Ново
предложение с актуалната диетична киноа в нещо по-различно от салата: Хапки киноа с тиквички и моцарела /Cheesy Zucchini Quinoa Bites/. Безспорно
е увлечението по киноа през последните години, провокирано от нейните качества.
Киноа е единствената храна от природата, съдържаща всички осем незаменими за
човека аминокиселини, което прави продукта изключително полезен в
здравословното хранене. В добавка са висок процент калций, фосфор и магнезий,
манган и цинк, фибрите и витамини В и Е и всичко това /при скромен дял калории/
прави киноа великолепен диетичен продукт. Дребничките зрънца киноа са семената
на растение, “братовчед” на спанака и цвеклото /а не зърнена култура/, а порция, комбинирана със зеленчуци и
достатъчна да засити глада и не съдържа повече от 170 калории. Киноата чудесно се съчетава със зелении, картофи и други
зеленчуци - сега в компанията на сезонни тиквички, моцарела и свежи подправки.
Бързи и лесни, тези малки хапки от киноа с тиквички и моцарела, в тон с полезните
съставки и качества на продуктите са печени, а не
пържени. Вариант за използване на киноа,
без явно да се откроява, а в същото време много успешно да се обединява в общо
съчетание на вкусове и аромати. В комбинация с прясна салата, сладникави чери домати, пикантни зелени маслини и билков млечен дип – идея за предястие или лека вечеря, но както за всяко ястие, понятието лека храна се определя от баланса и количеството:
Хапки киноа с тиквички и моцарела
Продукти за 12 бр.
1 ч. чаша сварена киноа
(1/3 ч.чаша суха )*
1 ч.чаша рендосани тиквички /2 малки/
½ ч. чаша настъргано сирене моцарела /~115гр. /
1 ч.чаша рендосани тиквички /2 малки/
½ ч. чаша настъргано сирене моцарела /~115гр. /
1 яйце
½ ч. л. чесън на прах
1 ч.л. босилек***
½ ч. л. мащерка
½ ч. л. риган
¼ ч.чаша галета**
¼ ч. л. сол
¼ ч. л. прясно смлян черен пипер
½ ч. л. мащерка
½ ч. л. риган
¼ ч.чаша галета**
¼ ч. л. сол
¼ ч. л. прясно смлян черен пипер
още ¼ ч.чаша рендосан пармезан /чедър и 1-2 с.л. гелета и семена за поръсване, по желание
* 1 чаена чаша сварена киноа се получава ориентировъчно от около 60 гр. (1/3 ч.чаша) сурова киноа, след сваряване в пропорция 1:2 киноа–вода, за около 20-ина минути.
** количеството на галетата зависи от сочността на тиквичките и удачно да се използват по-крехки и малки на големина тиквички
** *може да се използват и сухи подправки
1 ч.чаша =240 мл.
Загрява се фурната до 180С.
Тиквичките /удачно е да се използват по-крехки и малки/ се
рендосват на едро ренде или кухненски робот и отцеждат от водата им. Смесват се
със сварената и охладена киноа, настърганата моцарела, яйцето за спойка и
овкусяват със свежите подправки. Следва уплътняване на сместа с галета, като
количеството й зависи от сочността на тиквичките, сол, чесън и черен пипер.
Всичко се хомогенизира и поставя в хладилник за 20-на минути да стегне и
обединят вкусовете.
С лъжица за сладолед се загребва от сместа, леко пресова и оформят топчета, които се поставят върху тава, покрита с хартия за печене на разстояние едни от
други. Поръсват се с рендосан пармезан/чедър
и 1-2с.л. галета по желание и пекат за около 20-25 минути.
Идея, вариант за хапка сандвич на оформяне:
В близък план:
Опитайте...
4 коментара:
Като малки бижута! Съвършени са , Дианка! Поздрави!
Дианка,
много оригинално леко и вкусно сезонно предястие.Задължително ще го изпробвам.Киноата е много интересен и диетичен същевременно много здравословен продукт.Великолепно поднесено и снимано.
Поздрави !
Благодаря ви дами и много се радвам,
че тази идея за комбинация на киноа с тиквички и моцарела ви допада.
Вариантите за комбинация са много, а приготвянето- бързо и лесно...
Сърдечни поздрави,
Траянче,
Елена,
вдъхновени, усмихнати и щастливи юнски дни!
Чудесна рецепта!
И много актуална за лятото :)
Публикуване на коментар