За вчерашния празник исках да предложа типично за българската кухня ястие, по възможност вече и есенно:). А конкретната идея бе провокирана от поредица на podravkasocial's channel за представяне различни интернационални кухни. С анонс, как изглеждат нещата отстрани, дори и в кулинарен аспект, бях впечатлена от начина, по който се разказва за нашето отношение към храната, запазени ценности и традиции. Ето и част от този материал:
„България има дълга и
богата кулинарна традиция, която се повлиява от Турция и Гърция, а също така и
някои славянски, ориенталски и средиземноморски страни. Характеризира се с прости, ароматни и вкусни ястия,
благодарение на сравнително топлия климат и разнообразна география, богато
разнообразие от плодове и зеленчуци, зърнени храни, месо и мляко и месни и
млечни продукти. Българската кухня се основава на традиционните, прости и
вкусни ястия, които могат да задоволят различните вкусове.
Българите са чревоугодници, които въпреки влиянието от запад са все още верни на традиционните храни, както и много ястия се приготвят по рецепти, които са използвани и техните прабаби…”
Българите са чревоугодници, които въпреки влиянието от запад са все още верни на традиционните храни, както и много ястия се приготвят по рецепти, които са използвани и техните прабаби…”
Целта на избраната рецепта за
"картофена пита по български" /Bugarska pita od krumpira/ е да се доближи
до традиционния пататник. Авторите сигурно имат своето основание, но се различава от повечето познати ми рецепти в тази
категория. Пататникът, като един от символите на
националната ни кухня, приготвян предимно в населените места в Родопите е
обявен за вид българска баница. Макар неговите варианти за изпълнение да са
многобройни, се базират на няколко основни характеристики:
настъргани картофи, обединени с или без яйца и сирене, запечени с мазнина в или без тестена кора. Независимо, че вариантите търпят много
импровизации, точно за тази не намерих достатъчно основание да я оприлича точно с „пататник’, реших за по-удачно, /без да съм специалист!/ да се отъждестви на картофена
пита с мая. Останалите съставки са типични и общоприети, с едно свежо допълнение от червена
чушка и неизменния ароматен джоджен. Може да се поръси и с кашкавал отгоре, но исках да запазя оригиналната рецепта.
Картофена пита с мая
1 опаковка инстантна мая /7 гр. за 500 гр. брашно/
3 с.л. топла
вода
3-4 големи
картофа (около 800 гр.)
1 глава кромид лук
3 яйца
1 ч. л. нарязан
джоджен
100 мл. олио
1 с.л. зеленчукова подправка тип "вегета"
100 гр. саламурно сирене
100 гр. пресни
червени чушки (нарязани на малки кубчета)
230 гр. брашно /2 ч.чаши от 240 мл./
сол /има
вегета и сирене!/ и черен пипер на вкус
Маята се размива
с топлата вода и се оставя да втаса за 10 минути.
Настъргват се
обелените картофите и лука, и се поставят в по-голям съд. Добавят се
яйцата, черен пипер, олио, джоджени 1 супена лъжица вегета. След това се поставя в шупналата мая, и накрая добавя натрошеното сирене, нарязаната
на малки кубчета червена чушка и пресятото
брашно. Сместа се
разбърква добре и се изсипва в кръгла тавичка (Ø 26см.), предварително
намаслена и поръсена с брашно.
Поставя се на
топло за около 1 час. Пече се в предварително загрята фурна на 200°C за 45-50
минути, докато горната страна стане златиста.
Сервира се
топла, по препоръка със задължителния айран.
Добавих още кубчета
саламурено сирене и стрък пресен джоджен за свеж аромат.
Червената чушка дава лек по-различен и свеж нюанс на вкуса.
Последните парченца опитахме и студена...
За финал оставих и порция "открит" пататник, по нашенски:):
Червената чушка дава лек по-различен и свеж нюанс на вкуса.
Последните парченца опитахме и студена...
За финал оставих и порция "открит" пататник, по нашенски:):
Два картофа (настъргани едро и отцедени), 1 яйце, 50 гр, сирене, сол, черен и червен пипер на вкус, 30 гр. масло и 1 ч.л. олио/, печен на средна температура в тиган с незалепващо покритие.
Опитайте...
13 коментара:
Дианче,страхотна вкусотия ни поднасяш отново.Чушката е наистина много свежо допълнение на картофената пита.Скоро си говорихме с една приятелка от Смолянският край за традиционни ястия и ми сподели,как приготвя пататник и боб с чубрица.Е аз естествено се изненадах мъничко,защото в нашият край на бобеца и на пататника добавяме чубрица.Боб с чубрица не се престраших да приготвя,но пататник с джоджен ми допадна много.Колко мъничка ни е страната а всеки край си има страхотни и вкусни български рецепти,може би са повлияни от кухните на други страни,но това си е колорит.Благодаря за хубавата рецепта Дианче.
Чудесна пита, Дианка!
Крайно време е да опитам пататник!
Сърдечни прегръдки и усмихната седмица!
Е, това вярвам, няма да сбъркам. Много интересно предложение. Правила съм кюфтенца от тиквички с мая, но в картофи не съм се сещала да сложа. Трябва да се опита непременно :)
Красиво и чудно вкусно !
Пататника на тиган много ми допадна :) ! Поздрави ,Диана !
Хубав вторник !
Интересна рецепта, Дианче - за първи път попадам на такава и звучи добре. Виж пататника по златната коричка ще го позная, той си е класика :) Снимките ти са много апетитни и ще трябва да се запозная с тази т.н. българска пита с картофи лично :)
Поздрави и усмихнат ден!
Страшно апетитно, Диди! С удоволствие бих опитала от това вкусно предложение, много аромат и магия е събрало.
Сърдечни поздрави! :)
Ах, Дианка тези картофени вкусотии изглеждат неустоимо! Картофената пита е интересна, а пататник много обичам. Страхотни предложения! Поздрави!
Изглежда чудесно, Дианка! И как само си направила цветовете на знамето, точно за празника! Хубава седмица!
Дианка, харесва ми предложението, харесва ми начина, по който е представена българската кухня и изобщо всичко ми харесва.
Честит празник с малко закъснение!
Много ви благодаря за интереса и одобрението. За мен тази версия на пататник ми се стори нетипична, но аз не съм и от традиционния край. По всяка вероятност авторите имат своето и очаквам с времето да се появят коментари от познавачи.
Таня,
Дани,
Илианка,
Ивана,
Снежи,
Гери,
Кате,
Траяна,
Мъхче,
Аз обичам картофи и ме любопитно да я приготвя, естествено както и нашия пататник. Ще ми е драго да разбера и вашето мнение.
Сърдечни поздрави, слънчева, усмихната и щастлива есен, Диана
Диди, прекрасна рецепта.
Много ми допадна.
Истинска картофена фиеста!Страхотни са и двете рецепти,Дианка,собено пататника силно ме грабна и ще направя скоро,много ти благодаря!
Ели,
Роси,
Много ви благодаря за споделения интерес, за нас беше интересно да опитаме и ни хареса. Ще ми е драго да допадне и на вас.
Благодаря ви от сърце,
а сега пожелания за вдъхновен, успешен и усмихнат октомври, Диана
Публикуване на коментар