сряда, 29 април 2015 г.

Солени мъфини „капрезе”



Много популярна, силно ароматна и изключително вкусна композиция от домати, сирене моцарела, зехтин и босилек - салата (Caprese) Капрезе… Благодарение и на червено-бяло-зелен цвят, повтаряйки италианското оцветяване на флага се счита за едно от националните ястия на Италия. Всички споменати съставки на класическата салата поставени върху подложка от тесто се претворяват в друг символ на италианската кухня пица „Маргарита“. Вече имам различни вариации на темата - салата, пиле, запеканка, с паста..., а в днешното предложение комбинацията е с тесто. Първообраз на идеята е хляб тип "карезе", а това е вариант за солени кексчета, мъфини – съчетание от пресен босилек, моцарела и сушени домати. За пълен разкош може да се допълни с още ароматен босилек, студено пресован зехтин и биволска моцарела. Е, не са толкова здравословни като своя оригинал салата капрезе, но имат колоритен своя чар. Ето ги тях, и още 37 идеи за вкусно Caprese.


Солени мъфини „капрезе”
/по идея, с изменения  от Caprese Muffins/
 

Продукти за 12 бр.
2 ¼ ч.чаши брашно
2 ч. л. бакпулвер
½  ч. л. сода за хляб
1 ¼   ч. л. сол
1 ¼  ч.чаша айран
2 с. л. зехтин
2 яйца
125 гр. прясна моцарела
½ ч.чаша сушени домати /използвах ¼ сушени, мариновани в зехтин/
2 с. л. пресен босилек, нарязан
¼  каф. л. бял черен пипер, или на вкус
6 чери доматчета за гарниране
 1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175С, и се подготвят формички за мъфини, като се омазняват/използвах силиконови/.
Моцарелата се нарязва на кубчета /четох, че могат да се замразят и да се намали степента им на стопяване по време на печенето/, сушените домати на ситно, а пресният босилек се накъсва.
Технологията за приготвяне е класическа за мъфини: Отделно сухи и мокри съставки. В голяма купа се смесват брашното с бакпулвера, солта и содата за хляб. В отделна купа се се разбиват айрана със зехтина и яйцата. Обединяват се сухите и мокри съставки с дървена лъжица или шпатула. Внимателно се разбъркват в получената смес кубчета моцарела, сушени домати и пресен босилек.Тестото се разпределя равномерно в приготвените форми, и отгоре се поставят половинки от чери доматчета.  Пекат се около 20-25 минути, докато клечка за зъби поставена в центъра излиза чиста. Изваждат се от фурната, леко охлаждат за около2-3 мин. и освобождават  от формите, след което изстиват върху решетка.


Сервират се топли или напълно охладени.


Първите опитахме топли, при разчупване моцарелата се тегли на "конци".


Харесахме ги и студени, а маслините са част от някои рецепти за салата капрезе.


Опитайте...



събота, 25 април 2015 г.

Салата с паста, пушена сьомга и ягоди



Салатата с паста е хит сред леките, пролетни и летни ястия. Предполага се, че голямото разнообразие от вкусове, аромати и свежи подправки е само въпрос на фантазия. Но дали е само това…, Food52 систематизира полезна информация в тази насока - 5 Links to Read Before Making Pasta Salad. Повечето насоки са логични, но беше интересно да ги прочета, сред които и нещо като Манифест на Pasta Салата /The Pasta Salad Manifesto/, където в 12 стъпки се дават полезни съвети, как една салата с паста да не бъде посредствена. За начало – сварената паста "al dente" се овкусява с една идея на повече мазнина, отколкото на степен  киселинност. Свежите билки като див лук, копър, мента, босилек, магданоз са определяни като магически съставки в добра паста салата и препоръчвани да се използват в малко по-голямо количество, но и да се добавят непосредствено преди сервиране. В същото време се ограничават пропорциите на по-силните аромати – розмарин и риган, а напълно изключват сухите. Сред напътствията е и характерната комбинация на различни съставки и текстури да не се разширява прекалено много - три или четири "интересни" се считат за напълно достатъчни. Според авторката Сара Дикерман има златен момент, когато паста салата е отлежала достатъчно дълго, за да се обединят ароматите, но не и прекалено дълго... Още едно добро правило: за по-просто оформените макаронени изделия да се избират семпли сосове, докато по- сложните са идеални за по-плътни, тежки сосове. Също така - в паста салатите трябва да имат нещо топло, нещо студено, нещо солено и нещо сладко или пикантно…Ето и моето предложение - пролетно пъстро, свежо и ароматно...


Салата с паста, пушена сьомга и ягоди 

Продукти:
/Това е една голяма салата, достатъчна за 6-8 порции или като основно ястие/
400 гр „къса” паста / Short pasta
1-2 стръка пресен лук, нарязани
250 гр. пушена норвежка сьомга, слайс
½ ч. чаша шамфъстък, обелен и едро нарязан
1 ч.чаша ягоди, нарязани
1 с.л. листа прясна мента, нарязани
1 ч.л. кора от лайм
1 шепа бейби спанак или  листа рукола

Дресинг: чеснов по оригиналната рецепта:
3 с.л  оцет
½ ч. чаша зехтин
1 скилидка пресен чесън, смачкана
1 ч.л. горчица на прах
1 с.л. мед 
Или: медено-горчичен  /по мое предложение/
3-4 с.л. зехтин
1 с.л. дижонска горчица
1 ч.л. мед
½  к.л. бял балсамов оцет
1 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. прясна мента, нарязана
¼  ч. л. морска сол
¼  ч.л. бял черен пипер
1 щипка чесън на прах, или на вкус

 1 ч.чаша =240мл.
Пастата се приготвя според инструкциите на опаковката, препоръчително ал”денте, al dente, отцеждат се и поставят в голяма купа.
Подготвя се избраният дресинг: Комбинират се всички съставки, като се смесват  добре и половината се изсипва над топлите макаронени изделия - разбъркват и оставят да охладят напълно.


Преди сервиране се добавят нарязаните пресен лук, фин спанак или рукола, сьомга, ядки, листата от мента и настърганата кора от лайм, накрая и ягодите. Разбърква се внимателно, прехвърля се в купа/купи за сервиране, поръсва се с останалия дресинг и поднася.


Може да се остави част от филетата сьомга, ягоди и спанак за допълнително декориране.


И отблизо, с "розичката" от сьомга...


Опитайте... 


понеделник, 20 април 2015 г.

Спаначени палачинки с рикота и лимоново масло



Пролетно зелено, вкусно и полезно… „зелената ръка“ на спанака.
Съвременното име на спанака произхожда от персийската дума ispanai, която означава „зелена ръка“, за арабите бил „принцът на зеленчуците”. Неоспоримо спанакът е изключително вкусен и полезен зеленчук. В днешно време е модерен обаче спорът дали спанакът е по-полезно да се хапва суров или готвен, а мненията са доста противоречиви: Версия първа: Яжте го готвен. По този начин вие ще абсорбирате повече желязо, калций и магнезий, отколкото, ако го консумирате суров. Макар че и необработеният спанак е полезен, след готвенето тялото по-лесно абсорбира калция, който се съдържа в зеленчука. По-добре е да готвите спанака на пара, отколкото да го варите, защото по този начин ще запазите по-голяма част от неговите хранителни вещества/ увеличават се каротиноидите и лутеина, но пък обработката унищожава витамин С/. Версия втора: Младите листа на спанака най-полезни са, разбира се, в суров вид. Желязото и калцият от храната се усвояват трудно, но витамин С увеличава двойно резорбцията им. Затова е добре суровият спанак да се подправи с лимонов или портокалов сок.
Спанакът е безспорен фаворит сред другите зеленчуци със зелени листа в сезонното пролетно меню. Популярността си дължи не само на целебните качества, но и на неутралния мек вкус, заради който са възможни безброй кулинарни вариации - салати, запеканки, пюрета, суфлета, рула, руладини, печива и пити и много други. Това ново предложение допълва категорията за палачинки в моя блог -  Спаначени палачинки с рикота и лимоново масло:


Спаначени палачинки с рикота и лимоново масло
/по идея, но с с изменения на Spinach and Feta Pancakes with Creme Fraiche and LemonButter/


Продукти за около 8 палачинки - ф12 см.  
½ ч.чаша фин бланширан спанак
2 яйца
½ ч.чаша рикота / сирене „крема”
½  ч.чаша мляко
1 ч. л. бакпулвер
½ ч.чаша брашно
1 с.л. масло
1 к.л. сол
индийско орехче, сух чесън,
лимонова кора и лимонова трева на вкус
1 ч.л. мащерка
½  к.л. захар
за пържене: масло

Лимоново масло:
¼  ч. чаша масло, меко
кора от ¼ лимон
1 ч.л. прясно отцеден лимонов сок
1 ч.л. листа свежа мащерка
½  ч. л. мед
½  к.л. лимонова трева

½  к.л. сол или на вкус
1 ч.чаша =240 мл.

Първо се подготвя маслото:
Мекото масло се разбива и към него се добавят  настърганата лимонова кора, свежите листенца мащерка, и лимоновата трева /използвах суха/. Лимоновият сок се смесва с меда, сол на вкус и всичко се обединява да хомогенна смес. Поставя се в силиконови форми и замразява или може да се оформи като руло, за се загъне във фолио и да се замрази в този вид.
Палачинките:
Спанакът /може да се използва и замразен/ се бланшира в подсолена вряща гореща вода за около една минута, след което се прехвърля в студена, за да спре процесът на варене и да се запази свежия цвят, и отцежда. Брашното, солта, захарта и бакпулвера, се смесват. Разбиват се яйцата с рикотата, маслото и прясното мляко. Така подготвените продукти се обединяват, овкусяват се с подправките – използвах кухненски пасатор за фино и равномерно разбиване. Получената смес се оставя за около10-минути да се отпусне и обединят вкусовете.


На умерена температура се загрява тиган за палачинки, омазнява се с малко зехтин и се налива от сместа за палачинките - използвах силиконов пръстен за оформяне, запълва се с по- дебели палачинки. След като стегнат, пръстенът се маха и палачинката се обръща. Могат да се оформят и класически кръгли, с лъжица.


Сервират се топли, с парче от лимоновото масло, но са вкусни и студени.


Млечен сос/ пастет, варени яйца и домати - чудесно се включиха в общата компания.


Опитайте...


петък, 17 април 2015 г.

Пастички „картошка” с великденски привкус



В края на празничната великденска седмица е време за нови десерти, тематични ...
от вече позасъхнали козунаци.
Имах колебания с кое предложение за оползотворяване на след великденските козунаци или яйца да започна – все пак избрах козунаците, защото яйца могат да се сварят и с повод на конкретна рецепта. Тази идея е базирана на популярните руски пастички «Картошка», подобни на  „скалички” но и различни. Рецепта за първите сладкиши "Картошка" е създадена във Финландия през 19-ти век, като за автор на оригиналната рецепта се счита съпругата на един от култовите финландски поети Йохан Лудвиг Рунеберг. В основата били стрити трохи от бисквитено тесто в хаван, смесени с конфитюр и сметана, с добавка на малко алкохол и слепени във вид на малки кексчета, които били украсени с плодове от сладко. Гостите ги харесали и скоро десертът става популярен в цялата страна. С течение на времето, готвачите не само във Финландия, започват да се опитват да разработват оригинална рецепта, в резултат на което се получават руските пирожное «Картошка» и множество различни техни разновидности. И като всяка традиционна рецепта има много варианти – с кондензирано мляко, с масло и ром, с варен млечен крем, който избрах и аз, трохите са от сухари, бисквитен блат, вафли, често и готови бисквити, като вместо бисквити, аз използвах вече поизсъхнал козунак. Не ги правя за първи път - бързи,  лесни и гарантирано вкусни…


Пастички „картошка” с великденски  привкус


Продукти за около дузина „картошки”*
1 ч.чаша прясно мляко
125 гр. масло
¼ ч.чаша захар или по- малко, на вкус
1 с.л. брашно
1 голямо яйце
ванилия, ромова захар д-р Йоткер
козунак  около 350-400 гр., позасъхнал
¼ ч.чаша какао
50гр. шоколад
50 гр. орехи

1 ч.чаша =240 мл.

* рецептата в оригинал: Пирожное «Картошка» заварное
Продукти:
200 мл прясно мляко
100 г масло
2 с.л. захар
2 ч.л. брашно
1 яйце
ванилия
трохи от бисквити 300 г
2 с.л. какао
50 гр. орехи

Първо козунакът се смила на фини трохи и смесва с какаото, към тях се прибавят по-едро смлените орехови ядки. Рендосва се и шоколада.
Подготвя се млечен крем: Смесват се захарта с брашното, ванилията и с малко мляко се разбърква на кашичка. Слага се яйцето и разбива. Останалото мляко се затопля на котлона и на тънка струйка се налива яйчената смес. С постоянно разбъркване и на ниска температура се сгъстява.Добавя се маслото и маха от котлона. В горещата смес се изсипват козуначените трохи с ядките, какаото и настъргания шоколад, ароматизира се с ромовата захар. Оформят се овални пастички, или други форми, които могат да се панират в смес от какао, пудра захар и малко трохи, или след охлаждане и стягане в хладилник да се тункват в разтопен шоколад. Може да се декорират и с крем ганаш.


За тункването с шоколад е необходим разтопен на водна баня или в МВ около 100 гр. черен шоколад с 50% какао с 1 с.л. растителна мазнина.


 За великденския декор /имах идея за ги направя с цяла основа от кексчета, но избрах козунак/ използвах шоколадов ганаш, шоколадови яйца и захарни цветчета. За шоколадовия ганаш ще бъде потребно разтопен на водна баня или в МВ около 200 гр. черен шоколад с 50% какао с 20 гр. масло и разреден с около 150 гр. растителна сметана. След охлаждане и уплътняване на крема се намазват пастичките, които са оформени като пънчета /може да се използва формички за мъфини/ и набраздяват.

 
Отвътре...


Декорирането с бонбони „яйца”, фондан, трохи и кокосови стърготини е по желание.


И още идеи за нови десерти от поизсъхнал козунак :
Козуначен браунис
Ябълковашарлота с козунак
Козуначен пудинг с "Нутела" 

Опитайте...

" Умни петък" - петъкът на Светлата седмица

И тази година, в петъка на Светлата седмица след Великден,
 ще отбележа един от най-хубавите празници на Божията Майка, 
когато се почита чудотворната икона на 
Света Богородица "Живоносен източник".


Светли петък /"умни петък"/ - В петъка на Светлата седмица, не случайно наречена така, бидейки все още в тържеството на Христовото Възкресение се възпява и Божията майка, като “живоприемен и живоносен Източник”. Празникът е известен и като Животоприемен източник и има своя икона. Върху нея, наред с лика на Божията майка, е изобразено аязмото на манастира в цариградския квартал Валукли. Многобройни са нейните свети икони, многобройни са и изворите, чрез които тя върши чудеса на състрадание и милост към болни и немощни и така показва на света, че тя самата, вечно жива, приема и носи живот на всички, които разтварят сърцата си за нея. Измежду тези многобройни извори особено известен с чудотворствата на Богоматер е един, който се намира в местността Балаклий край Цариград /„Балаклъ“ — Рибята черква/. Над този извор се извисява величествен храм в чест на света Богородица, известен през вековете с името “Живоприемен и живоносен Източник”. Поучителна трогателна е историята на този храм, историята на извора под него - може да се прочете тук, както и молитва.


На този ден имен ден празнуват: Живко, Живка ЖИBKO - жизнeн (славянски)

 
Седмицата приключва с Томина неделя , защото завършва с втората пасха в неделя. В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.
Господ отново им се явил и казал на ап. Тома:
- "Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. 
И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли? 
Блажени са тези, които без да видят, са повярвали."
Със страх и трепет св. Тома видял раните на Спасителя и попипал Неговите животворни ребра, а след това рекъл:- Господ мой и Бог мой! (Иоан. 20:24-29).


С Томина неделя, първата седмица след Великден завършват Великденските празници,
с поглед и очакване на Светъл ден Гергьовден.

вторник, 14 април 2015 г.

Козуначено кокосово руло



След като успях вече да разгледам и да се насладя на впечатляваща козуначена фиеста в любимите ми кулинарни блогове, избрах да предложа нещо по - различно - козуначено кокосово руло. Желанието за козуначено кокосово руло отлежава отдавна – когато Зори предложи хитовия си козунак с кокосово мляко "Рафаело", а малко по-късно и още една майсторска детайлна изработка от Роси. Вече много популярен, харесван и препоръчван, няма нужда от по-специално представяне... Нежен вкус и деликатен аромат на масло, ванилия и кокос, като освен на кокосово мляко заложих и присъствие на фини кокосови стърготини в тестото. Идеята за декорацията е подобна на Braided sweet bread - плетен хляб с плънка, но за да не изтече плънката и за визия на руло ги комбинирах. Всяка година освен класическите козунаци приготвям и по-различно оформени малки козуначени лакомства – венчета, кифлички, панделки, сега бях харесала нещо като цветенца - Булочки "Лист клевера". Така от тестото оформих козуначеното кокосово руло и няколко такива  кифлички. 
И с още празнично настроение, в третия ден на Великден от Светлата седмица - ето го и него:


Козуначено кокосово руло

 
Продукти за две рула* /по рецепта, с изменения от Булочки "Лист клевера"/
Закваска:
15-20 гр. прясна мая
1 с.л. брашно
1 ч.л. захар
¼ ч.чаша хладко кокосово мляко

Тесто:
350 гр. брашно / 2 ½ ч.чаши/
½  к.л.сол
2 с.л. сухо мляко
½ ч.чаша кокосово мляко
1/3  ч.чаша захар
1 яйце и 1 белтък /жълтък за намазване/
1/3 ч.чаша разтопено масло
¼ ч.чаша фини кокосови стърготини
Бутер ванилия на д-р Йоткер
1 ч.л. кора лимон, кора портокал
1 с.л. сок портокал
1 ч.л. портокалов ликьор /или сок

Плънка:
1 ч.чаша гъст мрамелад или конфитюр – използвах от смокини,
смлени ядки и стафиди – по желание
За намазване:
1 жълтък
1 ч.л. кокосово мляко
1 с.л. маково семе
За глазиране:  захарен сироп

*Всички продукти са със стайна температура
1 ч.чаша =240 мл.
Приготвяне:
Маята втасва до бухване и образуване на "шапчица" с кокосовото мляко, 1ч.л. захар и 1 с.л. брашно - консистенция на кашичка. Смесват се пресятото брашно със солта и сухото мляко. Яйцата, заедно със захарта и кокосовото мляко се разбиват. Следва обединяване на всички продукти и аромати, и омесване с миксер или на ръка, до оформяне на топка и отделяне от съда. Тестото се поставя в съд на топло място, покрива се и оставя да  втасва - около 1-1,5 часа, според големината, до увеличаване и характерната влакнеста структура. /аз използвам обема в МВ/. Може да се приложи и така нар. двойно втасване - изкарване въздуха от втасалото тесто с намачкване и отново изкачване за втасване. От втасалото тесто след изваждането и се оформят (късат) фитили за козунаци или се оформят като рула, които се оставят 10-на мин., да отпуснат.
За рулото тестото се разделя на 4 части /количеството е достатъчно за две рула/. За всяко едно се разточва правоъгълна кора, която може да се намаже с плънки по желание – важно е да бъдат с по-плътна и гъста консистенция - мармелад, шоколад, поръсване с ядки, стафиди. Завива се руло и оставя настрана. От другите се парчета тесто се разточват аналогично правоъгълни кори с дебелина колко 4-5 мм., с които да се загъне вече оформеното руло /нагледно по тази технология – Braided sweet bread/. В средата на всяка покриваща кора се поставя оформеното руло. Под наклон /около 45 градуса/ се прорязват ленти,  които се сплитат около рулото с припокриване. Ако рулото е по-голямо, може да се приложи и по-плътно оплитане - Рулет "Плетенка".
Оставя се още 30-40 минути да втаса отново, намазва се двойно с разбит жълтък с малко мляко и поръсва с маково семе, по желание. Пече се в предварително загрята фурна /пекох единично/ на 175С за около 30 минути, до златисто. Изважда се от фурната и поставя на решетка да се охлади и нареже, а по желание да се глазира със захарен сироп. 


Вече споменах, че от същото тесто могат да се оформят и козуначени „цветенца” – разделих тестото на половина и загънах едно руло и около 8 „цветенца”.


И още:

Разрязано:


 Още по-близо:


Здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!



Опитайте...

 

неделя, 12 април 2015 г.

Великият ден на Възкресение Христово!



Христос воскресе! Воистина воскресе!  


Христос воскресе из мертвих,

смертию смерт поправ и сущим во гробех живот даровав. Христос възкръсна от мъртвите, 
със смъртта смъртта победи, и на нас ни дарува живот вечет.
 
Христос воскресе! 



Небето и земята ликуват. В утрото на Пасха отново присъединяваме молитви към ангелския хор, за да възпеем всички, заедно с цялото творение, деня на живота!
Да въздадем благодарност, "да се зарадваме и да се развеселим" (Пс. 117:24) в деня, когато Христос Бог ни преведе от смърт към живот.




Първата седмица след Възкресение Христово е наречена Светлата седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. В църковния календар всеки от дните до следващата неделя – Томина неделя, е записан като Светъл. Тя се нарича още празна, заради забраната да се работи каквото и да е работа , както и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение.
В дните на Светлата седмица се благославят Божията майка и светите апостоли: в Светли понеделник - светите Апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.
В Светлата седмица славим Христовото Възкресение
Идеята на Създателя, според християнството, не е да накара човека да страда и да живее в този болезнен и смъртен свят, а да се радват във вечността.


Честито Възкресение Христово!
С пожелание за здраве, мир, любов и благоденствие,
 Светли Великденски празници.