Новото ми предложение е отново с картофи, но и червено зеле, като лесно може да се допълни в два варианта –
постен и не. Основната идея е за комбинация на ароматно задушено червено зеле
със сладко кисел вкус и хрупкава швейцарска картофена палачинка, тип рьощи. Добавката на ябълки, орехи, червени боровинки и подправки
обогатяват неговите питателни качества, а с опцията за включване на пикантно
синьо сирене и рохко запържено яйце може да се оформи в колоритно и засищащо
предястие или леко вегетарианско ястие.
Тематично и пролетно:), скоро четох забавна статия за
ползите от консумация на червено зеле: Червеното
зеле съдържало толкова много полезни вещества, че американски учени стигнали
до интересен извод – за жените този зеленчук можел да замени кремовете
против бръчки, защото в него имало много антиоксиданти, които
стимулирали процеса на регенерация на клетките на организма. Редовната
му употреба подмладявала кожата и я правела сияйна. Потърсих и още: Червеното
зеле е много полезно, тъй като е богато на витамини, захари, соли на
желязото, калиеви и магнезиеви соли. Съдържа протеини, целулоза, ензими и
летливи вещества. В червеното зеле има два пъти повече витамин С и четири пъти
повече каротин, отколкото в обикновеното зеле. Зелето с червеникаво-лилав цвят
съдържа най-много селен сред зеленчуците. Благодарение на добрата му
съхраняемост, през цялата година можем да имаме този зеленчук с голяма
хранителна и лечебна стойност.
Споменах, че червеното зеле се
комбинира със считаното емблематично за Швейцария ястие – рьости или рьощи /Rösti / Röschti/, аналог на не
по-малко популярния наш специалитет пататник. Не се наемам
да правя детайлна съпоставка между тях: почти навсякъде в Родопите предлагат рецепти на автентичен
пататник – печен, пържен, с кори или без, с яйца, сирене, лук или натюр. В
цялото разнообразие от рецепти, най-общо се изпълняват с настъргани картофи, златиста и хрупкава коричка с нежна и мека
вътрешност, така както се приготвят и рьощи, но се очертава една отличителна особеност
за пататника в овкусяването, с типичната
за региона подправка – джоджен. Аз избрах обикновен начин за приготвяне, но с „по-европейско” наименование и заради съчетанието им в леко баварски стил :):
Картофени
рьощи със задушеното червено зеле
Започвам първо с колоритното задушено червено зеле със сладко кисел вкус по баварски стил. Червено зеле е едно от популярните немски ястия, като традиционно си подхожда повече с месни ястия, но и само по себе си е много вкусно. Rotkohl, Apfelrotkohl са алтернативни имена за задушено в оцет и подсладено червено зеле с ябълки. Използването на киселина като оцет, спомага да се запази красивият наситен цвят. Счита че, че колкото по-дълго се приготвя, резултатът би бил по-добър, особено ако престои малко, за да могат да се обединят и обогатят взаимно вкусовете и ароматите. И тъй като разбирането за баланс между сладко и кисело е индивидуално, то посочените пропорции на съставки и аромати са насочващи и ориентировъчни.
Задушено червено зеле:
/по идея на Klassischer Apfelrotkohl/
Продукти за 4-6 порции:
2 супени лъжици олио или масло за непостен вариант
1 малка червено зеле, нарязано тънко, около 600 -800 гр.
½ ч. чаша вода
1/3 ч. чаша червено вино*
1-2 с. л. червен винен оцет*
1 с.л. балсамов оцет*
1 с. л. захар
1 с. л. захар
1-2 с.л. сладко от боровинки*
1 с.л. мед
½ к.л. кимион
½ к.л. кимион
щипка канела
сол и черен пипер на вкус
сол и черен пипер на вкус
¼ ч.чаша сушени червени боровинки
1 ябълка
¼ ч.чаша запечени
орехи
* това са примерни и ориентировъчни пропорции, както и за ароматите,
количествата могат да се прецизират на вкус!
1 ч.чаша = 240 мл.
Почистеното зеле се нарязва на тънко, посолява се, наръсва се с пипера. Затопля се олиото, в него
се поставя нарязаното зеле и задушава леко, като се разбърква. Почти веднага се
наливат се водата, виното, оцета, поръсва се със захарта и продължава да се
задушва още 10-на минути на средна температура. Ябълката се обелва, нарязва се
на кубчета и се добавя към зелето заедно с боровинковия конфитюр, лъжицата мед,
сушените боровинки, поръсва се кимион и
щипка канела. Разбърква се и готви още за около 20 минути, според желаната
твърдост на зелето. Поръсва се със запечените орехи и сервира. Може да се съхрани за няколко дни в хладилник.
Допълнението с по-острият вкус на синьото сирене е удачен вариант за съседите по маса,
ако не спазват ограничения за животински продукти :)
ако не спазват ограничения за животински продукти :)
Идва ред на картофената палачинка Има много, разнообразни и хубави рецепти, и в нашето кулинарно пространство - със сурови картофи, настъргани и отцедени, със сварени и намачкани или пък нещо по-средата, с вкусни добавки, но повечето са не постни. Прочетох различни мнения и препоръки, всяка една технология има своите особености и в получения резултат. Исках да ги направя най-обикновени - избрах полусваряване на картофите, задължително пълно охлаждане и последващо рендосване, пържене в тиган с незалепващо покритие.
2 картофа, средни по
големина
1 -2 с. л. олио или масло за непостен вариант
1 -2 с. л. олио или масло за непостен вариант
сол и черен пипер на вкус
Хареса ми опцията да се загъне като палачинка,
Картофите леко се подваряват в подсолена вода, около десетина минути, /зависи
от сорта картофи/, но да не стига до омекване. Оставят се да изстинат и охладят в продължение поне на няколко часа, може и за цяла нощ.
Рендосват се на едро и овкусяват със сол и черен пипер на
вкус. Част от мазнината се затопля в незалепващ тиган, изсипва се овкусената картофена смес, заравнява се и леко притиска, така че да се оформи подобна на палачинка. Пече се на умерена температура, докато отдолу се получи златиста коричка, около 10-на минути, като зависи от големината в диаметър и дебелина.
Освобождава се по края, разклаща, покрива се с плитка чиния и се обръща в нея.
В тигана се слага отново мазнина и картофената палачинка /обърната от към суровата страна/ се приплъзва обратно, за да се запече. Продължава да се готви за още около 10 минути до златист и свеж цвят, отстранява се от тигана върху абсорбираща хартия /ако мазнината е била повече/. Сервират се горещи.
Хареса ми опцията да се загъне като палачинка,
15 коментара:
Дианка, ако можех да се телепортирам у вас....
Чудесни предложения!
Обичам червеното зеле и то в "немски" вариант!
А зелето отдавна е известно с участието си в "женската красота":)
Сърдечни прегръдки и много хубаво настроение!
Дианче, толкова вкусна е последната снимка, без дъх ме остави! Много апетитни ястия представяш отново!
Сърдечни поздрави!
Дианче, отново ме плени с вкусно и красиво предложение. Такъв тип картофени кюфтета правя отдавна, но моите все рошави стават, а твоите са направо идеални. Много ги харесваме у дома. Рецептата за зелето ми е абсолютна новост. Преди две години брат ми беше посадил някакъв сорт червено зеле, което имаше уникален и много добър вкус. Мисля, че тази рецепта идеално ще му подхожда. Но сега трябва да избирам зеле от магазина :) Снимките са пъстри, подканващи и супер апетитни! Благодаря ти и сърдечни поздрави от мен!
Много апетитни са и зелето и рьостите, Ди! Както винаги страхотни снимки и презентиране, истинско удоволствие за очите!
С пожелание за слънчев уикенд и много усмивки :)
Направо страхотнииии..
Приядоха ми се и ще ги направя за вечеря, макар и с друга гарнитурка.
Като палачинка са просто страхотни, ще опитам, Дианче, непременно!
Прегръдка и хубав петъчен ден!
Ох, че апетитно! Мммм... Едно от любимите ми неща в този блог са снимките.
Тъкмо се чудех как ще издържа няколко часа да изстинат варените картофки и стигнат до описанието как се обръща палачинката. Внезапно тези рьощи много ми заприличаха на родопски пататник. Виждам разлика само в това, че пататникът е със сурови картофи и се подправя със сол и джоджен.
Дианка, непрекъснато ме изненадваш с непознати ястия. И днешните ти предложения са страхотни, а пък презентирането им е фантастично, изчерпателно и много красиво абсолютно в твой стил. Поздрави, с пожелания за хубав уикенд!
Много интересно предложение,Дианка,особено предвид,че в картофите има само сол и пипер,а как отлично са се споили и палачинката дори се прегъва без да се пречупи!Страхотен златен тен имат!
Много атрактивно си поднеса всичко отново!И находчиво дори и по време на пости.
Поздрави и хубава да е почивката ви!
И рьощите харесвам, но салатката ми грабна погледа и сякаш усетих вкуса!
По нашия пазар рядко виждам червено зеле, а го харесвам, ще трябва да дебна да си купя :)
Всичко е толкова апетитно поднесено!
Диана, снимките ти са винаги невероятни!
Поздравления и спокойни почивни дни!
Диди, това е толкова колоритно, цветно, пролетно, питателно, фотогенично и... не ми стигат определенията. Изглежда наистина много вкусно!
Поздрави!
Ех, че апетитни! Много вкусни и симпатични! А аз направих ваниловите сладки- разкошни!
Un'idea strepitosa e molto golosa! Un abbraccio, buon pomeriggio Daniela.
Заповядайте момичета -
много се радвам, че тази идея, всъщност две, ви допадат. Не са нови, но комбинация в постен вариант не намерих и реших да споделя. Технологията на предварителното подваряване на картофите е по-различна и облекчава формоването на картофената палачинка. А за степента на сладко-киселото червено зеле, вкусът е личен и пропорциите са ориентировъчни.
Както винаги, много сте мили:
Дани,
Мариянка,
Снежи,
Ина,
Мария,
мама Барба,
Кате,
Роси,
Тилия,
Гери,
Траяна - благодаря ти, много!!!,
Daniela,
Сърдечни поздрави,
успешна и усмихната нова седмица, Диана
Напълно непознати за мен ястия и вкусове, Дианка, и съм адски впечатлена от изкусителния резултат :)обожавам картофи във всичките им форми и състояния - и непременно ще пробвам рьощите, а за вкуса на зелето съм много любопитна :))
Благодаря ти, Мина,
драго ми е, че тези идеи създават интерес и ще се радвам, да ти допаднат като вкус.
Сърдечни поздрави и хубава пролет, Диана
Публикуване на коментар