Като че сега е времето на кексови сладкиши с ароматни лимони
и портокали – кулинарните блогове предлагат изобилие от неустоимо изглеждащи такива
изкушения в различни вариации.
Имам рецепти, които отлежават с години … В тях попада и т.
нар. cream cheese pound cake – в малко тромав превод – паунд торта с крем
сирене или маслен кекс с крем сирене. Един подходящо зимен десерт – влажен,
засищаш и калоричен :), но семпъл и нетрудоемък за приготвяне, като изключим
по-продължителното време за изпичане и евентуалното изчакване, за да се развият
максимално вкусът, структурата и ароматът му.
Ще направя уточнението само като преход към същността на
рецептата: Паунд /pound/ се разглежда като единица за маса и се знае неговата
равнозначност: 1 pound = 453.59237 гр. Използва се и като характеристика
за типичен сладкиш с негово име /Pound cake/ и традиционно съотношение 1:1:1:1 на всяка от четирите негови
съставки: брашно, масло, яйца и захар и тяхната теглова равнозначност на 1
паунд. Има много разновидности на оригиналното печиво по страни, региони и
стилове, като могат да включват добавяне на аромати или сушени плодове,
както и промени в самата рецепта. Една от тях е и замяната на част от маслото или добавяне на
крем сирене, което има за цел да създаде и по-влажна структура с приятен вкус.
Харесва ми да експериментирам нови неща в кухнята и бях провокирана от едно заглавие
Самата
рецепта е необичайна не толкова с това, че съдържа крем сирене, /за което споменах вече/, а по-скоро със специфичната технология
за изпичане. Различното, с приетите
похвати за този вид печива, е поставянето му в студена фурна и предполагам създаване на
възможност за постепенно затопляне, набухване и изпичане на тестото - Cold Oven Cream Cheese Pound Cake. И това е първият ми път за печене на тортен сладкиш в студена,
предварително не загрята фурна, беше ми любопитно, какво ще се получи все пак …
мисля си обаче, че резултатите могат да се различават в зависимост от мощността
и скоростта за загряване на фурната, както и големината на избраните
съдове за печене. Моят експеримент: кората е крехка, със
златисто-кафяв цвят /можеше да се попече и още?/, задоволително надигнат,
добре изпечен, трохите са влажни, меки и фини. Топъл ми се стори, че е
доста сладък, но на следващия ден, омекнал, вкусът му е много по-балансиран. Богат, плътен, с лек намек за чйизкейк – може да се определи
като нещо средно между "класически" кекс и чийзкейк, нито едното
точно, но нещо между двете. Много написах, ето го и него, вариант на
индивидуални, /по-скоро за двама/ формички:
Маслен портокалов кекс с крем сирене
Продукти:* /за 6 големи порции с обем 240 мл./
2 ч.чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер /равна/
½ к. л сол
250 гр. масло
150 гр. крем сирене, /не сирене тип „Крема”/
1 ½ -2 ч.чаши захар
4 яйца
ванилия
кора на 1 портокал
*съотношението и количеството на продуктите в оригиналната рецепта с са 1/3 повече за съд с обем 12 чаши; като е препоръчително те да бъдат със стайна температура
1 ч.чаша =240мл.
В голяма купа се разбъркват маслото с крем сиренето, докато се
изгладят. Добавя се постепенно захарта и разбиването продължава до пухкавост на
получения крем.
Следват яйцата, по две наведнъж, всяко след пълното поемане на предишното. Накрая
– брашното с бакпулвера и солта,
наведнаж и само хомогенизира, без да се разбива много.
Ароматизира се с ванилията и портокаловата кора.
Изсипва се в 6 –те купички за печене, предварително
намазнени и поръсени с брашно, ако не са от силиконов материал.
Поставят се в студена фурна на 160С и пекат до златисто, за около 35- 40 мин. или малко повече /зависи от големина на съда!/, до „суха
клечка”, без първоначално да се отваря фурната. Изваждат се от фурната и след 15-20 мин. изчакване се освобождават от
формичките.
Следва пълното охлаждане, като могат да се консумират леко
хладки,
но са особено ароматни след престояване на няколко часа – най-добре за нощ.
но са особено ароматни след престояване на няколко часа – най-добре за нощ.
Могат да се гарнират по желание, с разбита сметана, захарна глазура или нещо друго.
Аз избрах да добавя и поширани портокалови резени.
Аз избрах да добавя и поширани портокалови резени.
Поширани портокали
2 портокала
½ ч.чаша портокалов сок
¼ ч.чаша конфитюр /използвах домашно приготвен от кайсии/
¼ ч.чаша ликьор* - 44 Orange Liqueur /вода
¼ ч.чаша захар
1 с.л. портокалова кора
* 44 Orange Liqueur: -
ликьор с кафеено - портокалов аромат – т. наречения 44 – т.е.
във вътрешността на един портокал се промушват 44 зърна кафе. Дъното на дълбок съд се покрива с 44 бучки захар
/доверих се някои препоръки и използвах 22/, отгоре се поставя портокала и залива се с 750-1 л. силен алкохол.
Оставя се 44 дни да престои. Моят все още не е напълно готов, но това, което
опитахме ни допада. Ако и крайният резултата е добър, ще напиша подробно
рецептата и ще прикача снимките.
Първо се почистват, обелват и филетират портокалите - на сектори или по-дебели шайби. Отделеният сок се запазва и допълва до ½ ч.чаша. В тенджера се излива портокаловия сок, добавят се портокаловата кора, захарта, ликьора и конфитюра. Изчаква се бавно да заври и се сгъстява за няколко минути. Намалява се температурата на котлона към ниска и поставят портокаловите резени. Покрива се с капак и оставя да къкри 4-5 минути, като портокалите се обръщат от време на време, след което се изваждат. Отново се засилва температурата и сосът ври до желаната гъстота.
Опитайте...
13 коментара:
Дианка, изглежда фантастично и звучи чудесно като състав и аромат!
Интересно е наистина това изпичане :)
Прегръдка и хубаво настроение!
Въздишам :) бих искала една порция от това чудо да беше пред мен сега :)
Прегръдка от мен, Дианка!
Диана, много ме изкушаваш! :) С този разтечен портокалов сос, парченцата портокал и сметаната ...
Вкусно и красиво!
Поздрави!
Прекрасно предложение с богат портокалов аромат!Неустоимо поднесен десерт!
Рецептите са подробно описани и разяснени,поздравления!
Дианка,направи сутринта ми свежа и красива,благодаря!
Прекрасен ден ти желая!
Много ароматно и много сочно! А във вариациите на поднасяне нямаш равна!!!
С пожелание за един усмихнат и ароматен ден :)
Много апетитен и красавец:)
Искам да опитам от всяка една снимка! Толкова изкусително изглежда всяка една от тях! Разкошен десерт!
Много красиво, "топло" и ароматно ми стана след тази твоя публикация, Диана! Обичам портокалов кекс и с удоволствие бих опитала този вариант. Сърдечни поздрави! :)
Усмихнат поздрав за всички ви - много се радвам, че портокаловото предложение ви допада. Споменах, че ме впечатли идеята за печене в студена и незагрята фурна, а допълненията се подредиха сезонно:)
Дани,
Зори,
Тилия,
Мира,
Ина,
Траяна,
Кате,
Ева,
Много сте мили,
сърдечно благодаря за вниманието и хубавите коментари,Диана
Дианка, с удоволствие ще опитам тази разновидност на паунд кейк, особено с пошираните портокали...!Звучи невероятно вкусно и ароматно!
Страхотна презентация, а и във вкуса не се съмнявам. Прииска ми се да посегна и да си грабна едно парченце :). Комплименти!
А дали би се получило със сирене рикота?
Хубава неделя!
Deliziosi i tuoi dolcetti, bellissima la presentazione. Buona giornata Daniela.
Благодаря ви момичета,
Бети,
Дианка,
Daniela,
радвам се, че ви допада тази идея. Относно замяната на крем сиренето с рикота, предполагам, че би имал малко по-остър вкус и не толкова богата масленост. Това е една чудесна идея, която не пречи да се опита следващия път:)
Сърдечни поздрави, топли и усмихнати зимни дни, Диана
Публикуване на коментар