вторник, 11 юни 2013 г.

Православни празници тази седмица: Св. Богородица - Достойно есть и Възнесение Христово/Спасовден

На 11 юни Православната църква чества празника
"Св. Богородица - Достойно есть".
Достойно есть е химн във възхвала на пресветата Богородица
За първи път с него е възпята Божията Майка през 431 г. сл. Хр. от отците на Третия Вселенски Събор в Ефес, които постановяват да се величае Пресвета Дева Мария като Богородица. Химнът е разширен през 982 г. като според преданието, сам архангел Гавриил е възвестил думите на молещ се монах. Това чудо се случва пред икона на Богородица, която от тогава носи същото име „Достойно есть“. Сега празникът е  посветен на чудотворната икона от българската кeлия на Света Гора и песнопението "Достойно есть", възпяващо Божията Майка в св. Литургия.

 Това е изображение на голямата светиня, която дойде като дар за 100-годишнината на патриаршеския катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски". 
Осветено в Света гора точно копие на чудотворната икона на 
"Света Богородица Достойно ест" ще остане завинаги в София.

Преданието разказва, че в келията живеел един стар и добродетелен монах, на име Гавриил, с послушника си. Късно през нощта старецът се отправил в манастира на всенощно бдение, а младият послушник останал сам да се моли в келията. През нощта някой потропал на вратата. Дошъл непознат монах и останал цялата нощ. По време на утринната служба пеели последователно и когато стигнали до песента „Честнейшую Херувим...“, чужденецът запял друго начало:
„Достойно есть яко воистину блажити тя, Богородицу“ -
“Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице...“
Послушникът се удивил на това пеене, непознато за тях и помолил госта да я напише. Чужденецът поискал мастило и хартия, но ученикът не намерил. „Донеси ми тогава каменна плоча“. И с пръста на ръката си написал като на восък думите на песента и казал: „Отсега нататък така пейте всички православни“. И като казал това, нарекъл се смиреният Гавраил, станал невидим, а иконата още известно време продължавала да излъчва чудна светлина. Това се случило през 982 година. Гостът бил ангел, изпратен от Бога да открие на човеците тази ангелска песен, достойна за Света Богородица.
Когато старецът се върнал, послушникът му показал каменната плоча с надписа. Старецът се удивил от станалото чудо. Отнесли плочата в Карея, по-късно в Цариград, и тогавашният Патриарх написал до всички патриарси и оттогава тази ангелска песен се пее от всички православни по време на всяка Божествена литургия по целия свят.


Достойно ест - изпълнение на Русенския митроп. Неофит - 
днес Патриарх Български и митрополит Софийски.

В четвъртък /тази година на 13 юни/ , 40 дни след Великден е денят на  
ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ, СПАСОВДЕН. Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден
 празнува момента, когато Исус Христос се възкачва на небето.
В чест на Бога Спасител нашият народ нарича празника "Спасовден", дума, която произлиза от "спасение". Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница /тази година на 23 юни/ и не престава да се застъпва за тях пред Отца.
В народните вярвания, се счита, че спасовският дъжд е също толкова ценен за реколтата, колкото и гергьовският. Затова моми и ергени обикалят нивите и с обредни песни молят св. Спас да изпрати дъжд. Така Спасовден се нарежда сред празниците, които се тачат за предпазване от суша.
Спасовден е професионален празник на хлебари, сладкари, 
шофьори, строители, хотелиери и цветари.


Именници: Спас, Спаска, Спасена, Спасияна, Спасимир, Спасимира.

Хубава, празнична и успешна седмица!

3 коментара:

Candy каза...

Дианка, много се радвам на тези твои публикации, които ни запознават с празниците и традициите! Да са ни честити и тези прекрасни празници! Поздрави и една голяма прегръдка!

Анонимен каза...

Много Ви благодаря за това, което публикувате. Редовно чета блога Ви, но не влизам безразборно в него. Някакво вътрешно чувство ме кара да го посещавам, когато съм спокойна и мога да му отдам почтително внимание. И това, вероятно е, защото тук е такова място- добротворческо, искрено, непреднамерено красиво и щедро. Бъдете здрава и щастлива, принасяте голяма полза!
А.Георгиева :)

di_ani каза...

Честити и благословени празници,
Кате,
А. Георгиева!
Сърдечно благодаря за милите думи и позитивни коментари, отразявайки ги в блога ми се иска да се знае повече за тяхното значение, същност и послание...
Радвам се, че имаме общи интереси и се опитваме да запазим ценностите и святостта на православната ни вяра.
Желая и на вас здраве, успехи и благополучие, Диана