариантите за комбинация са много, а приготвянето- бързо и лесно...
Сърдечни поздрави,
Траянче,
Елена,
вдъхновени, усмихнати и щастливи юнски дни!

Iliana каза...

Чудесна рецепта!
И много актуална за лятото :)