вторник, 23 март 2010 г.

"Майонеза" от авокадо

Авокадото е древен плод, който е известен още като Алигаторова круша, което учените смятат за най-еволюиралото хранително растение в света - плод, зеленчук и ядка - всичко в едно!
С биохимическия си състав, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, авокадото дава достатъчно протеини, за да напълно замести месото и сиренето в дневното хранене. Източник е на 15 жизненоважни минерали, включително на желязо, мед и магнезий, които изграждат и възстановяват червените кръвни телца и предпазват от анемия. Една порция авокадо дава на човешкия организъм моно-ненаситени мазнини, които играят съществена роля за поддържане на нормалното ниво на холестерола и осигуряват нужното количество калий за регулиране на сърдечния ритъм. Факт е, че авокадото съдържа 60 пъти повече калий от бананите.
Вкусът на авокадото е мек и ненатрапчив, комбинира се лесно с почти всяка храна. Често се прави се и аналогия с маслините, с които плодът силно си прилича по сходния процент на съдържимите мазнини от теглото на състава си.
Освен традиционния авокаден сос "Гуакамоле" и салати, още една много хубава, постна идея:


"Майонеза" от авокадо /постна/


Продукти /4-6 порции/:
2 бр. зрели авокадо
2 с. л. студено пресован зехтин /сложих двойно/
2 ч. л. пресен лимонов сок
1-2 скилидки чесън
морска сол и черен пипер на вкус
няколко листа пресен босилек
1 к.л. фина горчица /по желание/

Авокадото се разполовява, обелва и нарязва.
В кухненски робот с приспособление са пасатор се поставят авокадото, скилидките чесън, босилек. Пасират се. Добавят се лимоновия сок и зехтинът, черния пипер и солта. Отново се "пулсира", според желанието за хомогенност смес.

Чудесно вкусово се комбинира с домати, грейпфрут, маслини, лук и гъби.
Поднесох като предястие със салата и сухи дървесни гъби.


Харесах я, тип бургер, с прясно изпечен типов селски хляб.


Още идеи с авокадо и - риба, пиле, гъби, цвекло, салата, яйца.

И още една идея за постна майонеза с нахутена вода /aquafaba/

Опитайте...

15 коментара:

Maria Miteva-Christou каза...

Аз много обичам авокадо :)

Поредното чудесно предложение от теб, представено с такива хубави снимки!

Всичко добро Диди!

Dimitrana S. каза...

Aх, зеленоооо :-D

И свежо, и вкусно!

Диани, чудесно предложение за авокадото вече оставено в хладилника ми, за да не презрее..

Поздрави сърдечни и пожелание за свежи, слънчеви и пълни с вкус, аромат и :-) пролетни дни!

Вера каза...

Uf very tasty!

fedora каза...

Много вкусна и свежа рецепта ни предлагаш, Ди :)
Нещо като гуакамолето, което обожавам :)
Благодаря за насладата цветова за очите :)
Прегръдка: Ина

Didi Bunova каза...

Диана,чудесна рецепта!Едва ли може да има по-здравословна майонеза от тази :)
Поздравления за свежите снимки!

rusanka каза...

Много приятна, свежа, пролетна майонеза с вкус на чесън, освежена с лимонов сок и с нежен аромат на босилек! Хубав и приятен ден Диди!

Dani каза...

Благодаря за полезната информация, Диана!
Много добра идея предлагаш - обичам авокадо и ще я опитам.
Спокойна и усмихната вечер!

di_ani каза...

Мария,
Дими,
Вера,
Ина,
Диди,
Русанка,
Дани,
наистина авокадото е обичан и здравословен плод. Има много рецепти с него, а тази публикувах като вариант на постна майонеза. Може да се обогатява с яйчени и/или млечни продукти.
Радвам се, че споделяте тази идея и ви благодаря за положителните коментари.
Хубава и спокойна вечер, Диана

Nanita каза...

Чудесно,свежо предложение!Заплениха ме снимките и представянето!
Хубава уютна вечер!

Еoc каза...

Много ми харесва тази авокадена майонеза... Ще я направя при първа възможност :)
Приятна вечер от мен, Дианка :)

Andrea каза...

I'm not a big avocado fan but this looks so delicious that I would eat it in a second. :)

di_ani каза...

Нанита,
Зорница,
Andrea,
Радвам се, че ви допада.
Благодаря ви,
хубава и усмихната вечер, Диана

Lúcia каза...

Ola Diana, what a fantastic idea, I will try it here at my home. We have big and delicious avocados (we call it abacate) here in Brazil.
Bye,
Lúcia
www.fazemosdeconta.com

Ел каза...

Благодаря за чудесната рецепта и идеите за оформление, в тази връзка, може ли линк към крекерчетата, че не ги открих?

di_ani каза...

Много благодаря,Ел
радвам се,че то допада тази идея.
Ето и линк към рецептата на пълнозърнестите крекери
http://trydiani.blogspot.com/2010/02/blog-post_8430.html
Сърдечни поздрави и хубав ден, Диана