Много популярна, силно ароматна и изключително вкусна композиция
от домати, сирене моцарела, зехтин и босилек - салата (Caprese)
Капрезе… Благодарение и на червено-бяло-зелен цвят, повтаряйки италианското
оцветяване на флага се счита за едно от националните ястия на Италия. Всички споменати съставки на класическата
салата поставени върху подложка от тесто се претворяват в друг символ на италианската
кухня пица „Маргарита“. Вече имам различни вариации на темата - салата, пиле, запеканка, с паста..., а в днешното
предложение комбинацията е с тесто. Първообраз на идеята е хляб
тип "карезе", а това е вариант за солени кексчета, мъфини – съчетание от пресен босилек,
моцарела и сушени домати. За пълен разкош може
да се
допълни с още ароматен босилек, студено пресован зехтин и биволска
моцарела. Е, не са толкова здравословни като своя оригинал салата
капрезе, но имат колоритен своя чар. Ето ги тях, и още 37 идеи за вкусно Caprese.
Солени мъфини „капрезе”
Продукти за 12 бр.
2 ¼ ч.чаши брашно
2 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сода за хляб
1 ¼ ч. л. сол
1 ¼ ч.чаша айран
2 с. л. зехтин
2 яйца
125 гр. прясна моцарела
2 с. л. зехтин
2 яйца
125 гр. прясна моцарела
½ ч.чаша сушени
домати /използвах ¼ сушени, мариновани в зехтин/
2 с. л. пресен босилек, нарязан
2 с. л. пресен босилек, нарязан
¼ каф. л. бял черен
пипер, или на вкус
6 чери доматчета за гарниране
1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175С, и се подготвят формички за
мъфини, като се омазняват/използвах силиконови/.
Моцарелата се нарязва на кубчета /четох, че могат да се замразят и да се намали степента им на стопяване по време на печенето/, сушените домати на
ситно, а пресният босилек се накъсва.
Технологията за приготвяне е класическа за мъфини: Отделно
сухи и мокри съставки. В голяма купа се смесват брашното с бакпулвера, солта и
содата за хляб. В отделна купа се се разбиват айрана със зехтина и яйцата.
Обединяват се сухите и мокри съставки с
дървена лъжица или шпатула. Внимателно се разбъркват в получената смес кубчета
моцарела, сушени домати и пресен босилек.Тестото се разпределя равномерно в приготвените
форми, и отгоре се поставят половинки от чери доматчета. Пекат се около 20-25 минути, докато клечка за зъби поставена в центъра
излиза чиста. Изваждат се от фурната, леко охлаждат за около2-3 мин. и
освобождават от формите, след което изстиват
върху решетка.
Сервират се топли или напълно охладени.
Първите опитахме топли, при разчупване моцарелата се тегли на "конци".
Харесахме ги и студени, а маслините са част от някои рецепти за салата капрезе.
Опитайте...