събота, 24 февруари 2018 г.

Правешки манастир "Св.Теодор Тирон"



В деня на първата събота от Великия пост, когато Църквата възпоменава паметта на Св. великомъченик Теодор Тирон /както и на 17 февруари/, избрах да представя единствения български манастир с неговото име - Правешки манастир "Свети Теодор Тирон".


Правешкиият манастир "Свети Теодор Тирон" - се намира в подножието на Етрополска планина, на около 2-3 километра от Правец по пътя за Етрополе и на 62 км. източно от София. Разположен е сред прохладните гори на Стара Планина в красива местност, той изпълва красивата околност със смирено спокойствие, уют и духовност.


Поради близостта с Етрополския и Чекотинския манастир, 
Правешкия като чели винаги е оставал малко в сянка.


Счита се, че в древността на това място е съществувало тракийско светилище. Предполага се, че като манастир възниква в началото на XII век по времето на Асен и Петър. По времето на  Турското робство манастирът е бил унищожаван на два пъти - през XVII век от еничари и през XVIII век от кърджалии. Възстановен е през 1866 г. с дарения на заможни жители на областта. В периода от Освобождението до Втората световна война манастирът е функционирал като женски метох, а по настоящем – мъжки. 


В архитектурно отношение, Правешкият манастир се състои от две малки сгради - църква и монашеска обител. Църквата "Свети Теодор Тирон" е масивна сграда изградена само от тухли и камък без използване на дървен материал. Иконостасът е дело на зографи от Тетевенската школа, като по-специален интерес представлява иконата на Свети Георги Победоносец от 1869г. През 2006-2007г. манастирът е основно ремонтиран и стенописите в черквата са реставрирани.


Интересна е неговата фасада - еднокорабна, псевдобазилика от атонски тип с апсида, с вградени релефи, барелефи по фасадата, каменни надписи с името на майстора и ктитори; барелефи с двуглави орли и руска сребърна монета, разположени над входа на храма, Цялостното въздействие често е оприличавано с „Парижката Света Богородица”.


Игумен на Правешкия манастир е осемдесет архимадрит Йоан Страшников, потомък на стар свещенически род от Бобошево. Той заема поста игумен от 2000г., а преди това е бил учител по математика. Отец Йоан гостоприемно и сладкодумно посреща гостите, разказва за храма и показва изложената за поклонение частица от светите мощи на св. Теодор Тирон, а заедно с тях и ценното руско евангелие на над 200 г.. 


Частицата от мощите на св. Теодор Тирон е дарена на светата обител от тогавашния Русенски Митрополит, сега Български Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, на Тодоровден 2008г..


 В християнската традиция Св.Теодор Тирон е воин от понтийския град Амасия, неустрашим и храбър, пострадал по време на жестоките гонения на император Максимилиан. Той е почитан като покровител на честта и достойнството на християните. На празника му мъжете организирaт надбягвания. Почитането на св.Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата.


Познато е преданието, за явяването на св. Теодор Тирон на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известявайки му наредбата на Юлиан Отстъпник да се напръскат тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници, като му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава /както и на 17 февруари/ паметта на св. великомъченик Теодор Тирон (още за светеца).


Жилищната сграда в манастира е построена е през 1970г.


И още:




Опитайте...

1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Чудесен манастир, не съм го посещавала.Много интересна публикация Дианка и точно навреме.
Поздрави !